Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Το τραγικό τέλος του Άλαν Τούρινγκ- Ο μαθηματικός που «έσπασε» τον κωδικό Enigma και άλλαξε το ρου της ιστορίας

Επιμέλεια: Άννα ΚαρατάσιουΣτις 7 Ιουνίου 1954 πέθανε σε ηλικία 41 ετών ο σπουδαίος Βρετανός μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ. Αυτοκτόνησε στο σπίτι του τρώγοντας ένα μήλο επαλειμμένο με κυάνιο.

Προς τιμήν του, λέγεται ότι η Apple διάλεξε ως λογότυπο το μισοφαγωμένο μήλο, καθώς ο Τούρινγκ ήταν πρωτοπόρος της πληροφορικής. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από κατάθλιψη και ήρθε αντιμέτωπος με το συντηρητισμό της εποχής καθώς είχε αποκαλύψει ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Την εποχή εκείνη η ομοφυλοφιλία θεωρείτο έγκλημα, και ο Τουρινγκ αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Κρίθηκε ένοχος και αναγκάστηκε να υποβληθεί εμβολιασμούς με ορμόνες οιστρογόνων που του προκάλεσαν γυναικομαστία και ψυχολογικά προβλήματα.

Αυτός ήταν ο λόγος που το έργο του και η αξία του μεγάλου μαθηματικού δεν αναγνωρίστηκε όσο ήταν εν ζωή. Ήταν ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τη βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατάφερε να σπάσει τον Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να μαθαίνουν από πρώτο χέρι τις κινήσεις των αντιπάλων τους και να καταφέρνουν να τους αιφνιδιάζουν. Η συνεισφορά του στη νίκη των συμμάχων ήταν τεράστια όμως αντί να τιμηθεί για το έργο του διώχθηκε ποινικά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Όταν κλήθηκε να βοηθήσει τη Σχολή Κωδίκων και Κρυπτογραφίας της βρετανικής κυβέρνησης ήταν ήδη καταξιωμένος καθηγητής μαθηματικών. Είχε γεννηθεί στο Πάντιγκτον του Λονδίνου το 1912. Ο πατέρας του εργαζόταν στις αποικίες της Βρετανίας στην Ινδία και επειδή οι γονείς του έλειπαν συχνά πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε φιλικά σπίτια. Σε ηλικία 13 ετών ήταν εξαιρετικός στις μαθηματικές πράξεις και στα 16 του χρόνια είχε ήδη κατανοήσει τη θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Άινσταιν.Όταν τελείωσε το σχολείο, σπούδασε στο Βασιλικό Κολέγιο του Κέιμπριτζ Μαθηματικά και στα 24 του χρόνια δημοσίευσε την πραγματεία «On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem» που εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του, υπάρχουν ορισμένα μαθηματικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν δια μιας σταθεράς, καθορισμένης διεργασίας, την οποία χαρακτήριζε ως διεργασία που μπορεί να εκτελεστεί από αυτόματη μηχανή. Η μηχανή στην οποία αναφερόταν και ο τεχνητός εγκέφαλος που ονειρευόταν να δημιουργήσει ο Τούρινγκ ήταν η βάση στην οποία στηρίχτηκαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1938 αναγορεύτηκε διδάκτορας μαθηματικών και στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικής λογικής στο King’s College. Ήταν δεινός μαραθωνοδρόμος και όπως έλεγε το τρέξιμο τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει το άγχος που του προκαλούσε η δουλειά του.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κλήθηκε να βοηθήσει με τις μαθηματικές γνώσεις του τη βρετανική κυβέρνηση. Για να καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα μετάδοσης μηνυμάτων των Γερμανών Enigma, που ήταν το μυστικό υπερόπλο των Ναζί , δημιούργησε μια συσκευή που έμοιαζε με υπολογιστή με την οποία εξουδετέρωσε την ευφυή γερμανική συσκευή κωδικοποίησης.Τα επόμενα χρόνια δημιούργησε ακόμη δύο υπολογιστές όμως η καριέρα του σταμάτησε απότομα όταν κατηγορήθηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος δεν είχε κρύψει ποτέ τις σεξουαλικές του προτιμήσεις όμως καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία και υποχρεώθηκε να εμβολιαστεί για να μειωθούν οι επιθυμίες του! Λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του. Ο σπουδαίος επιστήμονας ήταν μόλις 41 ετών όταν πέθανε όμως είχε προσφέρει σημαντικό έργο στην επιστήμη και είχε σώσει εκατομμύρια ζωές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξίζει να παρακολουθήσετε την ταινία του 2014 “Το Παιχνίδι της Μίμησης” με τον ηθοποιό Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ.

Πληροφορίες: sansimera, wikipedia, imperial war museam, PBS


Πηγή:xronomixaniΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου