Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Συλλήψεις σε Κέρκυρα και Καβάλα-νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Σε νέα συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους της Συντονιστικής Επιτροπής που παλεύει για την αλλαγή όδευσης του αγωγού TAP και καταδίκης της πολιτικής διώξεων, την Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 11 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας, καλούν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης 26 Ιούνη, οκτώ κάτοικοι και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που παλεύει για την αλλαγή όδευσης του αγωγού, στην Καβάλα, συνελήφθησαν για παρεμπόδιση των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑP.

Οι οκτώ συλληφθέντες (αγρότες και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι) κατηγορούνται για παρεμπόδιση των εργασιών κατασκευής του αγωγού TAP. Οδηγήθηκαν την Τετάρτη στην εισαγγελία όπου ορίστηκε δικάσιμος για την Πέμπτη 28 Ιούνη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Λίγο πριν εμφανιστούν ενώπιον του εισαγγελέα, ο ένας από τους συλληφθέντες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας που από την περασμένη βδομάδα πραγματοποιεί απεργία πείνας, λιποθύμησε και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν σωματεία και οι φορείς της Καβάλας. Κατήγγειλαν την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αντιμετωπίζει με βία και τρομοκρατία όσους αγωνίζονται. Κατήγγειλαν την έντονη αστυνομοκρατία και την επιχείρηση κατατρομοκράτησης που έχει στηθεί στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, όπου επιχειρείται η τοποθέτηση του αγωγού TAP.

Με συνθήματα απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, να σταματήσουν οι διώξεις και να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα για αλλαγή όδευσης του αγωγού, ώστε να μην περάσει από τον παραγωγικό κάμπο Ζηγού - Κρυονερίου - Φιλίππων και από τα τενάγη Φιλίππων.

Μαζική συγκέντρωση στην περιοχή λειτουργίας του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη Κέρκυρας πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης 26 Ιούνη σωματεία και κάτοικοι της περιοχής απαιτώντας «Έξω τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη». Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο χώρο έχοντας κάνει στην κυριολεξία απόβαση στο νησί, προκειμένου να αποτρέψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ.

Τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα είναι «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» και «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στ' αφεντικά κάνετε τις πλάτες». Παράλληλα απαίτησαν να απελευθερωθούν άμεσα οι τρεις κάτοικοι που συνελήφθησαν, στα πλαίσια από την πρωινή προσπάθεια βίαιης λειτουργίας του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Λευκίμμης, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. (Διαβάστε παρακάτω).

Την κινητοποίηση πραγματοποίησαν ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Κέρκυρας.

Στην κινητοποίηση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Θεόδωρος Γουλής, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι Κέρκυρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Νωρίτερα έγινε ομιλία από τον Σπύρο Κανταρέλλη, πρόεδρο του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο ποτάμι Λευκίμμης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση που έγινε στην περιφερειακή οδό της Λευκίμμης στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Δήμητρα», ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λευκίμμης, με κατάληξη το χώρο του ΧΥΤΥ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από καταγγελίες κατοίκων, από την πρωινή προσπάθεια βίαιης λειτουργίας του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Λευκίμμης, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, έχουν γίνει 3 συλλήψεις κατοίκων, με τον έναν, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, να έχει τραυματιστεί από αστυνομικό. Ενδεικτικό του κλίματος αστυνομοκρατίας, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ήταν το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις απαιτούσαν από τους διερχόμενους κατοίκους να επιδείξουν αστυνομική ταυτότητα

Ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Λευκίμμη 2018: σαν να μην πέρασε μια μέρα

Η χτεσινή μέρα, Τρίτη 26 Ιουνίου, σημαδεύτηκε από τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του λευκιμμιώτικου λαού και του κινήματος αλληλεγγύης ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας, που δεν επιλύει το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η μέρα αυτή, όμως, χαρακτηρίστηκε και από τα έκτροπα των δυνάμεων καταστολής. Συνολικά 7 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ο ένας από αυτούς κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι του (όπως ακριβώς σε Σκουριές και Κερατέα), και αντιμετωπίζουν κατηγορίες, οι δύο από αυτούς σε βαθμό πλημμελήματος και οι υπόλοιποι πέντε σε βαθμό πλημμελήματος αλλά και κακουργήματος (κατοχή εκρηκτικών και έκρηξη, αδικήματα που δυνητικά μπορούν να επισύρουν και προφυλάκιση). Οι βαρυνόμενοι με κακουργήματα διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κυριολεκτικά «στο σωρό», δηλαδή ανάμεσα σε πλήθος διαδηλωτών, χωρίς να διαπράττουν αυτό για το οποίο, εκ των υστέρων, κατηγορούνται. Πρόκειται για συνηθισμένη τακτική των δυνάμεων καταστολής, γνωστή και από τα αντίστοιχα γεγονότα της Λευκίμμης του 2008, που δίνει στη συνέχεια την ευκαιρία να «μαγειρευτούν» βαριά κατηγορητήρια, με απώτατο στόχο την κατατρομοκράτηση όσων αγωνίζονται για τα αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα.

Την αποκλειστική ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις έχει η κυβέρνηση και οι τοπικοί αιρετοί άρχοντες, που μεθοδεύουν καιρό τώρα την τωρινή κατάσταση αδιεξόδου, ώστε να εξαπολύσουν τις δυνάμεις καταστολής και να διευκολύνουν στην πράξη την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Αντί να κληθούν οι μεγαλοξενοδόχοι, ως κύριοι παραγωγοί μεγάλου όγκου απορριμμάτων, να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, ποινικοποιείται η φυσιολογική αντίδραση ανθρώπων και συλλογικοτήτων που δεν ανέχονται τη μετατροπή της ζωής τους και του χώρου κατοικίας τους σε απέραντο σκουπιδότοπο. Η επί δεκαετίες υποτίμηση της νότιας Κέρκυρας και των ανθρώπων της συνεχίζεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο, για μία ακόμα φορά, σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2008. Αυτή τη φορά, όμως, έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης της δήθεν «αριστεράς», που με τέτοιου τύπου επιλογές οδηγούν την κοινωνία στον εκφασισμό.

Εκδηλώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τους συλληφθέντες και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση και αθώωσή τους. Καλούμε όλες τις εργατικές, πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες στη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος αλληλεγγύης για την περιφρούρηση του σπουδαιότερου δικαιώματος, του δικαιώματος στον αγώνα και την αξιοπρέπεια.

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΡΑ!

Πικετοφορία την Παρασκευή 29 Ιούνη, με σημείο εκκίνησης στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο, που θα καταλήξει στην εργατογειτονιά της Γαρίτσας, διοργανώνουν ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Κέρκυρας. Καλούν σε μαζική συμμετοχή, ώστε να δοθεί απάντηση «μέσα από τα ταξικά Σωματεία μας στην πολιτική που υποβαθμίζει, καταστρέφει το εργασιακό και κάθε άλλο περιβάλλον!».

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει:


«Το σίριαλ με το άνοιγμα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης και τη διατήρηση της χαβούζας που έχει πνίξει την περιοχή στο Τεμπλόνι, ΔΕΝ αφορά τους κατοίκους των δύο περιοχών που ζουν (και θα ζήσουν) άμεσα τις επιπτώσεις από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά όλους τους εργαζόμενους του νησιού.

Σε μια περίοδο που οι μεγαλοεπιχειρηματίες όλων των κλάδων, μέσω του πολιτικού τους προσωπικού σε κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση, αλλά και όλων των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, έχουν βάλει βαθιά το χέρι τους στην τσέπη μας, για να χτίσουν τα ματωμένα πλεονάσματα που θα χαρίσουν στους διάφορους ομίλους, το κόστος της "ολοκληρωμένης διαχείρισης" των απορριμμάτων θα πέσει ξανά στις πλάτες μας και θα είναι δυσβάσταχτο!

Σε μια περίοδο που η "ανάπτυξή τους" ξεθεώνει τους εργαζόμενους μέσω της εντατικοποίησης, βγάζει από το λεξιλόγιο έννοιες όπως ελεύθερος χρόνος, ξεκούραση, καταργώντας για πάντα την κυριακάτικη αργία, κόβει μισθούς και συντάξεις για να αυξηθούν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας, η ιδιωτικοποίηση του κλάδου των απορριμμάτων αποτελεί ακόμα ένα κρίκο της μεγάλης αλυσίδας της εκμετάλλευσης της εργατικής μας δύναμης και αυτό μας αφορά όλους ως εργαζόμενους!

Τα ΜΑΤ και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί αποτελούν συνέχεια της τρομοκρατίας που βιώνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς! Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που μας θέλει σκυφτούς και υποταγμένους, να ανεχόμαστε κάθε απαίτηση της εργοδοσίας που τσακίζει παραπέρα τη ζωή μας!

Σε αυτό το σχέδιο είναι ενταγμένες και οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως η πλειοψηφία του ΕΚ Κέρκυρας, ΓΣΕΕ, διάφορες Ομοσπονδίες που σε λίγες μέρες έρχονται κομβόι για να στήσουν το εργοδοτικό σωματείο στα "ΙΚΟΣ" του Ανδρεάδη, εκεί που καθημερινά λιποθυμάνε συνάδελφοι λόγω εξάντλησης, παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν άλλο!

Όσο συνεχίζουμε ως εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ξεκομμένα από τις αιτίες που τα γεννούν, θα αντιμετωπίζουμε και τη ζωή μας σε "επεισόδια", χάνοντας το κύριο, που είναι ποιος ωφελείται από όλα αυτά - ποιος κερδίζει και ποιος χάνει!

Αυτή η λογική, η αταξική προσέγγιση των προβλημάτων είναι που θεριεύει τους εγκληματίες της φασιστικής Χρυσής Αυγής, τα μαντρόσκυλα του συστήματος. Αυτή η λογική τους "άνδρωσε" στις πλατείες των αγανακτισμένων, εκεί όπου "όλοι μαζί -τάχα- μπορούσαμε", εργάτες και αφεντικά, λαός και επιχειρηματίες. ΤΩΡΑ να απομονωθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, το λαό μας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το αδιέξοδο με τα βουνά των σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας, ο κίνδυνος για την υγεία των οικογενειών μας, δεν απαντιέται με τη μαζικότητα ενός κινήματος "σούπα", δηλαδή ενός κινήματος κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των επιχειρηματικών επιδιώξεων. Δεν απαντιέται στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης που θα πετά εκτός τον τάδε ή τον δείνα, αλλά θα αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που γεννά το πρόβλημα.

Απαντιέται όμως με ένα κίνημα που θα διεκδικεί με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες και την ικανοποίησή τους! Που δεν θα εγκλωβίζεται στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεών τους, της αντιπολίτευσης που πάει στον ίδιο στόχο από άλλο δρόμο! Που δεν θα τσιμπά στα επιχειρήματα που μας θέλουν ενωμένους αταξικά και διασπασμένους ταξικά!

Ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να διεκδικήσει:

  • Να βρεθεί νέος χώρος με επιστημονικά κριτήρια εκ των προτέρων γνωστά, που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των λαϊκών οικογενειών. Να κλείσει οριστικά και να αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και να μη χρησιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων και να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ τα λαϊκά στρώματα μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους. Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (ΒΑΕ). Άμεση πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα».




Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου