Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Οι Ερινύες «καταδιώκουν» τους Ζώντες, τους Εκλιπόντες ή αμφότερους;

Γιάννης Περάκης


Ολοι ανεξαιρέτως οι κοινωνικοί τομείς της πατρίδας μας δέχονται ανηλέητη επίθεση. Κατεδαφίζουν και ρίχνουν στον γκρεμό ως σκουπίδια, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των πατεράδων και των μανάδων μας. Οτι έχει κατακτηθεί με αγώνες και με αίμα τα τελευταία 100 χρόνια εξαυλώνονται σιγά-σιγά και προπαντός μεθοδικά.

1) Απασχόληση: Τα παιδιά μας αυτοεξορίζονται, αυτά που παραμένουν εργάζονται με μισθούς πείνας, η μερική απασχόληση θερίζει. Αθροιστικά οι νέες προσλήψεις, ανά είδος σύμβασης εργασίας από 01.01.2018 έως 31.10.2018, ανέρχονται σε 46,07% πλήρους απασχόλησης και σε 53,93% μερικής απασχόλησης.

2) Στέγαση-Συνθήκες διαβίωσης: Παρά τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, τα ενοίκια αρχίζουν και «τσιμπάνε» σε ορισμένες συνοικίες, κυρίως λόγω Airbnb. Τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ. Οι πλειστηριασμοί ακινήτων απο 16.000 φέτος σε 30.000 το 2019. Πάνω από 37.000 πλειστηριασμούς ακινήτων προγραμματίζουν για τους προσεχείς 15 μήνες οι τράπεζες. Ένα στα δύο νοικοκυριά της Αττικής δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει έγκαιρα τους λογαριασμούς του ρεύματος, του τηλεφώνου, του νερού, των κοινόχρηστων ή του ενοικίου. Το 43% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει θέρμανση για το σπίτι του.

Το 52,1% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ, γεγονός που δείχνει την αδυναμία της αποταμίευσης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να προσφέρουν στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά, κάθε δεύτερη μέρα… Οι μισοί από τους ερωτηθέντες, δήλωσαν ότι αδυνατούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους, διακοπές έστω και για μία εβδομάδα τον χρόνο. Το 57% του εξεταζόμενου πληθυσμού δεν έχει την δυνατότητα να πηγαίνει σε θέατρο κινηματογράφο συναυλίες ή να αγοράζει βιβλία στην συχνότητα που θα επιθυμούσε. Οι άνεργοι αναφέρουν πως δεν έχουν αυτή την δυνατότητα σε ποσοστό 77% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους καταγράφεται στο 46%.

3) Υγεία: Τις τριτοκοσμικές συνθήκες στα νοσοκομεία της χώρας λόγω έλλειψης θέρμανσης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τον φετινό χιονιά να είναι σε εξέλιξη. Ενδεικτικά:

Στο νοσοκομείο Πρέβεζας: Το καλοριφέρ λειτουργεί μόλις τρεις ώρες το 24ωρο στο νοσοκομείο
Στο νοσοκομείο της Κω: Δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νοσοκομείο ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχει θέρμανση ανά διαστήματα 12 ώρες περίπου το 24ωρο λόγω έλλειψης πετρελαίου. Στο κέντρο υγείας Αριδαίας: Μέχρι και τις ημέρες των εορτών δεν υπήρχε θέρμανση. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση όλο το χειμώνα. Δεν βρίσκουν προμηθευτή πετρελαίου γιατί είναι αφερέγγυοι. Στο κέντρο υγείας Παρανεστίου (Δράμα): Η αρμόδια ΥΠΕ συνέστησε ορθολογική (!) χρήση του πετρελαίου.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα νοσοκομεία και Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας όπου οι ασθενείς στην κυριολεξία τουρτουρίζουν από το πολικό ψύχος καθώς δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι συγγενείς των ασθενών να φέρνουν από το σπίτι τους θερμαντικά σώματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Ανεπαρκέστατη θέρμανση. Κρυώνουν πολύ οι γυναίκες και τα βρέφη. Δεν υπάρχουν καλοριφέρ. Η θέρμανση των χώρων του Νοσοκομείου γίνεται από τα γνωστά κατεστραμμένα καλοριφέρ που έχουμε δείξει το καλοκαίρι τα οποία υπολειτουργούν. Τα κτίρια είναι χωρίς καμία συντήρηση. Σπασμένα τζάμια. Στην αίθουσα τοκετού το κρύο είναι πάρα πολύ. Από τα 8 κλιματιστικά στα 8 δωμάτια των επιτόκων γυναικών λειτουργούν τα τρία και μάλιστα τα δύο υπολειτουργούν. Οι διάδρομοι των Νοσοκομείων δεν έχουν καθόλου θέρμανση..

Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Κάνουν οικονομία. Ανοίγουν το καλοριφέρ 3 ώρες το πρωί, 3 ώρες το απόγευμα και 3 ώρες τη νύκτα. Παλαιά κτίρια με απώλειες. Κρυώνουν οι ασθενείς. Με παρέμβαση του προσωπικού από σήμερα θα ανοίξουν προσωρινά περισσότερες ώρες.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ: Πολικές θερμοκρασίες. Τα καλοριφέρ για οικονομία στο πετρέλαιο ανοίγουν 3 ώρες την ημέρα. Από 1 ώρα πρωί, απόγευμα, νύκτα που είναι η πιο κρύα περιοχή της χώρας. Τέλος, όπως αναφέρεται πρόβλημα υπάρχει και στο χειρουργείο όπου μόνο η μια αίθουσα έχει σωστή θερμοκρασία. ΟΙ άλλοι χώροι, όπως η αίθουσα ανάνηψης, η στάση νοσηλευτών και το σηπτικό χειρουργείο έχουν θερμοκρασία 13,5°C.

Θέρμανση part-time στο νοσοκομείο Άρτας: Τα καλοριφέρ λόγω οικονομίας ανοίγουν 10 ώρες το 24ωρο. Ασθενείς και προσωπικό φέρνουν δικά τους θερμαντικά σώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να επαρκέσει το πετρέλαιο το οποίο το προμηθεύονται κάθε μέρα με απευθείας αναθέσεις το καλοριφέρ λειτουργεί δέκα ώρες την ημέρα!

Κρατικό Νοσ/μείο Νίκαιας: Λόγω έλλειψης θέρμανσης πετιέται το αίμα των αιμοδοτών.

Οι ελλείψεις ατελειώτες μόνο για την θέρμανση, ας μην αναφέρουμε τις ελλείψεις στα άλλα είδη και υπηρεσίες των νοσοκομείων....

4) Συντάξεις: Μεγάλες μειώσεις στην εποχή των μνημονίων. Επίκειται και άλλη τώρα αλλά για προεκλογικούς λόγους μάλλον ανεβλήθη. Η έρευνα της διαΝεοσις δείχνει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν ίδιες για όλους. Ποιοι ήταν οι χαμένοι της κρίσης: Η κρίση έπληξε περισσότερο τους εργαζόμενους από ό,τι τους συνταξιούχους, ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας των παιδιών.

Το φτωχότερο δεκατημόριο του πληθυσμού το 2014 ήταν κατά 56% φτωχότερο από το αντίστοιχο δεκατημόριο το 2009. Το πλουσιότερο δεκατημόριο το 2014 ήταν κατά 42% φτωχότερο από το αντίστοιχο δεκατημόριο το 2009. Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά από ό,τι για τις οικογένειες χωρίς παιδιά, ή με τρία παιδιά και άνω.

5) Φορολογική τρομοκρατία: Πάνω απο 4,8 εκατ. κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το διάστημα 2015-2018 προέβη η ΑΑΔΕ συγκεκριμμένα:

Το 2015 σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατ. ενώ το 2018 ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις πραγματοποίησε ρεκόρ ανήλθε στους 1.836.926, ενώ ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, ανήλθε τον Νοέμβριο στους 1.162.737.

6) Πολιτική τρομοκρατία: Για την επίσκεψη της Μέρκελ, θυροκόλλησαν την χουντική απαγόρευση των συναθροίσεων στα γραφεία της ΛΑΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ. Ματοκύλησαν τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Αγρια καταστολή στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Αγρια επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της μαζικής συγκέντρωσης εκπαιδευτικών έξω από τη βουλή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύσουν, με τυφλό χτύπημα μέσα στο πλήθος, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.Τραυματισμοί διαδηλωτών, τραυματίστηκε βουλευτής του ΚΚΕ.

7) Οικονομία: Η καταστροφή και η εξόντωση των παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η κτηνοτροφία. Η Ε.Ε. προσπαθεί να εξαγοράσει τους Ελληνες κτηνοτρόφους με ...«Γενναίο πριμ της Κοινότητας για έξοδο των προβατοτρόφων απ' το επάγγελμα», λόγω του ότι «οι Έλληνες κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι κοστίζουν ακριβά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δυσκολεύουν τις γαλακτοκομικές και άλλες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού βορρά να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά των γαλακτοκομικών και της φέτας». Η αγροτική οικονομία, μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, που μέχρι τότε ήταν βασικά αγροκτηνοτροφικη Χώρα, αρχίζει να χάνει ένα σημαντικό ποσοστό της και αυτό εκφράζεται με ανάλογες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου. Tα αποτελέσματα δε της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της που ακολούθησαν , ήταν απολύτως καταστροφικά για τις δυναμικές Καλλιέργειες καπνό, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ντομάτες ,εσπεριδοειδή, σταφίδα, χοιρινό κρέας, γάλα κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και το 2011, μέσα σε 10 χρόνια δηλ , οι αγρότες μειώθηκαν κατά 35% και για την ίδια χρονική περίοδο το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε δραστικά, περίπου κατά 19%. Επίσης, έως το 2011 μόνο μπήκαν στη Χώρα 100 δις ευρώ σε μορφή επιδοτήσεων και με γνώμονα την αποσύνδεσή τους απο την παραγωγή.. Με την ΚΑΠ 2014-2020, αυτό επιταχύνεται γρήγορα, άμεσα, βίαια.. Άλλη ολέθρια συμφωνία η CETA, μια συμφωνία την οποία ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις στα υπουργικά συμβούλια της ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα μέτρα που ακολουθούν δίνουν την χαριστική βολή : αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΟΓΑ, στις έκτακτες εισφορές. Μετά τον αποχαρακτηρισμό εκατ. στρεμ. βοσκοτόπων που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση επενδύσεων κυρίως από το Eνεργειακό και Tουριστικό κεφάλαιο της χώρας με κίνδυνο οι κτηνοτρόφοι να μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων ενώ ταυτόχρονα να αναγκαστούν είτε να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων γεγονός που σημαίνει μειωμένο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την Κτηνοτροφία. Στην αποδόμηση του τομέα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ρόλος των Τραπεζών. Το ότι οι τράπεζες για λόγους αντασφάλισης, παραγώγων και συμβολαίων, δεν δέχονταν σαν υποθήκη το ίδιο το προϊόν ως αξία, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά μόνο τις εγκαταστάσεις. Στην ουσία, ο χρηματοοικονομικός τομέας δεν συμμετείχε στην παραγωγή και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

8) Οι απανωτές ευθυγραμισμένες ελέω υπεράσπισης του πολιτικού συστήματος αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ( συμβουλίου της επικρατείας και άρειου πάγου):


Σημείωση: Επειδή στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα οι παραπάνω αποφάσεις καθίστανται ανίσχυρες με ένα ... απλό δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός. Εξυπακούεται ότι θα υπήρχε μια σοβαρή κυβέρνηση (εννοείται όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω βεβαρυμένου «ποινικού» μητρώου), η οποία θα σεβόταν την θέληση του εκλογικού σώματος.

Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Η πατρίδας μας αποσυντίθεται και πεθαίνει. Μειώθηκαν οι γεννήσεις και μέρα με την ημέρα τελειώνουμε και εμείς και τα παιδιά μας. Ο χρόνος και η ιστορία θα δείξει εάν όλος αυτός ο πολιτικός συρφετός που μας κυβερνά εδώ και χρόνια, ήταν νενέκοι δοσίλογοι ή απλά εγκληματικά ανεύθυνοι τυχοδιώκτες.

Θυμώνουμε με αυτά που συμβαίνουν αλλά ο θυμός είναι κακός σύμβουλος.

Don’tgetmad, geteven. μτφ: Μη θυμώνεις, να ανταποδίδεις στα ίσα ( R. Kennedy).

Για λόγους επιβίωσης πρέπει να καταλήξουμε σε πέντε βασικά σημεία συμφωνίας για μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας ή όπως αλλιώς πείτε την. Και τις βασικές επεξεργασίες διαθέτουμε αλλά και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Θα έπρεπε να μας είχαν «απαγάγει» τα παιδιά μας «φυλακίζοντας μας» σε ένα οίκημα και να μην μας απελευθέρωναν ωσότου καταλήγαμε σ΄αυτά τα πέντε βασικά σημεία.

Ουδόλως ενδιαφέρει (τα παιδιά μας) εάν ψηφίζουμε ή υποστηρίζουμε ΚΚΕ. ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, ΔΡΑΧΜΗ, ΣΠΙΘΑ, ΣΧΕΔΙΟ Β ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχήμα ή ομάδα.

Λόγω των προηγούμενων «πολιτικών αμαρτιών» μας, η ζωή μας «εκδικείται» με το να έχουμε τέτιοες κυβερνήσεις. Το έχουμε αυτό το δικαίωμα.

Να μας οικτίρουν όμως και να μας «καταριούνται» τα παιδιά μας αύριο, αυτό το δικαίωμα το έχουμε;

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Πηγές:

1. Β. Αγγελόπουλος (Diakaiologitika) 22/02/2018

2. Αυτά είναι μερικά μόνο, από τα πολύ σημαντικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από έρευνα της Marc και δείχνουν πόσο έχουν επιδεινωθεί στις μέρες μας οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική και παραγγέλθηκε από το ΕΚΑ και την Περιφέρεια, σε δείγμα 1.500 εργαζομένων και ανέργων.

3. Iskra - 07/01/2019 & 09/01/2019 4. HR 4 Ιανουαρίου 2019 5. Π. Καρλατήρα 10/01/2019.

Πηγή: sxedio-b.gr



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου