Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Απειλές και στόχοι



Προειδοποιήσεις σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ότι τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα είναι στόχος επιθέσεων απευθύνουν οι Χούθι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters». Οπως αναφέρουν, ο ελλιμενισμός αυτών των πλοίων σε ισραηλινά λιμάνια τα καθιστά στόχο, ως αντίποινα στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα. 

Οι εφοπλιστές, που κατά δήλωσή τους θεωρούν την πολεμική «αναταραχή» ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, έχουν «προσλάβει» το Πολεμικό Ναυτικό να φυλάει τα πλοία τους, δείχνοντας πόσο «νύχι - κρέας» είναι ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην περιοχή με τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και τις υπηρεσίες που προσφέρουν γι' αυτά οι Ενοπλες Δυνάμεις, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας. 

Οι απειλές των Χούθι δείχνουν όμως και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τον λαό από την πολεμική εμπλοκή της χώρας. Αν στο βεληνεκές των αντιπάλων του Ισραήλ βρίσκονται σήμερα κάποια πλοία, δεν είναι μακριά η μέρα που υποδομές και εγκαταστάσεις οι οποίες συμμετέχουν στη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ μπορεί να γίνουν στόχος ισχυρότερων και πιο σύγχρονων όπλων. 

Και, βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι τα πλοία των εφοπλιστών εκτός από χρυσοφόρα εμπορεύματα κουβαλάνε και χιλιάδες ναυτεργάτες, που γίνονται θύματα της πολεμικής εμπλοκής, αφού η περιοχή δεν ανακηρύσσεται εμπόλεμη και τα πλοία συνεχίζουν να διέρχονται κανονικά, ρισκάροντας τις ζωές των ναυτεργατών για μεγαλύτερα κέρδη.


Πηγή: rizospastis 



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου