Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Το ΚΚΕ υποδέχτηκε στη Βουλή, την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Γκιόκα και Χρ. Κατσώτη, υποδέχτηκε στη Βουλή, την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, η οποία και επέδωσε στα κόμματα υπόμνημα με τις διεκδικήσεις της.

«Σπίτια - υποδομές για ανάγκες λαϊκές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές»: Με την παρέμβαση που οργάνωσε σήμερα στη Βουλή, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα έφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα για άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Κάτοικοι της περιοχής έφτασαν με λεωφορεία που δρομολογήθηκαν από τη Νέα Μάκρη, αλλά και με δικά τους μέσα, στο Σύνταγμα. Με πορεία και συνθήματα κατευθύνθηκαν στην είσοδο της Βουλής στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο σύνθημα «Πνιγμένοι στις βροχές, καμμένοι στις φωτιές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές» που φώναξαν, όπως και στο πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσαν στα κόμματα της Βουλής, περιλαμβάνονται αιτήματα για την πραγματική προστασία του λαού από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς, με σχεδιασμένη πρόληψη, υποδομές και μέσα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Οι βουλευτές του Κόμματος εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις των κατοίκων. Ακόμα ενημέρωσαν την Επιτροπή πως το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση, διεκδικώντας την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, με αποζημιώσεις στο 100%, την κάλυψη των αναγκών σε στέγαση, περίθαλψη, υγεία, την απορρύπανση της περιοχής και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των κατοίκων, σε κάθε αίτημα τους, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, αλλά και των αιτιών που τη δημιούργησαν.

Ενώ η Επιτροπή επέδιδε το πλαίσιο αιτημάτων στη Βουλή, μια αντιπροσωπεία της επισκέφθηκε την Περιφέρεια Αττικής για να καταθέσει και εκεί τα αιτήματα.

Στο πλευρό του λαού της περιοχής βρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματεία εργαζομένων και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, οι Ομάδες της ΟΓΕ σε Νέα Μάκρη - Μαραθώνα και Ραφήνα - Πικέρμι.

«Πρέπει άμεσα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω, να μην τσιμπήσουμε σε υποσχέσεις "κάτω από το τραπέζι" που θάβονται και εξαφανίζονται την επόμενη μέρα. Τα μέτρα που εξήγγειλε και υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξή μας δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί», τονίζει η Επιτροπή.

Κάτοικοι της περιοχής, μέλη της Επιτροπής, τονίζουν ότι δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που διαφημίζει η κυβέρνηση. Εξάλλου βλέπουν τις υποσχέσεις της μέσα από το πρίσμα της μέχρι τώρα πείρας τους: Κατεστραμμένα σπίτια χαρακτηρίζονται "κίτρινα", κατασκευαστικοί όμιλοι και μεσιτικά γραφεία σπεύδουν σαν "κοράκια" να επωφεληθούν, οι απαραίτητες εργασίες προχωρούν με ρυθμούς απελπιστικά αργούς. Στο παραπάνω φόντο, τονίζουν την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και η διεκδίκηση.

Το πλαίσιο αιτημάτων


- Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς. Και άδεια ανοικοδόμησης και από το Δασαρχείο για όλες τις κατοικίες χωρίς νομικά εμπόδια.

- Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων οικογενειών από το κράτος.

- Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

- Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

- Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

- Να μαζευτούν τα κλαδιά κ.λπ. από περιοχές των Δήμων που επλήγησαν και δεν έχουν καεί, με ευθύνη περιφέρειας και κράτους.

- Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

- Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους μας με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Ν. Μάκρης με μόνιμο προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

- Να φτιαχτούν σύγχρονοι οικισμοί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών.

- Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη.

- Μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζόμενων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

- Μέτρα στήριξης μαθητών από τις πυρόπληκτες περιοχές που θα φοιτήσουν στη Γ' Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

- Κάρτα Πυρόπληκτων για δωρεάν μεταφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικά, Μετρό, ΚΤΕΛ) και διοδίων για τουλάχιστον ένα έτος.

- Ακατάσχετο λογαριασμού πυρόπληκτων που θα περιλαμβάνει εκτός από την κρατική βοήθεια αποκατάστασης και δωρεές φίλων μέχρι την αξία του σπιτιού.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Ν. Μάκρης, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού».

Τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής.


Υ.Γ. Μια παρατήρηση μόνο. Στα πλαίσια της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης, και με απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους, θα πρέπει να ακουστούν και κάποιες σκληρές αλήθειες.

Το κατεστραμμένο Ελληνικό Δημόσιο, ακόμα και αν απελευθερωθεί η χώρα, δεν προβλέπεται να έχει τα λεφτά να πληρώσει την εργασία μιας εκτεταμένης ανοικοδόμησης από τη μια άκρη της πατρίδας εώς την άλλη. Και ανοικοδόμηση με δημόσια «εθελοντική» εργασία (όχι και τόσο εθελοντική στη πραγματικότητα) για να χαρισθεί το αποτέλεσμα σε ιδιώτες, δε γίνεται.

Θα πρέπει να ακουστεί πως η Λαϊκή Εξουσία δεν είναι το πανηγύρι του τσάμπα και πως ό,τι ανοικοδομηθεί με κοινωνική εργασία θα παραμείνει κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία.

Διαφορετικά, όποιος θέλει να ανοικοδομήσει ως ιδιώτης, είναι ελεύθερος να αναζητήσει τον τρόπο μόνος του και με τη βοήθεια ιδιωτών εθελοντών.

Ο μοναδικός άλλος τρόπος, θα ήταν το Κράτος να πλημμυρίσει την αγορά με πληθωριστικό εθνικό νόμισμα, πράγμα που, κατά την ταπεινή μου άποψη, με δεδομένο τον ψυχολογικό παράγοντα και τη μειωμένη σε πολλά πράγματα κοινωνική συνείδηση που έχει επιδείξει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστικό σπιράλ και έκρηξη μαυραγοριτισμού, ακόμη και εάν επιβληθεί ταβάνι στις τιμές.

Προσωπικά είμαι εναντίον της λογικής πως το εθνικό νόμισμα αποτελεί λύση δια πάσα νόσο. Η χρήση του εθνικού νομίσματος θέλει περίσκεψη και η κυκλοφορία του, κατά την άποψη μου, πρέπει πάντοτε να παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Άρα η ανοικοδόμηση θα πρέπει να γίνει σε μεγάλο βαθμό με εθελοντική εργασία ιδιωτικά σε συνδυασμό με κοινωνική εργασία με παρέμβαση του δημόσιου τομέα. Η αλληλεγγύη όμως, σε αντίθεση με τη φιλανθρωπία, είναι πολιτική πράξη και ως εκ τούτου έχει πάντοτε ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση της για μικροπολιτικούς λόγους.

Οι κάτοικοι καλά κάνουν και ζητούν αυτά που ζητούν. Και οι φορείς που τους υποστηρίζουν επίσης κάνουν καλά, καθώς είναι ένα δίκαιο συνδικαλιστικό αίτημα για το τώρα, απέναντι στο υποταγμένο παράνομο Αστικό Κράτος.

Όμως η αυριανή ελεύθερη Ελλάδα επαναστατικώ δικαίω δεν πρόκειται και δεν μπορεί να αναγνωρίσει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις του σημερινού καθεστώτος και παράλληλα δεν θα μπορεί να κουβαλάει ούτε τα βάρη αυτού.

Συνεπώς, η ανοικοδόμηση, λίγο εώς πολύ, θα επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.



Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου