Ελλάδα
Τον γύρο των ΜΜΕ κάνει το δημοσίευμα των «Financial Times» που βάζει την Αθήνα ανάμεσα στις πόλεις υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, εξαιτίας της «κλιματικής κρίσης».
Τον γύρο των ΜΜΕ κάνει το δημοσίευμα των «Financial Times» που βάζει την Αθήνα ανάμεσα στις πόλεις υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, εξαιτίας της «κλιματικής κρίσης».
Πέρα από τις γνωστές διαπιστώσεις ότι η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει και ότι το ξηρό κλίμα ευνοεί τις πυρκαγιές, η ανάλυση δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο.
Γιατί το «τέλειο μείγμα στοιχείων που απαιτούνται για μια μεγάλη πυρκαγιά», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν περιλαμβάνει τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας και πυρόσβεσης, την απουσία ουσιαστικής πρόληψης με ευθύνη του κράτους, την εμπρηστική εμπορευματοποίηση της γης και άλλες βασικές παραμέτρους που αναπαράγουν τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών.
Προπάντων, δεν υπάρχει πουθενά το επιλεκτικά ανίκανο κράτος, που δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει τον λαό και την περιουσία του, μπορεί όμως μια χαρά να προωθεί νόμους συγκέντρωσης της γης σε λιγότερα χέρια, ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, εκμετάλλευσης των δασών από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οσο για την «αστική εξάπλωση», που αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ως μία από τις αιτίες των καταστροφών, κι αυτή έχει να κάνει με την εμπορευματική χρήση της γης στον καπιταλισμό, ενώ εντελώς έξω από το «κάδρο» παραμένει η άναρχη επιχειρηματική δραστηριότητα μια ανάσα από τον αστικό ιστό. Αστοχο επομένως το σλόγκαν «θα γίνουμε Λος Αντζελες» με το οποίο διαφημίστηκε το δημοσίευμα, θυμίζοντας τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την αμερικανική μεγαλούπολη. Στο σύστημα όπου η προστασία του περιβάλλοντος, της περιουσίας και της ζωής του λαού λογαριάζεται ως κόστος, Αθήνα - Λος Αντζελες ένα τσιγάρο δρόμος.
Πηγή: rizospastis

Η Σφήκα: Επιλογές
Πηγή: rizospastis

Η Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου