Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Αστεγία



Σε όλη την Ευρώπη, το ζήτημα της στέγης αποτελεί εφιάλτη για όλο και περισσότερα από τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι τιμές λοιπόν στην ΕΕ, μεταξύ 2010 και 2023, έχουν εκτοξευθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν 50% για την αγορά σπιτιών και σχεδόν 25% για την ενοικίαση, στην ΕΕ. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης ή και έλλειψη στέγης, ενώ σχεδόν 1 εκατομμύριο είναι οι άστεγοι, με τη Γερμανία να καταμετρά πάνω από 262.000. 

Στους αστέγους βέβαια δεν καταμετρούνται τα εκατομμύρια των νέων που αναγκάζονται μέχρι και τα 34 έτη τους να ζουν στα σπίτια των γονιών τους, αριθμός που επίσης αυξάνεται δραματικά. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, πάνω από το 60% των νέων από 18 έως 34 ετών παραμένουν στην οικογενειακή εστία των γονιών τους. 

Ακόμα μια σημαντική πλευρά είναι οι εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την Ενωση Εθνικών Οργανώσεων για τους Αστεγους (FEANTSA), που διαπιστώθηκε πως ζουν σε ακατάλληλους χώρους: Το 20% του πληθυσμού της Γαλλίας ζούσε το 2020 σε συνθήκες ακατάλληλες για διαβίωση, ενώ σχεδόν το 25% όσων νοικιάζουν σπίτια στη Βρετανία ανήκουν στην ίδια κατηγορία! 

Οι αιτίες αναζητούνται σε διάφορους παράγοντες, όπως η «τουριστικοποίηση» των ευρωπαϊκών πόλεων, η άφιξη των αποκαλούμενων «ψηφιακών νομάδων» και διάφορα άλλα. Κύρια αιτία ωστόσο, στη σκιά της οποίας μεγαλώνουν και οι υπόλοιπες, από την Αθήνα έως τη Λισαβόνα και από τη Βαλέτα μέχρι το Ελσίνκι, είναι η αντιμετώπιση της κατοικίας ως εμπορεύματος, στερώντας μια βασική ανάγκη σε εκατομμύρια εργαζομένων που από τη δουλειά τους «χτίζουν» όλο αυτόν τον πλούτο. 

Και πάνω σ' αυτή την εμπορευματοποίηση ανθούν κάθε λογής επενδύσεις, με την «αγορά» και εδώ να κάνει το θαύμα της: Στερήσεις για τη λαϊκή πλειοψηφία - κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους.

Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου