Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Η ένταση θα παραμείνει - Μικρή η αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας με την εκλογή Μπάιντεν

Θέα Μανούρα


Χλιαρός και ήπιος εμφανίστηκε στην ομιλία που εκφώνησε ως νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών ο Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την Κίνα. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στο Πεκίνο και οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών και οικονομολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα των δύο υπερδυνάμεων ήρθε για να μείνει.
Η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας είναι λίγο έως πολύ γνωστό σε όλους ότι ενισχύθηκε και εντάθηκε στα τέσσερα χρόνια προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς άνοιξε ένας καθαρός εμπορικός πόλεμος με επιβολή δασμών εκατέρωθεν, αλλά προχώρησε και σε άλλους τομείς, με αποκορύφωμα το κατηγορητήριο του Τραμπ προς την Κίνα ότι δημιούργησε τον νέο κορωνοϊό που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την υφήλιο.


Ο Γκρεγκ Γκίλιγκαν, επικεφαλής του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Κίνα, υποστήριξε πως όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα συνεχίσουν να υπάρχουν, χωρίς να αλλάξει κάτι άρδην με την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να διατηρηθεί η ένταση.
Εξάλλου η σκληρή στάση προς την Κίνα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα στα οποία συγκλίνουν οι απόψεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Δεν αποτέλεσε εξάλλου έκπληξη το γεγονός πως το Πεκίνο καθυστέρησε αρκετά να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την επικράτησή του.

Ένταση διαρκείας

O Σαούν Ροτς, επικεφαλής των οικονομολόγων του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings, υποστήριξε πως θα παραμείνει η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες σε ό,τι αφορά τα κεντρικά ζητήματα εμπορίου και ειδικότερα την πρόσβαση των εταιρειών στην αγορά και τη βιομηχανική πολιτική, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξουν υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθούν μεσοπρόθεσμα οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα ο Μπάιντεν.
Είναι ξεκάθαρο άλλωστε πως η Κίνα θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό αντίπαλο, ιδιαίτερα στο μέτωπο της υψηλής τεχνολογίας, καθώς έχει εμπλακεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο με τις ΗΠΑ, που θα οδηγήσει σε ένα σημείο ώστε να μειωθεί η δύναμη των ΗΠΑ προς όφελος του «κινεζικού μοντέλου».

Η νέα στρατηγική

Μπορεί ακόμη να μην έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου, αλλά από μερίδα οικονομολόγων προεξοφλείται πως ο Μπάιντεν θα ασκεί πιέσεις στην Κίνα μέσω των συμμαχιών που θα συνάπτει και της περαιτέρω απελευθέρωσης της οικονομίας και όχι μέσω των δασμών, των κυρώσεων και των κατηγοριών περί χειραγώγησης του νομίσματος, όπως γινόταν μέχρι τώρα με τη διακυβέρνηση Τραμπ - Μνούτσιν. 

Ο Τσουά Χακ Μπιν, οικονομολόγος στη Maybank Im Eng Research Pte στη Σιγκαπούρη, προεξοφλεί πάντως – σύμφωνα και με άρθρο του ίδιου του Μπάιντεν στο περιοδικό «Foreign Affairs» – ότι:
«Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος την πρόκληση είναι να οικοδομήσει ένα ενιαίο μέτωπο συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, ώστε να καταπολεμήσει τις διάφορες καταχρηστικές συμπεριφορές της Κίνας, καθώς εξακολουθούμε να επιδιώκουμε τη συνεργασία του Πεκίνου σε θέματα στα οποία συγκλίνουν τα συμφέροντά μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και η παγκόσμια ασφάλεια της υγείας».

Γενικά, πάντως, στις δύο πλευρές του Ειρηνικού επικρατεί αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν καλύτερα, ότι θα εφαρμοστεί πιο προβλέψιμη εξωτερική πολιτική και ότι θα προσφερθούν περισσότερες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που αναζητούν εταίρους, φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα μοντέλο συνεργασίας πολύ διαφορετικό από αυτό που οικοδομήθηκε στην τετραετία Τραμπ.

Προειδοποίηση Κίσινγκερ

Παρέμβαση έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει τις γραμμές επικοινωνίας με την Κίνα, οι οποίες χάλασαν την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης, βάζοντας ακόμα μία παράμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών. 

«Αν δεν υπάρχει κάποια βάση για συνεργασία, ο κόσμος θα καταλήξει σε καταστροφή συγκρίσιμη με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε ο Κίσινγκερ κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Bloomberg New Economy Forum. Ο εμβληματικός για την αμερικανική εξωτερική πολιτική διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές τεχνολογίες που διατίθενται σήμερα θα κάνουν μια τέτοια κρίση ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων εποχών.

Και συνεχίζει: «Ο Τραμπ είχε μια συγκρουσιακή μέθοδο διαπραγμάτευσης, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί επ' αόριστον. Σίγουρα ο Τραμπ εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες που έχουν οι Αμερικανοί για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας, που σε καμία περίπτωση δεν είναι ισορροπημένη, αλλά αυτό θα πρέπει να αλλάξει προς όφελος και των δύο πλευρών.

Το όραμα του Μακρόν

Σε αυτήν τη διεθνή συγκυρία εμφανίζεται και η θέση της Ευρώπης, την οποία προσπαθεί να πάρει επ’ ώμου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας για «ενίσχυση και οικοδόμηση μίας πολιτικής Ευρώπης, όπου ισότιμοι πόλοι να οικοδομήσουν μία νέα πολυμερή συνεργασία για να σπάσουν το σινοαμερικανικό δυοπωλιο, τον κατακερματισμό και την επάνοδο εχθρικών περιφερειακών δυνάμεων».
«Οφείλουμε να επιτύχουμε επανεφευρίσκοντας χρήσιμα σχήματα συνεργασίας, συλλογικού σχεδιασμού, συνασπισμού διεθνών παραγόντων και οφείλουμε να επιτύχουμε στον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την επανεξισορρόπηση των σχέσεων αυτών» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος, δείχνοντας πως μετά την εκλογή Μπάιντεν δεν θέλει να μείνει η Ευρώπη απλώς παρατηρητής των αλληλεπιδράσεων ΗΠΑ - Κίνας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου