Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Οι μυστικές συμφωνίες που καθόρισαν τoυς συνασπισμούς στον Α! παγκόσμιο πόλεμο..

Γεώργιος Σκλαβούνος


Η λειτουργία των συνθηκών ως εργαλείου μιας νέας ασταθούς παγκόσμιας «ισορροπίας», μιας νέας κατανομής του κόσμου μεταξύ ανταγωνιζομένων, δήθεν, συμμάχων και τελικά ως αιτίας του Β! παγκοσμίου πολέμου.

Οι Μυστικές συμφωνίες για τον Μεταπολεμικό κόσμο.  


• Η μυστική συνθήκη του Λονδίνου του 1915, με την οποία η Ιταλία, μετά από παζάρια και ανταλλάγματα, εγκατέλειψε την Τριπλή Συμμαχία (υπό την Γερμανία) για να προσχωρήσει στην Τριπλή συνεννόηση. (υπό την Αγγλία).

• Τα ανταλλάγματα, για την Ιταλία, αφορούσαν στη Δαλματία, Δαλματικές ακτές και τα Δαλματικά νησιά, το Τυρόλο, την Ίστρια αλλά και στο Αιγαίο τα Δωδεκάνησα. Ακόμα σε περίπτωση μερικής η συνολικής διανομής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Ιταλία θα έπαιρνε μέρος της Αττάλειας στην Μικρά Ασία.

• Η συμφωνία των Εγγλέζων με τους Άραβες για την απόσχιση τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, (σύμμαχο των Γερμανών) και την στράτευση τους με τους Αγγλογάλλους, με αντάλλαγμα ανεξάρτητο παν-Αραβικό κράτος, η Ομοσπονδία Αραβικών κρατών. Οι συμφωνίες αυτές είναι γνωστές και καταγεγραμμένες στην ιστορία με τον τίτλο «The Mac Mahon Correspondence.» (βλ.The Arab Awakening. The story of The Arab National Movement.)

To σύνολο των επισήμων επιστολών από την 14/7/1915 μέχρι την 30ην /1/ 1916, μεταξύ της ηγεσίας των Αράβων και της Αγγλίας με αναφορές των εκατέρωθεν δεσμεύσεων είναι προσβάσιμο και στο διαδίκτυο.

• Η Άγγλο-Γάλλο-Ρωσική συμφωνία, του Απριλίου Μαΐου 1916,γνωστή ως Sykes-Picot Agreement η οποία κατέγραφε την συμφωνηθείσα κατανομή των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.(Ολόκληρο το κείμενοι βρίσκεται στο Appendix B! του The Arab Awakening). Στο διαδίκτυο επίσης υπάρχουν σχετικές αναφορές στην Αγγλική άλλα και την Ελληνική γλώσσα.

• Η Ρωσο-Ιαπωνική Συνθήκη του 1916 για την μή σύναψη ξεχωριστής συνθήκης ειρήνης, με την Γερμανία

• Η μυστική διακήρυξη της Αγγλικής κυβέρνησης,(2/11/1917), υπογεγραμμένη από τον υπουργό των εξωτερικών Arthur James Balfur, εγκεκριμένη από το υπουργικό συμβούλιο, προς τον Άγγλο Λόρδο και ηγετικό στέλεχος της Εβραϊκής κοινότητας του Λονδίνου, Rothchild, γνωστή ως The Bal four Declaration. (H «Διακήρυξη Μπάλφουρ», όπως θα μείνει στην ιστορία, με την οποία δίδεται η υπόσχεση για την εγκαθίδρυση μιας «εβραϊκής πατρίδας» στην Παλαιστίνη, με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών που ζουν ήδη στην περιοχή. Ως αντάλλαγμα, η εβραϊκή κοινότητα καλείται να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να εισέλθουν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο)

Τα 14 Σημεία του προέδρου των ΗΠΑ. για την μετά τον Α! παγκόσμιο πόλεμο Ειρήνη.


Αξίζει μια προσεκτική ανάγνωση. Εκπλήσσει η φροντίδα για την Ρωσία του Λένιν. Για την Τουρκία,την Πολωνία... την Ιταλία,την Ρουμανία την Σερβία και την διέξοδο της στη θάλασσα,το Μαυροβούνιο.. Εκπλήσσει βέβαια και η απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος για την Ελλάδα

1) Ανοιχτές οι συμφωνίες ειρήνης και μετά απ’ αυτές κανενός τύπου διεθνείς συνεννοήσεις εκτός της ανοιχτής και διαφανούς διπλωματίας.

2) Απόλυτη ελευθερία Ναυσιπλοΐας στις θάλασσες εκτός χωρικών υδάτων και σε περίοδο ειρήνης και σε περίοδο πολέμου με εξαίρεση την υλοποίηση διεθνών συμφωνιών.

3) Κατάργηση όλων των οικονομικών περιορισμών στο διεθνές εμπόριο και καθιέρωση ισοτίμων εμπορικών σχέσεων μεταξύ όλων των εθνών που αποδέχονται και υπερασπίζονται σχέσεις ειρήνης.

4) Καθιέρωση όλων των αναγκαίων εγγυήσεων ώστε οι οι εξοπλισμοί να μειωθούν στο ελάχιστο αναγκαίο για την εσωτερική ασφάλεια επίπεδο.

5) Ελεύθερη και ανεπηρέαστη προσέγγιση όλων των υποθέσεων που αφορούν σε αποικίες και θέματα ανεξαρτησίας με ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εμπλεκομένων.

6) Η αποχώρηση των δυνάμεων από όλες τις περιοχές της Ρωσίας ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη συνεργασία όλων των Εθνών μαζί της. Συνεργασία που θα επηρεάζει και θα διασφαλίζει αυτονομία Εθνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη αλλά και αποδοχή στην κοινωνία των ελεύθερων κρατών και τη βοήθεια που πιθανόν χρειάζεται η επιθυμεί.

Η βοήθεια που θα λάβει η Ρωσία στους αμέσως επόμενους μήνες από τα αδελφά Έθνη θα είναι το σκληρό ΤΕΣΤ, των καλών προθέσεων απέναντι σε αυτήν και όχι απέναντι στα δικά τους συμφέροντα.

7) Το Βέλγιο, με σύμφωνη γνώμη της παγκόσμιας κοινότητας πρέπει να εκκενωθεί από ξένα στρατεύματα να αποκατασταθεί πλήρως, χωρίς καμία έστω την παραμικρή προσπάθεια περιορισμού της ανεξαρτησίας του.

8) Όλα τα Γαλλικά εδάφη πρέπει να απελευθερωθούν και οι καταληφθείσες περιοχές να αποκατασταθούν και οι αδικίες που έγιναν στη Γαλλία από την Πρωσία το 1871,σχετικά με την Αλσατία και την Λωραίνη, γεγονός που αποσταθεροποίησε την ειρήνη για πάνω από 50 χρόνια, πρέπει να τακτοποιηθεί ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη προς το συμφέρον όλων.

9) H επανα-χάραξη των συνόρων της Ιταλίας πρέπει να επιδιωχθεί στη βάση σαφώς αναγνωρίσιμων γραμμών εθνικότητας.

10) Στους λαούς της Αυστρο- Ουγγαρίας των οποίων τη θέση μεταξύ των εθνών επιθυμούμε να δούμε διασφαλισμένη πρέπει να αποδοθεί κάθε ευκαιρία για ελεύθερη και αυτόνομη ανάπτυξη.

11) Η Ρουμανία, η Σερβία και το Μοντενέγκρο πρέπει να εκκενωθούν πάραυτα, οι εκκενωθείσες περιοχές να αποκατασταθούν. Η Σερβία πρέπει να έχει ασφαλή διέξοδο στη θάλασσα και οι σχέσεις μεταξύ των Βαλκανικών Χωρών να εδραιωθούν σε φιλικό διάλογο, πάνω σε παραδοσιακές γραμμές φιλικών σχέσεων, σε εθνοτικές σχέσεις, στη διασφάλιση πολιτικής, οικονομικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας.

12) Ανεξαρτησία πρέπει να διασφαλιστεί στο Τουρκικό μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως έλπισης η ελευθερία για ανεμπόδιστη αυτονομία πρέπει να διασφαλισθεί και στις άλλες εθνότητες που ζουν υπό Τουρκική κυριαρχία. Τα Δαρδανέλια πρέπει να αφεθούν ανοιχτά, ελεύθερα στο διηνεκές για την ναυτιλία και το εμπόριο όλων των Εθνών, υπό διεθνείς εγγυήσεις.

13) Μια ανεξάρτητη Πολωνία πρέπει να ανορθωθεί, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα εδάφη τα κατοικούμενα από Πολωνικής καταγωγής πολίτες. Επίσης πρέπει να της αποδοθεί ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση στη θάλασσα .Η ανεξαρτησία της Πολωνίας πρέπει να διασφαλισθεί με διεθνή συνθήκη.

14) Μια Γενική Ένωση των Εθνών πρέπει να οργανωθεί κάτω από ξεχωριστή Συνθήκη με σκοπό την παροχή κοινών και αλληλέγγυων εγγυήσεων πολιτικής ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας στα μικρά και τα μεγάλα κράτη εξίσου.



Γεώργιος Σκλαβούνος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου