Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Οι Τούρκοι σκοτώνουν τις γυναίκες τους

Βαγγέλης Γεωργίου


Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων Κούρδων, στην Τουρκία έχει κηρυχτεί "πόλεμος" στις... γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια, έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των δολοφονιών γυναικών από πρόσωπο του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος. Το διάστημα 2018-Σεπτέμβριος 2019, 2.832 Τουρκάλες έχασαν τη ζωή τους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής οργάνωσης Kadin Cinayetlerini durduracagiz ("Στοπ στις δολοφονίες των γυναικών").

Πρόκειται για μια οργάνωση που δημιούργησε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που καταμετράει μέρα με τη μέρα τους θανάτους γυναικών, καθώς η ένταση του φαινομένου έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις. Γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει μια βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να "ξυπνήσει" η τουρκική κοινωνία και οι πολιτικοί της.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Kadin Cinayetlerini durduracagiz, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, έχασαν τη ζωή τους 53 γυναίκες. Αν και υπάρχει σχετικός νόμος, ο νόμος 6284 του 2011 για την προστασία της οικογένειας και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, ωστόσο, δεν έχει εφαρμοστεί ουσιαστικά.


Η πλατφόρμα έχει καταγράψει χιλιάδες υποθέσεις --και τα σχετικά δημοσιεύματα-- των δύσμοιρων γυναικών, κάθε ηλικίας, που βρέθηκαν σε ένα φιλικός-οικογενειακό περιβάλλον με επικίνδυνους ανθρώπους. H Fidan Ataselim, γενική γραμματέας της οργάνωσης δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο πως «τώρα οι γυναίκες σκοτώνονται δίνοντας την εντύπωση ατυχήματος, λέγοντας ότι ήταν ένα αστείο ή παρουσιάζοντάς το ως αυτοκτονία».

«Η Τουρκία! Η κόλαση των παιδιών και των γυναικών! Δύσκολο να είσαι παιδί. Δύσκολο να είσαι γυναίκα. Η χώρα γέμισε με παρανοϊκούς και μανιακούς από τη μία άκρη στην άλλη» έγραψε ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ ο οποίος ανέφερε το περιστατικό μιας γυναίκας από το Ουζμπεκιστάν που δολοφονήθηκε.

«Μια γυναίκα. Μια νέα και ωραία γυναίκα. Από το Ουζμπεκιστάν. Έφυγε με μια σφαίρα στο σπίτι ενός βουλευτή του ΑΚΡ, στο οποίο έκανε την καθαρίστρια. Η σφαίρα καρφώθηκε στην καρδιά της. Οι κόλακες των ΜΜΕ άρχισαν να φωνάζουν όλοι μαζί. Αυτοκτόνησε λέει! Οδηγία του φασιστικού καθεστώτος! Στέλνουν το φέρετρο στην πατρίδα της το Ουζμπεκιστάν χωρίς να κάνουν σοβαρή αυτοψία και ολοκληρώνοντας τα πάντα μέσα σε δύο μέρες».

Η τουρκική οργάνωση απαιτεί από τον Ερντογάν και τους υπόλοιπους ηγέτες --όλων των πολιτικών κομμάτων-- να καταδικάσουν δημόσια τη βία κατά των γυναικών και να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος 6284. Πάει μάλιστα, ακόμα παραπέρα, ζητώντας να ιδρυθεί υπουργείο Γυναικών αλλά και να κατοχυρωθεί στο νέο Σύνταγμα η προτεραιότητα σε ζητήματα ισότητας των φύλων και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σε μια χώρα που οι διωκτικές αρχές της κινητοποιούνται άμεσα επειδή μια οικογένεια φωνάζει belly dancers σε εκδήλωση της και την ίδια στιγμή θανατώνονται χιλιάδες γυναίκες δίχως να "κουνιέται φύλο", τα πράγματα είναι ζόρικα.

Πηγή: slpress.gr



Βαγγέλης Γεωργίου: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου