Οι συζητήσεις των τακτικών προϋπολογισμών στην Βουλή, είναι πάντα …διδακτικές για τις πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν στην πρώτη ημέρα της συζήτησης προϋπολογισμού του 2021 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μάθαμε από τον αρμόδιο υφυπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τα οικονομικά μεγέθη είναι εσκεμμένα υπεραισιόδοξες και από τον βασικό εισηγητή της Ν.Δ Μπάμπη Παπαδημητρίου, ότι ο μόνος τρόπος να παραμείνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος είναι να ακολουθούνται νεοφιλελεύθερες πολιτικές … «στον αιώνα τον άπαντα».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών: «Στην περίοδο αυτή οι προβλέψεις στην πραγματική οικονομία δεν είναι ουδέτερες. Επειδή ακριβώς υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις αισθάνονται την αβεβαιότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος να τους επηρεάζει οι προβλέψεις έχουν άμεσες οικονομικές επιπτώσεις. Δηλαδή, εάν βγεις και κάνεις προβλέψεις, λέω ένα παράδειγμα, θα έχουμε 20% ύφεση, αυτό θα έχει ως συνέπεια οι επιχειρήσεις να κάνουν μαζικές απολύσεις γιατί θα προβλέψουν πρόσθετη ύφεση, να παγώσουν τις επενδύσεις τους προκαλώντας πρόσθετη μείωση της ζήτησης και τα λοιπά. Βεβαίως τις προβλέψεις τις ακούν και οι αγορές. Δεν είσαι μόνος σου. Αν προβλέπεις, ότι θα καταστραφείς μπορούν να σε καταστρέψουν με μεγάλη ταχύτητα και οι ίδιες».
Με βάση αυτά ο Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πως «πρέπει να κάνεις ρεαλιστικές προβλέψεις οι οποίες να είναι ταυτόχρονα μάλλον προς το αισιόδοξο παρά προς το απαισιόδοξο κομμάτι, γιατί αν είναι προς το απαισιόδοξο προκαλείς μεγαλύτερη ζημιά από την αξία της ίδιας της πρόβλεψης και από την άλλη πλευρά για να υπάρχει ασφάλεια και να βλέπουμε όλη την εικόνα να έχεις και δυσμενές σενάριο».
Με απλά λόγια ο υφυπουργός δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι προβλέψεις για ύφεση 10, 5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2020 και η ανάπτυξη 4,8% που «βλέπει» για το 2021 είναι ουσιαστικά το …καλό σενάριο. Κι αν η «αισιόδοξη» πρόβλεψη θέλει την «ανάπτυξη» του 2021 να μην καλύπτει ούτε το 50% της ύφεσης του 2020 μπορεί κανείς να αντιληφθεί εύλογα τι προβλέπεται για την επόμενη χρονιά.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτή η εκτίμηση «έρχεται» από ένα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση που είναι πολύ «κοντά» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σαφώς εγγύτερα από τον τυπικά αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκουρα. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης – θυμίζουμε- με τις αλλαγές αρμοδιοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουλίου είναι μέλος της «στενής» ομάδας που μαζί με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο έχουν αναλάβει την διανομή των κονδυλίων του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης.
Μια δεύτερη και εξίσου σημαντική κυβερνητική παραδοχή ήταν το γεγονός ότι η ύπαρξη ελλειμμάτων και οι δανεισμός που γίνεται για την κάλυψη τους θα μεγαλώσει το δημόσιο χρέος. Αυτό με την σειρά του θα έχει σαν αποτέλεσμα την σύνδεση της βιωσιμότητας του χρέους με την άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών ως …εγγύηση για την βιωσιμότητά του.
Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η τοποθέτηση του βασικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας και γνωστού για τις πεποιθήσεις του, Μπάμπη Παπαδημητρίου. Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού είπε ότι «τα φορολογικά έσοδα του 2021 προϋπολογίζονται σε 47,8 δισεκατομμύρια χαμηλότερα κατά 3,3 έναντι των εισπράξεων του 2019 και κατά 4,3 έναντι της αρχικής πρόβλεψης, που είχαμε για το 2020. Τα συνολικά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ορίζονται σε 52.469.000.000. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το νέο έτος υπολογίστηκαν σε 67.184.000.000 μεγαλύτερες κατά 10 δισεκατομμύρια από τις προϋπολογισθείσες το 2020 και κατά 11,2 έναντι του 2019. Ποσό σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων αφορά σε μεταβιβάσεις επιδοτήσεις και παροχές προς το κοινωνικό σύνολο, ενώ 13,5 δισεκατομμύρια σε πληρωμές προς εργαζόμενους στο κράτος».
Με βάση αυτά «ο κρατικός προϋπολογισμός θα εμφανίσει έλλειμμα 14,7 δισεκατομμύρια ή 8,5 του ΑΕΠ, που υπολογίζεται εδώσε 172 δισεκατομμύρια €. Μετά την αφαίρεση των τόκων επί του χρέους που θα ανέλθουν σε 5,7 δισ. έναντι 6,4 το 20, το πρωτογενές άνοιγμα θα είναι 9 δισεκατομμύρια για την Κεντρική Κυβέρνηση, το οποίο μειώνεται σε 6,6 στο επίπεδο της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να αναλογεί σε 3,88 εκατοστιαίες μονάδες του εγχώριου προϊόντος σύμφωνα με την μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας. Το έλλειμμα θα καλυφθεί από κρατικό δανεισμό με την έκδοση νέων ομολόγων με αποτέλεσμα το χρέος της κεντρικής διοίκησης να διαμορφωθεί στα 376,2 δισεκατομμύρια €, μειωμένο συγκριτικά με το 2020 κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες ως αναλογία του ΑΕΠ στο 218,8%».
Σύμφωνα με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας το δημόσιο χρέος είναι «εξαιρετικά μεγάλο» κι έτσι η λύση για την βιωσιμότητα του βρίσκεται στην εμπιστοσύνη των αγορών κεφαλαίου. Όπως είπε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου «οι αγορές κεφαλαίου εμπιστεύθηκαν το γεγονός ότι η δομή του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που περιγράφονται στην έκθεση Πισσαρίδη και την φιλοεπενδυτική πολιτική που ακολουθείται μετά τον Ιούλιο του 2019, αποτελούν δυναμική εγγύηση βιωσιμότητας του χρέους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου