Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Αντιλαϊκά «ορόσημα» στο υπερμνημόνιο των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Ελλάδα


Τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2026, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, θα προωθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο κοινό τους πρόγραμμα

Τον χαρακτηρισμό «υπερμνημόνιο», όνομα και πράγμα, που του έδωσε ο λαός, δικαιολογεί και με το παραπάνω το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μόνο νέα δεινά φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα εκταμίευσης της τρίτης δόσης από τα κονδύλια του ταμείου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας ολοκληρώσει τα «προαπαιτούμενα - ορόσημα» (όπως ονομάζονται) για να δοθεί η έγκριση από την Κομισιόν. Αυτό ακριβώς γινόταν και με τα μνημόνια, όπου η εκταμίευση των δόσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία εγκρινόταν μόνο όταν οι κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) εκπλήρωναν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μέχρι σήμερα 11 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να γίνει αυτό, έχουν ψηφιστεί στη Βουλή μερικές δεκάδες προαπαιτούμενα (πάνω από 200 μέχρι σήμερα), πολλά από αυτά και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σπεύδει πριν τις εκλογές να ολοκληρώσει τη διαδικασία της τρίτης δόσης, επειδή οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την τέταρτη είναι πιο δύσκολες και δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι περιμένει τον λαό από την επόμενη μέρα των εκλογών, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, στο όνομα του να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση και στήριξη του κεφαλαίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολύ περισσότερο που το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά 567 ορόσημα μέχρι το 2026, τα περισσότερα από τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2023 (140 από το σύνολο) και το 2025 (άλλα 210). Δηλαδή, μέσα στη θητεία της όποιας επόμενης κυβέρνησης.

Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενα το Ταμείο. Η συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνει διευκολύνσεις για το κεφάλαιο που πληρώνει ο λαός, ενώ ένα μεγάλο μέρος αφορά αντεργατικά μέτρα και νέα χαράτσια, στο όνομα του μετασχηματισμού της οικονομίας και της επιτάχυνσης των στόχων της «πράσινης ανάπτυξης».

Από «πράσινα» χαράτσια μέχρι νέες απαγορεύσεις στην απεργία

Προαπαιτούμενο για την πρώτη δόση ήταν να θεσπιστεί ο «φόρος υγειονομικής ταφής» που «αυξάνεται προοδευτικά έως το ανώτατο όριο μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024». Πρόκειται για τη συνέχεια αντίστοιχου φόρου που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει χαράτσωμα του λαού από τους δήμους, στο όνομα τάχα του να αυξηθεί η ανακύκλωση!

Προαπαιτούμενο ήταν να εκσυγχρονιστούν «ο νόμος για τη συλλογική εργασία και ο συνδικαλιστικός νόμος», όπως και «το πλαίσιο για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, με την αντεργατική νομοθεσία που συμπληρώθηκε και επεκτάθηκε επί ΝΔ, αλλά και με τα νέα εμπόδια που έβαλε η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση και στην απεργία. Οσο για την «εξισορρόπηση» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, πίσω από τέτοιες διακηρύξεις κρύβεται η παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας για τη διευκόλυνση τάχα των μητέρων να εργαστούν και τα μέτρα - κουρελού για τη φροντίδα τάχα των παιδιών για τον ίδιο λόγο.

Προαπαιτούμενο ήταν η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που προσάρμοσε αποτελεσματικότερα τη λειτουργία του στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Προαπαιτούμενο
ήταν ο «εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης», με έμφαση στο φάρμακο, που φορτώνει με νέα βάρη την τσέπη των ασθενών. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών με τις μεγάλες ελλείψεις, που είναι η άλλη όψη των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, είναι αποκαλυπτικές.

Προαπαιτούμενο ήταν η θέσπιση «υπερ-έκπτωσης για φορολογικούς σκοπούς των επιλέξιμων δαπανών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για πράσινη οικονομία και επενδύσεις ψηφιοποίησης». Είναι η άλλη όψη της ίδιας «πράσινης» πολιτικής των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Φορομειώσεις και απαλλαγές στο κεφάλαιο, νέα χαράτσια στον λαό.

Προαπαιτούμενο
ήταν ο σχεδιασμός νομοθεσίας «για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (...) βελτιώσεις του νομικού πλαισίου φορολογίας, χρηματοοικονομικής και αδειοδότησης, και κίνητρα για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές». Πίσω από εκεί κρύβονται μια πλειάδα νόμων που ψηφίστηκαν ή σχεδιάζονται και προβλέπουν ένα σωρό «κίνητρα» για επενδύσεις σε εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων.

Προαπαιτούμενο
ήταν η «οργάνωση μεταρρύθμισης στον τομέα των σιδηροδρόμων» με την «προετοιμασία ενός χάρτη πορείας με τα βήματα για την πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών OΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ». Το έγκλημα στα Τέμπη είναι τρανή απόδειξη αυτής της «αναδιοργάνωσης», στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Προαπαιτούμενο ήταν η «προσαρμογή του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων» με έμφαση στην «επιτάχυνση της έγκρισης και αδειοδότησης μιας επένδυσης» κυρίως στις ΑΠΕ, με στόχο «τη σημαντική προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο». Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Οδηγία για «φαστ τρακ» αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε.

Διευκολύνσεις και σίγουρα κέρδη για τα μονοπώλια

Από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης, που εκταμιεύθηκε στις αρχές του 2023, ξεχωρίζουν αυτά που έχουν σχέση με τη διευκόλυνση και τη στήριξη των μονοπωλίων της «πράσινης» Ενέργειας να κάνουν επενδύσεις.

Προβλέπονταν για παράδειγμα «ένα σύνολο δράσεων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης νέων έργων που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», με τζάμπα χρήμα στους ομίλους και «αναδιάρθρωση της υφιστάμενης δομής αμοιβής» που θα «εγγυάται την οικονομική βιωσιμότητα». Δηλαδή, υψηλότερες τιμές αγοράς της παραγόμενης Ενέργειας, για σίγουρη κερδοφορία.

Στην ίδια «φουρνιά» περιλαμβάνονταν οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας «για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων, για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές», «για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων», καθιστώντας την Ελλάδα ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό για «εμβληματικές επενδύσεις μεγάλης σημασίας».

Η νομοθεσία εμπλουτίστηκε με νέες διατάξεις που επιταχύνουν «την έγκριση και την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων», καθώς και «την αδειοδότηση βοηθητικών και συνοδευτικών εξωτερικών έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για τη στήριξη των βασικών στρατηγικών επενδυτικών έργων», όπως για παράδειγμα δρόμοι και άλλες υποδομές στα βουνά για τη λειτουργία των πάρκων ΑΠΕ.

Προβλέπονταν επίσης νέα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για την «υπεραπόσβεση» δαπανών των επιχειρήσεων που επενδύουν σε εξοπλισμό «για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την ψηφιοποίηση». Δηλαδή, νέες «πράσινες» επιδοτήσεις που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός.

Αλλο «ορόσημο» προέβλεπε «την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νομικού πλαισίου για τους τουριστικούς λιμένες και τα χιονοδρομικά κέντρα» με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους.


Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου