Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ήρθε ο Ομπάμα και η Αριστερά ξανάρχισε να μιλά για Δημοκρατία

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Η ομολογουμένως άψογη από πλευράς δομής και νοηματοδότησης ομιλία του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έβαλε φωτιά στο δημόσιο διάλογο για ένα θέμα για το οποίο είχαμε καιρό να ακούσουμε και πολλοί ίσως είχαν πάψει και ολωσδιόλου να το σκέφτονται-τη Δημοκρατία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της εκτός των τειχών Αριστεράς να αποδομήσει τα λόγια του ως προερχόμενα από τον σφαγέα ιμπεριαλιστή αλλά παρ’ όλα αυτά στη βιασύνη της να τοποθετηθεί αναγκάστηκε να ξαναπιάσει έστω και απ’ έξω τα θέματα της δημοκρατίας, ζητήματα τα οποία εδώ απουσιάζουν εκκωφαντικά από τις αναλύσεις της οι οποίες σχεδόν μονοπωλούνται από μεταβατικά προγράμματα στον αέρα και συνθήματα χωρίς γείωση με το τώρα και σύνδεση το ένα με το άλλο.

Και όμως το περιεχόμενο είχε νοήματα από τα οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί ο προσεκτικός παρατηρητής και φυσικά κουβαλούν το ιστορικό βάρος της Αμερικανικής δημοκρατικής παράδοσης, ασχέτως αν αυτή εκμηδενίστηκε κάπου στη πορεία και χάθηκε χωρίς να αφήσει ίχνη πέρα από τα λόγια.

Η δημοκρατία των από τα κάτω, η δημοκρατία των συνελεύσεων μέσα από ομόσπονδες δομές θα μπορούσε να είναι η λύση σε μια μικρή χώρα με τα δικά μας εθνικά, τοπικά και ηθικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το τι σημαίνει Δημοκρατία για κάθε άνθρωπο και για κάθε παράταξη είναι ό,τι καλύτερο για τη μετέπειτα πορεία της πολιτικής ζύμωσης.

Και αν αφορμή για να ανοίξει πλατιά αυτός ο διάλογος ήταν η επίσκεψη του Πλανητάρχη, η ιστορία είναι γεμάτη ειρωνείες.



Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου