Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΙΕΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ Ή ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ

Του Βασιλη Πολυχρονη
 
Η είδηση της ημέρας είναι η κοινή ανακοίνωση Εκκλησίας-κυβέρνησης για τη δημιουργία του λεγόμενου "ιερού" ΤΑΙΠΕΔ,δηλαδή η αξιοποίηση της "εκκλησιαστικής περιουσίας" μέσω μισθώσεων ή πουλήματος κτηρίων και εκτάσεων που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος και η απόδοση του 50% των χρημάτων που θα αποκτώνται,στα κρατικά ταμεία, ενώ το άλλο 50% θα παραμένει στα "ιερά" ταμεία με σκοπό την αξιοποίηση τους προς όφελος των αδυνάτων!

Μέχρις εδώ όλα φαίνονται και ακούγονται καλά. Ο σκοπός φαίνεται ιερός και ανιδιοτελής.Ας δούμε,όμως, κάποια πράγματα,τα οποία δεν.. .κολλάνε με το "ιερό του σκοπού":

Δεν θα αναφερθώ στο ότι τα οποιαδήποτε έσοδα που θα καρπώνεται η Εκκλησία θα είναι αφορολόγητα, λόγω των ειδικών προνομίων που απολαμβάνει. Ούτε θα αναφέρω το ότι το κράτος συνεχίζει να εγγυάται και να αποδίδει τη μισθοδοσία του κλήρου, ούτε ότι τα όποια έσοδα που θα αποκομίζει θα πηγαίνουν αμέσως στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους (στις τσέπες των τοκογλύφων, με λίγα λόγια).

Το θέμα μου είναι άλλο και,συγκεκριμένα, ποιος και με ποια στοιχεία και εχέγγυα θα μας πει ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία?

Αρκούν κάποια χρυσόβουλα από την εποχή του Βυζαντίου ή κάποια φιρμάνια των Αγάδων της τουρκοκρατίας (οι οποίοι την περιουσία που χάριζαν την είχαν αρπάξει από τους κατοίκους των περιοχών που διοικούσαν) για να καθορίσουν την κυριότητα κάποιας έκτασης? Οι εκτάσεις - και δεν είναι λίγες - που διεκδικούνται από τις τοπικές κοινωνίες τι θα απογίνουν, θα δοθούν με... συνοπτικές διαδικασίες στην "Ιερά Αδελφότητα" με σκοπό την "αξιοποίηση" τους από το "Ιερό" ΤΑΙΠΕΔ προς χάριν... του δημοσίου συμφέροντος (αγαπημένη έκφραση που προστίθεται τελευταία στις αποφάσεις του.. .ανεξάρτητου ΣτΕ)?

Τρανό παράδειγμα διεκδικούμενης έκτασης είναι η περιοχή στο βουνό της Πεντέλης που εδώ και χρόνια η Εκκλησία προσπαθεί να καρπωθεί ώστε να εγκαταστήσει... ανεμογεννήτριες (εζήλωσεν...τη δίψα του Γιωργάκη για "πράσινη ενέργεια" η ΔΙΣ)! Οι δικαστική διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και κατοίκων της περιοχής είναι ακόμα σε εξέλιξη!

Σήμερα,όμως,διαβάζουμε ότι από τις πρώτες εκτάσεις που δίνει η Εκκλησία προς αξιοποίηση είναι, ακριβώς, αυτή η περιοχή... η διαφιλονικούμενη περιοχή, η πριοχή που οι κάτοικοι της τη διεκδικούν προς όφελος τους!

Αυτό συμβαίνει και θα συμβαίνει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας! Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, κάποιο τμήμα στο ΣτΕ που θα εκδίδει... fast track αποφάσεις υπέρ της Εκκλησίας (είπαμε... δημόσιο συμφέρον είναι αυτό!)?

Το τελευταίο που θέτω (είπαμε κάποιοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και θυμούνται πολλά) είναι το ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής της "περιουσίας προς αξιοποίηση" εκτείνεται κατά μήκος του παραλιακού τόξου! Μια απ αυτές τις εκτάσεις είναι η περιοχή του "Λαιμού" στη Βουλιαγμένη με το ξενοδοχείο και την όλη έκταση - χρυσάφι για τους κατοίκους της περιοχής!

Το ενδιαφέρον γι αυτό το φιλέτο είναι μεγάλο και προέρχεται από πολλούς "επενδυτές" που θέλουν να το πάρουν κοψοχρονιά!

Τέτοιες εκτάσεις κατά μήκος της παραλίας είναι πάρα πολλές! Κι εδώ μου έρχεται στο μυαλό η δήλωση Σαμαρά για την... αξιοποίηση του παραλιακού τόξου και η μετατροπή της έκτασης σε... "Ριβιέρα του Νότου"! Συνδυάζοντας τη δήλωση Σαμαρά και το ότι αυτές οι εκτάσεις "ανήκουν" στην Εκκλησία (κι ας είναι αμφισβητούμενες από τις τοπικές κοινωνίες... εδώ θα "αναλάβει" το ΣτΕ να... ξεκαθαρίσει τα πράγματα).

Είμαι πια σίγουρος ότι το ξεπούλημα της παραλίας - αλλά και της Ελλάδας γενικότερα - θα πάρει... "ιερό" χαρακτήρα!

Με... Σαμαρικά νταούλια και... Ιερονυμικά θυμιατά θα ξεπουλάμε τα πάντα! Ευλόγησον!!!