Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Εισαγωγή : Τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, μαζί με την θαλάσσια και υποθαλάσσια ζώνη που τα περιβάλλει, είτε φιλοξενούν ανθρώπους είτε όχι, συνιστούν συμπλέγματα, ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Φυσικά τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και παγκοσμίως, υπάρχουν κι άλλες νησιώτικες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, που αποτελούν πολύτιμα αγαθά για όλο τον ζωικό κόσμο του πλανήτη μας.


Οι περιοχές αυτές σήμερα βρίσκονται σε μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο καταστροφής. Κοινός παρονομαστής της καταστροφής αναμφισβήτητα είναι το ακόρεστο πάθος για κερδοφορία ολίγων σε βάρος των πολλών και αυτής της ίδιας της φύσης που μας συντηρεί. Τα Μικροκυκλαδίτικα νησάκια, όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινώς, κινδυνεύουν με ερήμωση από το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Μέσα από την ακολουθούμενη εδώ και μερικά χρόνια, πολιτική, μέρα με την μέρα, όλο και ποιο πολύ διαφαίνεται η πρόθεση των κυβερνώντων, για την ερήμωση των νησιών μας, κατοικημένων ή όχι, προκειμένου να πέσουν στα νύχια κερδοσκόπων. Γενικότερα Οι εισαγωγικές σκέψεις μας αποδεικνύονται από τα γεγονότα.

Συγκοινωνίες : Βαθμιαία επιχειρείται η συγκοινωνιακή απομόνωση των μικρών νησιών, Α) Με μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, με πρόφαση την μείωση των επιδοτήσεων, για τις ονομαζόμενες άγονες γραμμές και την κατάργηση άλλων ζωτικών γραμμών. Β) Με συχνές αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων, τόσο για τους επιβάτες, όσο για τα τροχοφόρα και τα δέματα. Ενώ η θεσμοθέτηση του μεταφορικού Ισοδύναμου, έχει ξεχαστεί. Γ) Με κατάργηση των μειωμένων εισιτηρίων κατά 50%, για τους μονίμους κατοίκους. Νόμος 2932/2001 Γραμμές «Δημοσίου Συμφέροντος». Φαίνεται το δημόσιο συμφέρον καταργήθηκε κι αυτό.

Σχολεία : Η βαθμιαία και συνεχής μείωση του αριθμού των διδασκόντων και η τάση για συγχωνεύσεις των σχολείων, με το αιτιολογικό της μη ανταγωνιστικότητας,οδηγεί στο κλείσιμο τα σχολεία, των Μικρών νησιών μας. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, για να βρουν σε άλλους τόπους σχολείο για τα παιδιά τους, όπως γινόταν πριν από 30 χρόνια.

Υγεία : Στα μικρά νησιά έχουν συσταθεί τα λεγόμενα περιφερειακά ιατρεία. Αυτά είναι μονοθέσια και καλύπτουν μικρούς πληθυσμούς. Στελεχώνονται τουλάχιστον από ένα ειδικευμένο γιατρό και μία νοσηλεύτρια. Κατά την τουριστική όμως περίοδο,ο πληθυσμός στα νησάκια δεκαπλασιάζεται. Η λειτουργία του ιατρείου είναι αναγκαία για όλο το 24ωρο. Ένας γιατρός είναι αδύνατο να τα βγάλει πέρα. Ιδιαίτερα στα μικρά και απομονωμένα νησιά, δεν υπάρχει δυνατότητα εντός του νησιού να υπάρχει και άλλος γιατρός, έστω και ιδιώτης.

Και ενώ υπάρχει η ανάγκη για τον μόνιμο πληθυσμό, αλλά και για τους καλοκαιρινούς, συνήθως πολυπληθείς επισκέπτες, ενίσχυσης σε ιατρικό προσωπικό, διαπιστώνουμε ότι σε πολλά νησιά, δεν υπάρχει ούτε ένας έστω και χωρίς ειδικότητα γιατρός. Οι γιατροί ακόμα και χωρίς ειδικότητα δεν προτιμούν τα μικρά νησιά μας, παρά το γεγονός ότι τους παρέχουμε και δωρεάν στέγη, λόγω των απελπιστικά υποβαθμισμένων αποδοχών τους.

Η λειτουργία και οι ελλείψεις των γειτονικών νοσοκομείων σε προσωπικό και υποδομές, συνεχώς υποβαθμίζονται, ενώ κομβικά νοσοκομεία όπως το νοσοκομείο Νάξου ουσιαστικά με την συγχώνευση καταργούνται ενώ άλλα όπως της Σαντορίνης έχει μείνει μονίμως στα χαρτιά και τα προβλήματα υγείας όλο και μεγεθύνονται. Οι κάτοικοι και κυρίως εκείνοι, που έχουν προβλήματα υγείας, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα νησιά. Ενώ στους τουρίστες επικρατεί σκεπτικισμός.

Τοπική αυτοδιοίκηση : Με την συνένωση των Δήμων, την μεγάλη μείωση των εργαζομένων και τις περικοπές των αναγκαίων για την λειτουργία τους χρηματοδοτήσεων, προκλήθηκε μεγάλη δυσλειτουργία των υπηρεσιών τους. Η συγκεντρωτική τοπική αυτοδιοίκηση, έβλαψε σοβαρά τα μικρά νησιά μας, σε όλους τους τομείς δράσης τους. Οι Δημοτικές Κοινότητες αδυνατούν να επιτελέσουν και το στοιχειώδες έργο τους. Η καθαριότητα των νησιών μας και των παραλιών, στηρίζεται πλέον στον εθελοντισμό των κατοίκων. Οι σκουπιδότοποι εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρότατη απειλή για την υγεία φυτών και ζώων και βεβαίως για τους ανθρώπους και λειτουργούν παράνομα.

Οι αποχετεύσεις ανύπαρκτες. Η τυχαία απόρριψη των λυμάτων αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον και απειλεί τους φυσικούς μας θησαυρούς. Οι βιολογικοί καθαρισμοί αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός. Τα προβλήματα της υδροδότησης με επαρκείς ποσότητες καθαρού, πόσιμου και φτηνού σε κόστος νερού, παραμένουν άλυτα, ενώ οι ελπίδες για επίλυση των προβλημάτων αυτών, για την κατασκευή έργων αποχετεύσεως και βιολογικών καθαρισμών, από την ΕΥΔΑΠ, σβήνουν λόγω της διαφαινόμενης ιδιωτικοποίησης του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού πυλώνα. Σε πολλές Δημοτικές Κοινότητες των μικρών νησιών δεν υπάρχει ούτε Γραμματέας.

Φορολογία : - Η κατάργηση των ειδικών αφορολογήτων ορίων για τα νησιά μας. - Η κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα παιδιά ( σημειώνουμε ότι οι περισσότερες οικογένειες ιδιαίτερα στα Μικρά νησιά είναι πολύτεκνες). - Η πτώση του αφορολόγητου στα ακίνητα, στα 50000 Ευρώ, με βαθμιαία αύξηση του συντελεστή φόρου από 1 έως 2,5 τοις χιλίοις. - Η φορολόγηση και των αγροτεμαχίων. - Ο δεκαπλασιασμός του ΤΑΠ.- Η κατάργηση φοροαπαλλαγών. - Το 23% του ΦΠΑ Όλα αυτά αποτελούν σοβαρά αντικίνητρα, για μόνιμη εγκατάσταση στα νησιά και οδηγούν με σιγουριά στην βαθμιαία αναγκαστική εγκατάλειψη τους.

Τουρισμός : Με αυτές τις συνθήκες, η μόλις τα τελευταία χρόνια διαφαινόμενη βαθμιαία αύξηση της επισκεψιμότητας στα μικρά νησιά, απειλείται με ανάσχεση. Αναγκαστικά όλα τα είδη και οι υπηρεσίες, έχουν υψηλότερο κόστος στα νησιά μας. Από την μετακίνηση μέχρι και την διατροφή και αναμένεται λόγω των παραπάνω αναφερομένων φορολογικών επιβαρύνσεων η κατάσταση να χειροτερεύσει. Η εικόνα των νησιών, παρά το φυσικό κάλλος, δεν είναι ελκυστική για τους επισκέπτες, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων. Ήδη πήραμε μια γεύση από την περσινή χρονιά, που αν και υπήρχε καλή επισκεψιμότητα, τα χρήματα που έμειναν στα νησιά, ήσαν λιγότερα και τα δικαιολογημένα παράπονα περισσότερα.

Θάλασσα και αλιεία : Το υδάτινο περιβάλλον των νησιών μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Λόγω της υπεραλίευσης παράνομης και νόμιμης η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται. Τα υποθαλάσσια δάση ποσειδωνίων, που αποτελούν τεράστια μηχανή κατανάλωσης διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής απαραίτητου για την ζωή Οξυγόνου, καταστρέφονται εξ αιτίας δραστηριοτήτων του ανθρώπου και ρύπανσης. Παράλληλα ανεβαίνει και η θερμοκρασία του βυθού. Σε βάθη περίπου 30 μέτρων, μετρήθηκε θερμοκρασία 27 βαθμών Κελσίου, που σημαίνει καταστροφή φυτών και ψαριών.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά τις τοπικές οικονομίες και η φυσική καταστροφή επεκτείνεται και στις παραλίες. Την κατάσταση αυτή δεν μπορούμε χωρίς το ενδιαφέρον της πολιτείας να επιλύσουμε. Υπάρχει ανάγκη να ορισθούν θαλάσσιες περιοχές, ως πάρκα περιβαλλοντικής προστασίας. Να παταχθεί το παράνομο ψάρεμα που καταστρέφει φυτά και ψάρια και το νόμιμο, με συρόμενα που σαρώνουν τα υποθαλάσσια δάση και με λάμπες που καταστρέφουν όλοι την ζωή του βυθού. Μια μεγάλη αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι και η καταστροφή των δασών της θάλασσας.

Γεωργία κτηνοτροφία : Η Ομοσπονδία των Μικρών Κυκλαδονήσων και οι τοπικοί Σύλλογοι, προσπαθούν να κρατήσουν τον πληθυσμό στα νησιά μας, παίρνοντας και δικές της πρωτοβουλίες, όσον αφορά στην ανάπτυξη της γεωργίας, βασισμένη στις παραδοσιακές ποιοτικές καλλιέργειες με σύγχρονους όμως παραδεκτούς επιστημονικά τρόπους, την συλλογή τοπικών παραδοσιακών σπόρων, την κατοχύρωσή τους και την διατήρηση και διαφύλαξή τους από καταστρεπτικά υβρίδια, με την δημιουργία Τράπεζας σπόρων, που θα ανήκει στους αγρότες.

Για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε την διοργάνωση αγροτικού συνεδρίου, μέσα από το οποίο θα αναπτυχθούν από ειδικούς επιστήμονες και παραδοσιακούς καλλιεργητές, οι προτεινόμενοι τρόποι καλλιεργειών, σύμφωνα με την αποδοτικότητα του κάθε εδάφους, την συλλογή και κατοχύρωση των παραδοσιακών σπόρων, τους τρόπους συσκευασιών, την καλλιέργεια ζωοτροφών, την επίσημη πιστοποίηση και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά. Ανάπτυξη του υγιούς αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος.

Αλληλεγγύη : Όλοι οι νησιώτες που κατοικούν στα νησιά στην Αθήνα και στο εξωτερικό αξιώνουμε την ενεργό στήριξη των νησιών μας. Κάθε νησί έστω και βραχονησίδα, αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, που υπάγεται μεν στην επικράτεια του Ελληνικού κράτους, αλλά δεν πωλείται. Δεν επιτρέπουμε την πώληση των 40 βραχονησίδων, που εκτός της ίδιας αυτών αξίας, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής, ανοίγουν την όρεξη και τον δρόμο, για ξεπούλημα και των άλλων Μικρών κατοικημένων νησιών, που θεωρούμε ότι η αναφορά τους, δεν αποτελεί ούτε κακόγουστο αστείο, ούτε σαπουνόφουσκα. Είμαστε αλληλέγγυοι και με τα άλλα μικρά νησιά του Ιονίου, όπως Το Μαθράκι, οι Οθωνοί, η Ερείκουσα, ο Καστός. Με τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και με την Γαύδο.

Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους απειλούμενους από την βάρβαρη ανθρώπινη πλεονεξία μικρούς παραδείσους όλου του κόσμου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα βάρβαρα μέτρα κατά των μικρών νησιών μας, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να παραμείνουν και να ξεχάσει το ξεπούλημα.

Ζητάμε από την αντιπολίτευση να ασκήσει την κατάλληλη πίεση για ακύρωση των φονικών για τα νησιά μας και για όλη την ανθρωπότητα σχεδίων και να δεσμευθεί ότι θα εντάξει στο πρόγραμμά της τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.

Παρατηρείστε στο βίντεο την Περιοχή Σιφνέικο Σχοινούσας. σε Βάθος 30 μέτρων και με Θερμοκρασία 27ο βαθμούς Κελσίου. Εκεί που άλλοτε έσφυζε η θαλάσσια ζωή, τώρα βλέπουμε ερήμωση και αρρωστημένες Ποσειδωνίες.