Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ένας Οδυρμός, η Ιστορία και μια Πρόταση Ανοικοδόμησης του Θεσσαλικού Κάμπου (Δεύτερο Μέρος)



Στο πρώτο μέρος αναλύθηκε η σημασία της οικονομικής διάστασης της παραγωγής του Θεσσαλικού κάμπου. Οι παράμετροι που το απαρτίζουν, επίσης επισημάνθηκαν η στρεβλή ανάπτυξη ορισμένων καλλιεργειών λόγω των Κοινών Αγροτικών Πολιτικών (Κ.Α.Π.). Επίσης έγινε μια σταχυολόγηση των αναμφισβήτητων ευθυνών των κυβερνήσεων τουλάχιστον από το 2000, με τις περικοπές κονδυλίων αλλά και τις λανθασμένες πολιτικές προστασίας του Θεσσαλικού κάμπου.

Ας είναι η καταστροφή η απαρχή της νέας αγροτικής πολιτικής.

Τα Άμεσα μέτρα

Το πρώτο μέτρο: Η απαγόρευση αλλαγή χρήσης γης του Θεσσαλικού κάμπου.
Αυτό το μέτρο θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί, την επόμενη ημέρα της καταστροφής. Αλλωστε το μέτρο αυτό έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

Το μέτρο αυτό προτείνεται λόγω του σχεδίου που υπάρχει από το 2011. Ο πρώην υπουργός της «αλησμόνητης» κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, κ. Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του Game Over, γράφει μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα ήλιος...«Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Υπήρχαν μια σειρά εμπόδια. Το πρώτο ήταν οι εκτάσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών: για εγκατεστημένη ισχύ 10 GW, χρειάζονταν περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, .....». Το βέβαιο είναι ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί. Απόδειξη αποτελεί το τρίγωνο Φάρσαλα, Βόρεια Φθιώτιδα και επαρχία Αλμυρού, που έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνω από το 50% των γόνιμων γαιών. Στο χωριό στην περιοχή του Ναρθακίου Φαρσάλων από τα 10.000 στρέμματα του αγροκτήματος που ανήκουν σε αυτό τα 4.000 περίπου έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών!!!

Το δεύτερο μέτρο: Αποτροπή της μετανάστευσης. Ενίσχυση των ανθρώπων και της οικονομίας του Θεσσαλικού κάμπου:

Για το ύψος και το βάθος χρόνου της στήριξης και της ανασυγκρότησης του Θεσσαλικού κάμπου, αποτελούν οι παρακάτω απαιτούμενες προϋποθέσεις:

1ο) Το είδος και το εκτιμώμενο ύψος των ζημιών,

2ο) Η ταχύτητα και το είδος επαναλειτουργίας της οικονομίας του Θεσσαλικού κάμπου,

3ο) Επιλογή ενός σύγχρονου και παραγωγικότερου αγροτοκτηνοτροφικού προτύπου οικονομικής ανάπτυξης του κάμπου.

4ο)
Η πραγματική προστασία του κάμπου με αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση των ζημιών σε οικίες, εγκαταστάσεις και δρόμους

Θα επιχειρηθεί αυτές οι τέσσερεις προυποθέσεις να τεκμηριωθούν με μελέτες και απόψεις ΑΕΙ και ειδικών.

Το εκτιμώμενο ύψος των ζημιών

Με βάσει την μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Α1) Φυτική Παραγωγή-ετήσιες καλλιέργειες: Στη Θεσσαλία από τα 3.3 εκ στρέμματα (εκ των οποίων 2.3 εκ ποτιστικά) πλήγηκαν τα 800.000 στρέμματα, δηλαδή το 24% των εκτάσεων. Πλην των περιοχών με δενδρώδεις καλλιέργειες οι αρνητικές επιδράσεις είναι σχετικά αναστρέψιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες (βαμβάκι, αραβόσιτος, μηδική, βιομηχανική τομάτα, πλήγηκαν περισσότερο διότι ήταν και στο κρίσιμο στάδιο παραγωγής).

Α2) Φυτική Παραγωγή-δενδρώδεις καλλιέργειες: Πολυάριθμα στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών (μηλιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, φιστικιές, καρυδιές, ροδακινιές κ.α.) έχουν εκτεθεί στα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα η υγεία των φυτών να έχει επηρεαστεί με ποικίλους τρόπους. Τα εδάφη που έχουν καλυφθεί με στάσιμο νερό εμφανίζουν έντονη έλλειψη οξυγόνου με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να εισέρχονται σε κατάσταση ανοξίας (στέρηση επαρκούς οξυγόνωσης των ριζών).

Εάν το έδαφος παραμείνει καλυμμένο με νερό για παρατεταμένη περίοδο, η έλλειψη οξυγόνου και η περιβαλλοντική θέρμανση του στάσιμου νερού θα οδηγήσει σε θάνατο των ριζών, χλωρώσεις και μαρασμό/επιναστία των φύλλων και τελική αποπληξία/νέκρωση των δένδρων. Επιπλέον, η συσσώρευση αλάτων στο έδαφος θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα τοξικότητας με συμπτώματα περιφερειακών ή/και καθολικών νεκρώσεων στα φύλλα.

Θα πρέπει να γίνει διάγνωση των φυτοπαθολογικών και εντομολογικών προβλημάτων τους οπωρώνες που έχουν επιβιώσει από εξειδικευμένα εργαστήρια, ώστε να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα φυτοπροστασίας και καλλιέργειας του εδάφους.

Β) Ζωϊκή παραγωγή: Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δηλωθέντων νεκρών ζώων, μέχρι 17/09/2023, 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά. Επίσης οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 χιλιάδες πνιγμένα μελίσσια.

Σημείωνεται ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Το βέβαιο είναι, ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων θα είναι αυξημένος μετά το πέρας της τελικής καταμέτρησης.

Γ) Ο εξοπλισμός και η μεταποίηση: Για την ολιστική παρουσίαση του ύψους της καταστροφής, ίσως θα ήταν αναγκαίο η παρουσίαση των βασικών συντελεστών μιας γεωργικής παραγωγής, έτσι όπως αποτυπώνονται σε έναν ισολογισμό:

1.Μόνιμο ή πάγιο ή κτηματικό κεφάλαιο
1.1) Το έδαφος, 1.2) Οι έγγειες βελτιώσεις (βελτιώσεις στη φυσική διαμόρφωση μιας εδαφικής έκτασης για να αυξηθεί η πάγια καλλιεργητική της αξία), 1.3) Τα κτίσματα (αποθήκες, σταύλοι κλπ)

2. Ημιμόνιμο ή ημιπάγιο κεφάλαιο
2.1) Το ζωϊκό κεφάλαιο, δηλαδή τα ζώα παραγωγής και εργασίας (αγελάδες, πρόβατα, χοίροι, άλογα κλπ), 2.2) Ο γεωργικός εξοπλισμός, δηλαδή μηχανήματα και εργαλεία (ελκυστήρες, αντλητικά και ψεκαστικά μηχανήματα, κλαδευτήρια κ.α.), 2.3) Σκεύη και υλικά διαρκείας (κιβώτια, πλαστικά καλύμματα θερμοκηπίων πολλών χρήσεων, ξυλεία, έπιπλα γραφείου κλπ).

3.Κυκλοφοριακό ή αναλώσιμο κεφάλαιο
3.1) Εφόδια, αποθέματα, υλικά (σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές, υλικά συσκευασίας κλπ), 3.2) Τα παχυνόμενα ζώα (μόσχοι, χοιρίδια, αρνιά κλπ), 3.3) Την ηρτημένη εσοδεία, δηλαδή προϊόντα που δεν έχουν ωριμάσει και δεν συγκομίσθηκαν ακόμη από τα φυτά μονοετών ή πολυετών καλλιεργειών (προς το τέλος της παραγωγικής περιόδου).

Στις πλημμύρες του Θεσσαλικού κάμπου όπως φαίνεται έχουν καταστραφεί μεγάλος αριθμός ελκυστήρων, αρδευτικών συστημάτων κτλ. απαραίτητων για την άσκηση της γεωργίας και πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα.

Η ταχύτητα επαναλειτουργίας της οικονομίας στο Θεσσαλικό κάμπο

Όσο περνούν οι ημέρες εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται η πρόθεση και πολύ περισσότερο οι πράξεις της κυβέρνησης της μειοψηφίας (ελέω εκλογικού συστήματος), ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να δημιουργήσει της προυποθέσεις ανασυγκρότησης και προστασίας του Θεσσαλικού κάμπου.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι αλλά και η προηγούμενη συμπεριφορά τους εγκληματική. Στον Ιανό η εκταμίευση των αποζημιώσεων εκκρεμούσε ως και δύο χρόνια μετά, ως πριν τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όσο αφορά τις αποζημιώσεις τώρα, αυτές θα καλύψουν μόνο το 70% ζημιών στα πάγια των επιχειρήσεων. Όμως δεν ξέρουμε σε τι τιμές θα γίνουν. Σε λογιστικές αξίες ή με εκτίμηση; Αν με εκτίμηση, πως; Σε ιστορικό κόστος ή κόστος αντικατάστασης. Και πότε; Ακόμα βέβαια δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις. Όσο αφορά τα ζώα αυτά θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, αν και δεν ήταν στο αντικείμενό του πχ για χοίρους. Όμως πάλι δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα γίνει και σε τι τιμή.

Ο ΕΛΓΑ εξάλλου είναι ελλειμματικός.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ αναφέρει:


«Θεωρούμε απαράδεκτο να αναθεωρούνται οι τιμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ το 2023 με τιμές του 2010 και του 2017-2021, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις κόστους παραγωγής και προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής συνέβησαν το 2022 και το 2023».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με τα δεδομένα του ΕΛΓΑ, ως σήμερα η αποζημίωση μιας βελτιωμένης προβατίνας είναι 195 ευρώ, ενώ η τιμή της ανέρχεται σε 724,5 ευρώ.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το ποσό των 195 ευρώ δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την ζημία, αφού καλύπτει την ζημία μόνο κατά 27%, άρα δεν μιλάμε για 100% αποζημίωση αλλά για 27%. Για να αντικαταστήσουμε ένα βελτιωμένο ζώο μια αίγα παραδείγματος χάρη, σας αναφέρουμε τιμολόγιο αγοράς βελτιωμένων αιγών από την Ολλανδία με κόστος 615 ευρώ ανά ζώο, το τιμολόγιο εκδόθηκε στις 1/6/2023 και αφορά αποστολή ζώων στην περιοχή Τρικάλων.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΚ έχουν ως εξής:

α) Αποζημιώσεις καταστροφής κατοικιών και οικοσκευών.

β)
Δημιουργία δικτύου φιλοξενίας πλημμυροπαθών.

γ) Καταβολή ολικών αποζημιώσεων κτηνοτροφικών υποδομών και απωλειών ζωικού κεφαλαίου με δεδομένα ΟΣΔΕ ή κτηνιατρικών βεβαιώσεων.

δ) Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και Funds, καθώς και αντίστοιχη άρση υποθηκών για ακίνητα που κατεστράφησαν. Αναστολή καταβολής οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ για 2 χρόνια με ταυτόχρονη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης.

ε) Αποζημίωση 100% για κατεστραμμένα ή με σημαντικές ζημιές σπίτια.

ζ)
Επανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με 100% αποζημίωση από το κράτος, όπως και για τα μηχανήματα και γενικότερα μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ειδικά για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προτείνουμε τις θερμοκηπιακού τύπου κατασκευές, που είναι χρονικά άμεση η κατασκευή τους, την άδεια την έχει ο κατασκευαστής, οικονομικά είναι συμφέρουσες και η πληρωμή μπορεί να γίνει απευθείας στον κατασκευαστή.

Οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν με τουλάχιστον:

-Με 250 ευρώ, ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.

-Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.

-Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.

-Για την μελισσοκομία αποζημιώσεις για τις απολεσθείσες κυψέλες-μελίσσια.
-Για την πτηνοτροφία να αποζημιωθούν όσοι έχουν χάσει ζωικό πληθυσμό (κύρια στον Έβρο από φωτιές)

Η πρόταση ανασυγκρότησης

Η τεκμηρίωση του ύψους της ζημιάς απαιτεί κάποια επίσημα στοιχεία παρά της έλλειψης αποτύπωσης όλων των παραμέτρων. Ας μιλήσουμε με αριθμούς:


Φορολογικό Έτος 2021. ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ (ΔΗΛΩΣΕΩΝ), ΔΗΛΩΘΕΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΑ ΠΗΓΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΝΑ ΝΟΜΟ.
ΝομαρχίαΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟ-ΓΟΥΜΕΝΩΝΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΑΠΟ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ-ΤΟΚΟΥΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ-ΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗ-ΡΙΟΤΗΤΑΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙ-ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗ-ΡΙΟΤΗΤΑΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΦΟΡΟΛΟΓΟΥ-ΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ
Καρδίτσης65.137 643.853.606 31.136.645 8.869.772 28.580.110 46.029.955 529.237.124 707.308.391 48.088.853
Λαρίσης161.186 1.877.531.681 118.221.264 56.133.410 94.537.074 117.044.144 1.491.595.789 2.012.567.781 156.684.141
Μαγνησίας119.118 1.334.199.260 99.981.748 30.383.648 69.199.137 27.696.450 1.106.938.277 1.442.757.209 122.010.218
Τρικάλων78.730 792.750.373 43.023.801 17.287.297 36.787.498 31.822.216 663.829.561 872.122.778 62.428.753
Γενικό σύνολο424.171 4.648.334.920 292.363.458 112.674.127 229.103.819 222.592.765 3.791.600.751 5.034.756.159 389.211.965
ΑΑΔΕ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021 (07-06-2023) https://www.aade.gr/sites/default/files/2023-07/etisio_stats_fysikwn_forologikou_2021_v.0.2.xlsx-Επεξεργασία Γιάννης Περάκης
 
Στον ανωτέρω πίνακα, στην στήλη Δηλωθέν εισόδημα, δεν αποτυπώνονται οι αξίες των ζώων, των οικιών, των παγίων, των κτισμάτων που καταστράφηκαν. Επαναλαμβάνεται το πρώτο μέτρο αποτελεί η αποτροπή της μετανάστευσης των κατοίκων της κάμπου.

Που θα βρεθούν τα χρήματα:

1) Επιβολή έκτακτης εισφοράς κλιμακωτά, σε

2) ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ:


Φορολογικό Έτος 2021
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟ-ΓΟΥΜΕΝΩΝΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΠοσοστό Έκτακτου ΦόρουΕπβάλλων
    Φόρος
50.000-60.00055.0622.997.104.1422,00%59.942.083
60.000-70.00029.5791.909.191.3502,50%47.729.784
70.000-80.000180711.347.927.1733,00%40.437.815
80.000-100.000191101.695.113.7934,00%67.804.552
100.000 και άνω29.9088.170.874.8688%653.669.989
Σύνολο151.73016.120.211.326 869.584.223
ΑΑΔΕ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021 (07-06-2023) https://www.aade.gr/sites/default/files/2023-07/etisio_stats_fysikwn_forologikou_2021_v.0.2.xlsx-Επεξεργασία Γ. Περάκης

Μπορούν να εισπραχθούν 870 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού κάμπου. Ποσό που δίνει ανάσα σήμερα.

2) Από τις κοινοτικές επιδοτήσεις:
  • · 250 εκατ. ευρώ από προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • · 1,5 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 και
  • · 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό που μπορεί να κατευθυνθεί κατευθείαν στη δημιουργία υποδομών στις πληγείσες περιοχές.
3) Έκδοση κρατικού ομολόγου για την ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού κάμπου. Θα μπορούσε να εκδοθεί ομόλογο αξίας π.χ. 1 δις. ευρώ με την κάλυψη του Ελληνικού Δημοσίου. Άλωστε το ομόλογο είναι ένα χρηματοπιστωτικό μέσο το οποίο παρέχει σε έναν επενδυτή τη δυνατότητα να δανείζει χρήματα σε κάποια οντότητα έκδοσης. Σε αντάλλαγμα για την κατοχή του ομολόγου, οι δανειοδότες εισπράττουν τόκο, που ονομάζεται επίσης τοκομερίδιο. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια μορφή δανεισμού.

Επιλογή ενός σύγχρονου και παραγωγικού προτύπου οικονομικής ανάπτυξης του κάμπου.

«Μια υποθετική σύγκριση μεταξύ του Φρέσνο (Καλιφόρνια-ΗΠΑ) και της Θεσσαλίας ως προς την κατανομή των καλλιεργειών. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε ότι δύο περιοχές με παρόμοιο κλίμα, έχουν διαφορετικές καλλιέργειες. Η Καλιφόρνια τροφοδοτεί όλες τις ΗΠΑ με λαχανικά, ενώ εμείς εισάγουμε! Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι από πλευράς εισοδήματος στην περιοχή του Φρέσνο η μεγάλη καλλιέργεια (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.λπ.) προσφέρει το 8%, τα λαχανικά το 33% και οι δενδρώδεις καλλιέργειες το 59%. (από την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Γεωργία της Καλιφόρνια).

Είναι σαφές ότι τα λαχανικά και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, μαζί με την κτηνοτροφία, δίνουν το κύριο εισόδημα στην περιοχή του Φρέσνο τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θ. Γέμτος.

Ποια είναι, όμως, η εικόνα στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον κ. Γέμτο, στη χώρα μας η γεωργία ακόμα και πριν από την κρίση αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα εισοδήματος. Μετά την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την απελευθέρωση των τιμών οι περισσότερες καλλιέργειες βρέθηκαν να μην δίνουν άλλο εισόδημα εκτός από τις επιδοτήσεις […] Βεβαίως, με την αναμενόμενη μείωση των επιδοτήσεων τα επόμενα έτη θα δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές εκτιμά ο καθηγητής.

«Τι θα έπρεπε να γίνει» ο κ. Γέμτος απαντά πως το παράδειγμα της Καλιφόρνια δίνει την εικόνα, συμπληρώνοντας: Μια μεγάλη καλλιέργεια, σήμερα, δίνει ένα ακαθάριστο εισόδημα της τάξεως των 60 έως 200 ευρώ/στρέμμα. Μια καλλιέργεια λαχανικών ή οπωροφόρων δένδρων δίνει από 1000-4000 ευρώ/στρέμμα. Τι θα σήμαινε αυτό για μια γεωργική περιοχή σαν τη Θεσσαλία; Σκεφτείτε ότι μια αλλαγή μόνο του 20% των εκτάσεων από μεγάλη καλλιέργεια σε οπωροκηπευτικά θα αύξανε το ακαθάριστο εισόδημα των παραγωγών κατά περισσότερο από 1 δις. ευρώ το χρόνο, σχεδόν το μισό του συνόλου των επιδοτήσεων που εισπράττουν οι αγρότες όλης της χώρας. Αν σε αυτό προστεθούν και εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες, όπως η μεταποίηση των προϊόντων, οι μεταφορές κ.λπ., η ωφέλεια θα είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Υπογραμμίζεται ακόμη η ιδιαίτερη σημασία της εκμηχάνισης προκειμένου να γίνουν οι ελληνικές καλλιέργειες περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά και την τυποποίηση της παραγωγής και την προώθηση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων με νέα προϊόντα που ζητούν οι αγορές. «Η μεταποίηση πρέπει να συνδεθεί με τη παραγωγή για πιστοποιημένα προϊόντα που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα φθηνότερα των τρίτων χωρών».

Κάποιες εγκαταλελημμένες ΒΙ.ΠΕ (βιομηχανικές περιοχές):
Με την βασική αρχή που υπάρχει ότι η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων απαιτεί οι εγκαταστάσεις μεταποίησης να εδρεύουν σε κοντινά σημεία ας θυμηθούμε

1) 1966: ιδρύθηκε η ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση 29.5 στρέμματα και παρατηρείται εξάντληση της διαθέσιμης βιομηχανικής γης.

2) 1979: Ιδρύθηκαν οι ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, Λαμίας και Κιλκίς. Στη Λάρισα υπάρχουν διαθέσιμα 1.308,1 στρέμματα, ενώ δεν υπάρχουν έργα υποδομής στη Β’ φάση ανάπτυξης. Στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας υπάρχουν 493 στρέμματα διαθέσιμα προς πώληση, και στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς υπάρχουν 281,8 στρέμματα ελεύθερα, ενώ η διαχείριση της γίνεται από τοπικό φορέα.

Τι έστιν Ελπίς, «Εγρηγορότος», είπεν «ενύπνιον.», μτφ «Τι είναι η Ελπίδα, το όνειρο ενός ξύπνιου», (Αριστοτέλης)

Ας είμαστε ρεαλιστές. Τα παραπάνω «όνειρα» δεν θα γίνουν πράξη είτε με κυβερνήσεις νεοφιλελευθέρων, είτε «σοσιαλδημοκρατών». Τους ζούμε και τους ζήσαμε. Η Ελπίδα μας δεν θα εκπληρωθεί με ποσοστά της τάξης του 6%-9%. Η μονοφωνία του ενός κόμματος απλά περιχαρακώνει αυτά τα ποσοστά. Απαιτείται η δημιουργία ενός πολυφωνικού συνασπισμού αλλά με αδιαπραγμάτευτες αρχές. Αυτές της ανάτασης της κοινωνίας μας, της ανασυγκρότησης, και του βαθέματος της δημοκρατίας.



Πηγές

1. LiFO.gr-(20-09-2023)

2. Γεωπονικό Αθηνών-Η ακτινογραφία της καταστροφής και οι λύσεις για τον θεσσαλικό κάμπο

3. Παϊσιάδης Σταύρος-ΑΓΡΟΤΟΤΥΠΟΣ-(20-09-2023)

4. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjKosHE-6qCAxVqh_0HHaqbDIkQFnoECBQQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.healthyliving.gr%2F2012%2F02%2F07%2Fo-%25CE%25B8%25CE%25B5%25CF%2583%25CF%2583%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C%25CF%2582-%25CE%25BA%25CE%25AC%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25AF-%25CE%25BD%25CE%25B1-%25CE%25B3%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25B9-%25CE%25BA%25CE%25B1%2F&usg=AOvVaw0NzP77bVgFcRXysQdHbu25&opi=89978449



Γιάννης Περάκης- Οικονομολόγος.
Πτυχιούχος του μεταπτυχιακού του ΕΚΠΑ, «Φιλοσοφία και Διοίκηση (Philosophy and Management)»




Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου