Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Η Microsoft μπορεί να διαβάζει τα πρόσωπα στις πολιτικές συγκεντρώσεις

Κοινωνία


Όταν ο Τζορτζ Όργουελ έγραφε το «1984» περιέγραφε το μέλλον. Πλέον όμως τα όσα έγραψε για τον Μεγάλο Αδελφό αποτελούν το παρόν.

Στο θρυλικό βιβλίο, η κυβέρνηση παρακολουθεί τα πρόσωπα των πολιτών για να εντοπίσει σημάδια δυσαρέσκειας η εγκληματικής συμπεριφοράς. Η μυθοπλασία γίνεται όμως σήμερα πραγματικότητα με την τεχνολογία να καθιστά εφικτό το να σχηματίσει κανείς εικόνα για τις σκέψεις σου, βλέποντας απλά τις εκφράσεις του προσώπου σου.

Το επόμενο βήμα; Αύριο μέσω ενός app οι αναλυτές να μπορούν να αντιληφθούν τον παλμό του πλήθους στις πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και ποιοι διαδηλωτές έχουν εν δυνάμει «κακό σκοπό» σε συγκεντρώσεις.

Μια κάμερα νιώθει πως νιώθεις


Η Microsoft έχει αναπτύξει μία εφαρμογή που λέγεται «Realtime Crowd Insights».

Παρουσιάζει την νέα της εφαρμογή σε μία τεχνολογική συνάντηση στο Κλίβελαντ. Μία μικρή κάμερα σκανάρει τον χώρο, την ίδια στιγμή που σε ένα μόνιτορ εμφανίζεται ένα από τα παρεβρισκόμενα πρόσωπα που έχει συλλάβει. Κάθε 5 δευτερόλεπτα τα στιγμιότυπα εναλλάσσονται. Κάτω από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην οθόνη, εμφανίζεται ένας «σειριακός αριθμός», το φύλο του ατόμου, η ηλικία του καθώς και τα συναισθήματα που εκτιμάται ότι έχει. Ο αλγόριθμος της εφαρμογής μπορεί να εντοπίσει αν το άτομο νιώθει θυμό, περιφρόνηση, φόβο, αποστροφή, ευτυχία, ουδετερότητα, θλίψη ή έκπληξη.

Ένας δημοσιογράφος του Τhe Ιntercept δοκιμάζει τη νέα τεχνολογία. Όταν η κάμερα εστιάζει πάνω του, βλέπει το προσωπικό του προφίλ στην οθόνη. Είναι 23 χρονών και η έκφραση του προσώπου του είναι ουδέτερη με μια δόση έκπληξης. Το όνομα του δεν υπάρχει πουθενά. Αντί αυτού του αντιστοιχεί ένας σειριακός αριθμός. Για το «Realtime Crowd Insights», ο κατά κόσμον Alle Emmons είναι ο «b2ff».


Η πολιτική διάσταση μιας τεχνολογικής εφαρμογής


Ο Emmons ρωτά την Christina Pearson, μία εκπρόσωπο της Microsoft αν το «Realtime Crowd Insights» και η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται έχει σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί σε μεγάλα πλήθη, όπως για παράδειγμα σε μία ομιλία του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ. «Ναι», επιβεβαιώνει εκείνη για να προσθέσει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παντού, όπως για παράδειγμα και σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Ο εκπρόσωπος πωλήσεων της Microsoft λέει στον δημοσιογράφο ότι οι επικεφαλής των πολιτικών καμπανιών θα μπορούσαν με αυτού του είδους την τεχνολογία να αξιολογήσουν τα διάφορα σημεία μια ομιλίας, εστιάζοντας στη συναισθηματική ανταπόκριση αυτών που την παρακολουθούν, ώστε να καταλάβουν ποια ήταν τα δυνατά της σημεία. Στη συνέχεια οι πολιτικοί αναλυτές θα μπορούν να μελετήσουν την επίδραση της καμπάνιας τους στον κόσμο και να την αναπροσαρμόσουν καταλλήλως.

Η εφαρμογή μπορεί να συγκεντρώσει σε έναν πίνακα τον γενικό παλμό των συναισθημάτων.
Έτσι τη στιγμή που η ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ πριν από κάθε ομιλία του κάνει face-control «αποβάλλοντας» όποιον φαίνεται ύποπτος για φασαρίες, με μία φωτογραφία θα μπορεί σε δευτερόλεπτα κάποιος να καταλάβει ποιος έχει θυμό, ποιος είναι δυσαρεστημένος και ποιος βρίσκεται… στις επάλξεις.


Μας παρακολουθεί ο Μεγάλος Αδελφός;


Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου - με την έννοια της ταυτοποίησης προσώπων κατά το όνομα - χρησιμοποιείται ήδη κατά κόρον μυστικά από όργανα επιβολής του νόμου ανά τον κόσμο, σε γήπεδα, καταστήματα ακόμη και σε εκκλησίες, αν και η πρακτική αυτή δεν είναι σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ήδη από το 2002, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιήθηκε στο Super Bowl, που είναι ο σημαντικότερος και δημοφιλέστερος ετήσιος αγώνας του αμερικανικού ποδοσφαίρου, με 100.000 θεατές να έχουν καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων εγκληματιών.

Η τεχνολογία αυτή είναι αρκετά αμφισβητήσιμη, έτσι που από το 2013, η Google προσπάθησε να απαγορεύσει τη χρήση εφαρμογών αναγνώρισης προσώπου στο store της.

Όμως η εφαρμογή «Realtime Crowd Insights» της Microsoft δεν βασίζεται στην ταυτοποίηση προσώπων, αλλά στην ανάλυση των προσώπων αυτών.

Η ανάλυση προσώπου μπορεί να έχει πολλές θετικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να βοηθά τυφλούς να «διαβάζουν» τους ανθρώπους γύρω τους.

Έχει όμως και πολύ αρνητικές καθώς εάν τα δεδομένα δεν σβηστούν και αποθηκευτούν σε βάσεις δεδομένων, τα πολλά προσωπικά στοιχεία θα μπορεί μεν να φυλάσσονται ανώνυμα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα τα το δοκούν.

Το «1984» γράφτηκε από τον Όργουελ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, εκδόθηκε το 1949 και διαβάστηκε σαν προφητεία. Τελικά η προφητεία βγήκε αληθινή…

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου