Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Τζόκερ: το χαρτί που ‘’καίγεται’’ μόνο μια φορά.

Παναγιώτης Οικονομίδης


Τον Τζόκερ σαν φιγούρα τον πρωτοείδαμε στις ταινίες του BATMAN. Είναι ο ελεεινός τιποτένιος χαρακτήρας που αναδύεται από το κάτω επίπεδο της Gotham City. Εκβιάζει το σύνολο της κοινωνίας χωρίς να λέει τίποτα για τους εκμεταλλευτές. Είναι ένα απόβρασμα που έχει παράξει η καπιταλιστική κοινωνία που πλέον είναι σε διάλυση. Σαν χαρακτήρας γαργαλάει ότι ποταπό υπάρχει μέσα στην ανθρώπινη ψυχή και γι΄αυτό ο θεατής τον αποστρέφεται.

Ο Τζόκερ σαν κεντρική φιγούρα στην ομώνυμη ταινία είναι ένα προϊόν της ίδιας κοινωνίας αλλά εδώ παρέχεται ένα άλλοθι στην κοινωνία: είναι διπολικός. Η κοινωνία δεν ευθύνεται γι’ αυτό αλλά μόνο για το γεγονός ότι δεν μπορεί να του προσφέρει σωστή περίθαλψη και γι’ αυτό συμπαθής στον θεατή.

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η ‘’μάσκα’’ του κλόουν που κρύβει στον έναν το χαμόγελο λόγω ατυχήματος και στον δεύτερο την ασθένειά του.

Ο Τζόκερ της ομότιτλης ταινίας είναι ο μέσος άνθρωπος που έχει πιθανότητα να γίνει αρχηγός μιας ‘’εξέγερσης χωρίς αιτία’’. Η τελική σκηνή έχει μια ψάθινη καρέκλα σαν θρόνο να περιφέρεται πάνω από τα κεφάλια των ‘’εξεγερμένων’’ σε όλη την διάρκειά της.

Η τρίτη ‘’μάσκα’’ που έχουμε συναντήσει στον κινηματογράφο είναι του V. Το σύστημα θέλει τους εξεγερμένους των επόμενων ετών να είναι στην χειρότερη περίπτωση Τζόκερ. Τρέμει στην ιδέα ενός V.



Παναγιώτης Οικονομίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου