Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΣΚΟΥΠΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Νέο κατασταλτικό σώμα σε βάρος του λαού Και παραπέρα χτυπήματα στις λαϊκές αγορές




Η συνολική αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και η μετατροπή της σε ένα χωριστό ένστολο σώμα, με αυτονομία αποστολής και κατασταλτική κατεύθυνση μέσα στους ίδιους τους δήμους, νέες αρνητικές ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές που προωθούν το εκτόπισμα μικρών παραγωγών και μεροκαματιάρηδων, προκειμένου να ευνοηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγωγών και των σούπερ μάρκετ, παραγραφή παρακρατηθέντων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τους ΟΤΑ και παραπέρα μεταφορά αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων προς την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είναι ορισμένα από τα άρθρα του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου η συζήτηση είναι σε εξέλιξη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, ενώ ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης απαίτησε χτες κατά τη συζήτηση επί των άρθρων στην Επιτροπή την απόσυρση των ρυθμίσεων που αφορούν τη δημοτική αστυνομία, όπως και του άρθρου (90) που μεταφέρει αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων προς τις Επιτροπές των δήμων, υπενθυμίζοντας την απόφαση του ΣτΕ που έχει κρίνει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων αντισυνταγματική.

Οσον αφορά την αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε πως η δημοτική αστυνομία αποκτά πλέον «τον κατασταλτικό και νομικό εξοπλισμό (θα φέρει, ενδεικτικά, αλεξίσφαιρο γιλέκο, γκλοπ, χειροπέδες, θα κάνει συλλήψεις, ανακρίσεις κ.ο.κ.) που θα επιβάλει ακόμα και με συλλήψεις και με την εφαρμογή ποινικών διατάξεων το δόγμα "νόμος και τάξη" και θα προωθεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Η ουσία της αναμόρφωσής της είναι ένα ισχυρό κατασταλτικό σώμα του αστικού κράτους, εξειδικευμένο για δράση στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης».

Τον Χρήστο Κατσώτη επιβεβαίωσε πλήρως ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, λέγοντας για τη δημοτική αστυνομία πως πράγματι «τη βγάζουμε από μια αντίληψη εντός εισαγωγικών ελεγκτικού, υπαλληλικού σώματος και της δίνουμε, πράγματι, χαρακτήρα αστυνομικό».

Οσον αφορά τις διατάξεις για τις λαϊκές αγορές προβλέπεται ότι καταργούνται οι σχετικές καθαρά κρατικές διευθύνσεις και δημιουργείται ένας νέος φορέας, που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπου στο Διοικητικό του Συμβούλιο θα κάνουν κουμάντο μεγαλοπαράγοντες, ενώ συνολικά τα όσα προβλέπονται δημιουργούν ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για τους μικρούς παραγωγούς και φτωχούς εμπόρους.

Με τις σχετικές διατάξεις διαφωνούν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχε προηγηθεί, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος, εξέφρασε την αντίθεση των εργαζομένων στις ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές, οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια «έχουν λουστεί» μία σειρά αρνητικές επιπτώσεις του καθεστώτος που ισχύει, όπως απληρωσιά για μήνες, τεράστιες παρεμβάσεις στο έργο τους και κακοδιοίκηση.

Στη βάση αυτή χαρακτήρισε απαράδεκτο το άρθρο 50 που αποσπά τους εργαζόμενους των υπηρεσιών, παρά τη θέλησή τους, στον νέο φορέα, ενώ δείχνοντας ότι θα δυσκολέψουν τα πράγματα για τους μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες, σημείωσε ότι για την λειτουργία του νέου φορέα και τους μισθούς των εργαζομένων που θα αποσπαστούν, θα πρέπει να αυξηθούν και τα ημερήσια τέλη που δίνονταν μέχρι τώρα προς τους δήμους για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Ο Χρήστος Κατσώτης απαίτησε να δοθούν επιτέλους οι ΚΑΠ στους ΟΤΑ. Ωστόσο και εδώ ο Μ. Βορίδης προκαλώντας ανέφερε καθαρά ότι «είναι σαφές ότι τα παρακρατηθέντα αυτά τα οποία είχαν νομοθετηθεί, προφανώς, δεν πρόκειται να δοθούν. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τους ΚΑΠ και τις σχετικές ρυθμίσεις δεν έβγαλαν άχνα.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου