Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ Ν.ΣΜΥΡΝΗ 7 Μαρτίου 2021 Ώρα 14.25

Τάσος Σιδερίδης



ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι γνωστή για τον κόσμο που συγκεντρώνει. Καθημερινά από την πλατεία θα περάσουν από το πρωί ίσαμε το βράδυ τουλάχιστον πέντε χιλιάδες κόσμος. Τώρα με τα μέτρα κατά της πανδημίας ο κόσμος είναι κατά πολύ λιγότερος και τα πρωινά αποτελείται κυρίως από συνταξιούχους και οικογένειες, σε αντίθεση με τις απογευματινές ώρες που μαζεύει κυρίως νεολαία. Η συγκέντρωση του κόσμου τις μέρες της πανδημίας οφείλεται κατά κύριο λόγο, στο ότι γύρω από την πλατεία βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Σούπερ Μάρκετς, Περίπτερα, Καφέ αλλά και άπλετος χώρος για να καθίσει κάποιος να ξεκουραστεί τηρώντας την ενδεδειγμένη απόσταση και τα μέτρα ασφαλείας.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Χτες Κυριακή 7.3.2021 κατά τις 12 το μεσημέρι η πλατεία σε όλη της την έκταση, περίπου 40 στρεμμάτων, από την Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι την οδό Ειρήνης και μέχρι το άλσος, φιλοξενούσε κοντά στους 1.000 επισκεπτες, κυρίως οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι περπατούσαν και λιγότεροι καθόντουσαν στα παγκάκια καταλαμβάνοντας τις άκρες αυτών (δύο άτομα ανα παγκάκι)
 
Η ροή του κόσμου γύρω στις 2 το μεσημέρι άρχισε να αραιώνει αισθητά λόγω της Κυριακής και του μεσημεριανού φαγητού. Κατά τις 2.30 στο τμήμα της πλατείας που ξεκινάει από την Ελευθερίου Βενιζέλου και φτάνει στην γωνία που βρίσκεται το υποκατάστημα της τράπεζας ALPHA BANK και τη συμβολή με την δεύτερη πλατεία πάνω από το Parking σε μια έκταση ενός στρέμματος, υπήρχαν περίπου 50 με 80 άτομα. Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς σε αυτή την τοποθεσία.
Η διάταξη του πλήθους έχει ως εξής στο σημείο που έλαβαν χώρα τα επεισόδια.
 
Καμιά εικοσαριά άτομα κινούνταν σε εγκατάλειψη της πλατείας και προς την Ελευθερίου Βενιζέλου, κατά κύριο λόγο μαμάδες που έσπρωχναν παιδικά καροτσάκια. Περίπου 10 άτομα βρίσκονταν απέναντι από τη στάση του τραμ στην γωνία των Starbuks. Μαζί με αυτούς βρίσκονται και τέσσερις αστυφύλακες που έχουν κατέβει από τις μηχανές τους, πίνουν νερό και συζητάνε εντελώς αδιάφοροι. Προφανώς τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ κάνουν κάποιο μικρό διάλειμμα ξεκούρασης. Στα παγκάκια του πεζόδρομου και στα σκαλιά πάνω στην πλατεία, απέναντι από την καφετέρια HABIT βρίσκεται κάποιος κόσμος. Επίσης βρίσκονται καμιά δεκαριά νεολαίοι μοιρασμένοι σε δυο πηγαδάκια. Το ένα στη γωνία της τράπεζας και το άλλο στα σκαλιά που βρίσκεται το μνημείο στήλη για τη Σμύρνη, το λεγόμενο «Παλούκι»
 
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Ξαφνικά γύρω στις 2.45 από το πουθενά εμφανίζονται καμιά δεκαριά μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ. Σταθμεύουν στην αρχή της πλατείας με την Ελευθερίου Βενιζέλου, στην γωνία που βρίσκεται το περίπτερο και οι άνδρες της ομάδας αφού κατεβαίνουν από τις μηχανές σε ένα σκηνικό που θύμιζε Γερμανικό Μπλόκ αρχίζουν να μπαίνουν στον πεζόδρομο. Ήταν τέτοια η εφόρμησή που ακόμα και οι συνάδελφοί τους που προϋπήρχαν και αναφέραμε στην περιγραφή, τους κοίταζαν σαστισμένοι.

Καμιά δεκαριά από αυτούς έφτασαν μέχρι το ύψος της δεύτερης πλατείας που βλέπει προς την κατεύθυνση του άλσους πάνω από το Parking. Εκεί υπάρχουν κυκλικά τέσσερα παγκάκια. Στο πρώτο κάθονται δύο ηλικιωμένοι και συνομιλούν με έναν όρθιο. Στο δεύτερο κάθεται ένα ζευγάρι με δυο μικρά παιδιά. Το τρίτο παγκάκι είναι άδειο και στο τέταρτο επίσης ένα ζευγάρι. Δύο αστυφύλακες πλησιάζουν το ζευγάρι με τα παιδάκια. Κάτι συζητούν με τον άνδρα και αυτός τους δείχνει το κινητό του. (πιθανολογώ ότι έδειχνε το μήνυμα που είχε στείλει.) Ο άνδρας καθόταν και οι αστυφύλακες όρθιοι. Εντελώς ξαφνικά ο ένας από τους δύο αστυφύλακες αρχίζει να ουρλιάζει.

 Ο πατέρας των παιδιών σηκώνεται όρθιος και κάτι τους λέει. (μάλλον διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά τους) Σε εκείνο το σημείο ο άλλος αστυφύλακας τον σπρώχνει. Την ώρα που τον σπρώχνει, τα παιδιά που βλέπουν τη σκηνή και φοβούνται αρχίζουν να κλαίνε. Ακριβώς πάνω στη γωνία στην τράπεζα βρίσκονται τρείς νεαροί και παρακολουθούν το σκηνικό, δίπλα τους βρίσκονται δύο αστυφύλακες. Γυρίζει ο ένας νεαρός και λέει επί λέξει του αστυφύλακα. « Καλά τι είναι αυτά που κάνει ο δικός σου» (δείχνοντας τον αστυφύλακα που ουρλιάζει και κάνει τα παιδιά να κλαίνε) Ο αστυφύλακας του απαντά. «Εσύ τι είσαι μάγκας, πάρε δρόμο…» , τον σπρώχνει και τον πετά στο έδαφος. Ο νεαρός σηκώνεται και ζητά εξηγήσεις. Αντί άλλης απάντησης τρώει μια μπουνιά στο στήθος και ξαναπέφτει. Πριν σηκωθεί έχουν πέσει πάνω του περίπου οχτώ άτομα τον κλωτσούν και τον χτυπούν με τα κλόμπς.

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

Οκτώ αστυφύλακες ξυλοκοπούν στα καλά καθούμενα ένα παιδί. Το αφήνουν να σηκωθεί να κάνει την προσπάθεια του να ξεφύγει από τα χέρια τους και τότε αρχίζουν πάλι να το χτυπούν μέχρι να ξαναπέσει. Το ίδιο σκηνικό το επαναλαμβάνουν τέσσερις πέντε φορές. Κανένας δεν προσπαθεί να κρατήσει το παιδί στο έδαφος ή να το ακινητοποιήσει. Το κάνουν επίτηδες. Το αφήνουν να σηκωθεί να τρέξει για να το ξαναχτυπήσουν. Όσοι από τους πολίτες βρίσκονται στην πλατεία, αρχίζουν να ουρλιάζουν και να διαμαρτύρονται για αυτή τη συμπεριφορά της αστυνομίας.

 Σε δέκα λεπτά στην πλατεία έχουν μαζευτεί από εκατό που ήταν, χίλια άτομα. Στα μπαλκόνια των γύρων πολυκατοικιών ο κόσμος που έχει βγει θυμίζει εποχή που περνάει ο επιτάφιος της Αγίας Φωτεινής. Γύρω στις 3.15 στην πλατεία έχουν μαζευτεί 3.000 δημότες. Έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα ΜΑΤ και αρχίζουν να σπρώχνουν και να ξυλοκοπούν παιδιά γυναίκες, ηλικιωμένους. Δεν υπάρχει κανείς στο απυρόβλητο. Ο κόσμος τα έχει χάσει με την αγριότητά τους. Κάτι γριούλες σταυροκοπιούνται. Ένα καροτσάκι με δίδυμα, από το τρέξιμο του πλήθους για να σωθεί, έχει παρασυρθεί και έχει πέσει στα πλάγια με τα μωρά μέσα.
 
Δύο δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται με τη Ν.Δ. προσπαθούν να σταματήσουν την αστυνομία φωνάζοντας ποιοι είναι, τρώνε σπρωξιές από τα ΜΑΤ και φτύσιμο από τον κόσμο που τους ξέρει και ξεσπά πάνω τους.
 
Η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ.

Από το 1973 με το Πολυτεχνείο μέχρι σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα έχω ζήσει χιλιάδες πορείες, έχω συγκρουστεί με τις δυνάμεις καταστολής άπειρες φορές. Τα δακρυγόνα και τα χημικά που έχω φάει μου έχουν προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στους πνεύμονες. Έχω αρκετές συλλήψεις, κρατήσεις και δικαστήρια, τέτοια αγριότητα, μένος και μίσος από πλευράς αστυνομίας δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου.

 Μιλάω για αγριότητα απέναντι σε διαδηλωτές που στο κάτω κάτω μπορεί να βρει κάποιος και μια δικαιολογία υπέρ του αστυφύλακα ότι έφαγε πέτρα, μολότοφ ή του έβρισαν τη μάνα. Πόσο μάλλον που η χθεσινή πρωτόγνωρη αγριότητα εκτυλίχθηκε όχι απέναντι σε διαδηλωτές αλλά απέναντι σε φιλήσυχους πολίτες μιας γειτονιάς που το μόνο τους παράπτωμα ήταν ότι λιάζονταν. Δεν έσπαγαν, δεν έκαιγαν, δεν διαμαρτύρονταν καν για κάτι. Στην πλειοψηφία τους μικροαστοί, οικογενειάρχες, έντιμοι άνθρωποι κυρ Παντελήδες. Οι κινέζοι λένε μια εικόνα χίλιες λέξεις και χτες κατάλαβα πόσο δίκαιο έχουν. Τη αγριότητα των χθεσινών γεγονότων δεν νομίζω ότι υπάρχουν λέξεις να την περιγράψεις, δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα.
 
Εδώ κάτι άλλο συμβαίνει που έχει σχέση με όσα βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας για τη μελλοντική δημιουργία μιας νομενκλατούρας που θα ελέγχει και θα καθοδηγεί τις κατασταλτικές δυνάμεις ενάντια σε όλους τους πολίτες του κράτους ανεξαρτήτως κομματικής συμπάθειας αυτών.
 
Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί έγινε αυτό ? Μαζί με τους πολλούς και εγώ.
Ας δούμε κάποια στοιχεία.
 
1ο Επιχείρημα. Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι έγινε κάποια καταγγελία περί συνωστισμού και αναγκάστηκε να επέμβει.
 
1ο Ψέμα. Πέρα για πέρα ψέμα. Όπως είπαμε και παραπάνω, ήδη στην πλατεία προϋπήρχαν τέσσερις αστυφύλακες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι θα μπορούσαν αν υπήρχε συνωστισμός να επέμβουν. Ότι εντολή δίνεται από το κέντρο το ακούει όλη η ομάδα ΔΙΑΣ. Προφανώς το άκουσαν και οι τέσσερις που βρίσκονταν στην πλατεία και σίγουρα θα απάντησαν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν απάντησαν διαφορετικά τότε είναι και αυτοί υπεύθυνοι για δύο λόγους. Ο ένας ότι έδωσαν λάθος πληροφόρηση, ο άλλος ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και αδιαφορούσαν. Αν απάντησαν όμως ότι όλα βαίνουν καλώς τότε γιατί έγινε αυτή η κίνηση με την παρουσία είκοσι τραμπούκων, εκτός αν ήταν προμελετημένο το σκηνικό. Όμως αλήθεια τα 100 άτομα ήταν συνωστισμός και τα 3.000 που μαζεύτηκαν εξ αιτίας του τραμπουκισμού της αστυνομίας δεν ήταν ?
 
2ο Επιχείρημα.
Η Αστυνομία δέχθηκε επίθεση και «οι συνάδελφοι κάλεσαν τα ΜΑΤ»

2ο Ψέμα. Η αστυνομία δεν δέχτηκε καμία επίθεση. Η ίδια δημιούργησε προβοκατόρικα το επεισόδιο. Όταν έφθασε η δύναμη της ΔΙΑΣ από εκεί που πάρκαρε μέχρι να φτάσει στο ζευγάρι με τα παιδιά για να το ελέγξει διάνυσε περίπου εκατό μέτρα πάνω στην πλατεία. Στο διάστημα αυτό των 100 μέτρων υπήρχε κόσμος που προσπέρασε χωρίς να γίνει κάποιος έλεγχος ή σύσταση. Απεναντίας αρχικά κινήθηκαν πάνω στον πεζόδρομο σα να μην συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο, μέχρι που εστίασαν στο ζευγάρι. Ο πρώτος έλεγχος έγινε σε αυτούς και μετά σε κάποια άλλα νεαρά άτομα. Η όλη συμπεριφορά τους ήταν από την αρχή επιθετική σε βαθμό πρόκλησης. Η οικογένεια με τα παιδιά ήταν αυτό που έψαχναν. Ο νομοταγής , φιλήσυχος και οικογενειάρχης που και αυτός θα έπρεπε να αισθανθεί τον φόβο.
 
3ο Επιχείρημα. "Ο νεαρός που έφαγε το ξύλο αντιστάθηκε στην αστυνομία".

3ο Ψέμα. Εδώ δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι, τα λέει όλα το βίντεο που κυκλοφορεί.
 
Η χώρα από το 2010 ζει ένα μεσαίωνα. Τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, η ανεργία βρίσκεται επίσημα στο 19%. Οι νέοι από 20-30 ετών δεν έχουν κανένα μέλλον. Οι τάξεις βασικός διαχωρισμός του καπιταλισμού, στην Ελλάδα έχουν ομογενοποιηθεί. Ακόμα και η αστική τάξη με την ευρεία έννοια του όρου μετατράπηκε σε τάξη των λίγων πολυεθνικών. Το 25% της πλέον παραγωγικής και μορφωμένης νεολαίας έχει μεταναστεύσει. Το ΑΕΠ της χώρας έχει χάσει το 30% και το χρέος σχεδόν έχει διπλασιαστεί. 

Κάθε υποτυπώδη ελπίδα όχι ανάκαμψης αλλά τουλάχιστον σταθεροποίησης της οικονομίας με την εμφάνιση της πανδημίας έχει εξανεμισθεί. Σκεφτείτε πόσο η πανδημία έχει πλήξει οικονομικά εύρωστες χώρες για να καταλάβετε τι συμβαίνει στην Ελλάδα που βαδίζει με τρία μνημόνια στην πλάτη και μια εξωτερική απειλή. Σκεφτείτε όταν τραβηχτεί η κουρτίνα της πανδημίας και φανούν όλα όσα σήμερα έντεχνα αποκρύπτει η κυβέρνηση. Το μόνο που θα τη σώσει είναι η αυταρχικότητα και οι δυνάμεις καταστολής. Πρόβα τζενεράλε είναι τα όσα συμβαίνουν.
 
ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

Εάν σε αυτά τα πιλοτικά κατασταλτικά σχέδια που άρχισαν να υλοποιούνται για την καθυπόταξη των πολιτών, δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, θα συμβεί αυτό που πολύ εύστοχα διατύπωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Βιργινία Τσουδερού, περί μείωσης των ατομικών ελευθεριών και συρρίκνωσης των συνταγματικών δικαιωμάτων. Η πανδημία μπορεί να είναι υπαρκτή και να δίνει το δικαίωμα στην εξουσία για κάποιους δικαιολογημένους περιορισμούς, από την άλλη όμως είναι και μια καλή ευκαιρία για την ίδια την εξουσία να την κάνει λάστιχο και να την επεκτείνει σε όποιο χρόνο και τόπο θελήσει. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το νέο νομοσχέδιο που αφορά και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, εκεί όπου αναπτύσσεται το ισχυρότερο κομμάτι μιας κοινωνίας οι νέοι και μορφωμένοι. Εκεί όπου ακόμα και αυτή η δικτατορία δεν τόλμησε στη χειραγώγηση των φοιτητών να βάλει την αστυνομία και προτίμησε τους διορισμένους πρυτάνεις. 

Πηγή:facebook



Η Σφήκα: Επιλογές




2 σχόλια: