Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Αν είναι να υπογράψουμε άλλη μια φορά, τουλάχιστον να έχει νόημα

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Με τον πανικό που γίνεται για τη συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τα Σκόπια λίγες παρατηρήσεις μόνο:

Α. Να οργανωθούμε βρε παιδιά. Δεν γίνεται ο καθένας να διαγκωνίζεται για το ποιανού η πρωτοβουλία και η μουράκλα θα φανεί πρώτη. Τα πολιτικά καλλιστεία έχουν γίνει άκρως φαιδρή κατάσταση στα μάτια των ανθρώπων, δικαίως.

Β. Να έχουμε υπ’ όψιν μας πως σε μια χώρα με καταλυμένη την κυριαρχία της, καμία διαδικασία στα πλαίσια του συστήματος δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση μπορεί πάρα πολύ άνετα, ακούγοντας την εντολή του λαού, να αποσύρει τη συμφωνία και να φέρει μια ακόμη χειρότερη.

Γ. Να υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση η οποία να ξεκαθαρίζει τους στόχους καθενός. Το ζήτημα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για ενότητα και όχι διαίρεση του λαού. Ενότητα σε αυτό το ζήτημα μπορεί να επιτευχθεί, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, μόνο με ξεκάθαρη αντιΕΕ-αντιΝΑΤΟ πολιτική κατεύθυνση.

Δ. Ταυτόχρονα και στα πλαίσια αυτής της ενότητας, θα πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση με αντιδημοκρατικές, ολοκληρωτικές, επικίνδυνες απόψεις οι οποίες αντιδρούν με το επιχείρημα πως «η δημοκρατία τελειώνει, εκεί όπου αρχίζουν τα αδιαπραγμάτευτα». Πρόκειται για σκοταδιστική αντίληψη η οποία θεωρεί πως το κράτος δεν υπάρχει για να κρατά τους εκτός έξω (για όσο καιρό υπάρχουν ακόμα εκμεταλλευτικές κοινωνίες γιατί μετά δεν θα χρειάζεται), αλλά για να κρατά τους εντός μέσα και κάτω. Πρόκειται με απλά λόγια για θεωρητικοποιημένο φασισμό.

Ε. Καταληκτικά, για να έχει πολιτικό νόημα μια τέτοια αμεσοδημοκρατική πολιτική στροφή, θα πρέπει να συνοδευτεί με ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλα θέματα όπως ενδεικτικά: το σχέδιο «Κλεισθένης» για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι συμφωνίες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, οι συμφωνίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, προτάσεις για αλλαγή του νομικού πλαισίου βάσει του οποίου αυτή τη στιγμή γίνονται οι πλειστηριασμοί ακίνητης περιουσίας και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, προτάσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών και και και…

Η γραμμή η οποία χωρίζει την επανάσταση από την εξαπάτηση είναι πολύ λεπτή πλέον.



Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου