Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Στα καφενεδάκια του πλανητικού χωριού!

Του Κωστή Μουδάτσου


Μπορεί να είμαστε εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας εξαιτίας του κορωνοϊού, coronavirus, αλλά το μυαλό δεν εγκλωβίζεται! Η σκέψη θα τριγυρνάει πάντα λεύτερη και ανέμελη! Θλιμμένοι τρελοί του πλανητικού χωριού τα νέα δεν είναι καλά!

Η στραβή κι αλλήθωρη ολιγαρχία αυτοηδονίζεται κατασπαράζοντας τις σάρκες της κοινωνίας, των ανθρώπων και της Φύσης. Τρώει μετά βδελυγμίας τις σάρκες των παιδιών που δεν γεννήθηκαν ακόμη! Έτσι όπως πορεύονται, τα έργα και οι μέρες του ναζισμού και του φασισμού, επανέρχονται σε ακραίες μορφές! Κι όμως θωρώ ότι σε πολλούς, δεν τους καίγεται καρφί κι αν συναντήσουν κάποιους σε χειρότερη μοίρα, τότε χαίρονται! Κούνια που σας κούναγε! Άκου χτύπους στα Χανιά, άκουτους κι επά κοντά, λέγανε οι παλιοί θυμόσοφοι! Τα ευκολονόητα παραλείπονται!

Για πολλά χρόνια τον εικοστό αιώνα και μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η φτώχεια μειωνόταν στο κόσμο. Λίγο πριν το 2000 ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία και ξεκίνησε δυναμικά να αυξάνεται. Κι ενώ η αγροτική παραγωγή αυξάνεται και οι φτωχοί που πεινούν, αυξάνονται! Όλο και πιο πολλοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κανονική διατροφή. Αυξάνεται η φτώχεια στις πόλεις, στους αστικούς χώρους των χωρών του κόσμου.

Οι παραγκουπόλεις αυξάνονται, οι ντενεκεδουπόλεις αυξάνονται, οι φτωχές και εξαθλιωμένες συνοικίες αυξάνονται! Χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς ευκαιρίες… Τα μνημόνια στη χώρα μας εξαθλίωσαν πλήθος συμπολιτών μας κι όλοι γίναμε φτωχότεροι! Στο κυνήγι οποιασδήποτε ψευτοδουλειάς και οι νέοι φεύγουν μετανάστες… Την ίδια ώρα, που περίπου το 1/10 του πληθυσμού της γης καρπώνεται όλο και περισσότερο από το 40% του συνολικού παγκόσμιου εισοδήματος και συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό της απληστίας και της λαιμαργίας.

Εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια οι ανισότητες αυξάνονται! Οι νέοι ζουν σε κατακερματισμένο περιβάλλον, σε συνθήκες προβληματικής αγοράς εργασίας, στην αβεβαιότητα, σε καθεστώς προσωρινής η περιορισμένης απασχόλησης και σε υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι μεσαίες τάξεις υποβαθμίζονται συνεχώς, οικονομικά και κοινωνικά. Τώρα ξέρουν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους καλύτερο επίπεδο ζωής από ότι το δικό τους. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, φτωχοί είναι κυρίως οι νέοι, που έχουν εξασφαλισμένο προσανατολισμό στη φτώχεια και στην ανεργία.

Οι περιουσίες χάνονται, οι φορολογίες έχουν αγριέψει, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, η ανεργία καλπάζει κι όλα συνηγορούν ότι η φτώχεια αυξάνεται! Κι έτσι έχομε και λέμε:

  • Το προσδόκιμο ζωής θα αρχίσει να μειώνεται
  • Η παιδική θνησιμότητα αυξάνεται
  • Ο αναλφαβητισμός αυξάνεται
  • Τα Δημόσια συστήματα Υγείας υποβαθμίζονται όπως και οι υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
  • Το οικολογικό κόστος γίνεται τεράστιο

Κι φτώχεια φέρνει πείνα και η πείνα εξαθλίωση και μεταναστεύσεις…

Και μέσα σε όλα αυτά, οι φωστήρες της παγκόσμιας κοινότητας προτείνουν το μοντέλο της ενίσχυσης του ελέγχου σε όλα και σε όλους! Έλεγχος των ΜΜΕ, έλεγχος της Δικαιοσύνης, έλεγχος της Οικονομίας, έλεγχος του πολιτισμού και της Τέχνης.. έλεγχος και περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων... έλεγχος, έλεγχος παντού και στα πάντα! Κι έτσι η πολιτική ολιγαρχία τα βρίσκει με την οικονομική ελίτ. Κάστες συμφερόντων!

Τι είναι όμως ολιγαρχία; Σημαίνει ότι το πολιτικό καθεστώς ελέγχεται από μερικές ισχυρές κάστες, ηγεμονικές, λαίμαργες, αδίστακτες και άπληστες, που κάνουν κατάχρηση εξουσίας και εμποδίζουν την κοινωνική ανάπτυξη αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς το πλανητικό χωριό κυβερνιέται από την ολιγαρχία που μαζεύει στα χέρια του, περιουσία και εξουσία σε συνθήκες πλήρους απληστίας.

Τι διαπλοκή και ποια διαφθορά; Με την κατάλληλη νομοθεσία καταργούν και εφαρμόζουν νόμους που τα κάνουν όλα νόμιμα! Τα αφεντικά, οι βαρόνοι, οι τυραννίσκοι, τα λόμπυ κτλ αντικαθιστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς! Η ολιγαρχία δεν έχει πατρίδα, είναι άπατρις. Και αγαπά τους φορολογικούς παραδείσους και τις «κλειστές κατοικίες», τα φρούρια με ηλεκτρονική παρακολούθηση και παράλογες συνθήκες ασφάλειας! Τα τεράστια μοντέρνα λησταρχεία και τα βασίλεια της ολιγαρχίας!

Να μερικές από τις θανάσιμες απειλές του πλανητικού χωριού μας! Γιατί έτσι υποβαθμίζεται η ζωή στο πλανήτη, δηλητηριάζεται η ανθρώπινη ζωή, η βιόσφαιρα και κατασπαταλιούνται οι ευκαιρίες των νέων και των μελλοντικών γενεών! Κι όλα αυτά μέσα από τον ψευτορεαλισμό της παγκόσμιας νομενκλατούρας, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις!

Ο δρόμος υπάρχει και είναι ανοικτός για άλλες λύσεις με Δημοκρατία και δημόσιες ελευθερίες! Δεν υπάρχει αξιοπρεπής ζωή παρά μόνο με ελευθερία και Δημοκρατία! Διαφορετικά η μόνη πολιτική που θα κυριαρχήσει για τους φτωχούς θα είναι ο εγκλεισμός και η φυλακή. Θα γιορτάζομε τις εορτές μας υπό το βλέμμα των μοντέρνων χωροφυλάκων, της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, των τεχνικών κοινωνικού ελέγχου, της οργάνωσης ζωνών απαγορευμένης πρόσβασης και των ποινικοποιήσεων...

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν φίλοι μου, στα καφενεδάκια του πλανητικού χωριού μας! Αλλά για να προλάβομε τη καταστροφή και για να μην πάψει να υφίσταται ανθρώπινη ιστορία, ας πάρομε στα χέρια μας, τη κοινή μας μοίρα! Για να προλάβομε τη καταστροφή, πρέπει να νιώσομε ότι μπορεί να συμβεί, προτού συμβεί πραγματικά, λένε οι ψυχολόγοι και οι φιλόσοφοι!



Κωστής Μουδάτσος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου