Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΛΟΥΚΕΤΑ !!!!

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗ


-ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ !!!
-ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟΙ !!!
-ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ !!!

-Ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος, φαρμακωμένος από ραδιοτηλεδιαδικτυακό δηλητήριο και πολιτική προπαγάνδα τα προσπερνάει σκεπτόμενος ''καλά να πάθει ο απατεώνας ''

-Ο κάπως πιο ευαισθητοποιημένος εκφράζει τον ίδιο οίκτο που θα εξέφραζε στο άκουσμα ενός θανατηφόρου δυστυχήματος στην εθνική οδό, στο οποίο ξεκληρίστηκε μια οικογένεια ...


-Ο ίδιος ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας, δέχεται στωικά την κακή του μοίρα, έμπλεος ενοχών για κακή διαχείριση, χρέη και προβλήματα που δεν κατάφερε να λύσει ....

-Ακόμη και ο ίδιος ο συνδικαλιστικός τους φορέας δεν αρθρώνει, παρά έναν αδύναμο καταγγελτικό λόγο, μίζερο και ελλιπή . Δεν προτείνει, δεν μάχεται, δεν συγκρούεται . Κάτι απειλές μόνο ακούστηκαν από τον πρόεδρο για την επικείμενη παραίτησή του από την κομματική του ιδιότητα (και χέστηκε η Μαριώ στ' αλώνι αν παραιτηθεί ή όχι ) ....

-Τι σημαίνει όμως, λουκέτο σε μια επιχείρηση, πέρα από μια ακόμη κλειστή και βρώμικη βιτρίνα, στης οποίας την θέα συνηθίσαμε πια?

-Με ένα λουκέτο ,αρχίζει ένα προσωπικό - οικογενειακό δράμα, όταν η λουκετοφόρα πλέον, επιχείρηση συντηρεί τον ιδιοκτήτη της και την οικογένεια του . Μπαίνουν σε πρώτη φάση στον κυκεώνα της ανεργίας, της ανέχειας, των χρεών, της αναξιοπρέπειας, του αισθήματος της αποτυχίας . Και δυστυχώς πολύ συχνά τελευταία της αυτοχειρίας με όλα τα επακόλουθα που μπορεί να έχει !!!!

-Με δεδομένο ότι, ο μέσος όρος απασχολούμενων στις Ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγγίζει το 2,5 άτομα ανά επιχείρηση, το ίδιο πρόβλημα σχεδόν τριπλασιάζεται . Μπαίνουν άλλες, τουλάχιστον δύο ή τρεις οικογένειες στο ίδιο σπιράλ θανάτου . Εξ αιτίας ενός μόνο λουκέτου !!!!

-Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε μικρούς ιδιοκτήτες . Με το ενοίκιο από το ''μαγαζί '', δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συμπληρώνουν το οικογενειακό τους εισόδημα . Με το μαγαζί ξενοίκιαστο το εισόδημά τους μειώνεται, με αντίστοιχες συνέπειες στις δικές τους οικογένειες . (πχ αδυναμία πληρωμής του ενοικίου των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη ή των διδάκτρων ενός φροντιστηρίου) !!!!

-Σε όλη της την σταδιοδρομία η λουκετοφόρα επιχείρηση, είχε αναπτύξει σχέσεις εμπορικής συναλλαγής με προμηθευτές κάθε τύπου . Εμπορευμάτων, λογιστές, ειδών συσκευασίας, μεταφορικές εταιρείες, κούριερ, επαγγελμάτων οικοδομής (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ψυκτικούς ), μηχανογράφους (ταμειακές μηχανές, Η/Υ) και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων . Με την μείωση του τζίρου από αρκετά λουκέτα, όλα αυτά τα επαγγέλματα μοιραία οδηγούνται σε αντίστοιχες ενέργειες επιβίωσης . Αρχικά μειώσεις μισθών, μετά απολύσεις, μετά λουκέτο και αυτοί !!!!

-Μια κλειστή επιχείρηση, παύει να έχει συναλλαγές απόδοσης, φόρων και εισφορών, στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία . Τι σημαίνει αυτό ? Μείωση εσόδων, που δεν αντικαθίστανται αφού δεν ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, και για το κράτος . Άρα τρύπα σε προϋπολογισμούς, νέα δάνεια, νέα χρέη, αλλά και νέα εισπρακτικά μέτρα . Συγχώνευση υπηρεσιών, μείωση προσωπικού, ανεργία !!!!

-Μια κλειστή επιχείρηση, που γίνεται ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των υπόλοιπων, στην σειρά με τις άδειες, βρώμικες βιτρίνες, είναι γενεσιουργός αιτία κακής ψυχολογίας που επεκτείνεται μέρα με τη μέρα σε όλη την κοινωνία . Κακή ψυχολογία, μηδενική διεκδίκηση, υποταγή, φτωχοποίηση, και ξανά σπιράλ θανάτου !!!!

-Μια κλειστή επιχείρηση, δίνει την θέση της, στα shop in the shop μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων . Με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, με τριγωνικές ενδοομιλικές πωλήσεις, με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, με of - shore αφορολόγητες εταιρίες, η με επιχειρήσεις φαντάσματα πάνω σε πλοία που φυσικά δεν έχουν έδρα, άρα δεν ελέγχονται από κανένα κράτος του κόσμου και δεν πληρώνουν πουθενά για τα αμύθητα κέρδη τους .

-Τα λουκέτα που ελαφρά την καρδία προσπερνούν πολλοί, πολύ απλά ισοδυναμούν με την φθορά που παθαίνουν δυο ή τρεις επαγγελματικοί κλάδοι μαζί, στο ενδεχόμενο περικοπής μισθών, δώρων συντάξεων, επιδομάτων και αποδοχών γενικότερα, σε ποσοστό πάνω από 50% .

-Δυστυχώς πολλοί τα βλέπουν, λίγοι τα καταλαβαίνουν και ελάχιστοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κοινωνικοοικονομικού προβλήματος, δυστυχέστερα δε, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς !!!!