Πιτσιρίκος
Πάνω από 200.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν χθες στο Βερολίνο.
Ο αριθμός βέβαια μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό.
“Ηταν μια τεράστια διαδήλωση κατά της TTIP.
Της TTIP, ντε, της διατλαντικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και μερικών νοτιοασιατικών χωρών.
Αν δεν την ξέρετε, μην αγχώνεστε.
Μόλις προχθές διέρρευσε από το Wikileaks, που είχε υποσχεθεί 100.000 δολλάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για αυτήν.
Κανένα δελτίο ειδήσεων των περισσότερων ιδιωτικών καναλιών, κανένα κοινοβούλιο και γενικά σχεδόν κανένας δεν μιλάει για αυτήν, παρ” ότι την επικύρωσαν οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και νομίζω τα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει και την υπογράφουν στα κρυφά.
Ξέρετε, είμαστε στην εποχή της πληροφόρησης και του ίντερνετ, αλλά είναι πραγματικά απίστευτο πόσο ανενημέρωτοι και άσχετοι είμαστε.
Κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, πιστεύοντας πως τίποτα δεν ξεφεύγει πια από τις κάμερες… και όμως, τώρα είναι που τα περνάνε πιο εύκολα κάτω από την μύτη μας.
Η TTIP είναι μια συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου, για την ακρίβεια η μεγαλύτερη που έχει υπογραφεί ποτέ, καθώς αφορά πάνω από το 1/4 της παγκόσμιας οικονομίας.
Και δεν μας έχουν πει λέξη.
Επιγραμματικά, οι εταιρείες θα μπορούν να αρνηθούν να συμμορφωθούν σε έναν νόμο κράτους, επικαλούμενες αυτή την συμφωνία.
Θα επεκταθούν οι πατέντες σε όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των γενόσημων, έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνω από αυτά που γράφει, ενώ θα υπάρξουν νέοι κανόνες στις πατέντες, όπως πχ θα δίνεται η δυνατότητα σε μια εταιρεία να εξαγοράσει επιθετικά μια πατέντα.
Επίσης θα απελευθερωθεί η τιμολόγηση των φαρμάκων.
Φαντάζομαι πως ο Shkreli, ο άνθρωπος που αγόρασε το φάρμακο κατά του AIDS και το ανέβασε στο Θεό την ίδια μέρα, θα μοιάζει σχολιαρόπαιδο στο μέλλον.
Θα απελευθερωθεί η αγορά του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος και της υγείας, δηλαδή θα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα· όσοι έχουμε εμπειρία από το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.
Θα επαναπροσδιοριστεί το διαδίκτυο· με λίγα λόγια θα εφαρμοστεί πλήρης αστυνόμευση σε αυτό, ώστε να αποτραπεί ο διαμοιρασμός παράνομου υλικού και το ανεπιθύμητο περιεχόμενο ιστοσελίδων, ίσως ακόμα και ένα αντικυβερνητικό σάιτ.
Πραγματικά, είναι τόσο γενικές και αόριστες οι διατάξεις που φαίνεται να προσφέρουν απλόχερα αυτό το δικαίωμα στον οποιονδήποτε, δηλαδή να φιμώσει ένα σάιτ με πρόσχημα ότι παραβιάζει τα κεκτημένα της συμφωνίας.
Θα ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης στις αμερικάνικες εταιρείες, ενώ θα επιτραπεί η κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στα ευρωπαϊκά καταστήματα.
Θα ιδρυθούν διασυνοριακά δικαστήρια που θα μπορούν να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους στα εθνικά δικαστήρια, όντας ανώτερα τους.
Οι ιδιωτικές εταιρείες, όχι μόνο δεν θα είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν σε έναν κρατικό νόμο, αλλά θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τα κράτη, αν αυτός ο νόμος πλήξει τα κέρδη τους.
Είναι η πλήρης απελευθέρωση του εμπορίου ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και ΝΑ Ασία.
Είναι η απόλυτη εξουσιοδότηση στις πολυεθνικές να κάνουν ό,τι θέλουν όποτε το θέλουν.
Είναι ένα νέο πάρτυ στις πλάτες των λαών, που είναι τρομερά απασχολημένοι να ασχολιούνται με το σώβρακο της Καρντάσιαν, για να προβληματιστούν με τα πολιτικά ζητήματα.
Είναι η ελεύθερη αγορά, ηλίθιε.
Αλλά το απίστευτο της όλης υπόθεσης είναι το πόσοι άνθρωποι αρνούνται πεισματικά να δεχθούν πως αυτό το σύστημα στο οποίο ζουν είναι ο καπιταλισμός και η «ελεύθερη» οικονομία του, δηλαδή πως η ύπαρξη αγορών, τραπεζών και χρέους είναι καπιταλισμός.
Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που πιστεύουν πως ο καπιταλισμός και ο υπερπλουτισμός είναι αντίθετες έννοιες και κάπως έτσι το σύστημα διαιωνίζεται.
Όπως στη θρησκεία -άλλο παράδειγμα δεν έβρισκα- το μεγαλύτερο επίτευγμα του Διαβόλου είναι ότι έχει πείσει τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει, έτσι και στα κοινωνικοοικονομικά το μεγαλύτερο επίτευγμα του καπιταλισμού είναι ότι έχει πείσει τους ανθρώπους πως αυτή τη στιγμή κάποιο άλλο σύστημα τους πετάει στα σκουπίδια.
Σατανικό!
Σακατεύτηκε και το όνειρο, ειδικά μετά τα αίσχη στην ΕΣΣΔ, οπότε το άλλο σύστημα είναι ταμπού αλλά δεν πειράζει γιατί ο καπιταλισμός είναι το τέλειο σύστημα, γιούπι!
Φαντάζομαι ότι για τις πολεμικές συρράξεις ευθύνεται ο Καζαμπούμπου και όχι ότι σε αυτό το σύστημα ευδοκιμούν οι οπλοβιομηχανίες (1η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως).
Επίσης, η TTIP δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σοσιαλιστική μεταρρύθμιση.
Καλά το πάμε εμείς οι άνθρωποι, τόση μαλακία σε έναν αιώνα, ούτε στο Μεσαίωνα.
Λες και είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις πώς γίνεται αυτός που βγάζει διαμάντια με τα χέρια του να είναι πάμφτωχος ή αυτός που καλλιεργεί ένα χωράφι να πεινάει.
Κάποιοι είναι τόσο ζώα που νομίζουν πως είναι πολλά τα στόματα, γι” αυτό η πίτα δεν φτάνει για όλους και την ίδια χρονική περίοδο το 1% του πληθυσμού κατέχει σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πλούτου.
Αυτός ο πλανήτης αρκεί να μας θρέψει όλους, αλλά δεν μπορεί να ταΐσει την απληστία ενός, είναι τόσο απλό.
Μην ανησυχείτε, η TTIP δεν είναι λόγω της απληστίας κάποιων ανθρώπων, είναι για το καλό μας και θα πάνε όλα προς το καλύτερο, όπως η κρίση είναι περαστική μπόρα.
Μην ξεχάσετε να παρηγορήσετε τον άνθρωπο που βούτηξε στη θάλασσα για 2 ευρώ (στο Βόλο), έπειτα από την προτροπή ενός μεγάλου μάγκα που έπινε τον καφέ του και είπε να σπάσει πλάκα λέγοντας του πως θα του δώσει δυο ευρώ αν βουτήξει.
Δεν έχει νόημα από ένα σημείο και μετά να προσπαθείς να πείσεις κάποιον που δεν θέλει.
Οι άνθρωποι καταπίνουν καθημερινά μια αθλιότητα και έχουν δημιουργήσει «δικλείδες» όταν τα πράγματα ζορίζουν.
Αυτό είναι ο ορισμός της άρνησης.
Κάπως έτσι έχουμε καταπιεί 3 μνημόνια και σε 2-3 χρόνια θα μας φέρουν και τέταρτο για επιδόρπιο και κάπως έτσι θα καταπιούμε την TTIP και θα απορούμε γιατί στα δημητριακά που τρώγαμε τόσο καιρό έχει μεταλλαγμένη σόγια.
Όπως θα απορούμε όταν η Ελλάδα το 2017 φτάσει να χρωστάει το 215-220% του ΑΕΠ της.
Στο μεταξύ, οι Ισλανδοί, προτίμησαν να αντισταθούν και να στρέψουν την προσοχή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες παρά στις τράπεζες.
Τους κατηγόρησαν μέχρι και για κομμουνιστές, αλλά αυτό που έκαναν ήταν απλά να απαιτήσουν δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Σήμερα ξεχρέωσαν τα παλιά δάνεια που είχαν πάρει από το ΔΝΤ, αυτά που τους ζήτησαν οι αγορές να αναλάβουν όταν τους απειλούσαν με τη χρεοκοπία.
Ξέρετε, στην ίδια θέση βρέθηκε η Ελλάδα.
Αγόρασαν το χρέος μας -για να μην χρεοκοπήσουμε εκείνη τη στιγμή- με αντάλλαγμα νέο χρέος, πολύ έξυπνο.
“Ισως η πτώση του καπιταλισμού φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός, αλλά ούτε τα αυτονόητα δεν αρέσουν στην ελληνική κοινωνία· δηλαδή να απαιτήσει πχ από τις τράπεζες τους να χρεοκοπήσουν για το ρίσκο που ανέλαβαν αντί να τους χαρίσουμε τα λεφτά μας.
Μαθήματα ζωής, λοιπόν, από τους Βίκινγκς, να τα βλέπουμε και εμείς που περιμένουνε να έρθει ο σοσιαλισμός από μόνος του και να μας απελευθερώσει από τα δεσμά.
Μια από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι θέλουμε μια λύση εδώ και τώρα σε όλα τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει δεκάδες χρόνια στο περίμενε τον νέο ηγέτη.
Αν δεν γίνουν κάποια μικρά, ουσιαστικά βήματα από εμάς τους ίδιους, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και απλά θα καθόμαστε να τσακωνόμαστε για τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό και αν ο Στάλιν έτρωγε με το δεξί ή το αριστερό ή αν μέχρι το 2.200 θα έχει πέσει ο καπιταλισμός.
Ξέρεις, οι Αμερικάνοι έχουν ένα ρητό: αν δεν είσαι μέρος της λύσης, τότε είσαι μέρος του προβλήματος.
Όλοι μας, δυστυχώς, είμαστε μέρος του προβλήματος, καθώς δεν έχουμε συνεισφέρει σε καμία λύση και όταν το καταλάβουμε αυτό τότε θα αλλάξουμε κάτι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καπιταλισμό.
Άλλο πράγμα η απάθεια και άλλο η αμάθεια, αν και ομολογώ πως έχουμε και από τα δυο.
Αλλά είπαμε, και μην το λέμε συνέχεια: καπιταλισμό έχουμε, ηλίθιε.
Με εκτίμηση
Άρης
(Αγαπητέ Άρη, ελεύθερη αγορά. Ελεύθερη οικονομία. Πάει η κεφαλαιοκρατία. Τώρα έχουμε ελευθερία. Ελευθερία μόνο για το Κεφάλαιο. Άρη, αν βγεις στον δρόμο και αρχίσεις να ρωτάς τους ανθρώπους τι είναι ο καπιταλισμός, θα εκπλαγείς από το πόσοι δεν έχουν ιδέα τι είναι ο καπιταλισμός.
Εγώ έχω γνωρίσει άνθρωπο που μου έλεγε πως είναι άλλο πράγμα ο καπιταλισμός και άλλο η …κεφαλαιοκρατία. Και επέμενε κιόλας.
Άρη, όποιος τολμάει να αμφισβητήσει το παραμικρό, είναι κομμουνιστής. Λες και είναι κακό να είσαι κομμουνιστής. Αλλά καπιταλιστής είναι πολύ καλό να είσαι. Η βλακεία βασιλεύει. Αλήθεια, με τον Στάλιν τι ζόρι τραβάνε οι καπιταλιστές; Σκότωσε πολλούς ανθρώπους, λέει.
Μα ο Στάλιν κομμουνιστές σκότωσε· δεν σκότωσε καπιταλιστές ο Στάλιν.
Αυτούς που έκαναν την επανάσταση σκότωσε ο Στάλιν· και για αυτό τον κατηγορούμε, άλλωστε. Δηλαδή, ο Στάλιν σκότωσε αυτούς που ήθελαν να σκοτώσουν κι αυτοί. Τι υποκρισία. Ο καπιταλισμός δημιούργησε την ιστορική αναγκαιότητα του Στάλιν, όχι ο κομμουνισμός που ποτέ δεν υπήρξε.
Όσο για τον Ψυχρό Πόλεμο, τους εξοπλισμούς και τον Πόλεμο των Άστρων, κουβέντα. Δεν έγιναν ποτέ αυτά. Άρη, ό,τι και να κάνουν, το θέμα είναι -και θα είναι- «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».
Γιατί τα θύματα του καπιταλισμού -από πολέμους ή από όλους αυτούς που πεθαίνουν μέρα με τη μέρα- είναι πολύ περισσότερα. Αλλά αυτή τη φορά, ο σοσιαλισμός θα είναι σε όλο τον πλανήτη, οπότε ούτε Ψυχρός Πόλεμος, ούτε εξοπλισμοί, ούτε Πόλεμοι των Άστρων. Και τότε θα είναι πραγματικά σοσιαλισμός.
Άρη, να χαίρεσαι με την βαρβαρότητα που αυξάνεται διαρκώς.
Εγώ χαίρομαι. Όσο αυξάνεται η βαρβαρότητα, πλησιάζει και το τέλος του καπιταλισμού. Που ήταν καλός ο καημένος -καλύτερος από την φεουδαρχία, οπωσδήποτε-, αλλά κάθε σύστημα έχει ένα τέλος, για να έρθει το επόμενο.
Αυτοί που αποφάσισαν το Τέλος της Ιστορίας δεν είχαν ιδέα. Ούτε από Ιστορία, ούτε από ζωή. Να είσαι καλά, Άρη. Πάντα τέτοια.)
pitsirikos
Πάνω από 200.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν χθες στο Βερολίνο.
Ο αριθμός βέβαια μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό.
“Ηταν μια τεράστια διαδήλωση κατά της TTIP.
Της TTIP, ντε, της διατλαντικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και μερικών νοτιοασιατικών χωρών.
Αν δεν την ξέρετε, μην αγχώνεστε.
Μόλις προχθές διέρρευσε από το Wikileaks, που είχε υποσχεθεί 100.000 δολλάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για αυτήν.
Κανένα δελτίο ειδήσεων των περισσότερων ιδιωτικών καναλιών, κανένα κοινοβούλιο και γενικά σχεδόν κανένας δεν μιλάει για αυτήν, παρ” ότι την επικύρωσαν οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και νομίζω τα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει και την υπογράφουν στα κρυφά.
Ξέρετε, είμαστε στην εποχή της πληροφόρησης και του ίντερνετ, αλλά είναι πραγματικά απίστευτο πόσο ανενημέρωτοι και άσχετοι είμαστε.
Κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, πιστεύοντας πως τίποτα δεν ξεφεύγει πια από τις κάμερες… και όμως, τώρα είναι που τα περνάνε πιο εύκολα κάτω από την μύτη μας.
Η TTIP είναι μια συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου, για την ακρίβεια η μεγαλύτερη που έχει υπογραφεί ποτέ, καθώς αφορά πάνω από το 1/4 της παγκόσμιας οικονομίας.
Και δεν μας έχουν πει λέξη.
Επιγραμματικά, οι εταιρείες θα μπορούν να αρνηθούν να συμμορφωθούν σε έναν νόμο κράτους, επικαλούμενες αυτή την συμφωνία.
Θα επεκταθούν οι πατέντες σε όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των γενόσημων, έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνω από αυτά που γράφει, ενώ θα υπάρξουν νέοι κανόνες στις πατέντες, όπως πχ θα δίνεται η δυνατότητα σε μια εταιρεία να εξαγοράσει επιθετικά μια πατέντα.
Επίσης θα απελευθερωθεί η τιμολόγηση των φαρμάκων.
Φαντάζομαι πως ο Shkreli, ο άνθρωπος που αγόρασε το φάρμακο κατά του AIDS και το ανέβασε στο Θεό την ίδια μέρα, θα μοιάζει σχολιαρόπαιδο στο μέλλον.
Θα απελευθερωθεί η αγορά του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος και της υγείας, δηλαδή θα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα· όσοι έχουμε εμπειρία από το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.
Θα επαναπροσδιοριστεί το διαδίκτυο· με λίγα λόγια θα εφαρμοστεί πλήρης αστυνόμευση σε αυτό, ώστε να αποτραπεί ο διαμοιρασμός παράνομου υλικού και το ανεπιθύμητο περιεχόμενο ιστοσελίδων, ίσως ακόμα και ένα αντικυβερνητικό σάιτ.
Πραγματικά, είναι τόσο γενικές και αόριστες οι διατάξεις που φαίνεται να προσφέρουν απλόχερα αυτό το δικαίωμα στον οποιονδήποτε, δηλαδή να φιμώσει ένα σάιτ με πρόσχημα ότι παραβιάζει τα κεκτημένα της συμφωνίας.
Θα ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης στις αμερικάνικες εταιρείες, ενώ θα επιτραπεί η κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στα ευρωπαϊκά καταστήματα.
Θα ιδρυθούν διασυνοριακά δικαστήρια που θα μπορούν να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους στα εθνικά δικαστήρια, όντας ανώτερα τους.
Οι ιδιωτικές εταιρείες, όχι μόνο δεν θα είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν σε έναν κρατικό νόμο, αλλά θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τα κράτη, αν αυτός ο νόμος πλήξει τα κέρδη τους.
Είναι η πλήρης απελευθέρωση του εμπορίου ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και ΝΑ Ασία.
Είναι η απόλυτη εξουσιοδότηση στις πολυεθνικές να κάνουν ό,τι θέλουν όποτε το θέλουν.
Είναι ένα νέο πάρτυ στις πλάτες των λαών, που είναι τρομερά απασχολημένοι να ασχολιούνται με το σώβρακο της Καρντάσιαν, για να προβληματιστούν με τα πολιτικά ζητήματα.
Είναι η ελεύθερη αγορά, ηλίθιε.
Αλλά το απίστευτο της όλης υπόθεσης είναι το πόσοι άνθρωποι αρνούνται πεισματικά να δεχθούν πως αυτό το σύστημα στο οποίο ζουν είναι ο καπιταλισμός και η «ελεύθερη» οικονομία του, δηλαδή πως η ύπαρξη αγορών, τραπεζών και χρέους είναι καπιταλισμός.
Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που πιστεύουν πως ο καπιταλισμός και ο υπερπλουτισμός είναι αντίθετες έννοιες και κάπως έτσι το σύστημα διαιωνίζεται.
Όπως στη θρησκεία -άλλο παράδειγμα δεν έβρισκα- το μεγαλύτερο επίτευγμα του Διαβόλου είναι ότι έχει πείσει τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει, έτσι και στα κοινωνικοοικονομικά το μεγαλύτερο επίτευγμα του καπιταλισμού είναι ότι έχει πείσει τους ανθρώπους πως αυτή τη στιγμή κάποιο άλλο σύστημα τους πετάει στα σκουπίδια.
Σατανικό!
Σακατεύτηκε και το όνειρο, ειδικά μετά τα αίσχη στην ΕΣΣΔ, οπότε το άλλο σύστημα είναι ταμπού αλλά δεν πειράζει γιατί ο καπιταλισμός είναι το τέλειο σύστημα, γιούπι!
Φαντάζομαι ότι για τις πολεμικές συρράξεις ευθύνεται ο Καζαμπούμπου και όχι ότι σε αυτό το σύστημα ευδοκιμούν οι οπλοβιομηχανίες (1η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως).
Επίσης, η TTIP δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σοσιαλιστική μεταρρύθμιση.
Καλά το πάμε εμείς οι άνθρωποι, τόση μαλακία σε έναν αιώνα, ούτε στο Μεσαίωνα.
Λες και είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις πώς γίνεται αυτός που βγάζει διαμάντια με τα χέρια του να είναι πάμφτωχος ή αυτός που καλλιεργεί ένα χωράφι να πεινάει.
Κάποιοι είναι τόσο ζώα που νομίζουν πως είναι πολλά τα στόματα, γι” αυτό η πίτα δεν φτάνει για όλους και την ίδια χρονική περίοδο το 1% του πληθυσμού κατέχει σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πλούτου.
Αυτός ο πλανήτης αρκεί να μας θρέψει όλους, αλλά δεν μπορεί να ταΐσει την απληστία ενός, είναι τόσο απλό.
Μην ανησυχείτε, η TTIP δεν είναι λόγω της απληστίας κάποιων ανθρώπων, είναι για το καλό μας και θα πάνε όλα προς το καλύτερο, όπως η κρίση είναι περαστική μπόρα.
Μην ξεχάσετε να παρηγορήσετε τον άνθρωπο που βούτηξε στη θάλασσα για 2 ευρώ (στο Βόλο), έπειτα από την προτροπή ενός μεγάλου μάγκα που έπινε τον καφέ του και είπε να σπάσει πλάκα λέγοντας του πως θα του δώσει δυο ευρώ αν βουτήξει.
Δεν έχει νόημα από ένα σημείο και μετά να προσπαθείς να πείσεις κάποιον που δεν θέλει.
Οι άνθρωποι καταπίνουν καθημερινά μια αθλιότητα και έχουν δημιουργήσει «δικλείδες» όταν τα πράγματα ζορίζουν.
Αυτό είναι ο ορισμός της άρνησης.
Κάπως έτσι έχουμε καταπιεί 3 μνημόνια και σε 2-3 χρόνια θα μας φέρουν και τέταρτο για επιδόρπιο και κάπως έτσι θα καταπιούμε την TTIP και θα απορούμε γιατί στα δημητριακά που τρώγαμε τόσο καιρό έχει μεταλλαγμένη σόγια.
Όπως θα απορούμε όταν η Ελλάδα το 2017 φτάσει να χρωστάει το 215-220% του ΑΕΠ της.
Στο μεταξύ, οι Ισλανδοί, προτίμησαν να αντισταθούν και να στρέψουν την προσοχή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες παρά στις τράπεζες.
Τους κατηγόρησαν μέχρι και για κομμουνιστές, αλλά αυτό που έκαναν ήταν απλά να απαιτήσουν δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Σήμερα ξεχρέωσαν τα παλιά δάνεια που είχαν πάρει από το ΔΝΤ, αυτά που τους ζήτησαν οι αγορές να αναλάβουν όταν τους απειλούσαν με τη χρεοκοπία.
Ξέρετε, στην ίδια θέση βρέθηκε η Ελλάδα.
Αγόρασαν το χρέος μας -για να μην χρεοκοπήσουμε εκείνη τη στιγμή- με αντάλλαγμα νέο χρέος, πολύ έξυπνο.
“Ισως η πτώση του καπιταλισμού φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός, αλλά ούτε τα αυτονόητα δεν αρέσουν στην ελληνική κοινωνία· δηλαδή να απαιτήσει πχ από τις τράπεζες τους να χρεοκοπήσουν για το ρίσκο που ανέλαβαν αντί να τους χαρίσουμε τα λεφτά μας.
Μαθήματα ζωής, λοιπόν, από τους Βίκινγκς, να τα βλέπουμε και εμείς που περιμένουνε να έρθει ο σοσιαλισμός από μόνος του και να μας απελευθερώσει από τα δεσμά.
Μια από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι θέλουμε μια λύση εδώ και τώρα σε όλα τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει δεκάδες χρόνια στο περίμενε τον νέο ηγέτη.
Αν δεν γίνουν κάποια μικρά, ουσιαστικά βήματα από εμάς τους ίδιους, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και απλά θα καθόμαστε να τσακωνόμαστε για τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό και αν ο Στάλιν έτρωγε με το δεξί ή το αριστερό ή αν μέχρι το 2.200 θα έχει πέσει ο καπιταλισμός.
Ξέρεις, οι Αμερικάνοι έχουν ένα ρητό: αν δεν είσαι μέρος της λύσης, τότε είσαι μέρος του προβλήματος.
Όλοι μας, δυστυχώς, είμαστε μέρος του προβλήματος, καθώς δεν έχουμε συνεισφέρει σε καμία λύση και όταν το καταλάβουμε αυτό τότε θα αλλάξουμε κάτι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καπιταλισμό.
Άλλο πράγμα η απάθεια και άλλο η αμάθεια, αν και ομολογώ πως έχουμε και από τα δυο.
Αλλά είπαμε, και μην το λέμε συνέχεια: καπιταλισμό έχουμε, ηλίθιε.
Με εκτίμηση
Άρης
(Αγαπητέ Άρη, ελεύθερη αγορά. Ελεύθερη οικονομία. Πάει η κεφαλαιοκρατία. Τώρα έχουμε ελευθερία. Ελευθερία μόνο για το Κεφάλαιο. Άρη, αν βγεις στον δρόμο και αρχίσεις να ρωτάς τους ανθρώπους τι είναι ο καπιταλισμός, θα εκπλαγείς από το πόσοι δεν έχουν ιδέα τι είναι ο καπιταλισμός.
Εγώ έχω γνωρίσει άνθρωπο που μου έλεγε πως είναι άλλο πράγμα ο καπιταλισμός και άλλο η …κεφαλαιοκρατία. Και επέμενε κιόλας.
Άρη, όποιος τολμάει να αμφισβητήσει το παραμικρό, είναι κομμουνιστής. Λες και είναι κακό να είσαι κομμουνιστής. Αλλά καπιταλιστής είναι πολύ καλό να είσαι. Η βλακεία βασιλεύει. Αλήθεια, με τον Στάλιν τι ζόρι τραβάνε οι καπιταλιστές; Σκότωσε πολλούς ανθρώπους, λέει.
Μα ο Στάλιν κομμουνιστές σκότωσε· δεν σκότωσε καπιταλιστές ο Στάλιν.
Αυτούς που έκαναν την επανάσταση σκότωσε ο Στάλιν· και για αυτό τον κατηγορούμε, άλλωστε. Δηλαδή, ο Στάλιν σκότωσε αυτούς που ήθελαν να σκοτώσουν κι αυτοί. Τι υποκρισία. Ο καπιταλισμός δημιούργησε την ιστορική αναγκαιότητα του Στάλιν, όχι ο κομμουνισμός που ποτέ δεν υπήρξε.
Όσο για τον Ψυχρό Πόλεμο, τους εξοπλισμούς και τον Πόλεμο των Άστρων, κουβέντα. Δεν έγιναν ποτέ αυτά. Άρη, ό,τι και να κάνουν, το θέμα είναι -και θα είναι- «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».
Γιατί τα θύματα του καπιταλισμού -από πολέμους ή από όλους αυτούς που πεθαίνουν μέρα με τη μέρα- είναι πολύ περισσότερα. Αλλά αυτή τη φορά, ο σοσιαλισμός θα είναι σε όλο τον πλανήτη, οπότε ούτε Ψυχρός Πόλεμος, ούτε εξοπλισμοί, ούτε Πόλεμοι των Άστρων. Και τότε θα είναι πραγματικά σοσιαλισμός.
Άρη, να χαίρεσαι με την βαρβαρότητα που αυξάνεται διαρκώς.
Εγώ χαίρομαι. Όσο αυξάνεται η βαρβαρότητα, πλησιάζει και το τέλος του καπιταλισμού. Που ήταν καλός ο καημένος -καλύτερος από την φεουδαρχία, οπωσδήποτε-, αλλά κάθε σύστημα έχει ένα τέλος, για να έρθει το επόμενο.
Αυτοί που αποφάσισαν το Τέλος της Ιστορίας δεν είχαν ιδέα. Ούτε από Ιστορία, ούτε από ζωή. Να είσαι καλά, Άρη. Πάντα τέτοια.)
pitsirikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου