Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Διαχείριση ή ανατροπή του κατεστημένου;

Στέφανος Πρίντσιος


Οι παρακάτω απόψεις γράφτηκαν τον Απρίλιο του 2014, πριν τις τότε ευρωεκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση:

«Οι γενικές έννοιες, όπως υπευθυνότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία, ισονομία, εντιμότητα, σοβαρότητα, μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός κ.λ.π. υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, αριστερά και μη.

Αν ξεφύγουμε λίγο από το ελληνικό μπάχαλο θα δούμε ότι στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν και ευημερούν τα λεγόμενα σοσιαλδημοκρατικά ή απλώς δημοκρατικά ή συντηρητικά και δεξιά, κόμματα αρχών, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε λόγια και σε πράξεις, με δημοκρατικότατες τακτικές (φιλελεύθεροι και νεοφιλελεύθεροι), με κοινωνικά προγράμματα παροχών (λαϊκή δεξιά) κ.α.

Ο αριστερός όμως κόσμος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από όλα αυτά τα αυτονόητα, περιμένει αριστερά πράγματα, πράγματα δηλαδή ταξικά, που για να εφαρμοστούν θα πρέπει να έρθουν σε ρήξη, σε σύγκρουση με το υπάρχον σύστημα και όχι με την ρεμούλα, την κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, τους αεριτζήδες, τους κλέφτες, τους κηφήνες κ.λ.π. που συνυπάρχουν και εμφανίζονται σε όλες τις τάξεις και καταδικάζονται έτσι κι αλλιώς από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, ανεξαρτήτως ιδεολογικών πιστεύω».


  • Σήμερα με τέσσερα χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε έστω ένα, αριστερό ταξικό επίτευγμα;
  • Έχουμε κάποιο ελάχιστο δείγμα σύγκρουσης και διαχωρισμού από το κατεστημένο (τραπεζικό, εκκλησιαστικό, εργασιακό, επιχειρηματικό, αμερικανατοϊκό κ.α.);

Μπαίνει αυτό το ερώτημα, γιατί όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, το θεωρούσε ύβρις να αποκαλείται ως ένας ακόμα διαχειριστής του υπάρχοντος συστήματος. Σήμερα όμως είναι απόλυτα ευχαριστημένος, αν τον χαρακτηρίσουμε σαν καλύτερο διαχειριστή του συστήματος από τους δύο προηγούμενους (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ)!

Ιδρύθηκε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη Αριστεράς, για να διαχειριστεί καλύτερα το υπάρχον σύστημα στα πλαίσια μιας σοσιαλδημοκρατίας, ή για να το ανατρέψει, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού;

Απλό το ερώτημα για τους αρχικούς γνήσιους Συριζαίους:

Προσχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στη σοσιαλδημοκρατία ή έγινε το αντίθετο;



Στέφανος Πρίντσιος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου