Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν πάντα ένας άνθρωπος που πάλευε με το νόμο για τον νόμο. «Μην ξεχνάτε ότι όλα όσα έκανε ο Χίτλερ στη Γερμανία ήταν σύμφωνα με το νόμο…» έλεγε για να υπενθυμίζει πως ένας νόμος χωρίς ανθρωπιστικό πρόσωπο μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδίες.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπενθύμιζε πως «είναι αλήθεια ότι ο νόμος δεν μπορεί να αναγκάσει έναν άνθρωπο να με αγαπήσει, αλλά μπορεί να τον εμποδίσει να με λυντσάρει, και αυτό είναι αρκετά σημαντικό».
Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.
Από πολλούς θεωρείται ο συνεχιστής της φιλοσοφίας της «πολιτικής ανυπακοής» και της «μη βίας» του Μαχάτμα Γκάντι. Έλεγε πάντα πως η «μεγαλύτερη βια είναι η φτώχεια». Κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και τάραξε των ύπνο πολλών που διαφωνούσαν με τις απόψεις του.
Όλοι τον προειδοποιούσαν πως η δράση του μπορεί να τον οδηγήσει στο θάνατο αλλά εκείνος φώναζε πως είχε «ένα όνειρο», όπως ήταν ο τίτλος της εμβληματικής ομιλίας του.
Και τελικά, εκείνοι που τον προειδοποιούσαν, είχαν δίκιο. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου 1968, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε άγρια από έναν ελεύθερο σκοπευτή.
«Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει, αν δεν είσαι σκυμμένος»
Από μικρή ηλικία πίστευε σε δύο «πράγματα». Το πρώτο ήταν ο Θεός. Πίστευε με τρόπο απόλυτο στον Θεό. Το δεύτερο ήταν πως μόνο η πολιτική ανυπακοή μέσα από το δρόμο της μη βίας που δίδαξε ο Μαχάτμα Γκάντι μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μαύροι.
Κάπως έτσι έγινε ιεροκήρυκας του Θεού και της πολιτικής ανυπακοής. Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» για δεύτερη φορά, σε ηλικία 26 ετών, το 1955. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρόνιας η Ρόζα Παρκς γυρνώντας κουρασμένη από τη δουλειά της αποφάσισε να κάτσει στο λεωφορείο που είχε επιβιβαστεί και το κυριότερο αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε λευκό επιβάτη! Η σύλληψη της προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Σε μια από αυτές τις διαμαρτυρίες ο νεαρός παπάς Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συνελήφθη και λίγο αργότερα το σπίτι του πυρπολήθηκε από «αγνώστους»!
Εκείνη την ημέρα από απλός παπάς μετατράπηκε σε έναν φλογερό ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Μετατράπηκε στον άνθρωπο που βάζει μπροστά την ίδια του την ύπαρξη προκειμένου να διαχυθεί ο αγώνας για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων!
Όσοι μαύροι στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα αποφάσισαν να αντιδράσουν και να οργανωθούν απέναντι στον ρατσισμό και την καταπίεση, ίδρυσαν την «Ένωση για την Πρόοδο» και εξέλεξαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ως ηγέτη τους.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθούμε. Επί πολλά χρόνια έχουμε δείξει απίστευτη υπομονή. Έχουμε δημιουργήσει μερικές φορές στους λευκούς αδελφούς μας την εντύπωση ότι μας άρεσε ο τρόπος με τον οποίο μας μεταχειρίζονταν. Ήρθαμε, όμως, εδώ για να λυτρωθούμε από την υπομονή εκείνη που μας κάνει να υπομένουμε οτιδήποτε το λιγότερο από την ελευθερία και τη δικαιοσύνη», είχε πει εκείνος στην πρώτη του ομιλία και άναψε μία πρωτοφανή «φωτιά» που δεν άργησε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Κορυφαία στιγμή του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ήταν στις 28 Αυγούστου 1963 όταν ηγήθηκε της μεγαλειώδους πορείας 200.000 ανθρώπων (μαύρων και αλληλέγγυων λευκών) προς την Ουάσινγκτον. Εκεί, στα σκαλιά του μνημείου Λίνκολν εκφώνησε τη θρυλική ομιλία του.
«Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι.
» Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια, οι γιοί των πρώτων σκλάβων και οι γιοί των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας.
» Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης.
» Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.
» Έχω ένα όνειρο σήμερα.
» Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα… θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας αδελφές και αδελφοί» είχε πει μεταξύ άλλων.
Ένα χρόνο μετά από εκείνη την ιστορική ομιλία του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης. Το 1965 οι αγώνες του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων οδήγησαν στην ψήφιση νόμου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ που αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου, χωρίς περιορισμούς για τους αφροαμερικανούς.
«Αν κάποιος δε βρήκε κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει»
Τον Απρίλιο του 1968 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βρέθηκε στο Μέμφις, όπου η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη καθώς η πόλη είχε μετατραπεί σε επίκεντρο των φυλετικών ταραχών που συγκλόνιζαν τις ΗΠΑ.
Αφορμή την απεργία που είχαν κηρύξει, από τις 12 Φεβρουαρίου, οι 1.300 εργάτες καθαριότητας, στη συντριπτική πλειονότητά τους μαύροι, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στην εργασία.
Αντίθετα με αυτό που ήθελε ο Κινγκ οι δρόμοι του Μέμφις είχαν μετατραπεί σε πεδία μάχης ανάμεσα σε μαύρους που «είχαν κουραστεί να γυρνάνε το μάγουλο» και λευκούς που έβλεπαν να γκρεμίζεται ο γερασμένος κόσμος τους.
Αν και απογοητευμένος από το πώς είχαν εξελιχθεί οι διαμαρτυρίες, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προσπάθησε να συνεχίσει το έργο του. Στις 3 Απριλίου 1968, μίλησε σε μία συγκέντρωση που διοργάνωσαν υποστηρικτές του στο ναό Μέισον. Εκεί, στη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε μία αναφορά που εκείνη την ώρα δεν έμοιαζε σαν κάτι ιδιαίτερο. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ωστόσο, αποδείχθηκε ανατριχιαστικά προφητική.
«Θα μου άρεσε να ζήσω πολύ. Η μακροζωία έχει και τις καλές της πλευρές. Αυτή τη στιγμή όμως δε με νοιάζει κάτι τέτοιο…», είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Στις 4 Απριλίου, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέρασε τη μέρα του στον δεύτερο όροφο του Lorraine Motel , στο Μέμφις, όπου συσκέφτηκε για ώρες με τους συνεργάτες του, προετοιμάζοντας την ομιλία του και συζητώντας τα πρακτικά προβλήματα της πορείας των φτωχών όπως την είχε ονομάσει προς την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις 6 το απόγευμα βγήκε να πάρει καθαρό αέρα στο μπαλκόνι της οδού Μέλμπερι, στηρίχθηκε στο κιγκλίδωμα και αστειεύτηκε με ένα συνεργάτη του, στο ισόγειο του ξενοδοχείου, που ετοιμαζόταν να βγάλει το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ. Όταν επιχείρησε να ξαναμπεί στο δωμάτιο, η σφαίρα από το όπλο ενός ελεύθερου σκοπευτή τον βρήκε στον λαιμό. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Περίπου μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ήταν μόλις 39 ετών.
Η κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγινε στις 9 Απριλίου. Το φέρετρο με τη σορό του τοποθετήθηκε σε μια φτωχική αγροτική άμαξα που την έσερναν δυο μουλάρια. Πίσω από αυτή βρέθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, λευκοί και μαύροι που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο..
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, σε τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε συγκλονισμένος από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ζήτησε από τον μαύρο πληθυσμό να αποκηρύξει τη βία! Η αναφορά αυτή πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα βίας. Σε σχεδόν 30 πολιτείες ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Ο δήμαρχος του Μέμφις έβγαλε πάνω από 11.000 στρατιώτες στο δρόμο προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 12 Απριλίου, που η κατάσταση έδειξε να εκτονώνεται είχαν σκοτωθεί 45 άνθρωποι και άλλοι 4.000 είχαν τραυματιστεί στα επεισόδια. Επιπλέον, 30.000 είχαν συλληφθεί ενώ το κόστος των ζημιών ξεπέρασε τα 58 εκατομμύρια δολάρια!
Στις 8 Ιουνίου οι αρχές συνέλαβαν τον ύποπτο για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έναν μικρό - εγκληματία με το όνομα Τζέιμς Ερλ Ρέι, στο Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου. Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει από ένα οικοτροφείο δίπλα στο μοτέλ.
Οι αρχές βρήκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ρέι στο όπλο. Ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 99 ετών.
Δεν ακούστηκε καμία μαρτυρία κατά τη διάρκεια της δίκης του. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Ρέι ανακάλεσε την ομολογία του, ισχυριζόμενος πως ήταν θύμα μιας μεγάλης συνωμοσίας. Την αθωότητά του υποστήριξαν και ο γιος αλλά και η χήρα του Κινγκ. Αναψηλάφηση, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ. Ο Ρέι πέθανε στη φυλακή από καρκίνο και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μέχρι και σήμερα.
Οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγαν και συνεχίζουν να λένε (όσοι από αυτούς είναι εν ζωή) πως η δολοφονία του ακτιβιστή ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του «σκοτεινού» διευθυντή του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου