ΕΦ.ΣΥΝ.
Οι Έλληνες πολίτες είχαν χθες την ευκαιρία μέσα από δύο εικόνες να δουν με ακρίβεια την ελληνική πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται στη μετά κορονοϊό εποχή. Η μία εικόνα ήταν του ονειρεμένου μέλλοντος. Τη φιλοτέχνησε με πλήθος προπαγανδιστικών μηνυμάτων η κυβέρνηση, η οποία διοργάνωσε τη φιέστα με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό και τη Φον ντερ Λάιεν για να γιορτάσουμε, λέει, την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Η άλλη εικόνα -σκληρή και αδυσώπητη- μας ήρθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Η εικόνα του ευτυχισμένου μέλλοντος δείχνει πως άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί κρουνοί του χρήματος. Μέσα στο τρέχον έτος η Ελλάδα -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- θα εισπράξει 8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Από αυτό το Ταμείο, τα επόμενα χρόνια, θα έρθουν στη χώρα με μορφή επιδοτήσεων και δανείων 31 δισ. ευρώ και μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ «τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν [για τη χώρα] θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ».
Η άλλη εικόνα, της σκληρής ευρωπαϊκής πραγματικότητας, βρίσκεται στην ετήσια έκθεση του ESM με βάση την οποία η χώρα μας, από το 2023 και μετά επιστρέφει στη δημοσιονομική πειθαρχία και στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή, στις περιοριστικές πολιτικές της σκληρής λιτότητας.
Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση των περιοριστικών πολιτικών, ενώ υπογραμμίζει ότι «η πανδημία διέκοψε μια τριετή οικονομική ανάκαμψη και οδήγησε σε ένα σημαντικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης για πρώτη φορά από το 2015».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν πολύ απλά ότι το 2023 θα επιστρέψουμε σε πολιτικές λιτότητας πολύ χειρότερες από αυτές που είχαμε πριν από την πανδημία, καθώς στην προηγούμενη κατάσταση προστέθηκαν και τα ελλείμματα που προκάλεσε η δημοσιονομική χαλάρωση της εποχής του κορονοϊού.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία στην ελληνική οικονομία, τότε γίνεται φανερό πως από το 2023 και μετά ο ελληνικός λαός θα βρεθεί κάτω από το καθεστώς της πιο άγριας λιτότητας που γνώρισε ποτέ. Αυτό σημαίνει πως ό,τι κι αν μας δώσουν με το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας το πάρουν στο πολλαπλάσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου