Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Je suis Thersitis



Οι Αχαιοί πολιορκούν για ένατη χρονιά την Τροία. Οι στρατιώτες είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Ο Αγαμέμνονας για να δοκιμάσει τις αντοχές τους, τους ανακοινώνει ότι τάχα αποφάσισε να γυρίσουν στην Ελλάδα και αμέσως όλοι ορμούν προς τα καράβια. Ο Οδυσσέας που έχει καταλάβει το τέχνασμα, προσπαθεί να τους συγκρατήσει. «Καθίστε φρόνιμα, παλαβιάρηδες, και ακούστε τους ανωτέρους σας. Ένας είναι ο αρχηγός, που έχει το θεϊκό δικαίωμα να κυβερνά τους άλλους». Τελικά, επιστρέφουν όλοι στη συνέλευση και τότε παίρνει το λόγο ο Θερσίτης, ένας καμπούρης και κακομούτσουνος που μέχρι τότε ήταν ο γελωτοποιός των βασιλιάδων, λόγω της αθυροστομίας του. Κατηγορεί τον Αγαμέμνονα ότι αρπάζει για λογαριασμό του τα καλύτερα λάφυρα και ότι κάθεται στη σκηνή του, ενώ οι άλλοι πολεμούν για χάρη του. Τον επαναφέρει στην τάξη πάλι ο Οδυσσέας. «Θερσίτη φαφλατά, πώς τολμάς να βγάζεις γλώσσα σ' αυτούς που σε κυβερνούν». Αρχικά τον απειλεί και στη συνέχεια τον κάνει μαύρο στο ξύλο.
 
Ο Ομηρος επιτρέπει σε έναν απόκληρο, σε έναν λαϊκό πολεμιστή να πει τη γνώμη του, αλλά δεν εμφανίζεται ποτέ ξανά στην Ιλιάδα. Αυτός ο μοναχικός αντιήρωας, το πρώτο δείγμα αντίστασης στην εξουσία και πολιτικής ανυπακοής,, φιμώνεται από τους βασιλιάδες που μπορούν πλέον ανενόχλητοι να τσακώνονται μεταξύ τους για τα λάφυρα, τις όμορφες αιχμάλωτες και τα αρχηγιλίκια. 

Στην αριστοκρατική αντίληψη ο Θερσίτης θεωρήθηκε αυθάδης, γιατί δεν παραδέχεται καμιά «αυθεντία» και αρνείται να σιωπήσει και να τον κοροϊδέψουν. Λέει φωναχτά αυτό που σκέφτονταν όλοι οι απλοί Αχαιοί, όταν έτρεχαν αλαλάζοντας στην παραλία για να φύγουν από τον καταραμένο τόπο, που είχαν φάει τα νιάτα τους εννιά ολόκληρα χρόνια.

Ο καιρός περνούσε, οι Θερσίτες αυξάνονταν, οι βασιλιάδες αντικαταστάθηκαν από τους ευγενείς κι αυτοί με τη σειρά τους από τον Δήμο. Στην Εκκλησία του Δήμου και στα υπόλοιπα συλλογικά όργανα ακουγόταν ελεύθερα το «τις βούλεται αγορεύειν». Ο συντηρητικός Αριστοφάνης θα στηρίξει όλη του την κριτική στη δημοκρατική Αθήνα πάνω στους Θερσίτες. Τους απλούς κωμικούς ήρωες, που με την αθυροστομία τους καταγγέλλουν τους άρχοντες και κατακρίνουν τις πράξεις τους.
End of the story

ΥΓ: To ποστ εχει πολλές «αναγνώσεις» . Προφανές το φιλειρηνικό μήνυμα όχι μόνο λόγω της Παλαιστίνης αλλά και για τα τύμπανα του πολέμου που χτυπανε και στην Ευρώπη με τους άφρονες ηγέτες. 
Προφανής και η αξία της δημοκρατίας που απαιτεί την συμμετοχή και όχι την αποχή. 
Εχει κι άλλες. Βρείτε τις....

Χρύσα Κακατσάκη, εκπαιδευτικός

Πηγή: Facebook



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου