Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Τα λεφτά είναι πολλά

ΕΦ.ΣΥΝ.


Μεσούσης της πανδημίας πολλοί ήταν αυτοί που «φοβήθηκαν» ότι οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα διεξαχθούν ποτέ! Ακόμη και όταν πέρυσι αποφασίστηκε η αναβολή τους για το φετινό καλοκαίρι του 2021, ο... φόβος υπήρχε. Τελικώς οι χώρες παρέλασαν χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, ο βωμός της Ολυμπιακής Φλόγας άναψε, πλέον των 10.000 αθλητών από την Υφήλιο ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους για διάκριση και μετάλλια και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Ουσιαστικά θέμα ματαίωσης δεν υπήρξε ποτέ – και δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στο μέλλον! Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονταν στο Τόκιο ο κόσμος να χαλούσε. Που... χάλασε δηλαδή, αλλά τα λεφτά είναι πολλά.

Η ζημιά των διοργανωτών Ιαπώνων μετριέται σε λίγα δισ. δολάρια. Με τη μη διεξαγωγή τους η ζημιά θα ήταν δεκάδες δισ. δολάρια. Το ίδιο και με τη ΔΟΕ. Η ζημιά για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είναι μικρή. Το 80% των εσόδων της προέρχεται από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των Αγώνων. Θα τα εισπράξει στο ακέραιο. Περίμενε κανείς πως θα συνέβαινε κάτι διαφορετικό;

Το θέμα είναι πλέον μπίζνες! Money. A lot of money... Αλλωστε το καθαρά αθλητικό νόημα έχει πάει περίπατο εδώ και πολλές τετραετίες. Από τη στιγμή που με την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης έσπασε το «δίπολο του τρόμου» μεταξύ ΗΠΑ - ΕΣΣΔ, από τη στιγμή που φέτος θα απολαύσουμε αγώνες σκέιτ μπορντ, από τη στιγμή που στο Ολυμπιακό πρόγραμμα χωράει το pole dancing, αυτό που ξέραμε ως «Ολυμπιακοί Αγώνες» έχει πάει περίπατο.

Υπάρχει απλώς μια παγκόσμια γιορτή, που θα μας καθίσει στον καναπέ για να απολαύσουμε θέαμα. Το πόσο αθλητικό θα είναι, θα το αποτιμήσουμε στο τέλος. Χωρίς θεατές όχι μόνο στις εξέδρες αλλά και χιλιόμετρα μακριά από τα στάδια διεξαγωγής, με καραντίνες, σελφ τεστ 24/7, χωρίς χειραψίες, χωρίς γέλια, χωρίς φωνές, χωρίς πανηγυρισμούς και με τους ολυμπιονίκες να κάνουν μόνοι τους την απονομή των μεταλλίων, στο μυαλό μας έρχονται αποστειρωμένες σκηνές από το «Grey’s anatomy».

Η συνέχεια επί της οθόνης και μόνον!


Πηγή:efsyn



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου