Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

«Φτηνιάρηδες» και προκλητικοί

Γιώργος Κουφός



Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες, πριν από λίγες μέρες, η εθελοντική συνεισφορά του τραπεζικού συστήματος στην ανοικοδόμηση των υποδομών της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες, στο πλαίσιο της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», θα δώσουν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Για να δούμε ορισμένα στοιχεία...

Το 2022 η κερδοφορία του κλάδου έφτασε τα 3,6 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη που πέτυχαν οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες έφτασαν τα 1,8 δισ. ευρώ και με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα συνολικά κέρδη για όλο το 2023 αναμένεται να φτάσουν έως και τα 3,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το α' εξάμηνο του 2023 η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 530 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 300 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 302,6 εκατ. ευρώ και η Eurobank 684 εκατ. ευρώ. Χάρη σε αυτά τα αποτελέσματα, οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα στους μετόχους το 2024.

Σύμφωνα με οικονομικά site, η κυριότερη πηγή της υψηλής κερδοφορίας είναι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο τελευταίο 12μηνο: Από αρνητικό επίπεδο έναν χρόνο πριν, βρέθηκαν στο 3,6% στα τέλη του περασμένου Ιούνη και έκτοτε συνεχίζουν την ανοδική πορεία με μικρότερο ρυθμό. Η τελευταία αύξηση που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες ήταν η δέκατη και οδήγησε στα υψηλότερα επιτόκια από το 1999.

Οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες παρουσίασαν το πρώτο εξάμηνο καθαρά έσοδα από τόκους 3,894 δισ. ευρώ, από 2,440 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, καταγράφοντας αύξηση 59,59%! Την ίδια ώρα, τα καθαρά έσοδα προμηθειών για τις τέσσερις τράπεζες ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο στα 896 εκατ. ευρώ.

Πενήντα εκατ. ευρώ κοστίζει, λοιπόν, η ...«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» αυτών που έχουν τσακίσει τον λαό με τα φουσκωμένα πανωτόκια και τις απίστευτες προμήθειες για υπηρεσίες που υποτίθεται μάλιστα ότι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» θα έκανε πολύ πιο γρήγορα και πιο... φθηνά!

Ομως, η κοροϊδία έχει και συνέχεια... Οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκέμβρη 2023, προφανώς επειδή δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εισπράξουν από κατεστραμμένους ανθρώπους και έτσι τα δάνεια θα γίνονταν «κόκκινα» - κάτι που δεν θέλουν φυσικά - και μετά βλέπουμε... Λες και σε τρεις μήνες θα μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν ξανά τη γη και να έχουν εισόδημα...

Επίσης, αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκέμβρη 2023. Αυτοί δηλαδή που μέχρι πριν από 2 βδομάδες έκαναν εκατοντάδες πλειστηριασμούς σε όλη τη Θεσσαλία, αναγκάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους και μικροαγρότες να ζουν με τον φόβο της έξωσης από το σπίτι τους, σταματούν τους πλειστηριασμούς των βυθισμένων στη λάσπη σπιτιών στον κάμπο της Θεσσαλίας!

Από κοντά στην «προσφορά» και οι περίφημοι servicers, τα «κοράκια» που αγόρασαν τα δάνεια του κόσμου για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι τρεις ισχυρότερες από αυτές, δηλαδή η «Intrum Hellas», η «doValue Greece» και η «Cepal Hellas», εμφανίζουν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 534 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 179 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων αποδίδεται στη σταδιακή ανάκαμψη των δικαστικών δραστηριοτήτων μετά την πανδημία, αλλά και στη «χαλάρωση των περιορισμών στις κατασχέσεις». Και ο νοών νοείτω!!!

Αποφάσισαν λοιπόν να δώσουν «περίοδο χάριτος» μέχρι το τέλος του έτους για αναγκαστικές εκτελέσεις, ενώ έχουν ανασταλεί για ένα διάστημα και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, σε σπίτια που δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε τηλεφωνικό δίκτυο.

Η γνήσια εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται
από εκατοντάδες εργατικά σωματεία, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, από χιλιάδες απλούς εργαζόμενους, κάνει την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να δείχνει ακόμα πιο «φτηνιάρικη», ακόμα πιο προκλητική. Η εξάδα του νερού που έστειλε ο εργαζόμενος της πόλης από το υστέρημά του, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, την ώρα που το κράτος και οι μηχανισμοί του σε τοπικό επίπεδο ούτε αυτό δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν. Αντί να είναι το νερό δωρεάν γι' αυτόν τον κόσμο, έβαλαν πλαφόν 2,5 ευρώ στην εξάδα, την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα πωλείται από 1,40 έως 1,85.

Γνήσια εργατική αλληλεγγύη είναι η εθελοντική προσπάθεια εκατοντάδων εργαζομένων από όλη τη χώρα, που σπεύδουν να βγάλουν τις λάσπες μέσα από τα σπίτια των βιοπαλαιστών της Θεσσαλίας, την ώρα που κάποιοι άλλοι κάνουν βόλτα ...ατσαλάκωτοι πάνω σε μπουλντόζες.

Τώρα που οι πλημμύρες αποκάλυψαν εκκωφαντικά την επιλεκτική γύμνια του κράτους, από την κυβέρνηση μέχρι τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ο λαός μας έχει την ευκαιρία σε λίγες μέρες, μαζί με την ένταση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης, να στείλει ηχηρή απάντηση, δυναμώνοντας το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα.

Να εκλέξει περισσότερους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, που θα είναι δίπλα του στις κινητοποιήσεις ενάντια στους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς, στους αγώνες για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα, απέναντι στους σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί έπνιξαν τον κάμπο και πρέπει να τους πνίξει η οργή μας!

Γιώργος ΚΟΥΦΟΣ
Μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής


Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου