Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Κανένας συμβιβασμός με το «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων



Παναττική βδομάδα δράσης θα είναι η ερχόμενη για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, με τα Σωματεία τους να αναπτύσσουν ποικιλόμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών, της μετατροπής των νοσοκομείων σε «επιχειρηματικές μονάδες», των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ακυρωθεί η αναστολή εργασίας που έχει επιβληθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από την κυβέρνηση και παρατείνεται μέχρι τον Μάρτη του 2023, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αυξήσεις στους μισθούς κι επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων, να επεκταθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και να ενταχθούν στα ΒΑΕ, να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των υγειονομικών.

Για τις συνέπειες της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων: «Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς. Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων»..

Στο νοσοκομείο - επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών - πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο - επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

«Γι' αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ακόμη και εν μέσω πανδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 73537 τον Σεπτέμβριο 2022), απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρά η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του "νέου ΕΣΥ" πληθαίνουν οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφρ. Ρέτζιου για παραβίαση του νόμου "Χρυσοχοΐδη" για τον περιορισμό των διαδηλώσεων», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, που στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης προχωρά τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μ.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση ακύρωση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισθούς - επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή Δώρου Χριστουγέννων.

Παράλληλα, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων μονάδων Υγείας, διαδηλώνει και στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη καλεί στο πανεργατικό συλλαλητήριο (βλ. και σελ. 11), στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ., διεκδικώντας: Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ, να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συναδέλφων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των υγειονομικών και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Στον «Ευαγγελισμό»

Μετά την πρόσφατη μεγάλη διακοπή ρεύματος στον «Ευαγγελισμό», που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ασθενείς και υγειονομικοί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες παρόμοια περιστατικά το τελευταίο έτος στο νοσοκομείο, καθώς το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι «γερασμένο» και σε κακή κατάσταση, ενώ κατά παράβαση της σύμβασης, ο εργολάβος επιλέγει να αφήνει λιγότερους τεχνικούς στη βάρδια, αυξάνοντας έτσι την εντατικοποίηση των εργαζομένων αλλά και τα κέρδη του, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» υπογραμμίζει ότι «οι εικόνες πολέμου από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τις κλινικές έρχονται να γκρεμίσουν το αφήγημα της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ της "αναβάθμισης" και της "ισότιμης πρόσβασης". Σε κάθε εφημερία οι ασθενείς κυριολεκτικά υποφέρουν για ώρες περιμένοντας για μια διαγνωστική εξέταση στα ΤΕΠ, ενώ οι εικόνες με τα φορεία στους διαδρόμους του νοσοκομείου έρχονται να καταργήσουν κάθε ίχνος ασφαλούς περίθαλψης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ covid, καθώς για πάνω από 5 μήνες παραμένουν κλειστές κλίνες Εντατικής Θεραπείας, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα το διάστημα για την προβλεπόμενη ανακαίνισή τους, ώστε να ενταχθούν και πάλι στη διάθεση των δεκάδων ασθενών που τις έχουν ανάγκη».

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι εκατοντάδες επικουρικοί όλων των ειδικοτήτων αλλά και με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση προχωρά τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη σε παράσταση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ στις 8 π.μ. Επίσης, σε συγκέντρωση στα Επείγοντα την Τρίτη 13/12, στο άνοιγμα της εφημερίας στις 2 μ.μ. Συμμετέχει και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12 στο υπουργείο Υγείας, ενώ καλεί και στο συλλαλητήριο στις 17/12 στο Σύνταγμα.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται αποφάσεις και άλλων Σωματείων στα νοσοκομεία. 

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου