Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Είναι δυνατόν να εξωραϊστεί η καταστολή;



Του Γιώργου Παλιούρα, Υποστράτηγου Αστυνομίας ε.α.



Πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάζοντας το νέο σχέδιο της αστυνομίας για το χτύπημα των διαδηλώσεων, επιχείρησε να εξωραΐσει την κρατική βία και καταστολή, που συνεχώς εντείνεται και τη νιώθουν στο πετσί τους όσοι αγωνίζονται για τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

 Έκανε λόγο για μικρότερες και δήθεν αφανείς κατασταλτικές δυνάμεις, δηλαδή αστυνομικοί που χρησιμοποιούνται φανερά η κρυφά για το χτύπημα των διαδηλώσεων, με την ομάδα ήπιας αστυνόμευσης ΟΔΟΣ σε αρχικό ρόλο, τους διαμεσολαβητές, τις ΟΠΚΕ και την ομάδα ΔΡΑΣΗ και κλιμάκωση με τις διμοιρίες ΜΑΤ. Αναφέρθηκε στον περιορισμό της χρήσης χημικών, τη γενίκευση της χρήσης οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού και τη χρήση φρακτών. Μίλησε για τη συνεχή χρήση καμερών καταγραφής των διαδηλώσεων, καθώς και για αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των ΜΑΤ. Όλα τα παραπάνω δηλώνουν ένταση και γενίκευση της καταστολής απέναντι σε κάθε είδους και μεγέθους λαϊκή διαμαρτυρία και διαδήλωση.

Στις πολυποίκιλες δυνάμεις που προαναφέρονται, πρέπει να προσθέσουμε και τους αφανείς ασφαλίτες για την παρακολούθηση των διαδηλωτών. Παράλληλα από πουθενά δεν προκύπτει μείωση της δύναμης των ΥΜΕΤ και ιδίως των διμοιριών ΜΑΤ, όπου πρόσφατα αυξήθηκαν από 4 σε 5 τα σχετικά οργανωμένα τμήματα.


Όλοι οι παραπάνω έχουν στη διάθεσή τους και σύγχρονα τεχνικά μέσα για τον έλεγχο των διαδηλώσεων. Δίπλα στους παραδοσιακούς ασφαλίτες με τις βιντεοκάμερες και στα ελικόπτερα, έχουν προστεθεί τώρα τα drones και βέβαια οι 20 κάμερες των διμοιριών ΜΑΤ και οι κάμερες των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, για να εξασφαλιστεί ότι θα φακελωθούν όλοι οι διαδηλωτές κάθε πορείας.

Αναφέρθηκε ο υπουργός στην αλλαγή της μεθοδολογίας της αστυνομίας, με κλιμάκωση των ενεργειών από την ήπια διαχείριση των διαμεσολαβητών και της ΟΔΟΣ μέχρι την επέμβαση των ΜΑΤ. 

Οι διαδηλωτές στην επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, βίωσαν τι θα πει … ήπια διαχείριση, αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με χιλιάδες αστυνομικών που μέσα σε ένα σύννεφο από χημικά, με τη ρίψη νερού από τις «Αύρες» ποδοπάτησαν μια διαδήλωση που είχε τηρήσει ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και μάλιστα τη στιγμή που οι ίδιοι οι διαδηλωτές αποχωρούσαν… 


Η αρμοδιότητα της ΟΔΟΣ τότε εξαντλήθηκε στην επίδειξη της νέας στολής. Όποιο φερετζέ και να φορέσουν στην καταστολή, για τον αγωνιζόμενο λαό είναι το ίδιο βάρβαρη.Η αλλαγή της τακτικής των δυνάμεων και στη χρήση των κατασταλτικών μέσων που εξαγγέλθηκε, συνδέεται με την ενίσχυση της καταστολής. 

Πρόκειται για το χτύπημα των διαδηλώσεων με τις ευέλικτες ομάδες ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, καθώς και τις διμοιρίες ΥΜΕΤ και σε δεύτερη φάση οι διμοιρίες ΜΑΤ να συνθλίβουν με την πλέον άγρια καταστολή τις διαδηλώσεις. Ο αγωνιζόμενος λαός θα αντιμετωπίσει και πάλι τους κινητούς φράκτες της αστυνομίας στους δρόμους, καθώς και τους «Αίαντες» τους επικίνδυνους εκτοξευτήρες νερού με πίεση. 

Μάλιστα οι «Αίαντες» θα έχουν τον πρώτο ρόλο στη διάλυση των διαδηλώσεων. Έτσι δικαιολογείται και η πρόσφατη διαδικασία για προμήθεια περισσότερων οχημάτων εκτόξευσης νερού από τον υπουργό. Όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού ότι θα αποφεύγεται η χρήση χημικών στις διαδηλώσεις, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί, αφού όλοι θυμούνται πλέον τα δημοσιεύματα (1-6-2020) για την «αγορά του αιώνα» με 50.000 δακρυγόνα και εκτοξευτήρες για να ρίχνονται αυτά «κατά ριπάς», στο πλαίσιο του προγράμματος ανανέωσης του συνολικού εξοπλισμού των ΜΑΤ, με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού μάλιστα.

Τέλος, ο υπουργός προστασίας του πολίτη που υλοποιεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΑΤ και δήλωσε ότι θα γίνει με απόφασή του, αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους. Δεν διευκρίνισε αν ο κανονισμός θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια» ή θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ή θα δοθεί στη δημοσιότητα, αφού κατά τον ίδιο είναι «φιλολαϊκός» και πως δεν θα παραμείνει απόρρητος, όπως άλλωστε αυτός που ισχύει και όλες οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί που αφορούν το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.


Όσες προσπάθειες και αν κάνει ο υπουργός της καταστολής για να εξωραΐσει την πολιτική της κυβέρνησης, αυτή παραμένει αποκρουστική για το λαό και τα δικαιώματά του.

Αυτά που ανέφερε ο υπουργός για τον εξωραϊσμό της καταστολής, δεν αποτελούν παρά «προαναγγελία θυέλλης» σε βάρος των δικαιωμάτων του αγωνιζόμενου λαού. Το νέο επιχειρησιακό δόγμα και οι μέθοδοι καταστολής που παρουσίασε, πρέπει να πάρουν την απάντησή τους από το λαϊκό κίνημα με τους οργανωμένους μαζικούς αγώνες του και στο ζήτημα των διαδηλώσεων και στα ζητήματα που αφορούν την υγεία, την εργασία, τη ζωή όλων μας.

Όσα μέτρα και να πάρουν, όση βία και τρομοκρατία κι αν ασκήσουν απέναντι στο λαό, δεν πρόκειται ποτέ να κάμψουν τη λαϊκή οργή που γεννάει η βάρβαρη πολιτική τους, δεν πρόκειται ποτέ να βάλουν στο χέρι και στο περιθώριο τους αγώνες του λαού. Το έχουν επιχειρήσει και πολλοί άλλοι πριν από αυτούς, μπορούν να τους ενημερώσουν….

Γιώργος Παλιούρας
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α. 

Πηγή:www.alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου