Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ελλάδα το πανεπιστημιακό άσυλο και οι «μπαχαλάκηδες»

Σωτήρης Βλάχος


Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο που θα προστατέψει τους αγώνες των φοιτητών. Αγώνες που η κρίση, τα μνημόνια και ο αντίκτυπος τους στην παιδεία θα τους καθιστούν αναντικατάστατη μορφή άμυνας του φοιτητόκοσμου.

Δεν είναι τόσο το γράμμα του νόμου που έχει σημασία, αλλά το κέρδισμα της ψυχής της πλειοψηφίας του κόσμου, από φοιτητικούς αγώνες των οποίων οι στόχοι θα πείθουν, αλλά και η οργάνωση τους θα αποτρέπει «μπαχαλάκηδες» να δίνουν επιχειρήματα στους εχθρούς του κινήματος.

«Ο νόμος και η τάξη»


«Γέμισαν» τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και ο ημερήσιος τύπος με «πύρινη» αρθρογραφία των υπέρμαχων του «νόμου και της τάξης», την εφαρμογή των οποίων «εμποδίζει» το πανεπιστημιακό άσυλο.

Στο όνομα δήθεν των συμφερόντων του απλού πολίτη που κινδυνεύει από την ανομία, στο όνομα της προστασίας της παιδείας από το «καρκίνωμα των καταλήψεων που την κατατρώει», στήριξαν κάθε αστυνομική αυθαιρεσία.

Την παιδεία κατατρώει λοιπόν το καρκίνωμα των καταλήψεων και όχι το καρκίνωμα της κρίσης και των μνημονίων που την οδηγούν σε ολοένα και περισσότερη υποβάθμιση, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση.

Δεν τσιγκουνεύτηκαν στη χρησιμοποίηση και των πιο βαριών χαρακτηρισμών, αυτοί που βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προβλήματα στην παιδεία ως αποτέλεσμα της δράσης των «μπαχαλάκηδων».

Μέσα στα γεγονότα, στις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις, εντόπισαν μόνο «τραμπούκους και ροπαλοφόρους» και «βιασμό» της κοινωνίας.

Μέσα στο βιασμό της ελληνικής κοινωνίας που επέφερε η κρίση και τα μνημόνια, τα τεράστια ποσά που στερήθηκε η ελληνική κοινωνία για ανακεφαλαίωση των ιδιωτικών τραπεζών, τη σταδιακή κατάργηση ακόμα και στοιχειωδών ατομικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην οποία η σημερινή κυβέρνηση θα στεφτεί πρωταθλήτρια, εντόπισαν μόνο τον βιασμό από τους τραμπούκους και μπαχαλάκηδες.


Μέσα στον βιασμό της ελληνικής κοινωνίας από το τεράστιο σκάνδαλο SIEMENS, NOVARTIS, όπου ο ελληνικός λαός πλήρωσε δις επιπρόσθετα, όπου με τη νέα κυβέρνηση οι κατήγοροι μετατρέπονται σε κατηγορούμενους και τόσα άλλα, ο νόμος και η τάξη θα θριαμβεύσουν με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κατά κανόνα, όσο πιο έντονα καταδικαστική είναι η στάση των αρθρογράφων για τους «μπαχαλάκηδες» και το πανεπιστημιακό άσυλο, τόσο πιο μεγάλη η σιωπή τους για αυτούς που με τις πολιτικές τους ρημάζουν την κοινωνία, για όλα τα πιο πάνω σκάνδαλα.

Παρόλα αυτά, η ανάδειξη του ζητήματος των «μπαχαλάκηδων», θα τους δίνει πόντους. Οι καταστροφές πανεπιστημιακών χώρων, οι καταλήψεις σχολών από περιορισμένο αριθμό ατόμων που αποτυγχάνει να κερδίσει το σεβασμό των εργαζομένων, του απλού κόσμου, θα είναι τροφή στα χέρια της αντίδρασης και των υποστηρικτών του «νόμου και της τάξης».

Επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο θα είναι μια νίκη που θα ανοίγει το δρόμο προς τους στόχους της, το περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών ολοένα και περισσότερο.

Την προστασία των φοιτητικών αγώνων όμως δεν την εξασφαλίζει το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά η μαζικότητα τους, οι στόχοι τους και ο σεβασμός που θα κερδίζουν στην κοινωνία. Αυτό το τελευταίο πάνω από όλα θα αποτελεί την κύρια ασπίδα ενάντια και στην αστυνομική αυθαιρεσία, για την οποία θα πληρώνουν ακριβό τίμημα όπου τολμούν να την εφαρμόσουν.

Την προστασία των φοιτητικών αγώνων την εξασφαλίζει η περιφρούρηση τους από τους ίδιους τους φοιτητές. Που θα γίνεται τόσο αναγκαία, όσο μεγαλύτερη μαζικότητα αποκτούν και πιο κοντά στους στόχους τους πλησιάζουν, καθιστώντας «μπαχαλάκηδες» κάθε είδους, που και το παρακράτος δε θα δυσκολευτεί να κινητοποιήσει, μέθοδο για να απαξιώνεται και να αντιμετωπίζεται το φοιτητικό κίνημα.

Πηγή: socialistikiekfrasi.com



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου