Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Survival sex: πουλώντας ό,τι διαθέτεις για να επιβιώσεις

Κόσμος


Σχεδόν 140.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αναζητώντας ασφάλεια το 2018. Μεταξύ αυτών, περίπου 11.000 ήταν ασυνόδευτα παιδιά. Αυτά αναφέρει η πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Γενικότερα, εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο από 127 χώρες του κόσμου πέφτουν θύματα του trafficking με σκοπό την εξώθησή τους στην πορνεία ή την μαύρη εργασία σε 137 χώρες ενώ η UNICEF αναφέρει ότι δύο εκατομμύρια παιδιά ετησίως εξαναγκάζονται στην πορνεία. Παγκοσμίως, το 2015, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 5,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία. Οι διακινητές που «πουλούν» παιδιά και εφήβους κερδίζουν πλέον περισσότερο χρήματα από αυτούς που πουλούν όπλα. Είναι επίσης δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή και οι συλλήψεις λίγες.

Και όσοι όμως γλιτώνουν από το trafficking, δηλαδή την καταναγκαστική πορνεία, διακίνηση και σωματεμπορία συχνά εξωθούνται στην πορνεία, στο λεγόμενο survival sex (σεξ για την επιβίωση). Είναι προφανές ότι αυτοί οι νέοι μετανάστες, αγόρια και κορίτσια,  δεδομένου ότι τους απαγορεύεται από την ΕΕ το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, είναι εκτεθειμένοι στη βία και στην εκμετάλλευση εντός κι εκτός των κέντρων κράτησης, είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις, σεξουαλική κακοποίηση, εξαναγκασμένοι σε παραβατικές συμπεριφορές ή σε «εξαργύρωση υπηρεσιών» τους προκειμένου να επιβιώσουν.

ΟΗΕ: Oι γυναίκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς υποχρεώνονται σε «σεξ επιβίωσης»



Να ανέχονται τη σεξουαλική βία σε βάρος τους για λόγους επιβίωσης (survival sex) υποχρεώνονται πολλές γυναίκες- πρόσφυγες στους καταυλισμούς, όπως καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.  Πολλές γυναίκες όμως δεν προχωρούν καν σε καταγγελία, φοβούμενες ενδεχόμενη απέλασή τους. «Ο καταυλισμός δεν είναι καλός για γυναίκες. Είμαστε μόνες, δεν έχουμε άνδρες μαζί μας, σύζυγο, αδερφό και δεν έχουμε χρήματα. Μας παρενοχλούν» ομολογεί η Ζάρα από το Αφγανιστάν, στη Deutsche Welle. Ακριβώς επειδή δεν διαθέτουν χρήματα, οι διακινητές ζητούν «άλλους τρόπους πληρωμής», όπως λέει: «Χρειαζόμαστε λεφτά για να περάσουμε τα σύνορα. Και δεν τα έχουμε. Και γι΄ αυτό...». Εδώ προφανώς μιλάμε για την ανοχή της σεξουαλικής βίας για λόγους επιβίωσης.

Σε έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία με τίτλο «Θέλω να αποφασίσω για το μέλλον μου: ξεριζωμένες γυναίκες στην Ελλάδα μιλούν ανοιχτά» φιλοξενεί γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίες αποκαλύπτουν τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται καθημερινά αλλά και όσα πέρασαν κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους προς τη χώρα μας. Μερικές από αυτές διέφυγαν από τη σεξουαλική και τη σωματική βία και τις διακρίσεις στις χώρες καταγωγής τους μόνο για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω βία και κακοποίηση καθ’ οδόν, από διακινητές, συνοριοφύλακες, κρατικούς υπαλλήλους.


«Όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκλεισαν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες, εμείς οι γυναίκες ήμασταν πιο εκτεθειμένες στις κακοποιήσεις από τους λαθρέμπορους», όπως δήλωσε μία πρόσφυγας από τη Συρία στη Διεθνή Αμνηστία. «Δεν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από την αστυνομία ή από οποιονδήποτε άλλο επειδή είσαι “παράνομη” και οι λαθρέμποροι επωφελούνται από αυτό».

Στο κέντρο της Αθήνας, στην άκρη της ζωής



Αρκετά ρεπορτάζ έχουν επιχειρηθεί, με σκοπό να ρίξουν φως σε αυτά τα σκοτεινά σημεία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, για την ακρίβεια της έλλειψης βούλησης και πολιτικής να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Άλλοτε χρησιμοποιώντας άστοχα όρους ασαφείς και μπλεγμένους, άλλοτε δαιμονοποιώντας την ίδια τη μετανάστευση και συχνά διασπείροντας ηθικό πανικό.

Το γεγονός είναι ότι νεαροί μετανάστες και πρόσφυγες, αγόρια και κορίτσια, αναγκάζονται να πουλάνε το κορμί τους και στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να επιβιώσουν. Όπως ο 19χρονος Κασίμ, ο οποίος περπάτησε περίπου 6,5 χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα από το Ιράν, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία πριν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, καθώς αν και επιθυμούσε να φτάσει στη Γερμανία βρήκε κλειστά τα σύνορα στην Ουγγαρία. «Αν ζεις στο δρόμο πρέπει να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσεις» είχε δηλώσει στην κάμερα του αμερικανικού δικτύου NBC, αποκαλύπτωντας την ωμή και θλιβερή πραγματικότητα αρκετών νεαρών μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι όντας εγκλωβισμένοι, δίχως οικονομικούς πόρους και πολιτικές προστασίας εξωθούνται στην πορνεία. Με τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ζήτησε τη γνώμη του ειδικού Suhail Abualsameed, (σύμβουλου που ειδικεύεται σε θέματα Σεξουαλικής και Έμφυλης Βίας και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα) σχετικά με το σεξ επιβίωσης στο οποίο καταφεύγουν αγόρια πρόσφυγες και μετανάστες στα πάρκα της Αθήνας. «Γι’ αυτά τα παιδιά, ο επιφανειακός λόγος είναι τα χρήματα: τα 2 ευρώ, τα 20 ή τα 40 ευρώ που μπορεί να βγάλουν από το σεξ χωρίς προφύλαξη. Το να έχουν ένα ωραίο μπουφάν σαν τα άλλα παιδιά στο δρόμο, είναι μόνο η αφορμή. Εάν κοιτάξει κανείς λίγο πιο βαθιά, πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση για ένα παιδί από το Αφγανιστάν ή από άλλες χώρες να έχει την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία με αυτόν τον τρόπο» υποστηρίζει και εξηγεί:

«Πολλά από τα αγόρια τα έχουν διώξει οι γονείς τους, έχουν υπάρξει θύματα εκμετάλλευσης, έχουν διασχίσει χώρες για μήνες. Όταν όλα στη ζωή σου δείχνουν ότι δεν αξίζεις κάτι καλύτερο, μπορεί να πιστεύεις ότι δε σου αξίζει κάτι καλύτερο από το να κάνεις πράγματα που σε εξευτελίζουν. Τα ασυνόδευτα παιδιά δεν έχουν το προστατευτικό περιβάλλον της οικογένειας, δεν υπάρχουν γονείς για να τους πουν τι είναι σωστό ή λάθος. Οπότε, αυτό το κάτι είναι όλες οι κακουχίες που έχει επιφέρει η προσφυγική εμπειρία και η αποτυχία του συστήματος από τη στιγμή που έφυγαν από το σπίτι τους ή ακόμα και νωρίτερα. Παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει για παροχή βοήθειας, η κατάστασή τους δεν είναι πολύ σταθερή. Ένας από τους λόγους που τα νεαρά άτομα είναι σε απόγνωση στην Ελλάδα είναι γιατί νιώθουν ότι έχουν εγκλωβιστεί».

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου