Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Η αμερικανική γοητεία και τα «αριστερά» προσχήματα

Δημήτρης Μηλάκας


Ήταν τέτοιες μέρες- 17 Οκτώβρη- πριν ένα χρόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση πανηγύριζε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διαβολικά καλό Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Από τότε ακούσαμε πολλά από κυβερνητικά (και πρωθυπουργικά) χείλη περί της στρατηγικής ελληνοαμερικανικής σχέσης που οικοδομείται, για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, για την Ελλάδα που η κυβέρνηση κατάφερε να την κάνει απαραίτητη για τους Αμερικάνους.

Τι ακριβώς σε πρακτικό επίπεδο σημαίνουν όλα αυτά αποκαλύπτονται ως ένα βαθμό από όσα δημόσια είπε ο υπουργός άμυνας (και συνεταίρος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία) Πάνος Καμμένος:

  • Στρατιωτικές βάσεις
  • Αποδοχή και συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή

Τίποτε απ όσα είπε ο υπουργός άμυνας- και τόσο ενόχλησαν το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης- δεν ήταν άγνωστο και κρυφό. Όποιος έχει την υπομονή να «γκουγκλάρει» μπορεί να βρει δεκάδες δημοσιεύματα τόσο για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη δημιουργία και νέων στρατιωτικών βάσεων όσο και για τη συμφωνία της Ελλάδας με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς (ειδικά) στα Βαλκάνια. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο άλλωστε ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία έχει σαν στόχο την θεσμοθέτηση της αμερικανικής παρουσίας στα δυτικά βαλκάνια με την ένταξη στη συμμαχία όλων των χωρών της περιοχής.

Για τις βάσεις είναι γνωστό ότι

  • Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και συζητά για την αναβάθμιση και διεύρυνση της λειτουργίας της βάσης στη Σούδα.
  • Στη Λάρισα η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για βάση drones τα οποία είναι εκεί και από εκεί επιχειρούν - βομβαρδίζουν – κατασκοπεύουν
  • Το Νεώριο της Σύρου η κυβέρνηση το παραχώρησε (ιδιωτικοποίησε) σε μια αμερικανική εταιρία που κατά κύριο λόγο είναι εργολάβος του αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο
  • Στην Αλεξανδρούπολη η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι άγνωστο για να δημιουργήσει έκπληξη και θυμό στην αριστερή κυβέρνηση. Όλα αυτά, αντίθετα, είναι αποφάσεις της.

Αγνωστες επίσης δεν είναι και οι επιτόπιες έρευνες Αμερικανών ειδικών στρατιωτικών αξιωματούχων σε πολλές περιοχές της χώρας που διαθέτουν υποδομές- αεροδρόμια τα οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν αν και πως θα τα εντάξουν   στο δίκτυο της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή.

Γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις και συζητήσεις έχουν γίνει για:

  • Το Καστέλι στην Κρήτη
  • Την Καλαμάτα
  • Την Ανδραβίδα
  • Το Βόλο

Αγνωστη επίσης δεν είναι και η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της χώρας στην αμερικανική προσπάθεια δημιουργίας φράγματος κατά της Ρωσίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής γεννήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει δεκτή εντός το ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη διατυπωθεί η σύμφωνη γνώμη της Αθήνας με τα σχέδια αλλαγής συνόρων στο Κόσσοβο που προωθούν οι ΗΠΑ. Εντός, αυτού του πλαισίου τέλος, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία.

Δεν ανακάλυψε, λοιπόν, ο Πάνος Καμμένος την Αμερική. Η αριστερή κυβέρνηση έχει προ πολλού υποκύψει στην γοητεία της υπερδύναμης…

Πηγή: topontiki.gr



Δημήτρης Μηλάκας: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου