Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ο τόρνος και το κοπτικό.

Παναγιώτης Οικονομίδης


Ο τόρνος είναι ίσως η κορυφαία εργαλειομηχανή, όπως συνηθίζετε να αποκαλούνται αυτά τα μηχανήματα. Αυτό που την κάνει σχεδόν μαγική είναι ότι μπορείς με αυτήν να κατασκευάσεις σχεδόν τα πάντα. Χρειάζεται βέβαια να είσαι και μάστορας. Οι τορναδόροι στην πιάτσα των κατασκευών θεωρούνται κάτι σαν γκουρού.

Η αρχή λειτουργίας του του τόρνου είναι η εκ περιστροφής διαμόρφωση του μετάλλου. Δηλαδή βάζουμε ένα μέταλλο να περιστρέφεται και με τα κατάλληλα κοπτικά εργαλεία το διαμορφώνουμε. Ανάλογα με την ποιότητα του κοπτικού και η ποιότητα της κατεργασίας.

Στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ειδικά από το τέλος του εμφυλίου και μετά, που το ΚΚΕ συνεχίζει να επιβιώνει παρ’ όλο το ανηλεές κυνηγητό η κορυφαία στιγμή του είναι στην «μεταπολίτευση» όπου ο παππούς Καραμανλής το νομιμοποιεί και έτσι από τότε το ΚΚΕ έχει συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στο κοινοβούλιο και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κάθε φορά που αλλάζει η κατάσταση, και όταν λέμε αλλάζει η κατάσταση στην Ελλάδα εννοούμε κάθε φορά που αλλάζει η «μάνα» στην τράπουλα, το ΚΚΕ ξαναυπογράφει την συμφωνία του με το πολιτικό σύστημα.

Πριν γίνει αυτό πιάνει δουλειά ο τόρνος. Το πολιτικό σύστημα κάνει τις δοκιμές του για δει μέχρι που μπορεί να φτάσει το ΚΚΕ. Το 1981 έγινε το ίδιο. Το 1989 το ίδιο μέσω της ρήξης με την ΚΝΕ.

Κάθε φορά το πολιτικό σύστημα δοκιμάζει διαφορετικά κοπτικά. Μόλις σπάσει το ένα δοκιμάζει άλλο.

Ο Μπόγδανος είναι ένα κοπτικό. Αναλόγως την αντίδραση του ΚΚΕ θα συνεχιστεί η επεξεργασία με το ίδιο κοπτικό ή αν σπάσει με κάποιο άλλο.

Το 2012 όταν το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ διαφύλαττε το άβατο του κοινοβουλίου και τότε υπήρχαν επώνυμοι ΚΝιτες μέσα στις δυνάμεις του ΚΚΕ. Τότε ο Μπόγδανος δεν ήταν κοπτικό θα πείτε και σωστά.

Το ΚΚΕ έδωσε τις εγγυήσεις του στο πολιτικό σύστημα το 2012-2014. Τώρα μπαίνουμε στην φάση του γυαλίσματος. Ο Μπόγδανος προσπαθεί κάτι να σώσει από τον εαυτό του. Προφανώς κάτι φοβάται που το ξέρει το ΚΚΕ.

Εν κατακλείδι ότι κάναμε στους δρόμους και στις γειτονιές τα τελευταία χρόνια, από αντιδράσεις στα χαράτσια μέχρι αγορές Χωρίς Μεσάζοντες, θα τα ξανακάνει το ΚΚΕ καπηλευόμενο την πατρότητά τους.

Αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής εξέλιξης. Ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω. Προς αποφυγή παρανοήσεων και σπέκουλας. Όταν αναφέρομαι στο ΚΚΕ εννοώ την ηγεσία του. Δεν είμαι αντικομουνιστής, κάθε άλλο, είμαι ενάντια στις όποιες δομές πνίγουν την έκφραση των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο εξασφαλίζοντας και το μεροκάματο του ινστρούχτορα.



Παναγιώτης Οικονομίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




1 σχόλιο:

  1. Ο τόρνος χρησιμοποιείται και για διαμόρφωση σε ξύλο !
    Αν και θεωρώ ότι η βρεγμένη σανίδα, είναι πιο τελέσφορη για το πολιτικό γίγνεσθαι !
    Και δεν χρειάζεται ούτε τόρνος ούτε "κοπτικό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή