Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: 15 φορές που τα λόγια του μάς ενέπνευσαν

Ειρήνη Μωραϊτη


Στις 4 Απριλίου του 1968, δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των αγώνων για ίσα δικαιώματα στους μαύρους ανθρώπους. Πολλοί ήταν αυτοί που τον θέλησαν νεκρό και ακόμα περισσότερες ήταν οι απόπειρες δολοφονίας στο πρόσωπό του, όμως η χαριστική βολή δόθηκε εκείνη τη μέρα του Απρίλη, όταν ο Κινγκ βρισκόταν στο Μέμφις και ετοίμαζε την επόμενη ομιλία του.

Πριν τη δολοφονία του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε ολοκληρώσει μια σειρά θεολογικών σπουδών, ήταν πάστορας σε εκκλησία των Βαπτιστών στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα και μία από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του αγώνα των μαύρων για την απόκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η σπουδαία ανθρωπιστική συμβολή του

Το 1955, η θαρραλέα Ρόζα Παρκς ύψωσε το ανάστημά της στις κοινωνικές διακρίσεις που επέβαλε το απαρτχάιντ και δεν σηκώθηκε να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό συνεπιβάτη της. Μία τέτοια κίνηση που πλέον φαίνεται απλή, το να μην δώσεις την θέση σου σε κάποιον άλλο, τότε ήταν λόγος σύλληψης αλλά και αφορμή να ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα αντίστασης απέναντι στις διακρίσεις, που έβαλε το λιθαράκι της στο τέλος του φυλετικού διαχωρισμού.

Ηγέτης του μποϊκοτάζ αυτού στα δημόσια λεωφορεία του Μοντγκόμερυ ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το 1957, ο Κινγκ ίδρυσε τη Διάσκεψη της Νότιας Χριστιανικής Ηγεσίας, έναν οργανισμό ο οποίος συντόνιζε τον αγώνα για ίσα δικαιώματα. Με τη βοήθεια αυτού, το 1961 το μποϊκοτάζ με όνομα «Επιβάτες για την Ελευθερία» στέφθηκε με επιτυχία και οι φυλετικοί διαχωρισμοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν πλέον παρελθόν.

Μετά από πολλές επιτυχημένες εκστρατείες, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλαβε στις 14 Οκτωβρίου του 1964 το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων, μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών. Λίγο πριν δολοφονηθεί, μέσω των ομιλιών του άσκησε έντονη κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση και στον τρόπο που αυτή χειρίζεται τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Για πολλούς, αυτές του οι ομιλίες, στις οποίες δεν φίλτραρε ποτέ τις αλήθειες του για τα μάτια της κυβέρνησης, ήταν ο λόγος που έχασε τη ζωή του.

Η δολοφονία του και η επόμενη μέρα

Στις 4 Απριλίου και ώρα 6 το απόγευμα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πέσει νεκρός από μία σφαίρα τουφεκιού που καρφώθηκε στο σβέρκο του. Μετά από πολλές έρευνες, ύποπτος για την δολοφονία του κρίθηκε ο 39χρονος Τζέιμς Ερλ Ρέι, ένας δραπέτης από τις φυλακές του Μιζούρι. Από την αρχή υπήρξαν υποψίες για το προφανές, μία συνωμοσία και ένα οργανωμένο έγκλημα κατά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του οποίο ο Ρέι ήταν πιόνι.

Το ανθρωποκυνηγητό που ξεκίνησε για τον Ρέι κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς ο δολοφόνος κατάφερνε πάντα να ξεφεύγει και να κάνει μάλιστα και ένα υπερατλαντικό ταξίδι, από το Τορόντο προς το Λονδίνο. Η σύλληψή του έγινε τελικά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου, τη στιγμή ακριβώς που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει. Ο Ρέι ομολόγησε σχεδόν αμέσως την ενοχή του και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 99 ετών, χωρίς να γίνει ποτέ δίκη.

Οι μέρες μετά την δολοφονία του άφησαν ένα έντονο κλίμα θλίψης, τόσο στην οικογένειά του, όσο και στην κοινή γνώμη που άκουγε για την άδικη δολοφονία ενός ανθρώπου που ήθελε μόνο να υπερασπίζεται αυτούς που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Στην κηδεία του, ακούστηκε η τελευταία του ομιλία, και η πιο προφητική.

«Αυτό τον καιρό σκέφτομαι πού και πού τον θάνατο και την κηδεία μου και αναρωτιέμαι τι θα ήθελα να ακουστεί τότε. […] Εκείνο που θα ‘θελα να ειπωθεί είναι ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προσπάθησε να βοηθήσει τους άλλους. Θα ‘θελα να ειπωθεί ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προσπάθησε να αγαπήσει τους άλλους. Θα ‘θελα να μπορείτε να πείτε εκείνη τη μέρα ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ νοιάστηκε να ταΐσει τον πεινασμένο, να ντύσει τον γυμνό, να κάνει συντροφιά στον φυλακισμένο. Θα ‘θελα να μπορείτε να πείτε ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πάσχισε να αγαπήσει και να υπηρετήσει τον άνθρωπο.»

Τα σπουδαία λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ


Μπορεί ο κορυφαίος ηγέτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έφυγε άδικα από τη ζωή, άφησε όμως ως παρακαταθήκη 15 σπουδαίες φράσεις που μέχρι και σήμερα διδάσκουν την αγάπη, τη δικαιοσύνη και τις υψηλές ανθρώπινες αξίες.

«Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει.»

«Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας.»

«Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα.»

«Η ζωή μας αρχίζει να τελειώνει όταν σιωπάμε για πράγματα που έχουν σημασία.»

«Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό.»

«Η ελευθερία ποτέ δεν χαρίζεται από τον καταπιεστή . Πρέπει να απαιτηθεί από τον καταπιεσμένο.»

«Τα μέσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι τόσο καθαρά και άγια όσο και ο σκοπός που επιδιώκουμε.»

«Αγάπη: η μοναδική δύναμη, που έχει την ικανότητα να κάνει τον εχθρό φίλο.»

«Έχω αποφασίσει να επιμένω στην αγάπη. Το μίσος είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για να σηκώνει κανείς.»

«Περιμένω την μέρα που οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.»

«Όλα όσα βλέπουμε είναι η σκιά που ρίχνουν αυτά που δεν βλέπουμε.»

«Δεν είναι δυνατό να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους.»

«Ο παλιός νόμος “οφθαλμός αντί οφθαλμού” τους αφήνει όλους τυφλούς.»

«Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις αυτό που είναι σωστό.»

«Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε σύρει τόσο χαμηλά κάνοντας σε να τον μισήσεις.»



Πηγή: monopoli.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου