Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Πρώτη Απαντητική Επιστολή Διαλόγου & Ενότητας πρός τους κ. Κουτσούμπα, τα Στελέχη και τα Μέλη του Κ.Κ.Ε.

Γιάννης Περάκης



Το σαβουάρ βιβρ  απαιτεί κατ΄αρχήν να συστηθούμε. Το όνομα μου παρά του ότι δεν έχει σημασία (πείτε με, αν θέλετε ένας «ξέμπαρκος» αριστερός) βρίσκεται στο τέλος της επιστολής. Ήμουν μέλος της Κ.Ν.Ε. πέντε χρόνια και μέλος του Κ.Κ.Ε. άλλα έξη. Σύνολο έντεκα χρόνια έζησα από τα μέσα την κομματική ζωή. Αποχώρησα το 1986 για ιδεολογικούς λόγους αλλά η ελπίδα λένε πεθαίνει τελευταία.Με τον ενιαίο Συνασπισμό οι ελπίδες αναπτερώθηκαν. Μετά ήρθε η διάλυση του. Δεν ακολούθησα κανένα μέρος της διάσπασης. Ο λόγος: Είχα και έχω την άποψη ότι το αίμα των αγωνιστών που χύθηκε τόσα χρόνια, δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός μας.Αυτά για την πολιτική μας γνωριμία.

Διάβασα με προσοχή το άρθρο σας «Πρόοδος η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας» που δημοσιεύθηκε 29/11/2020. Διευκρίνηση:Δεν εκπροσωπώ κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό μου.

Ας γίνουμε περιεκτικοί στο διάλογo μας.

Τα σημεία που υπάρχει ταύτιση απόψεων

1)Σε ότι αφορά στο θέμα της δημόσιας υγείας
η ταύτιση των απόψεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη,

2) Πιστεύουμε ότι η πάλη για την υγεία του λαού δένεται με την πάλη για την επιβίωσή του, για να έχουν όλοι εισόδημα, να απαλλαγούν από χρέη, πλειστηριασμούς, να μη φορτωθούν με νέα βάρη, όπως συγκεκριμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ. Αντί για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση φέρνει συνεχώς νέα πακέτα διάσωσης κάποιων ομίλων, όπως συνέβη με όμιλο των αερομεταφορών.

3) Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η πάλη, η κινητοποίηση, η διαμαρτυρίατου λαού σαφώς προσαρμόζεται, αλλά ούτε αναστέλλεται ούτε απαγορεύεται. Όπως ακριβώς η ίδια η κυβέρνηση δεν αναστέλλει το αντιλαϊκό της έργο, αλλά α­ντίθετα βλέπουμε να το επιταχύνει, πο­ντάροντας στην πανδημία, που την αντιμετωπίζει ως μια χρυσή ευκαιρία να επιβάλει φίμωτρο στον λαό.

4) Η αποφασιστική στάση του ΚΚΕ σήμερα αναγνωρίζεται από αριστερούς, ριζοσπάστες, προοδευτικούς, δημοκρατικούς ανθρώπους, από κάθε άνθρωπο που δεν τον έχει τυφλώσει το αντι-ΚΚΕ παραλήρημα και η ταύτιση των συμβολικών κινητοποιήσεων τήρησης όλων των μέτρων προστασίας της υγείας με την εμφυλιοπολεμική ψύχωση και ανάλυση ορισμένων δυνάμεων που έχουν γενικότερες επικίνδυνες στοχεύσεις και σχεδιασμούς.

Υπογραμμίζονται ορισμένα σημεία που χρήζουν περαιτέρω «διερεύνησης»

Ο τίτλος του άρθρου σας«Πρόοδος η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας», μου έδωσε την ευκαιρία να ενθουσιαστώ σε πρώτη ανάγνωση και σε δεύτερη ανάγνωση να προσγειωθώ στην πραγματικότητα, επιχειρώντας να βάλω τις σκέψεις σε μια σειρά. 

Ο προβληματισμός:

α) Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, για να μη γίνει η μάσκα φίμωτρο για τον λαό, για να μην μπει στον γύψο η λαϊκή διεκδίκηση, που είναι ανάγκη να δυναμώσει και να βάλει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Εκεί μπορούμε να συναντηθούμε με όλους όσοι πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν στο ΠΑΣΟΚ, κάποιοι ακόμα στο ΚΙΝΑΛ, ακόμα και με όσους άλλα περίμεναν και άλλα ζουν με τη ΝΔ. Με όλους όσοι έμαθαν πως πρόοδος είναι να απολαμβάνουμε τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι να γυρίζουμε πίσω στον Μεσαίωνα.

Με όλους όσοι αγανακτούν με τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τον χυδαίο αντικομμουνισμό στελεχών της ΝΔ, για να μαζέψουν κάποια «ορφανά» της Χρυσής Αυγής. Με όλους όσοι κατά βάθος ξέρουν πως η ελπίδα, η προοπτική βρίσκεται στην πάλη του λαού. Σε όλους αυτούς λέμε: Το ΚΚΕ έχει σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Σήμερα με τους αγώνες ενάντια στην αδικία, στο σάπιο σύστημα και τους εκμεταλλευτές, για να φέρουμε πιο κοντά το ελπιδοφόρο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Είπατε κ. Κουτσούμπα τις μαγικές λέξεις: Εκεί μπορούμε να συναντηθούμε με όλους όσοι πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν στο ΠΑΣΟΚ, κάποιοι ακόμα στο ΚΙΝΑΛ, ακόμα και με όσους άλλα περίμεναν και άλλα ζουν με τη ΝΔ.

Βεβαίως να συναντηθούμε. Πώς όμως και με ποιό τρόπο; Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.Το βέβαιον είναι ότι δεν επιθυμώ να οργανωθώ στο Κ.Κ.Ε. Όμως πρέπει να βρούμε τρόπο να συναντηθούμε.

Ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Ας το αναλύσουμε. Οι λύσεις και οι απόψεις που θα εκφράσουμε απαιτούν απαντήσεις για το σήμερα αλλά και για το αύριο.

α1) Πιστεύουμε ότι η πάλη για την υγεία του λαού δένεται με την πάλη για την επιβίωσή του,
για να έχουν όλοι εισόδημα, να απαλλαγούν από χρέη, πλειστηριασμούς, να μη φορτωθούν με νέα βάρη, όπως συγκεκριμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ.

Ας το συγκεκριμενοποιήσουμε. Ελάχιστη προγραμματική βάση για το σήμερα:

·
Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους,

· Καταγγελία των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων,

· Διεκδίκηση της άμεσης διαγραφής, χωρίς όρους, του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του,

· Συγκρότηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παρα-γωγικά και κοινωνικά κριτήρια,

· Ρύθμιση των ιδωτικών χρεών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη μικρομεσαία αγροτιά και τις πιο αδύνατες κοινωνικές κατηγορίες, η οποία μπορεί να φθάνει μέχρι και την πλήρη διαγραφή χρεών για ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους,

· Μεγάλη μεταρρύθμιση για ένα απλό δίκαιο, εύχρηστο και αποτελεσματικό φορολογικό σύ-στημα,

· Υπό δημόσιο έλεγχο των πιο κρίσιμων και στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικο-νομίας με παράλληλη αναβάθμιση και αναπτυξιακή, αποδοτική ανασυγκρότησή τους,

· Συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με αιχμή την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία και σύγχρονους τεχνολογικά τομείς,

· Προώθηση της δωρεάν υγείας και δωρεάν παιδείας σε όλα τα επίπεδα με την ενίσχυση του απασχολούμενου επιστημονικού δυναμικού και όλων των εργαζομένων,

· Θα πρέπει να πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στο λαό μας, για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή του το καλύτερο πρόγραμμα απενεργο-ποιείται άμα τη γεννέσει του,

· Στο μέτωπο αυτό δεν θα έχουν θέσει γνωστά και πατενταρισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πλήρως συναλλαγεί και τα έχει βρει με τα μεγάλα αυτά συμφέροντα.

Ας τολμήσουμε να συζητήσουμε με τις διαφορές μας και παρά τις διαφορές μας, όχι με προκατάληψη και εμπάθεια αλλά με γόνιμο, επικοδομητικό πνεύμα και κυρίως ενωτική θέληση και αγωνία για την ανακούφιση και την ανάταση του λαού μας. Ευελπιστώ στο άνοιγμα της διαδικτυακής συζήτησης....



Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος :



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη




------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου