Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Οι «νύφες του Χριστού» δεν χρειάζεται να είναι πλέον παρθένες

Κόσμος


Νέες οδηγίες εξέδωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Βατικανό, υπαγορεύοντας ότι οι γυναίκες που αφιερώνουν τον εαυτό τους για να είναι «νύφες του Χριστού» δεν χρειάζεται να είναι παρθένες.

Η απόφαση, με την ονομασία Ecclesiae Sponsae Imago, δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια σε αυτές τις γυναίκες που πιστεύουν ότι η παρθενιά τους είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αφοσίωσης και ευσέβειάς στον Χριστό. Η απόφαση ελήφθη μετά από αιτήματα επισκόπων που ανέφεραν ότι αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Στόχος τους ήταν να αποσαφηνίσουν τις προϋποθέσεις και το ρόλο των γυναικών αυτών στην εκκλησία. Υπάρχουν περίπου 5.000 αφιερωμένες παρθένες σε τουλάχιστον 42 χώρες, με τον μεγαλύτερο αριθμό στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αργεντινή, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

Οι συνειδητές παρθένες είναι άγαμες γυναίκες που προσφέρουν τη φυσική παρθενία τους ως δώρο στον Χριστό και αφιερώνουν χρόνο στην εξομολόγηση, στην μεταμέλεια, σε αγαθοεργίες και στην προσευχή. Σε αντίθεση με τις μοναχές, δεν ζουν σε κλειστές κοινότητες ή μοναστήρια και δεν φορούν ράσα. Οι περισσότερες εργάζονται και συντηρούνται μόνες του, καλύπτοντας τις ανάγκες του.

Το έγγραφο των 39 σελίδων του Βατικανού παρέχει λεπτομερή καθοδήγηση σχετικά με το λειτούργημα τους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών και την δίχρονη προετοιμασία πριν από τη διακονία.

Στην Ecclesiae Sponsae Imago, αναφέρεται επίσης ότι οι γυναίκες αυτές πρέπει να «βιώνουν την πνευματική γονιμότητα μιας στενής σχέσης με τον Ιησού και προσφέρουν τους καρπούς αυτής της σχέσης στην Εκκλησία και στον κόσμο». Αλλά η ρήτρα που έχει εκπλήξει πολλούς, υποστηρίζει ότι η πραγματική παρθενία δεν είναι απαραίτητη για να γίνει μια γυναίκα αφιερωμένη παρθένα. «Το κάλεσμα για την αγάπη για τον Χριστό δεν μπορεί να υποβαθμιστεί σε σύμβολο της σωματικής ακεραιότητας. Η σωματική παρθενιά δεν θα αποτελεί πια προϋπόθεση για την είσοδο στη διακονία», λέει.

Η Ένωση Ιερών Παρθένων των ΗΠΑ (USACV), που υποστηρίζει ότι υπάρχουν 235 αφιερωμένες παρθένες στην Αμερική, διαφώνησε έντονα με την απόφαση του Βατικανού σε μια ηλεκτρονική δήλωση. «Είναι συγκλονιστικό να ακούει κανείς από την Μητέρα Εκκλησία ότι η σωματική παρθενία δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αφιέρωση σε μια παρθενική ζωή. Η παράδοση της Εκκλησίας έχει αποδεχτεί εδώ και χρόνια ότι μια γυναίκα πρέπει να έχει λάβει το χάρισμα της παρθενίας, τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο», αναφέρει η δήλωση.

Η Καθολική Herald που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι υπήρξαν αφιερωμένες παρθένες από την ίδρυση της Καθολικής Εκκλησίας. Οι συνειδητές παρθένες δεν είχαν καταφέρει να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία, σύμφωνα με το New York Post. Αυτό άλλαξε το 1963, όταν το Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού δήλωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ζουν και πάλι με το ευρύ κοινό.

Οι γυναίκες ονομάζονται «νύφες του Χριστού» επειδή ντύνονται στα λευκά στη τελετή που γίνεται στην Εκκλησία, στην οποία μεταξύ άλλων δεσμεύονται για αέναη παρθενία. Η Τερέσα Τζόρνταν, η οποία πήρε μέρος στην τελετή μαζί με δύο άλλες γυναίκες στο Ντιτρόιτ τον περασμένο Ιούνιο, δήλωσε: «Είναι μια υπόσχεση που δίνουμε. Και θέλουμε να είμαστε πιστές στον Χριστό όλη μας τη ζωή. Είναι το δώρο μας για τον Χριστό».

Σημειώνεται, ότι ο πάπας Φραγκίσκος είναι ένας από τους πιο προοδευτικούς ποντίφικες και συνεχίζει να το αποδεικνύει έμπρακτα με με τις αποφάσεις του και τη στάση του σε διάφορα κοινωνικοπολικά θέματα. Είναι ένας πνευματικός ηγέτης, παράλληλα όμως και ένας πολιτικά σκεπτόμενος άνθρωπος. Πριν από δυο χρόνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Μεξικό ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. «Ένας άνθρωπος, ο οποίος σκέπτεται να χτίζει τείχη αντί γέφυρες δεν είναι χριστιανός. Αυτό δεν είναι το Ευαγγέλιο».

Ο ποντίφικας που έχει χαρακτηρίσει το σεξ ένα «υπέροχο δώρο του Θεού», έχει αναφερθεί και στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. «Πιστεύω πως η Εκκλησία όχι μόνο πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους, αλλά και από τους φτωχούς, από τις γυναίκες που ήταν θύματα βιασμού, από τα παιδιά τα οποία τυχαίνουν εκμετάλλευσης στην εργασία και επειδή ευλόγησε τόσα όπλα».

Παράλληλα, δέχεται πρόσφυγες στο Βατικανό και υποστηρίζει ότι πρέπει να δίδεται επίσημα η υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά των μεταναστών. Επικρίνει το οικονομικό σύστημα που προκαλεί ανισότητες και προτρέπει για το τέλος των ψυχροπολεμικών μετώπων, όπως μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης και συγχωρεί τις γυναίκες που προχώρησαν σε άμβλωση. Έχει προσεγγίσει τα θύματα παιδεραστών ιερέων και δεσμεύτηκε να θέσει προ των ευθυνών τους όλους όσους ευθύνονται για την κακοποίηση ανηλίκων ή τη συγκάλυψη των εγκλημάτων. Η απόφαση για τις νύφες του Χριστού ήταν ένα ακόμα δείγμα της προοδευτικότητας του και της θέσης του για μια Εκκλησία μακριά από το σκοτάδι.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου