Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Το προσφυγικό να ενώσει την ελληνική αριστερά

Σωτήρης Βλάχος


Την εικόνα εισβολής «ορδών απολίτιστων» με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής κατάστασης στην Ελλάδα, δημιούργησαν Νεοδημοκράτες πολιτικοί και ΜΜΕ, που επέτρεψε την επανεμφάνιση, υπό τον μανδύα των προστατών του έθνους, των δοσίλογων και των κουκουλοφόρων που παρέδιδαν στους Ναζί τους κομουνιστές, των διωκτών του εμφυλίου πολέμου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δημοσκόπηση του Open TV που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου, έδειξε ένα 74% της ελληνικής κοινωνίας να στηρίζει την απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων από την κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πυρήνες αντίστασης. Αρθρογράφος αναφέρθηκε σε «Μιλίτσιες που κάνουν κυνήγι κεφαλών. Τάγματα εφόδου και ξυλοδαρμοί όσων αποκλίνουν της «εθνικής γραμμής»…στοχοποίηση δημοσιογράφων και «φίλων των μεταναστών». Ρητορική μίσους, εθνικιστικά παραληρήματα από κυβερνητικούς βουλευτές… είναι εκφασισμός της κοινωνίας…»

Την ίδια ώρα που παρακρατικές ομάδες έκαιγαν αυτοκίνητα και εγκαταστάσεις στα νησιά, περισσότεροι από 150 Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, δημοσίευσαν κείμενο στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο, «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;»

«Μπροστά στην επιδημία ξενοφοβίας και ρατσισμού, δηλώνουμε ότι δεν είναι εχθροί μας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες…»

«Δεν πολεμούμε εναντίον των αδύναμων, των κατατρεγμένων και εξαθλιωμένων του κόσμου αυτού!»

«Εχθροί μας είναι οι δυνάμεις του πολέμου, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ολιγαρχία του πλούτου σε Ελλάδα και Τουρκία και οι πολιτικοί υπηρέτες της!»

«Εχθροί μας είναι οι κάθε λογής πατριδοκάπηλοι και πολεμοκάπηλοι, οι φασίστες και οι ρατσιστές, οι έμποροι του μισανθρωπισμού!»

Σε ιστορικούς παραλληλισμούς προχώρησαν κάποιοι.

«Η Κου Κλουξ Κλαν… θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη ισχύ… όταν ο μαύρος πληθυσμός του αμερικανικού Νότου περνά από το καθεστώς του σκλάβου σε αυτό του ανειδίκευτου εργάτη που πρέπει να ελέγχεται από το κράτος και το ιδιωτικό παρακράτος»

Έτσι στήθηκε και ο φασισμός του Μουσολίνι. Από παραστρατιωτικές ομάδες αυτόκλητων σωτήρων του έθνους που χρησιμοποιήθηκαν για «να διαλύσουν διά της βίας τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις…»

«Στην Ιταλία του Μουσολίνι δεν γέννησε ο φασισμός τους πολιτοφύλακες αλλά οι πολιτοφύλακες τον φασισμό».

Ο αρθρογράφος κλείνει το κείμενό του με μια διαπίστωση, κεντρικό στοιχείο των σημερινών ελληνικών εξελίξεων. «Ακόμη βέβαια και στη γενέτειρα της Κου Κλουξ Κλαν, τις ΗΠΑ, αλλά και την πατρίδα των Μελανοχιτώνων, την Ιταλία, κανένα κυβερνητικό στέλεχος και κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν έφτασε να εξυμνεί με τόσο υστερικό πάθος τη δράση ομάδων εθελοντών που κυκλοφορούν με προτεταμένα όπλα και φωτογραφίζονται με στελέχη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής».

«Έχει και η Ελλάδα τις δικές της πρωτιές στο σκοτάδι της Ιστορίας».

Το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται τις πολιτικές προεκτάσεις των σημερινών εξελίξεων. Όπως και το ΜεΡΑ. Ιδιαίτερα υποσχόμενο στίγμα έβαλε στις εξελίξεις και η ανακοίνωση της Νεολαίας Σύριζα την περασμένη εβδομάδα, στην οποία αναφέρθηκε σε «εικόνες ντροπής… (που) κάνουν τον γύρο του κόσμου…», όπως και σε φασίστες, ρατσιστές που, υπό τον μανδύα «αγανακτισμένων πολιτών… χυδαιολογούν εναντίον προσφύγων». Και ζήτησε «να μπει ένα τέλος στην Ακροδεξιά κατηφόρα… που δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία».


Υπάρχει ξεκάθαρα η βάση για σύμπτυξη μετώπου των πιο πάνω δυνάμεων, όποιες και να είναι οι εκτιμήσεις για τις ευθύνες της κυβέρνησης Σύριζα στη δημιουργία του σημερινού προβλήματος. Η δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου θα επέτρεπε τόσο τον συντονισμό όσο και την έκφραση αναρίθμητων φωνών που κατακερματισμένες αντελήφθησαν σε αξιοθαύμαστο βάθος αυτό που συμβαίνει.

Το μέτωπο της ελληνικής αριστεράς είναι απαραίτητο όσο ποτέ. Και πρέπει να συνοδευτεί με πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. «Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί» αν με κοινές διεκδικήσεις και αγώνες εξασφαλίσουμε ζωή για όλους. Διαφορετικά ο φασισμός θα πάρει το πάνω χέρι και θα καταστρέψει τις κοινωνίες.

Πηγή: socialistikiekfrasi.com



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη