Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Το κρίμα...στον λαιμό σας




Μόλις προχτές δύο ακόμα εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την εργοδοτική ασυδοσία, την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τις ίδιες μέρες κυκλοφορούσε η πρόσκληση του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία) για το συνέδριο που διοργανώνει σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο αποτελεί φορέα της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και άλλων μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, αποτελώντας και με τη «βούλα» εργαλείο «κοινωνικού εταιρισμού». 

Για να παρακολουθήσει κάποιος εργαζόμενος ή σωματείο το εν λόγω συνέδριο, πρέπει να πληρώσει 120 έως 160 ευρώ! Αν είναι φοιτητής έχει «έκπτωση» 30 ευρώ, και αν γίνει «ομαδική εγγραφή», στις 10 εγγραφές δίνεται μία δώρο (!), κάτι σαν ...κουπόνι σε σούπερ μάρκετ. Ποιος μεροκαματιάρης, ποιος συνδικαλιστής από χώρο δουλειάς που έχει ανησυχία για τα μέτρα προστασίας μπορεί πράγματι να διαθέσει τόσα χρήματα για μια τέτοια διοργάνωση; Οχι τυχαία, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ πρόσφατα χαρακτήριζαν το ΕΛΙΝΥΑΕ «εταιρεία» όταν τσακώνονταν για τις «καρέκλες» και τους παχυλούς μισθούς.

Και αν οι εργατοπατέρες μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων - που στις εγκαταστάσεις τους είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα μακελειό διαρκείας με θύματα τους εργαζόμενους - στήνουν τέτοιες «μπίζνες» γύρω από αυτήν την κατάσταση, τα προχτεσινά εργοδοτικά εγκλήματα αποκάλυψαν και την απόσυρση του κράτους από κάθε ουσιαστικό έλεγχο. 

Πλέον, μετά τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή», κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μέρα που έγιναν τα «ατυχήματα», η σχετική ανακοίνωση της «ανεξάρτητης αρχής» ενημέρωνε ότι «διεξάγονται έρευνες» για το περιστατικό στο Μενίδι και ότι για το άλλο «αρμόδια είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος». Πριν δε από λίγες μέρες, σε αντίστοιχο θανατηφόρο δυστύχημα στην Κέρκυρα δεν έγινε επιτόπου έλεγχος, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ποιο είναι το μήνυμα στους εργαζόμενους; «Το κρίμα στον λαιμό σας» για ό,τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, με το μπαλάκι να περνάει από υπηρεσία σε υπηρεσία και στο τέλος να καταλήγει στην «ατομική ευθύνη»...

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου