Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Παιδεία Μέρος (I): Ο κ. Μητσοτάκης «Συνελήφθη» Αντιγράφων.

Γιάννης Περάκης


Η παιδεία αποτελεί ένα μεγάλο και ευαίσθητο θέμα. Το παρόν έχει στόχο να αναδείξει κάποιες πτυχές της. Εχει χωρισθεί σε ενότητες.

Το πρώτο μέρος αναλύονται οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (24/11/2018).

Το δεύτερο μέρος καταβάλλεται προσπάθεια καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης τολμώντας να προταθούν μέτρα, για την αναγέννηση της παιδείας μας.

Βασική αρχή και η βάση μιας οποισδήποτε σοβαρής συζήτησης για την εκπαίδευση, ως την ποιότητά της, την αυτονομία της και την προσβασιμότητά της αποτελεί το θέμα της χρηματοδότησης της απο τον κρατικό προυπολογισμό.

Ολα τα άλλα αποτελούν το άλλοθι για την ιδωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης (για τους έχοντες) ή την διαιώνιση της «κακομοιριάς» της Ελληνικής Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία παρουσίασε ο κ. Κ. Μητσοτάκης (24/11/2018). Πρίν απο οποιαδήποτε ανάλυση-αξιολόγηση των προτάσεων αυτών επισημαίνονται βασικές ομοιότητες (αντιγραφή) με παλαιότερους νόμους:

Ομοιότητες των "προτάσεων" της Ν.Δ. 1978-1990-2018
Ο Νόμος 815 του "εθνάρχη" τους (22/08/1979) Η πρόταση της Ν.Δ. (05/11/1990) Η πρόταση της Ν.Δ. σήμερα (24/11/2018)
* Στόχος του Ν. 815 ήταν πάνω απ' όλα να «βάλει τάξη» στα ΑΕΙ, κατατέθηκε νομοσχέδιο από τον τότε υπουργό Παιδείας Ι. Βαρβιτσιώτη στις 22/08/ 1978 και ψηφίστηκε (ως νόμος 815) -Για να περιορίσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε ξανά το τμήμα διακοπών της Βουλής. Το επικείμενο «πολυνομοσχέδιο» (επι Κωνστ. Μητσοτάκη) προέβλεπε κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων και περικοπές στις υπόλοιπες παροχές προς τους φοιτητές (σίτιση-στέγαση) περιορισμό της φοιτητικής συμμετοχής στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών οργάνων. Περιγράφοντας ένα περιβάλλον ανομίας και κάνοντας λόγο για σχολές- γιάφκες της βίας και στέκια εγκλήματος. Ο νόμος για το άσυλο θα καταργηθεί Αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και πειθαρχικές ευθύνες όταν οι Πρυτανικές Αρχές δεν ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις. Τελεία και παύλα.
* Βασικές ρυθμίσεις του νόμου 815, ήταν η σκλήρυνση των εξεταστικών ρυθμίσεων (περιορισμός των εξεταστικών περιόδων από 3 σε 2, κατάργηση της δυνατότητας μεταφοράς μαθημάτων) και κυρίως η επιβολή ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών (το περίφημο «ν + ν/2»).  Λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ με περίεργες «ερμηνείες» του άρθρου 16 του συντάγματος, κατάργηση της επετηρίδας διορισμού των εκπαιδευτικών, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές και πιθανότατα περιστολή του πανεπιστημιακού ασύλου («Ελευθεροτυπία» 29/10 & 6/11/90).  Καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών στα ν+2 έτη, εκτός εξαιρέσεων που θα αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανα του εκάστοτε ιδρύματος.

Κατ’ αρχάς μία παρατήρηση «κοινωνιολογικού» περιεχομένου. Αυτό το τελεία και παύλα (η αυταρχικότητα) δεν αρμόζει στον κ. Μητσοτάκη. Ηταν βασικό προσόν του «εθνάρχη» τους. Μάλλον ταιριάζει ο ρόλος του αμνοεριφίου, θυσία στο βωμό του «μεγάλου συνασπισμού».

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες εξάγονται «χρήσιμα» συμπεράσματα:

Οι προτάσεις αναλυτικά με την απαραίτητη πολιτική τους αποκρυπτογράφηση:

Οι προτάσεις αναλυτικά: Η Αποκρυπτογράφηση
1 Το δημόσιο σχολείο μετατρέπεται σε μια σύγχρονη και δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας. Με έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ομαδική δουλειά) και ψηφιακών δεξιοτήτων (χρήση υπολογιστών, ψηφιακή επικοινωνία, ασφαλής χρήση διαδικτύου), αντί για ενθάρρυνση της αποστήθισης και της παπαγαλίας. Η δαπάνη για την παιδεία δεν αυξάνεται διότι θεωρείται μη "αναγκαία" για την αναβάθμισή της
2 Τα προγράμματα σπουδών εμπλουτίζονται με νέες, δημιουργικές και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως η επιχειρηματικότητα, η οδική συμπεριφορά, ο εθελοντισμός, η αντίδραση σε φυσικές καταστροφές κ.ο.κ. Δεν κρύβεται η εμμονή για την "διαπαιδαγώγηση" της νέας γενιάς
3 Καθιερώνεται η δυνατότητα «άσκησης» σε επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με την πραγματική οικονομία, και να επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους με μεγαλύτερη σιγουριά. Τα προγράμματα της δωρεάν εργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις απο μικρή ηλικία
4 Αλλάζει ριζικά η Επαγγελματική Εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και η παραγωγή "ειδικευμένων εργατών"
5 Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα θα εξελιχθούν σε αναπτυξιακούς πυλώνες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναπτύσσοντας συνεργασίες και δικτυώσεις με τον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, με κοινωνικούς φορείς, και με ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η Ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων εκ των έσω
6 Το δημόσιο σχολείο απελευθερώνεται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου σε επίπεδο οργανωτικό και διοικητικό, αλλά και σε επίπεδο παιδαγωγικό. Ο εκπαιδευτικός αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία να εμπλουτίζει τον τρόπο και τα μέσα διδασκαλίας, και να διαμορφώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ της "κολεκτιβοποίησης" των σχολείων
7 Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα γίνονται πραγματικά αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα. Θα διαμορφωθεί πλαίσιο που θα επιτρέπει στα ιδρύματα να προσελκύουν πόρους από ιδιωτικές πηγές και να τους διαχειρίζονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο, αλλά με τήρηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας. Παρομοίως ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ της κολεκτιβοποίησης των Πανεπιστημίων
8 Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο και θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Η χρήση του κουπονιού εκτός της αντικατάστασης του μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα γενικευθεί και στο δημόσιο
9 Ενισχύεται ο θεσμός της πρακτικής άσκησης στα Πανεπιστήμια, ώστε οι φοιτητές να αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και να ενισχύουν τις προοπτικές απασχόλησής τους στη συνέχεια. Η εμμονή για την "διαπαιδαγώγηση" της νέας γενιάς σε επανάληψη
10 Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά αποτελεί άλλοθι για την επόμενη εξαγγελία
11 Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι σήμερα κρατάνε τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο όρθιο. Ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι ο στιγματισμός και η τιμωρία αλλά η διαρκής βελτίωση και η επιβράβευση της προσπάθειας, και για αυτό η αξιολόγηση θα συνδέεται με τη διαδικασία επιμόρφωσης και κατάρτισης, για συνολική βελτίωση του εκπαιδευτικού δυναμικού. Κρείττον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν. Οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν. μτφρ: Καλύτερα να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες. Διότι τα μεν τρώνε νεκρούς, οι δε ζωντανούς (Αντισθένης, 445-360 π.Χ., Κυνικός φιλόσοφος).
12 Η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών, και συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επιπλέον, ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας (π.χ. συγχωνεύσεις/ενοποιήσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Η διάλυση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης με την χρηματοδότηση των "υπάκουων και των ημετέρων" πρυτανικών αρχών.

Καίτοι αγράμματη, η γραία μ’ εδίδαξεν ότι εις την ελληνικήν γλώσσαν, άλλως νοούμεν άλλως ομιλούμεν και άλλως γράφομεν (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης).

Το κομβικό σημείο της πρότασης της Ν.Δ. για την εκπαίδευση είναι η αναθεώρηση των παραγράφων του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε ποιούς απευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης

Ερευνώντας την αγορά με σκοπό να ιχνηλατήσουμε ποιούς ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση της παιδείας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κόστος σπουδών σε ένα καλό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, καταλήγουμε στο εξής.Το μέσο κόστος στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 45.000,00 δολάρια (40.000,00 ευρώ) και στο Ην. Βασίλειο σε 18.000,00 λίρες (21.000,00 ευρώ) συμπεριλαμβανονται τα έξοδα διαμονής.

Ενα καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο εάν ιδρυθεί στην χώρα μας το κόστος φοίτησης δεν είναι μικρότερο απο το κόστος του εξωτερικού με δεδομένο το κόστος των υποδομών, των μετακλήσεων των καθηγητών κλπ. Βάσει της επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων απο την ΑΑΔΕ (Taxisnet) το έτος 2016 (Πίνακας-2) παρατηρούμε τα εξής:

Πίνακας 2- Ετος 2016 Αριθμός Φορολογικών Δηλώσεων και Δηλωθέν Οικογενειακό Εισόδημα απο κάθε Κατηγορία Προέλευσης
Κατά Κλιμάκια Εισοδήματος
Κλιμάκια Οικογενειακού Εισοδήματος Αριθμός Φορολογουμένων (Φορολογικών Δηλώσεων)
Απο 0 εως 70.000 6.137.437,00
Ανω των 70.000 56.796,00
Γενικό Σύνολο Φορολογουμένων 6.194.233,00

Εάν υποθέσουμε ότι τις 70.000,00 του οικογενειακού φορολογητέου εισόδηματος δηλώνονται ισόποσα απο τους δύο συζύγους (35.000,00+35.000,00=70.000,00), τότε θα αφαιρεθεί περίπου 12.000,00 ανά εισόδημα φόρος εισοδήματος & εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί. Το καθαρό ποσό που απομένει ανέρχεται σε 75.000,00-12.000,00-12.000,00= 51.000,00 ευρώ. Ο υπολογισμός έγινε για να δούμε σε ποιά εισοδήματα αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Απευθύνεται σε 56.796 φορολογούμενους απο τους 6.194.233 ποσοστό 0,91% του λαού. Αυτούς αφορά.

Είναι εμφανής η προσπάθεια «απόκρυψης» με «απαλές» και γλυκερές λέξεις των προτάσων αυτών. Είναι η αντιγραφή των προτάσεων του ΟΟΣΑ:

1) «Τα σχέδια βελτίωσης των σχολείων δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά χωρίς ειλικρινή αξιολόγηση της συνεισφοράς στην παιδαγωγική διαδικασία του κάθε εκπαιδευτικού και τελικά χωρίς μια διαδρομή διακοπής της απασχόλησης των αδύναμων εκπαιδευτικών». Τονίζεται το γεγονός ότι ο διευθυντής του σχολείου δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος το προσωπικό που «ταιριάζει» καλύτερα στις ανάγκες του σχολείου του (Η εξήγηση της «κολεκτιβοποίησης» που εμμένει ο κ. Μητσοτάκης ).

2) Επαναλαμβάνεται πολλάκις ότι δεν μπορεί μια διαδικασία προσλήψεων να γίνεται συνολικά και κεντρικά, με βάση το σύνολο των «κενών θέσεων». Είναι τέτοια η «προσήλωση» στη μόνιμη και σταθερή δουλειά των εκπαιδευτικών, που για το ολιγόωρα μαθήματα προκρίνεται η πρόσληψη εκπαιδευτικών μερικής απασχόλησης (part–time) με συμβάσεις κάποιων χρόνων.

Είναι η κλασσική συνταγή των νεοσυντηρητικών εκπαιδευτικών πολιτικών που στην ακραία τους μορφή εφαρμόζεται στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, με καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές (όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα σπουδάζει). Επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά όλο το «πλούσιο» λεξιλόγιο που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε στα κείμενα της εκπαιδευτικής πολιτικής: η λογοδοσία, τα δεδομένα (data), τα πλαίσια, η αποδοτικότητα η πλατιά συναίνεση.

Ο δημοσιευθείς Πίνακας της Eurostat με τα απογοητευτικά στοιχεία της κατάστασης της παιδείας μας ασφαλώς και «αγνοείται».

Πίνακας 3 Σημεία Αναφοράς εκπαίδευσης και κατάρτισης για το 2020 Ελλάδα Μέσος όρος Ε.Ε.
2012 2015 2012 2015
Ατομα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκαίδευση και κατάρτιση (ηλικίας 18-24 ετών) 11,3% 7,9% 12,7% 11,0%
Ολοκλήρωση της τριροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 30-34 ετων) 31,2% 40,4% 36,0% 38,7%
Προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα (απο 4 ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της υποχρεωτικής εκαίδευσης) 76,0% 84,0% 93,2% 94,3%
Ποσοσό ατόμων ηλικίας 15 ετών με χαμηλές επιδόσεις σε                          
Ανάγνωση                                                                                                                   22,6% 17,8%
Μαθηματικά 35,7% 22,1%
Θετικές Επιστήμες 25,5% 16,6%
Ατομα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκαίδευση και κατάρτιση (ηλικίας 18-24 ετών)
Γηγενής 8,2% 6,8% 11,6% 10,1%
Γεννημένοι στο Εξωτερικό 41,4% 24,1% 24,9% 19,0%
Ολοκλήρωση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 30-34 ετών)
Γηγενής 34,3% 44,2% 36,7% 39,4%
Γεννημένοι στο Εξωτερικό 10,5% 12,1% 33,8 36,4
Πηγή: Eurostat (ec.europa.eu/education/monitor)

Η αντιγραφή ενός γραπτού αποτελεί αιτία μηδενισμού του μαθητή στην εκπαίδευση.

Ο κ. Μητσοτάκης «συνελήφθη» όχι μόνο να αντιγράφει αλλά και η αντιγραφή ήταν από επόμενο κεφάλαιο κάποιας επόμενης σελίδας.

Ο Γιάννης Περάκης είναι οικονομολόγος

Πηγή: sxedio-b.gr



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου