Αποκαλυπτική, για την ουσία του νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», που προβλέπει την τοποθέτηση «μάνατζερς» στον ΕΦΚΑ με μισθο 8.134,56 ευρώ, ήταν η συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο λόγω των τοποθετήσεων των κυβερνητικών στελεχών όσο και των εκπροσώπων των φορέων που πήραν τον λόγο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ αφού κατά έχουν ταχθεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, για μία ακόμη φορά υπερασπίστηκε με σθένος την απόφαση της κυβέρνησης να προσλάβει υψηλόμισθους ιδιώτες διευθυντές. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εμάς μας ενδιαφέρει, οι καλοί Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές του Ε.Φ.Κ.Α. και να παραμείνουν και να έχουν ειδικά μισθολογικά κίνητρα, να έχουν την απαραίτητη επιβράβευση». Επιβεβαίωσε επίσης ότι κάθε προκήρυξη θέσης θα ελέγχεται αποκλειστικά από την κυβέρνηση και θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του υποψηφίου που θα επιλεγεί. Όπως είπε «με κάθε προκήρυξη θέσης Γενικού Διευθυντή ή Διευθυντού, θα προβλέπονται και πρόσθετα προσόντα που θα κρίνονται απαραίτητα για κάθε θέση που θα προκηρύσσεται».
Αυτά ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η γενική διάταξη προβλέπει ο διευθυντής να έχει απλά ένα πανεπιστημιακό πτυχίο και γνώση της αγγλικής σε επίπεδο Lower έτσι ώστε να …χωράει σχεδόν κάθε «άριστος» που θα επιλέξει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως «όλοι οι Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές, θα είναι πλέον δεσμευμένοι να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους βάσει των οποίων θα αξιολογούνται, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Και αυτό, είναι ακόμη ένα βήμα υπέρ των πολιτών».
Όσον αφορά το πώς θα επιλεγούν τα διευθυντικά στελέχη του ΕΦΚΑ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Χρυσομάλλη. Ανέφερε πως «προβλέπουμε την επιλογή από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, έναν σύμβουλο του ΑΣΕΠ και έναν καθηγητή της νομικής». Δηλαδή στην πράξη είναι βέβαιο ότι 2 από τα 3 μέλη θα έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση ενώ το συμβούλιο του ΑΣΕΠ θυμίζουμε ότι θα προκύψει από διαδικασίες στις οποίες έχουν εμπλακεί μόνον δύο κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.
Ενδεικτική του πόσο …προκλητικές είναι οι διαδικασίες αυτές ήταν η ερώτηση που έθεσε προς το υπουργείο Εργασίας η βουλευτής της Ν.Δ Άννα Ευθυμίου. Σημείωσε πως «θέλω να θέσω ένα ζήτημα, που νομίζω πως θα πρέπει να τύχει διευκρίνισης στο νομοσχέδιο. Αυτοί οι γενικοί διευθυντές πώς θα κριθούν αν αποτύχουν; Ποια είναι τα κριτήρια;».
Σφυροκόπημα από τους εκπροσώπους των φορέων
Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων οι μαζικοί φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν, ανέλυσαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα των διατάξεων του νομοσχεδίου σε πολιτικό, θεσμικό αλλά και συνταγματικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΕΦΚΑ, τεκμηρίωσε στην τοποθέτηση του τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα του νομοθετήματος. Όπως δήλωσε «με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου υπάρχει σαφέστατη παραβίαση του νόμου 2990/99 που είναι εκτελεστικός νόμος και προβλέπεται από την παράγραφο 7 του άρθρου 103 του Συντάγματος, επομένως οποιαδήποτε πρόσληψη με παράκαμψη του ΑΣΕΠ είναι προδήλως παράνομη, αφού η πρόσβαση των μετακλητών υπαλλήλων του άρθρου 3 του νομοσχεδίου εκφεύγει από τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ και ως εκ τούτου κάτι τέτοιο είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο». Επίσης σημείωσε ότι «με την εφαρμογή του καθεστώτος των μετακλητών υπαλλήλων στη διοικητική ιεραρχία του φορέα μας, θα έχουμε πλέον την ανώτατη υπαλληλική ιεραρχία του να ταυτίζεται και να εξαρτάται απόλυτα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, καθώς αυτή είναι που θα τους προσλαμβάνει δημιουργώντας ένα δεσμό αλληλεξάρτησης ανάμεσα τους που δεν επιτρέπεται σε καμία ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία να συμβαίνει, καθώς νοθεύεται η ουσία και το περιεχόμενό της».
Στο κεντρικό πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης, σχετικά με το ότι οι καλοπληρωμένοι μάνατζερς θα κάνουν αποτελεσματική την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων αναφέρθηκε η Παναγιώτα Κίτσου γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής. Επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση «επιλύει» με αυτό τον τρόπο ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι πολιτικές που ασκήθηκαν στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης
Όπως δήλωσε «η κυβέρνηση να «διατυμπανίζει» την στελέχωση διοικητικών θέσεων του ΕΦΚΑ, μάνατζερ με «παχυλές» αμοιβές που θα φτάσουν μέχρι και τις 8.000 ευρώ» σημειώνοντας πως «εκμεταλλεύεστε τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Θέλετε να φορτώσετε σε εμάς, τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, τις συκοφαντίες και κατηγορίες στις ευθύνες των διοικήσεων και των κυβερνητικών πολιτικών για την χρόνια αποψίλωση του οργανισμού και τις τεράστιες καθυστερήσεις στη δημιουργία λογισμικών, για τα ασύνδετα πληροφοριακά συστήματα, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, την εκπαίδευση των εργαζομένων, την έλλειψη εκπαίδευσης, και τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, όταν στο κατ’ επίφαση ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ χρειάζεται να χρησιμοποιούμε, οι υπάλληλοι, χαρτάκια με τη σειρά προτεραιότητας προκειμένου να στείλουμε e-mail, αφού σε αρκετά υποκαταστήματα υπάρχει μόνο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής του ιντερνέτ». Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα περιγραφική αναφέροντας πως «υπάρχουν υπάλληλοι και υπηρεσίες που τις έχετε «μετακομίσει» ούτε μια, ούτε δύο φορές και κάθε «τρεις και λίγο» πακετάρουν και ξεπακετάρουν τα έγγραφά τους και τα αρχεία τους». Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Λέτε ότι δώσατε τα αναδρομικά του επαναυπολογισμού των συνταξιούχων για τα ποσοστά αναπλήρωσης και δεν δίνετε εξήγηση σε ΑμεΑ που παίρνουν παραπληγικό επίδομα, γιατί δεν τους το έχετε δώσει, γιατί δεν δίνετε εντολή να διορθώσει η ιδιωτική εταιρία το λογισμικό της».
Την δική του μαρτυρία για το ζήτημα αυτό κατέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης. Αναφέροντας πως «το 2007, όταν βγήκα στη σύνταξη, η σύνταξή μου βγήκε μέσα σε τρεις μήνες, με εκείνον τον εξοπλισμό, τον αρχαίο εξοπλισμό που φαίνεται σήμερα, με το στυλό και το μολύβι,και φυσικά όχι μόνο η δική μου, αλλά και όλων των εργαζομένων συντομευόταν πολύ γρήγορα τα όρια που έβγαιναν οι συντάξεις.Τι άλλαξε όμως το επόμενο διάστημα; Την περίοδο της κρίσης, λοιπόν, αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες που είχε το σύστημα να πάρει πίσω τα δικαιώματα των συνταξιούχων, δηλαδή να τσακίσει τις συντάξειςμας, να τσακίσει τις συντάξιμες αποδοχές και όλα τα κοινωνικά μας δικαιώματα, αλλά και να μειώσει το προσωπικό. Όλα αυτά τα χρόνια, κάθε χρόνο φεύγουν εκατοντάδες υπάλληλοι από τον ΕΦΚΑ και δεν αντικαθίστανται. Πώς θα βγουν οι συντάξεις;»
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρο έθεσε ο Γιώργος Σπανουδάκης Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Εστίασε στην σχέση που θα έχουν οι «μανατζερς» που σκέπτεται να προσλάβει η κυβέρνηση με τις ιδιωτικές εταιρίες. Όπως ανέφερε υπάρχει «ο κίνδυνος να εμφανιστεί το φαινόμενο των περιστρεφόμενων θυρών που δημιουργείται από τη δυνατότητα των στελεχών να μετακινούνται, μεταξύ θέσεων ευθύνης του δημοσίου τομέα και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Προκαλεί εύλογο προβληματισμό. Με ποιο τρόπο θα διασφαλίζεται η νομιμότητα, η διαφάνεια και η αμεροληψία, όταν, υψηλόβαθμα στελέχη που τρέφονται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αντί να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών, αξιοποιούν τη θητεία τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα ενός μελλοντικού εργοδότη τους στον ιδιωτικό τομέα».
Πηγή:imerodromos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου