Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ανθρώπινη κτηνωδία με θύμα ένα σκυλάκι. Το πέταξε από τον 4ο (βίντεο)

Κοινωνία


Η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της βαρβαρότητα που κάποιος που θέλει να λέγεται άνθρωπος διέπραξε σε βάρος ενός σκυλιού. Αφού το χτύπησε άγρια με μιά σκάλα στον μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου μια πολυκατοικία, στη συνέχεια σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα και μπροστά σε περαστικούς που του φώναζαν να σταματήσει να χτυπά το σκυλάκι, το οποίο ούρλιαζε, το πέταξε από τον 4ο όροφο στο δρόμο.

Το σκυλάκι για καλή του τύχη επέζησε, αλλά έσπασε το πόδι του και τα δόντια του. Η πράξη όμως του ασυνείδητου που δεν μπορεί να νοείται συνάνθρωπος μας, είναι μιά πράξη εγκληματική. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο και διαβάστε στη συνέχεια τι έγραψε στο facebook ένας συνάδελφος δημοσιογράφος, ο Βαγγέλης Μαρκουλής, αυτόπτης μάρτυρας του άγριου περιστατικού.


Βαγγέλης Μαρκουλής από facebook αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού

Σε τι κόσμο ζούμε


Μέρα μεσημέρι. Κοντά στη διασταύρωση των δρόμων Ιεροσολύμων και Σπάρτης στην Πλατεία Αμερικής. Περαστικοί αλλά και εργαζόμενοι σηκώνουν τα μάτια τους στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας. Πολλοί οδηγοί ΙΧ σταματούν και σηκώνουν τα μάτια τους στο ίδιο μπαλκόνι. Κανείς δεν πιστεύει το φριχτό θέαμα που βλέπει. Ένας στην ηλικία των 40- 45 χρόνων, χτυπάει βάναυσα ένα σχετικά μικρόσωμο σκυλάκι, χρησιμοποιώντας μια σκάλα!. Οι κραυγές του ακούγονται μακριά. Δεν είναι ικανές όμως να τον σταματήσουν. Οι περαστικοί αρχίζουν και φωνάζουν;

«Σταμάτα ρε μαλάκα. Τι είναι αυτό που κάνεις. Ψυχή έχει και αυτό».

Απαθές το ανθρωπόμορφο κτήνος, συνεχίζει να το χτυπάει.

Οι περαστικοί συνεχίζουν να τον βρίζουν. Ορισμένοι πλησιάζουν στην είσοδο της πολυκατοικίας:

«Βγες έξω ρε δολοφόνε και να δεις τι έχεις να πάθεις».

Το κτήνος τους κοιτάει επιτιμητικά.

Και χωρίς να χάσει χρόνο, αρπάζει το σκυλάκι και το πετάει από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας!!!

Κοπέλες βλέπουν την τροχιά του άτυχου ζωντανού και κλείνουν τα μάτια τους.

Άκουσαν όμως τον ήχο που έκανε καθώς το κορμί του στην καυτή άσφαλτο. Όλοι έτρεξαν προς το μέρος του.

Κάποια, η πιο ψύχραιμη το πήρε αγκαλιά. Διαπίστωσε ότι ήταν ζωντανό αλλά τα πόδια του κυριολεκτικά θρύψαλα. Πιθανόν να είχε και άλλα τραύματα...

Ο κόσμος μαζεύτηκε απειλητικά στην είσοδο της πολυκατοικίας. Φώναζαν και έβριζαν τον υποτιθέμενο άνθρωπο, που δεν δίστασε να βγάλει το μένος του σε ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα. Που δεν δίστασε να το πετάξει από τον 4ο όροφο. Δεν το είχαν σε τίποτα ορισμένοι να σπάσουν την είσοδο της πολυκατοικίας για να τον βρουν. Δεν χρειάστηκε όμως.

Βγήκε μόνος του. Όταν τον ρώτησαν εν μέσω ορισμένων ψιλών αλλά και χοντρών, τι ήταν αυτό που έκανε, αδιάφορα τους απάντησε ότι το σκυλί έπεσε μόνο του. Προσπάθησε, λέμε τώρα, να διαψεύσει όλους τους αυτόπτες μάρτυρες.

Και εκεί ήταν που έφαγε και κάποιες ακόμα. Μέχρι που ήρθε περιπολικό και τον μάζεψε.

Η κοπέλα που το πήρε αγκαλιά, φρόντισε να μεταφερθεί σε κτηνιατρείο άμεσα.

Τη συνέχεια, δεν την έμαθα. Δεν θα προσέφερε τίποτα. Όση τιμωρία και να του επιβληθεί, είμαι σίγουρος ότι θα πράξει πάλι το ίδιο. Το περιστατικό μου το μετέφερε η ίδια μου η κόρη. Που δεν μπορούσε να ηρεμήσει, ώρες μετά. Όπως σίγουρα και όσοι έτυχαν στο ίδιο σημείο το μεσημέρι. Η ελεύθερη πτώση από τον τέταρτο όροφο, ο γδούπος στην άσφαλτο του άτυχου ζωντανού είναι που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Και σίγουρα, όλους αυτούς, τους βασανίζει το ερώτημα, «σε τι κόσμο ζούμε».

Ίσως ποτέ δεν θα πίστευαν ότι άνθρωπος, θα έφθανε στο σημείο να κακοποιεί βάναυσα ένα ζωάκι. Που υπέμενε καρτερικά στα αιμοβόρα χέρια του. Που λες και ζητούσε βοήθεια από τους περαστικούς. Λες και τον ρωτούσε να καταλάβει το λάθος του.

Τώρα όμως, είναι απόλυτα σίγουροι.»

Σύμφωνα με καταγγελίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιόκτητης του διαμερίσματος έκανε έξωση στους ενοικιαστές του επειδή δεν του πλήρωναν ενοίκια. Όμως μέσα στο σπίτι, είχε παραμείνει το άτυχο τετράποδο της οικογένειας…

Ρ-Ρ
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκκενώσεις στη Θεσσαλονίκη, 74 συλλήψεις και καταδίκες με νόμο Μεταξά.

Του Χρήστου Αβραμίδη


Μια μαύρη εβδομάδα για τις δημοκρατικές ελευθερίες ήταν αυτή που πέρασε, καθώς έξι άνθρωποι καταδικάστηκαν με νόμο του Μεταξά (του 1938) επειδή είχαν καταλάβει εγκαταλειμμένο κτίριο και φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων.

Όλα ξεκίνησαν το ξημέρωμα της Τετάρτης, όταν η ΕΛΑΣ με μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσε τρεις καταλήψεις της Θεσσαλονίκης, συνέλαβε 74 ανθρώπους , που κρατήθηκαν μέχρι την επόμενη μέρα ενώ οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε camps, χωρίς κατηγορίες. Από τους 74 οι 6 καταδικάστηκαν, 3 αθωώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι θα δικαστούν την επόμενη εβδομάδα. Πολλοί λένε ότι ένας από τους λόγους που η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν κατηγόρησαν τους πρόσφυγες είναι ότι ήθελαν να συσκοτίσουν το γεγονός ότι επρόκειτο για καταλήψεις φιλοξενίας προσφύγων

“Ανοίξανε λοιπόν ακόμη και τη ντουλάπα με τους σκελετούς, για να βρουν ό,τι πιο σάπιο και τυραννικό, τα πιο αποκρουστικά διπλοχουντικά νομοθετήματα για να διώξουν και στραγγαλίσουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη “, υποστήριξε η Αρετή Σκουνάκη μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ενώ η συνήγορος υπεράσπισης Έφη Τελλή έγραψε ότι στους περισσότερους συλληφθέντες, αυτούς της Κ. Ντηλ, “δεν τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τηλέφωνο και δεν είχαν καμία πρόσβαση σε φαγητό”.

Οι καταδικασθέντες διέμεναν στην κατάληψη στέγης της Λεωφόρου Νίκης και η κατηγορία είναι “κατάληψη δημοσίου κτιρίου από κοινού” που βασίζεται στο νόμο 1539/1938 του Μεταξά, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον αναγκαστικό νόμο 263/1968, δηλαδή, της επόμενης χούντας.

Οι συγκεκριμένες καταλήψεις λειτουργούσαν με σκοπό τη φιλοξενία οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, ενώ μέσω των δικτύων αλληλεγγύης και της τοπικής κοινωνίας, εξασφαλίζονταν και οι ανάγκες των ανθρώπων που διέμεναν εκεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας στις οποίες συμμετείχαν ισότιμα Έλληνες και μετανάστες (*).

Είχε προηγηθεί παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τις μηνύσεις που κατέθεσαν ταυτόχρονα τις προηγούμενες ημέρες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το Μανδαλίδειο Λ.Νίκης), η Μητρόπολη για το Ορφανοτροφείο, και ο ιδιοκτήτης για την πολυκατοικία στην Καρόλου Ντηλ η οποία παρέμενε άδεια για 5 χρόνια και στις 23/7 είχε πραγματοποιηθεί η κατάληψη Hariye από αλληλέγγυους από όλη την Ευρώπη (οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα πρόσφεραν εθελοντικά υπηρεσίες στους πρόσφυγες σε διάφορες no border κουζίνες).

Τα μπάζα θάβουν τα χαμόγελα

Σε ότι αφορά το δικαστικό κομμάτι, από τους 6 οι 5, καταδικάστηκαν σε 4 μήνες με αναστολή και ο έκτος σε 4 μήνες, εξαγοράσιμη ποινή, με 5 ευρώ την ημέρα), ενώ αθωώθηκαν οι 3 από τους συνολικά 9 συλληφθέντες της συγκεκριμένης δικογραφίας. Ανάμεσα σε άλλους μάρτυρες υπεράσπισης, κατέθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Σπύρος Μαρκέτος που ανέφερε ότι “Το Αριστοτέλειο δεν είχε ζητήσει ποτέ να φύγουν”.

Δύο φοιτητές που έμεναν στο κτίριο υποστήριξαν ότι το έκαναν για οικονομικούς λόγους καθώς υπήρχε ανεργία και δεν είχαν τη δυνατότητα να νοικιάσουν, ιδιαίτερα στα χρόνια που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γρ. Τσιλιμαντός ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το κράτος ήθελε να απαντήσει για το No Border. Το ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες στους πρόσφυγες το θεωρήσαμε δεδομένο. Δε θα τους αφήναμε στο έλεος των καιρικών συνθηκών”, ενώ αναρωτήθηκε σε σχέση με την αστυνομία: “Ποια δεοντολογία επιβάλλει να σπάνε τις πόρτες με σφυριά ενω στον πάνω όροφο μένουν παιδιά;”

Το δικαστήριο για τους 5 συλληφθέντες του Ορφανοτροφείου, αναβλήθηκε για τις 3 Αυγούστου λόγω έλλειψης διερμηνέα όπως και το αντίστοιχο της κατάληψης Κ. Ντηλ που θα γίνει στις 5 Αυγούστου.


Ιερές μπίζνες πάνω στα συντρίμμια της αλληλεγγύης


Οι μπουλντόζες ήταν έτοιμες. Αμέσως μετά την καταστολή του Ορφανοτροφείου, ακολούθησε το γκρέμισμα

Το κτήριο καταλήφθηκε στις αρχές Δεκέμβρη του 2015 και ενώ πολλοί πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη περνούσαν από τη Θεσσαλονίκη. Στο κτίριο στεγάστηκαν ανά διαστήματα περί τους 400 πρόσφυγες. Εκτός από στέγη, παρέχονταν στους πρόσφυγες τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Παλαιότερα το κτίριο λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο μέχρι το 2000. Το 2006 είχε καταληφθεί από αναρχικές συλλογικότητες και είχε εκκενωθεί το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά σε μια επιχείρηση που θυμίζει σε πολλά αυτήν της κυβέρνησης Τσίπρα.

Σημαντική πτυχή είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η “αξιοποίηση” του οικοπέδου που έκανε πολλούς να μιλήσουν για “ιερές μπίζνες”

Το 2011, ο τότε υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος παραχωρεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τη χρήση του για 50 χρόνια (παρότι ο δήμος το διεκδικούσε για μετατροπή του σε βρεφονηπιακό σταθμό) με σκοπό τη λειτουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων.

Όσα σχεδόν γκρεμισμένα.Αυτό ήταν ακόμα εκεί, για να θυμίζει ότι αυτό το κτίριο κάποτε ήταν γεμάτο ζωή!

Η παραχώρηση έγινε υπό κάποιους όρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν εκπληρώθηκαν. Συγκεκριμένα, έδινε δύο επιλογές στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Είτε να επισκευάσει και να λειτουργήσει το κτήριο εντός διετίας, είτε να το κατεδαφίσει και να χτίσει καινούριο, που θα μπορούσε να λειτουργήσει εντός πενταετίας. Εάν οι όροι δεν εκπληρούνταν, η παραχώρηση θα έπαυε να ισχύει.

Διανύοντας το 2016 γινόταν σαφές ότι πλέον πλησίαζε επικίνδυνα για τη Μητρόπολη η συμπλήρωση της πενταετίας και έτσι το κτήριο κινδύνευε να γυρίσει στα χέρια του υπουργείου. Αφού, χωρίς καταληψίες πλέον από το 2013 μέχρι και πριν λίγους μήνες, η Μητρόπολη δεν προχώρησε στην επισκευή του, ενώ για να προχωρήσει σε ανέγερση νέου κτηρίου προέταξε ένα σχέδιο συνολικής επένδυσης 12 εκατομμυρίων (!!) ζητώντας ταυτόχρονα αλλαγές στους όρους δόμησης για να μπορεί να χτίσει ένα νέο πενταώροφο επιφάνειας 5.500 τ.μ.!

Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι μερικοί από τους μετανάστες του ορφανοτροφείου οδηγήθηκαν σε camp που αρνήθηκε να τους δεχτεί λόγω πληρότητας και οι αρχές τούς άφησαν μέσα στη μέση της νύχτας στον προαύλιο χώρο, ενώ στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν αλληλέγγυοι και τους πήραν με αυτοκίνητα στα σπίτια τους.

Η καταστροφή της τέχνης συμπληρώνει το αυταρχικό σκηνικό.

Οι αντιδράσεις


Αμέσως μετά την αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη την Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.Ενώ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, καταλήφθηκαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις δεν εμπόδισαν τους δημάρχους Θεσσαλονίκης και Αθήνας κκ Μπουτάρη και Καμίνη να ζητήσουν την εκκένωση και άλλων καταλήψεων, προετοιμάζοντας έτσι το τοπίο για ένα νέο γύρο καταστολής

Ανακοινώσεις καταγγελίας εξέδωσαν πολλές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

“Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους πρόσφυγες δεν είναι παρά κομμάτι της άθλιας αντιμετώπισης των προσφύγων από την ΕΕ με φράχτες όπως αυτούς στον Έβρο, στοίβαγμα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με το θλιβερό αποτέλεσμα 3.000 πνιγμένους στη Μεσόγειο“, ανέφερε μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ σημειώνεται επίσης ότι “Η κυβέρνηση οργάνωσε την πολυδάπανη επιχείρηση καταστολής, την ίδια στιγμή που αρνείται να διασφαλίσει ανθρώπινους όρους ζωής στους πρόσφυγες“.

Ανακοίνωσε εξέδωσε όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που κατήγγειλε την επιχείρηση. Απλά μέλη που διαφωνούν με την κυβέρνηση ή μακιαβελική τακτική;

Όλα αυτά μικρή σημασία έχουν αφού παρόμοιες ανακοινώσεις από το κυβερνητικό κόμμα ενάντια στην κυβέρνηση έχουν βγει και στο παρελθόν, γεγονός που δεν εμπόδισε καμία από τις επόμενες πολιτικές επιλογές. Ίσα ίσα συνέβαλε κατά περίπτωση στη συγκάλυψη πολιτικών ευθυνών και την επίρριψή τους σε τρίτους (δυνάμεις καταστολής, εκάστοτε υπουργείο κτλ). Ιδιαίτερα στο βαθμό που δεν συνοδεύονται από παραιτήσεις και αποχωρήσεις οι καταγγελίες αυτές είανι ανώδυνες

Πάντως οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα αυτή τη φορά δεν αφήνουν περιθώρια για να αθωωθεί η κυβέρνηση. “Φυσικά και καλύπτω αυτή την ενέργεια, δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει”, είπε.

Ενώ δεν δίστασε να προσθέσει ότι “Κύριο πρόταγμα της Αριστεράς δεν είναι η αυτονομία, αλλά η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων” συμβουλεύοντας ουσιαστικά το κίνημα, να λειτουργεί με τον τρόπο που θεωρεί αποτελεσματικό η Ελληνική Αστυνομία και ο υπουργός της…

Τόσα σπίτια άδεια. Τόσοι άστεγοι άνθρωποι…



Τι απέμεινε τελικά μετά από αυτήν την επιχείρηση;

Τρία κτίρια που γέμισαν ζωή και αλληλεγγύη. Στο Ορφανοτροφείο, η αλληλεγγύη θάβεται πια κάτω απ’ τα συντρίμμια ενώ στη Λεωφόρο Νίκης και στην Κ. Ντηλ, τα πράγματα που δεν μπόρεσαν να πάρουν οι κάτοικοι, παραμένουν κλειδαμπαρωμένα για να θυμίζουν ότι κάποτε αυτά τα μέρη ήταν γεμάτα ζωή, ενώ σήμερα ρημάζουν καθώς φυλάσσονται από πάνοπλους αστυνομικούς.

Δύο ακόμα κτίρια να συμπληρώνουν τον παραλογισμό,ενός κόσμου όπου τόσοι άστεγοι, κοιμούνται έξω από τόσα κτίρια άδεια… Η διαδικασία ποινικοποίησης της αλληλεγγύης είχε ξεκινήσει καιρό τώρα και από την ίδια την κυβέρνηση.Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, είχε ήδη γραφτεί. Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, απελάσεις, εκκένωση Ειδομένης, έντονες αντιδράσεις, συλλήψεις αλληλέγγυων, δυσφημιστικά δημοσιεύματα, εξοντωτικές ταυτοποιήσεις στοιχείων. Στις 3 καταλήψεις η αλληλεγγύη πέθανε. Με κυβερνητική εντολή. Ζήτω η αλληλεγγύη!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο κείμενο χρησιμοποιείται τόσο ο όρος πρόσφυγας όσο και ο όρος μετανάστης, διότι θεωρώ το διαχωρισμό εν μέρει επιβεβλημένο από την εξουσία, προκειμένου να απορρίπτεται με μεγαλύτερη ευκολία ένα μέρος των ανθρώπων. Άλλωστε, η φτώχεια ως λόγος μετακίνησης είναι και αυτή ένας πολύ σοβαρός λόγος, όπως και ο πόλεμος.


Εφημερίδα Πριν
Διαβάστε Περισσότερα »

Το τέμενος του Θεού Στρατιώτη

Τάσος Κωστόπουλος

«Κι αν ακόμη σκοτωθούμε χωριστά / θα τα ξαναπούμε στο Γιασουκούνι / στην πρωτεύουσα των λουλουδιών / μιαν ανοιξιάτικη μέρα»

Dōki no Sakura (εμβατήριο των καμικάζι)

Tο ενδιαφέρον για τη συλλογική μνήμη των πάλαι ποτέ χωρών του Aξονα όσον αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περιορίζεται στη χώρα μας κυρίως στη Γερμανία και, δευτερευόντως, στην Ιταλία ή τη Βουλγαρία.

Απαρατήρητες περνούν, αντίθετα, οι οξύτατες σχετικές αντιπαραθέσεις που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την Ιαπωνία –τον κυριότερο σύμμαχο του Γ' Ράιχ και μία από τις ισχυρότερες σήμερα οικονομίες της υφηλίου.

Κι όμως, αυτή η τελευταία συζήτηση έχει πολύ πιο άμεση σχέση με την τρέχουσα διεθνή πολιτική απ’ ό,τι οι ιδεολογικού τύπου σκιαμαχίες με τη ναζιστική κληρονομιά στην Ευρώπη· ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι άλλωστε πολύ πιθανότερο να ξεκινήσει στην Απω Ανατολή, στο σύνορο δηλαδή της αντιπαράθεσης των δυναμικότερων (και επιθετικότερων) σημερινών καπιταλιστικών σχηματισμών, παρά στα μετόπισθεν της κουρασμένης γηραιάς ηπείρου μας.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, ο ιστορικός ρεβανσισμός (η προσπάθεια ιστορικής «δικαίωσης» των επιθετικών πολέμων που το στρατοκρατικό αυτοκρατορικό καθεστώς διεξήγαγε από το 1937 ώς το 1945 στην Κίνα, τη ΝΑ Ασία και τον Ειρηνικό, σε συμμαχία με τη χιτλερική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία) διαπλέκεται στενά με το μακροχρόνιο αίτημα της ιαπωνικής Δεξιάς για κατάργηση του ειρηνιστικού άρθρου 9 του φιλελεύθερου Συντάγματος που επέβαλαν το 1947 στην ηττημένη χώρα οι ΗΠΑ.

Αρθρο που έχει βέβαια ουσιαστικά παραβιαστεί εδώ και δεκαετίες με τη δημιουργία ισχυρών «Σωμάτων Αυτοάμυνας», αλλά η τροποποίησή του θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων ικανών να διεξαγάγουν ένα μελλοντικό πόλεμο με τη γειτονική Κίνα.

30 Ιουνίου 2016. Ο υπερεθνικιστής υποψήφιος γερουσιαστής Μιγιάκε Χιρόσι κάνει προεκλογικές δηλώσεις μπροστά στο Γιασουκούνι | Τάσος Κωστόπουλος

Το όλο ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τις αναπληρωματικές εκλογές της 10ης Ιουλίου, που έδωσαν στην κυβέρνηση του εθνικιστή Σίνζο Αμπε την απαραίτητη για μια τέτοια μεταβολή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για τη βαρύτητα των ιστορικών αναφορών, στο μυαλό τουλάχιστον των ακροδεξιών σημερινών κυβερνητών, αποκαλυπτική είναι η λίγο παλιότερη (2013) δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ασο Τάρο, πως η Ιαπωνία «πρέπει να πάρει μαθήματα» συνταγματικής αναθεώρησης από την «ανεπαίσθητη» άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 (Ichiyo 2016).

Μια τέτοια εξέλιξη συναντά ωστόσο έντονες αντιδράσεις, τόσο από τις γειτονικές χώρες όσο και στο εσωτερικό της ίδιας της ιαπωνικής κοινωνίας –οι παλιότερες γενιές της οποίας έχουν έντονα σημαδευτεί από την τραγική εμπειρία του τελευταίου πολέμου και διαπαιδαγωγηθεί να θεωρούν την ειρήνη ύψιστο αγαθό.

Ολες αυτές οι αντιθέσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, συμπυκνώνονται πολιτικά σ’ έναν συμβολικά φορτισμένο χώρο στο κέντρο του Τόκιο, σε μικρή απόσταση από τα ανάκτορα και τον αυτοκρατορικό κήπο: το «Τέμενος της Ειρηνικής Χώρας» (Yasukuni Jinja), χώρο θρησκευτικής λατρείας, αντίστοιχο του δικού μας «Αγνωστου Στρατιώτη».

Θεοποίηση των ημέτερων πεσόντων


Το καθαυτό «Τέμενος της Ειρηνικής Χώρας», χώρος πατριωτικού αλλά και τουριστικού προσκυνήματος | Τάσος Κωστόπουλος

Η δημιουργία του Γιασουκούνι υπήρξε απόρροια και συνάμα δομικό στοιχείο της αυταρχικής εθνικής οικοδόμησης που ακολούθησε την ενοποίηση της χώρας κάτω από τον αυτοκρατορικό θεσμό (1868).

Το τέμενος θεμελιώθηκε με αυτοκρατορικό διάταγμα το 1869 ως «στέγη των ψυχών» των πεσόντων της νικήτριας παράταξης κατά την εμφύλια σύρραξη που είχε προηγηθεί και γρήγορα περιήλθε στη δικαιοδοσία των ενόπλων δυνάμεων.

Το όλο εγχείρημα ισοδυναμούσε με δραστική τροποποίηση των παραδοσιακών δοξασιών του σιντοϊσμού («εξευμενιστική» λατρεία των πνευμάτων των νεκρών σε τοπική ή οικογενειακή κλίμακα, χωρίς διάκριση φίλων-εχθρών), ενοποιώντας και επανανοηματοδοτώντας αυτές τις πρακτικές κάτω από κρατικό έλεγχο και καθοδήγηση, με τελικό σκοπό τη διαμόρφωση μιας νοερής εθνικής κοινότητας συγκροτημένης γύρω από τη θεοποίηση και συλλογική λατρεία όσων σκοτώθηκαν για τη χώρα και τον αυτοκράτορα –που, με τη σειρά του, αναγορεύτηκε από την προπαγάνδα του νέου κράτους σε ζωντανό θεό.

Σε αντίθεση με τον δυτικότροπο «άγνωστο στρατιώτη», η λατρεία των πεσόντων είναι εδώ απολύτως εξατομικευμένη.

Κατάλογοι με τα ονόματα των σκοτωμένων στρατιωτών που πρόκειται να θεοποιηθούν υποβάλλονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στη διοίκηση του τεμένους· ακολουθεί ειδική τελετή, με την οποία οι ψυχές αναβαθμίζονται από «ανθρώπινες» (jinrei) σε «θείες» (shinrei) και «στεγάζονται» στο τέμενος.

Μέχρι το 1945 το αποκορύφωμα αυτής της αναβάθμισης ερχόταν με τις περιοδικές επίσημες επισκέψεις του αυτοκράτορα στο Γιασουκούνι, όταν ο επίγειος θεός ερχόταν να προσκυνήσει τους (θεοποιημένους) κοινούς θνητούς που έπεσαν για χάρη του.

Η αποτελεσματικότητα αυτού του θεσμού φάνηκε κυρίως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εκατομμύρια Ιάπωνες κληρωτοί πολέμησαν μέχρι θανάτου με την προσδοκία μιας τέτοιας αποθέωσης.

«Ραντεβού στο Γιασουκούνι» ήταν η συνηθισμένη επωδός του αποχωρισμού μεταξύ συμπολεμιστών –ιδίως στις αποστολές αυτοκτονίας των καμικάζι.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρήκαν τον θάνατο κάτω από τις συμμαχικές βόμβες δεν αξιώθηκαν, απεναντίας, παρόμοια τύχη: η θεοποίηση παρέμεινε μέχρι τέλους αυστηρά μια υπόθεση πολεμιστών.

Η ήττα της Ιαπωνίας στον πόλεμο και η αμερικανική κατοχή που ακολούθησε επέβαλαν την απαγόρευση του «κρατικού σιντοϊσμού», της στρατοκρατικής θεοκρατίας που είχε οργανωθεί γύρω από την ιερότητα του αυτοκράτορα.

Οι κατοχικές αρχές κάλεσαν τη διοίκηση του τεμένους να επιλέξει ανάμεσα στην εκκοσμίκευση με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, από τη μια, και τη μετατροπή του σε ιδιωτικό φορέα, από την άλλη.

Επικράτησε το δεύτερο και στις 7/9/1946 το Γιασουκούνι αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκευτικό ΝΠΙΔ.

Οι «θεοποιήσεις» συνεχίστηκαν, όχι όμως με τη μορφή δημόσιων τελετών αλλά ως γραφειοκρατική διαδικασία (Mullins 2010, σ. 120-3).

Ενώ μέχρι τότε ο κατάλογος των υπό θεοποίηση ψυχών υποβαλλόταν από τις ένοπλες δυνάμεις, στο εξής το καθήκον αυτό ανατέθηκε στο Γραφείο Αρωγής Θυμάτων του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, επικεφαλής του οποίου βρίσκονταν όμως μέχρι το 1970 επιφανείς στρατιωτικοί (Takenaka 2007).

Μέχρι σήμερα το Γιασουκούνι έχει «στεγάσει» συνολικά 2.466.532 ψυχές –στη συντριπτική τους πλειονότητα πεσόντες του Β' Παγκοσμίου (2.133.915), της στρατιωτικής κατοχής της Κίνας (191.250) και του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου των αρχών του αιώνα (88.249) (Tanaka 2007, σ. 121).

Η μεταπολεμική εξέλιξη των νοοτροπιών προίκισε ταυτόχρονα τον χώρο με μια σειρά από συμπληρωματικά μνημεία που επεκτείνουν την απότιση φόρου τιμής προς ποικίλες κατευθύνσεις: δίπλα στο άγαλμα του καμικάζι και το μνημείο του Ινδού δικαστή Ραντχαμπινόντ Παλ, που μειοψήφησε στη μεγάλη δίκη εγκληματιών πολέμου του 1946-48 ζητώντας την αθώωση των κατηγορουμένων, συναντάμε έτσι ένα άγαλμα αφιερωμένο στη χήρα και τα ορφανά του πολέμου, αλλά και τρία αγάλματα για τα άλογα, τα σκυλιά και τα ταχυδρομικά περιστέρια που θυσιάστηκαν στις εθνικές εξορμήσεις του παρελθόντος.

Το εθνικό αφήγημα του τεμένους εμπεδώνεται στο Πολεμικό Μουσείο, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο από το 1882, έκλεισε το 1945 και ξαναλειτούργησε «ανανεωμένο» το 1985.

Οπως εξηγούμε δίπλα, ο ιαπωνικός επεκτατισμός του 1931-1945 δικαιολογείται εδώ απερίφραστα, με τρόπο και επιχειρήματα αδιανόητα για τη σημερινή π.χ. Γερμανία.

Εγκληματίες πολέμου ή εθνομάρτυρες;


Μεταξύ 1951 και 1982, το Γιασουκούνι δέχτηκε επτά επισκέψεις του αυτοκράτορα Χιροχίτο και 49 επισκέψεις 9 διαδοχικών πρωθυπουργών (Tanaka 2007, σ. 125).

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του συνταγματικά επιβεβλημένου χωρισμού κράτους-θρησκείας, όλα αυτά τα προσκυνήματα χαρακτηρίστηκαν «ιδιωτικά».

Δεν συνέβη το ίδιο με τον εθνικιστή πρωθυπουργό Γιασουχίρο Νακασόνε, που έπειτα από εννιά «ιδιωτικές» επισκέψεις μέσα σε μια διετία (1983-85) αποφάσισε να υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών με την επίσημη ιδιότητά του στις 15/8/1985, τεσσαρακοστή επέτειο της ιαπωνικής συνθηκολόγησης στους Συμμάχους.

Η κίνηση αυτή αποτελούσε τμήμα μιας γενικότερης συντηρητικής επίθεσης, που περιλάμβανε από δραστικές αυξήσεις των αμυντικών κονδυλίων μέχρι την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Ο Νακασόνε δεν έκρυψε άλλωστε καθόλου το νόημα της ενέργειάς του: «Απότιση τιμής στους νεκρούς του πολέμου», διακήρυξε, «σημαίνει να κάνεις τον λαό διατεθειμένο να θυσιάσει τη ζωή του για τη χώρα του» (Takayuki 1985).

Στο μεσοδιάστημα, μια καθοριστική αλλαγή είχε επέλθει στο πλήρωμα των ψυχών του τεμένους.

Τιμώμενες ψυχές στην περίμετρο του τεμένους: ο συλλογικός καμικάζι, η ανώνυμη χήρα του πολέμου με τα ορφανά της, τα ζώα (άλογα, σκυλιά, ταχυδρομικά περιστέρια) που έπεσαν στο καθήκον | Τάσος Κωστόπουλος

Στις 17/11/1978 ο νέος αρχιερέας Ναγιαγκόσι Ματσουντάιρα, τέως στρατιωτικός και γιος του αρχιθαλαμηπόλου του αυτοκράτορα, προχώρησε σιωπηρά στη θεοποίηση 14 στελεχών του παλιού καθεστώτος που καταδικάστηκαν το 1948 από το συμμαχικό δικαστήριο ως «εγκληματίες πολέμου Α' κατηγορίας» (οι 7 απ’ αυτούς σε θάνατο) –ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός του Β' Παγκοσμίου Χιντέκι Τότζο και ο «χασάπης του Νανγκίνγκ», στρατηγός Ματσούι Ιουάνε.

Οπως προκύπτει από έγγραφα που δόθηκαν αργότερα στη δημοσιότητα, η διακριτική αυτή αποκατάσταση των εγκληματιών πολέμου είχε δρομολογηθεί ήδη από το 1958· μέχρι το 1966 αγιοποιήθηκαν 934 εκτελεσθέντες «Β'-Γ' κατηγορίας», καταδικασμένοι για κοινά εγκλήματα πολέμου από συμμαχικά στρατοδικεία διαφόρων χωρών, μαζί με άλλους 130 που πέθαναν κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής τους.

Διαφορετικής τάξης πρόβλημα αποτελούσαν ωστόσο οι επώνυμοι κατάδικοι «Α' κατηγορίας», που βαρύνονταν με την κήρυξη του πολέμου («έγκλημα κατά της ειρήνης») και είχαν καταδικαστεί πανηγυρικά από το Ειδικό Διασυμμαχικό Δικαστήριο του Τόκιο, το ασιατικό δηλαδή ισοδύναμο της Νυρεμβέργης.

Μολονότι το Γραφείο Αρωγής Θυμάτων υποστήριξε την αγιοποίησή τους ήδη από το 1966, ο αρχιερέας Φουμιτζάρο Τσουκούμπα απέφυγε κάτι τέτοιο μέχρι τον θάνατό του, το 1978.

Ο διάδοχός του, που προχώρησε στην επίμαχη αγιοποίηση τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα υποστηρίξει απεναντίας δημόσια ακόμη και την ακύρωση της ετυμηγορίας του Ειδικού Δικαστηρίου, ως προϋπόθεση για την αναπτέρωση του εθνικού φρονήματος της νέας γενιάς (Takenaka 2007).

Η θεοποίηση των «εγκληματιών Α' κατηγορίας» προσέδωσε στις ημιεπίσημες επισκέψεις στο Γιασουκούνι ένα νόημα πολύ διαφορετικό από το συνταγματικό πρόβλημα των σχέσεων κράτους-θρησκείας· η απόδοση τιμής (και) στα δικά τους πνεύματα ισοδυναμούσε, γαρ, με συμβολική έγκριση των επιθετικών πολέμων που η Ιαπωνία είχε διαπράξει στις δεκαετίες του 1930 και 1940.

Επιθυμώντας να αποφύγει μια δημόσια συζήτηση για τον τότε δικό του ρόλο, ο Χιροχίτο απέφυγε να ξαναεπισκεφθεί τον χώρο μέχρι τον θάνατό του το 1989.

Σοβαρότερες υπήρξαν οι αντιδράσεις για το επίσημο πρωθυπουργικό προσκύνημα στη γειτονική Κίνα, όπου το ξέσπασμα ενός μαζικού (κι ενίοτε βίαιου) αντιιαπωνικού φοιτητικού κινήματος έφερε σε δύσκολη θέση τον φιλελεύθερο γ.γ. του ΚΚΚ, Χου Γιαομπάνγκ, υπέρμαχο -όπως και ο Νακασόνε- της στενότερης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τον Αύγουστο του 1986, ο γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε έτσι επίσημα ότι, προκειμένου να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» σε βάρος των διεθνών σχέσεων της Ιαπωνίας, το εγχείρημα δεν επρόκειτο να επαναληφθεί.

Ο «εθνομαζοχισμός» στο στόχαστρο


Τιμώμενη ψυχή στην περίμετρο του τεμένους και ο ο Ινδός δικαστής Παλ που αρνήθηκε να καταδικάσει τους Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου | Τάσος Κωστόπουλος

Μια δεκαετία αργότερα, το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο. Είχε προηγηθεί η δημόσια αίτηση συγγνώμης από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μουραγιάμα Τομιίτσι για το επιθετικό και αποικιακό παρελθόν της χώρας (15/8/1995) και η οργανωμένη αντεπίθεση της εθνικιστικής Δεξιάς στο ιδεολογικό πεδίο –με βασικούς εκφραστές την Ιαπωνική Ενωση Οικογενειών των Πεσόντων Πολέμου (Nippon Izokukai), που από το 1956 ζητά την «επανεθνικοποίηση» του Γιασουκούνι, και κυρίως το Ιαπωνικό Συμβούλιο (Nippon Kaigi), ένα ισχυρότατο λόμπι στενά διαπλεκόμενο με την κυβερνητική Δεξιά, το οποίο συστήθηκε το 1997 με διακηρυγμένο στόχο την αποκατάσταση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και του σεβασμού προς τον αυτοκράτορα, την κατάρτιση νέου Συντάγματος «βασισμένου στην εθνική ιδιοπροσωπία» της Ιαπωνίας, την ανάταση του εθνικού φρονήματος και την καταπολέμηση του «εθνομαζοχισμού» στην εκπαίδευση, τον δημόσιο λόγο και την ιστοριογραφία (McNeill 2015).

Η αναθέρμανση του ζητήματος έγινε σε τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες σηματοδότησε ακόμη μια εθνικιστική στροφή της ιαπωνικής πολιτικής ζωής:

⬣ Το 1996, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο, επί χρόνια πρόεδρος του Nippon Izokukai, επισκέφθηκε «σε προσωπική βάση» το Γιασουκούνι την ημέρα των γενεθλίων του.

⬣ Μεταξύ 2001 και 2006, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Κοϊζούμι επισκέφθηκε το Γιασουκούνι έξι φορές. Με επανειλημμένες δηλώσεις του προσέδωσε σ’ αυτές τις επισκέψεις τον χαρακτήρα όχι νομιμοποίησης του ιμπεριαλιστικού παρελθόντος (για το οποίο εξακολούθησε να ζητά δημόσια συγγνώμη), αλλά «εθνικά υπερήφανης» αντίστασης στις σχετικές κινεζικές πιέσεις και διαμαρτυρίες (Tanaka 2007, σ. 134-7).

⬣ Από το 2012 και μετά, ο εθνικιστής Σένζο Αμπε, «σύμβουλος» του Nippon Kaigi από το οποίο προέρχονται 15 από τα 19 μέλη της κυβέρνησής του (Guardian 13/10/2014), θα επιδοθεί σε μια ξέφρενη καμπάνια για τον δομικό μετασχηματισμό της συλλογικής μνήμης, με κεντρικούς άξονες την επιβολή μιας «πατριωτικής» εκπαίδευσης, την εκκαθάριση των σχολικών βιβλίων από εθνικά επιλήψιμες αναφορές, την πάταξη των αριστερών και αντιμιλιταριστών εκπαιδευτικών και την αναμόρφωση των περιφερειακών μουσείων, με απομάκρυνση όσων εκθεμάτων δεν συμφωνούν με τη νέα εθνική αφήγηση.

Στη Βουλή, η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος απαρτίζεται επίσης από μέλη του Nippon Kaigi, που μαζί με άλλους εθνικιστές συναδέλφους τους έχουν σχηματίσει τη διακομματική «φράξια Γιασουκούνι» (Ichiyo 2016).

Μια πτυχή αυτής της εθνικιστικής στροφής ερμηνεύεται ως ρεβάνς των φυσικών επιγόνων της φασιστικής ηγεσίας που οδήγησε τη χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αμπε είναι εγγονός του φασίστα Νομπουσούκε Κίσι, τσάρου της οικονομίας του προτεκτοράτου της Μαντζουρίας προπολεμικά και υπουργού Βιομηχανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που προφυλακίστηκε το 1945-48 ως «εγκληματίας πολέμου Α' κατηγορίας» χωρίς να δικαστεί και μεταπολεμικά χρημάτισε πρωθυπουργός για μια τετραετία (1957-60).

Υπάρχει ωστόσο και μια παράμετρος που συνήθως μένει έξω από τις αναλύσεις αυτής της παλινόρθωσης: η εξάλειψη του ειρηνιστικού άρθρου 9 του ιαπωνικού Συντάγματος και η επιστροφή της χώρας στη μιλιταριστική «κανονικότητα» του παρελθόντος αποτελούν διακηρυγμένο στόχο των ΗΠΑ εδώ και καιρό, προκειμένου το Τόκιο να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο των δυτικών στρατιωτικών δαπανών για την «ανάσχεση» της ΕΣΣΔ παλιότερα και της Κίνας σήμερα.

Εξ ου και οι χαμηλοί τόνοι που η αμερικανική προπαγάνδα τηρεί απέναντι σ’ ένα εθνικιστικό αφήγημα που ευθέως αμφισβητεί τη δική της εκδοχή για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Απω Ανατολή.

Δεν πρόκειται για εξέλιξη των τελευταίων μόνο χρόνων, όπως διαπιστώνουμε από τα διπλωματικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο Wikileaks.

Ειδική έκθεση του Αμερικανού πρέσβη στο Τόκιο με τίτλο «Η διένεξη για το τέμενος Γιασουκούνι» (14/5/1974, αρ. 6219), παραμένει έπειτα από μισό σχεδόν αιώνα εξ ολοκλήρου απόρρητη.

Διαβάστε


► Muto Ichiyo, «Retaking Japan: The Abe Administration’s Campaign to Overturn the Postwar Constitution», The Asia-Pacific Journal, 7/2016.

Διεισδυτική ανάλυση των προσπαθειών για αναθέρμανση του ιαπωνικού εθνικισμού, από έναν παλαίμαχο διανοητή της εγχώριας Νέας Αριστεράς.

► John Nelson, «Social Memory as Ritual Practice: Commemorating Spirits of the Military Dead at Yasukuni Shinto Shrine», The Journal of Asian Studies, 62/3 (2003), σ. 443-467.

Αναλυτική παρουσίαση των μνημονικών πρακτικών που συνδέονται με το Γιασουκούνι και των μετασχηματισμών τους στον χρόνο.

► Akihiko Tanaka, «The Yasukuni Issue and Japan’s International Relations», σε Tsuyoshi Hasegawa – Kazuhiko Togo (eds), East Asia’s Haunted Present. Historical Memories and the Resurgence of Nationalism (Λονδίνο 2008, εκδ. Praeger Security International), σ. 119-141.

Συστηματική σκιαγράφηση της διαπλοκής της υπόθεσης Γιασουκούνι με την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ιαπωνίας από έναν επιφανή πανεπιστημιακό.

► Mark Mullins, «How Yasukuni Shrine Survived the Occupation», Monumenta Nipponica, 65/1 (2010), σ. 89-136.

Το ιστορικό των μεταπολεμικών ζυμώσεων που κατέληξαν στη μετατροπή του Γιασουκούνι σε «ιδιωτικό» ίδρυμα.

► Akiko Takenaka, «Enshrinement Politics: War Dead and War Criminals at Yasukuni», The Asia-Pacific Journal, 6.2007.

Η διαπλοκή του βαθέος κράτους με τη διαδικασία μεταθανάτιας θεοποίησης, όπως αποτυπώνεται σε έγγραφα που δημοσιοποίησε το 2007 η βιβλιοθήκη της ιαπωνικής Βουλής.

► Kan Takayuki, «Nakasone’s Visit to Yasukuni Shrine. A Giant Stride towards Remilitarization», περ. AMPO, 17/3 (1985), σ. 14-16.

Ανάλυση του πολιτικού πλαισίου της επεισοδιακής πρώτης επίσημης μεταπολεμικής επίσκεψης πρωθυπουργού στο Γιασουκούνι, από το σημαντικότερο περιοδικό της ιαπωνικής Νέας Αριστεράς.

► David McNeill, «Nippon Kaigi and the Radical Conservative Project to Take Back Japan», The Asia-Pacific Journal, 12.2015.

Το ακροδεξιό λόμπι που ελέγχει την κυβέρνηση Αμπε και καθοδηγεί την καμπάνια καταπολέμησης του «εθνομαζοχισμού».

► Mark Selden, «Japan, The United States and Yasukuni Nationalism», Economic and Political Weekly, 8.11.2008, σ. 71-77.

Η αντιφατική σχέση των ΗΠΑ με την αναβίωση του ιαπωνικού μιλιταρισμού που αποτυπώνεται συμβολικά στο ζήτημα του Γιασουκούνι.

ΕΦ-ΣΥΝ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ράβδος εν γωνία, άρα… το ΚΚΕ φταίει!

Του Νίκου Μπογιόπουλου



Τι έγινε πέρσι στο δημοψήφισμα; Ο Τσίπρας υπέκλεψε την περηφάνια του ελληνικού λαού. Την μετέτρεψε σε ιταμή συνθηκολόγηση και σε επαίσχυντη προδοσία. Έστησε μια παγίδα στους ψηφοφόρους για να εξαπολύσει το μνημονιακό του «Ναι», το οποίο προηγουμένως το είχε μεταμφιέσει σε ένα κυβερνητικό δήθεν «όχι».

Ας υποθέσουμε
ότι κάποιος τα είχε προβλέψει και τα είχε αποκαλύψει όλα αυτά –πριν το δημοψήφισμα. Τι κρίση ταιριάζει να κάνουμε γι’ αυτόν;  Τι κρίση ταιριάζει στο συγκεκριμένο θέμα, όσον αφορά την επιλογή του να προσπαθήσει να μην θυσιαστεί το περήφανο «Όχι» του λαού στο ψεύτικο «όχι»/«Ναι» του Τσίπρα;

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του συναδέλφου Δ.Κανελλόπουλου – όπως διατυπώνεται σε σχόλιό του για το ΚΚΕ -όποιος τα προέβλεψε και τα αποκάλυψε όλα αυτά, είναι… υπόλογος!

Επιπλέον δεν δικαιούται να χαρακτηρίζει «περήφανο» το «Όχι» ειδάλλως το «σφετερίζεται»! Και τούτο διότι, αφ’ ης στιγμής δεν πήγε με τον (ψεύτη) Τσίπρα, «άφησε το λαό μόνο του» και επομένως «δεν πρέπει να μιλάει τώρα»

Είναι πρόδηλο ότι η σύσταση για σιωπητήριο απευθύνεται – πέραν του ΚΚΕ ως πολιτικό φορέα - και σε όσους εξ’ ημών  μιλήσαμε, αρθρογραφήσαμε και επιχειρηματολογήσαμε, τότε, ώστε  η λαϊκή περηφάνια να μην πέσει θύμα της πολιτικής απάτης.

Προκύπτει πως οτιδήποτε άλλο πέραν της σιωπής μας, πολύ περισσότερο το να αποκαλούμε «περήφανο» το «Όχι» του λαού, συνιστά επιχείρηση «σφετερισμού» του. Ως εκ τούτου θα πρέπει να βγάλουμε τον σκασμό.

Επιτρέψτε μας να παρακούσουμε την παρότρυνση (ή μήπως διαταγή;) να το βουλώσουμε. Δηλώνουμε εκ προοιμίου, επίσης, ότι θα αδιαφορήσουμε απέναντι στα στερεότυπα σχόλια που θα ακολουθήσουν. Επιλέγουμε να συνομιλήσουμε πρώτα και κύρια με τους υπηκόους του βασιλείου της Αυτού Μεγαλειότητας της Λογικής και προσερχόμαστε ενώπιων τους με ειλικρίνεια, τουτέστιν με φανερή και γνωστή την ιδεολογικοπολιτκή μας ταυτότητα που ποτέ δεν την κρύψαμε πίσω από το δάκτυλο της επαγγελματικής μας ιδιότητας.

Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ότι:

α) Ένα βασικό προτέρημα των κομμουνιστών είναι ότι καμιά φορά κάνουν κι αυτοί λάθος στις εκτιμήσεις τους. Μόνο που εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε – αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι – ότι δεν έκαναν κανένα λάθος. Εδώ πέτυχαν διάνα! Οι κομμουνιστές εκτίμησαν πέρσι, πριν το δημοψήφισμα, ότι ο Τσίπρας θα έπαιρνε το «Όχι» και θα το έκανε «Ναι».

β) Όποιος αμφιβάλλει ότι οι κομμουνιστές, ανάμεσά τους και οι κομμουνιστές δημοσιογράφοι, επιβεβαιώθηκαν (δυστυχώς), ας ρίξει μια ματιά στο «αριστερό» μνημόνιο. Στον «αριστερό» κόφτη. Στο «αριστερό» ξεπούλημα. Στον «αριστερό» ΕΝΦΙΑ.

γ) Ο ισχυρισμός ότι «άφησαν το λαό μόνο του» εκείνοι (ανάμεσά τους γραφιάδες, αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι) που προσπάθησαν να μην πέσει ο λαός στη φάκα του Τσίπρα, ο ισχυρισμός πως «σφετερίζονται» την περηφάνια του λαού εκείνοι που πάλεψαν να μην υπονομευτεί η λαϊκή περηφάνια από την κυβερνητική ξεδιαντροπιά, συναγωνίζεται το «ράβδος εν γωνία άρα βρέχει».

Επιπρόσθετα:

1) Ο Τσίπρας αντί να κρύβεται, σχεδόν καθημερινά επαίρεται  για το δημοψήφισμα. Επομένως, την εποχή του Τσίπρα, όποιος αποδίδει κατηγορία «σφετερισμού» του δημοψηφίσματος σε άλλους πλην Τσίπρα, μάλλον δεν έχει ή δεν θέλει να καταλάβει τι έχει συμβεί…

2) Το «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε» μοιάζει διπλά αντιαισθητικός κουτσογιωργισμός ειδικά όταν εκτοξεύεται προς εκείνους που, όταν μίλησαν, λειτούργησαν ως προμηθείς και όχι ως επιμηθείς.

3) Κατά την ίδια συλλογιστική, μήπως οι κομμουνιστές δεν πρέπει να μιλάνε και για το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» επειδή το πήρε το ΠΑΣΟΚ και το ξεφτίλισε, αλλά εκείνοι – οι κομμουνιστές – είχαν την προνοητικότητα να μην πάνε με το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι θα το ξεφτίλιζε; Ή μήπως δεν πρέπει να μιλάνε και για την κατάργηση των Μνημονίων επειδή και τον Ιούνη του ’12 και τον Γενάρη του ‘15 αρνήθηκαν να πάνε με τον Τσίπρα, προειδοποιώντας – από τότε – ότι o Τσίπρας θα ξεφτίλιζε το «κατάργηση σε ένα νόμο με ένα άρθρο»;

Εν κατακλείδι:

Το «Όχι» του ελληνικού λαού πέρσι ήταν τόσο περήφανο όσο ορθή αποδείχτηκε και η ανάλυση που καλούσε να μην παραδοθεί στον Τσίπρα, να μην προσμετρηθεί στο δικό του κάλπικο «όχι», γιατί θα το μετέτρεπε σε μνημονιακό «Ναι».

Οι κρίνοντες, επομένως, κρίνονται κι αυτοί με τη σειρά τους από το αν και κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τους και από το αν και κατά πόσο  αναγνωρίζουν την παραπάνω αλήθεια, όταν ασκούν το (αναφαίρετο) δικαίωμά τους να μιλάνε.

Κρίνονται, επίσης, κι από το αν έχουν συναίσθηση των τριών δεδομένων που προέκυψαν με το δημοψήφισμα:

Πρώτον: Η περήφανη άρνηση της πλειοψηφίας του λαού να συνηγορήσει στο «σφάξε με αγά μου να αγιάσω», ανήκει - ανεξαρτήτως της πολιτικής έκφρασης που έδωσε σε αυτή του την άρνηση - στα τιμαλφή κατά του ραγιαδισμού. Όποιος, τώρα, θέλει να υποδεικνύει ποιος θα επικαλείται και ποιος όχι αυτά τα τιμαλφή, ας ξεκινήσει να κάνει τον επιστάτη προς εκείνους που τα ξεπουλάνε.

Δεύτερον: Η περηφάνια του λαού έπεσε στο δημοψήφισμα θύμα κραυγαλέας εξαπάτησης. Το μέγεθος δε της εξαπάτησης καθιστά την αθλιότητα και την πολιτική ατιμία που διαπράχθηκε αρκετή για να κατατάξει κανείς τους φορείς της στην κατηγορία των εντεταλμένων να κάνουν την πιο βρώμικη δουλειά.

Τρίτον – και εξόχως σημαντικό: Η περηφάνια ως στάση ζωής αποτελεί αναγκαία συνθήκη για το πέρασμα του λαού και του τόπου από την διάψευση στην ελπίδα. Όμως θα μένει πάντα μισή αν δεν συνδυάζεται και από την ικανή συνθήκη: Την πολιτική απόφαση για απαλλαγή από τους πολιτικούς απατεώνες.

Υστερόγραφο:
Ανάλογη άποψη με τον συνάδελφο διατύπωσαν κι άλλοι, τον φέρνουμε όμως ως παράδειγμα πολύ απλά γιατί είναι και φίλος, συνεπώς - ελπίζουμε - δεν θα παρεξηγηθεί.

Ξεκαθαρίζουμε, παράλληλα, ότι δεν θα μπούμε στον πειρασμό μιας επί παντός του επιστητού «τουιτεροσυζήτησης», όπου οι φορείς της επειδή αποφεύγουν να τοποθετούνται στο συγκεκριμένο, ψάχνουν κάθε λογής φιοριτούρα για να καταλήξουν στα προκατασκευασμένα τους στερεότυπα για το ΚΚΕ, τα οποία θυμίζουν την «αντικειμενικότητα» εκείνης της λαϊκής παροιμίας: «Όλα τα στραβά καρβέλια η νύφη τα κάνει»… Θεωρούμε πως μια τέτοια «συζήτηση», για νοήμονα ακροατήρια όπως του ThePressProject, έχει γίνει τόσο ανούσια και βαρετή, πια.

Υστερόγραφο 2: Μετά και το δεύτερο σχόλιο του συναδέρφου Δημήτρη προκύπτει ότι ματαίως θεώρησα πως η «Ράβδος εν γωνία» δεν είχε πάρει οξεία κλίση ήδη από το πρώτο του σχόλιο...

ΤΡΡ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι συμβαίνει στην Τουρκία

 Πέτρος Αργυρίου 


«Τ’ αγόρια μας το κάναν». Paul Henze, σταθμάρχης της CIA στην Άγκυρα για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία του 1980.

Για να καταλάβει κανείς εξελίξεις στην Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις δύο παραμέτρους που τις καθορίζουν: Το εθνο-θρησκευτικό-πολιτικό-πολιτισμικό μωσαϊκό του εσωτερικού της και την γεωπολιτική της σημασία και ευαισθησία, με το δεύτερο να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό με την Ελλάδα και παραδόξως σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θρησκευτικά η Τουρκία έχει μια σουνιτική πλειοψηφία και μια αλεβιτική μειοψηφία.

Εθνολογικά η Τουρκία έχει μια ογκώδη κουρδική μειονότητα.

Πολιτισμικά, η Κωνσταντινούπολη και τα παράλια έχουν πολύ μεγαλύτερο φιλοδυτικό προσανατολισμό λόγω εμπορίου και τουρισμού από ότι η βαθειά Τουρκία.

Πολιτικά, οι επίγονοι του Αττατούρκ Κεμαλιστές, επιμένουν πως ο στρατός είναι ο εγγυητής της τάξης και της ασφάλειας.

Πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι αλληλένδετα. 

Οι Κεμαλικοί σπανίως αμφισβήτησαν τον ισλαμικό χαρακτήρα της Τουρκίας αλλά σχεδόν πάντα επεμβαίνουν όταν εμφανίζονται επίδοξες ισλαμιστικές εξουσίες που απειλούν τη δική τους εξουσία.

Η σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή χωρίς το ρόλο που παίζουν τα στρατιωτικά πραξικοπήματα σε αυτήν.

Μετά το πέρας του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την μετάβαση της διεθνούς εξουσίας από τη Μ.Βρετανία στις ΗΠΑ, η Τουρκία θα ενταχθεί στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.

Η εμφάνιση του διπολικού κόσμου ΗΠΑ/ΕΣΣΔ δεν αφήνει την Τουρκία αμέτοχη: όπως ακριβώς συμβαίνει και στις χώρες της Ευρώπης όπου δημιουργούνται τα περίφημα δίκτυα Stay Behind για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου που παράλληλα έχουν σαν μέλημα και τη στήριξη των φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων -δίκτυα εν δυνάμει δηλαδή γεωπολιτικές οπισθοφυλακές που λειτουργούν όμως περισσότερο ως στρατιωτικοπολιτικές εμπροσθοφυλακές- έτσι και στην Τουρκία δημιουργείται με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ το δίκτυο του Αντιαντάρτικου το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στα περισσότερα τουρκικά πραξικοπήματα.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, το τέλος της χρηματοδότησης του τουρκικού κατεστημένου από το σχέδιο Marshall και το δόγμα Τρούμαν, θα θέσει υπό αμφισβήτηση το σύστημα εξουσίας στην Τουρκία.

Έχει ήδη προηγηθεί το τέλος του μονοκομματικού συστήματος κι η άνοδος του δημοκρατικού κόμματος στην Τουρκία που όμως δεν κατάφερε να λύσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που καθιστούσαν την κατάσταση έκρυθμη στο εσωτερικό.

Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού Adnan Menderes στη Μόσχα: 

Στις 27 Μαίου του 1960 λαμβάνει χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα και ο στρατός δικάζει και εκτελεί τον Menderes μαζί με δύο άλλους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος.

Το πραξικόπημα δεν λύνει κανένα από τα υποβόσκοντα οικονομικά προβλήματα. Η φοιτητική νεολαία και κομμάτι της εργατικής τάξης αρχίζει και ριζοσπαστικοποιείται προς το μαρξισμό, σύμπτωμα επικίνδυνο γεωπολιτικά για τις ΗΠΑ.

Σταδιακά εμφανίζεται και κάτι που περιγράφεται ως αριστερή τρομοκρατία και που θα αποτελέσει το άλλοθι για μια στρατηγική της έντασης και πολύ μεγαλύτερης κλίμακας ακροδεξιάς τρομοκρατίας με πρωταγωνιστές τους Γκρίζους Λύκους και το Αντιαντάρτικο δίκτυο.

Το 1971 λοιπόν ο στρατός αναλαμβάνει ξανά με ένα τελεσίγραφο που αποστέλλει στην πολιτική ηγεσία και γίνεται για μια ακόμη φορά ο απόλυτος ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων.

Ακολουθεί περίοδος καταστολής, διωγμών και βασανιστηρίων που δε λύνει τα οικονομικά προβλήματα του πληθυσμού.

Το αντίθετο: μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 η στρατηγική της έντασης έχει φτάσει στο απόγειο της και το χάος της περιόδου ξεπερνά το χάος των τελών της προηγούμενης δεκαετίας: Σημειώνονται περισσότερες από 5000 πολιτικού χαρακτήρα δολοφονίες!

Και σαν να μην έφταναν τα εσωτερικά της Τουρκίας, έρχεται το 1979 η ισλαμική αντιαντεπανάσταση στο Ιράν. Οι αμερικάνοι έχοντας χάσει το Ιράν, θα κάνουν τα πάντα για να μη ρισκάρουν να χάσουν και την Τουρκία: Έτσι συμβάλλουν στο να επιτύχει το ίδιο το στρατιωτικό κατεστημένο που είτε άμεσα είτε μέσω παραφυάδων του πολώνει την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ένα ακόμη πραξικόπημα το 1980 για να επαναφέρει τον «νόμο και την τάξη».

250000 εως 650000 Τούρκοι φυλακίζονται, 50 εκτελούνται, 100 σκοτώνονται ενώ προσπαθούν να διαφύγουν, άλλοι εκατό πεθαίνουν στη φυλακή, οργανώσεις και συνδικάτα διαλύονται και τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται σε μια επιχείρηση που κάνει τα σημερινά αντίποινα Ερντογάν να μοιάζουν με φτωχό συγγενή.

Το πραξικόπημα του 1980 φέρνει μια πρώτη μεγάλη ρήξη στο βαθύ κράτος: Πάνω από 200 μέλη του μητρικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων κατηγορούνται για περισσότερες από 600 δολοφονίες ενώ αποκαλύπτεται η σχέση τους με τις υπηρεσίες ασφαλείας και με δίκτυα ναρκωτικών και όπλων.

Η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίζεται από μια χαμηλής έντασης σύγκρουση με τους κούρδους του PKK η οποία ολοένα και κλιμακώνεται με το PKK να σχεδιάζει να διακηρύξει κουρδική ανεξαρτησία μέχρι το 1994.

Μετά τον πρώτο πόλεμο του κόλπου που ξεκινά το 1991, οι γεωπολιτικές εξελίξεις οδηγούν ένα κομμάτι της τουρκικής πολιτικής σε συμβιβαστική διάθεση απέναντι στους Κούρδους με ένα κομμάτι του βαθέως κράτους να διαφωνεί έμπρακτα με μια σειρά πολιτικών δολοφονιών και σφαγών που θα χαρακτηριστούν ως «σιωπηλό» πραξικόπημα.

Η περίοδος αυτή θα ξεσκεπάσει το τουρκικό παρακράτος και το δίκτυο Εργκενεκόν. Το τουρκικό παρακράτος έχει αποθρασυνθεί τόσο που ετοιμάζει πραξικόπημα στο … Αζερμπαϊτζάν, επιδιώκοντας να φέρει στην εξουσία έναν φιλότουρκο πρόεδρο, κατά πάσα πιθανότητα με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει ένα «τροχαίο» στο οποίο σκοτώνονται στο ίδιο όχημα διάσημος αξιωματούχος της αστυνομίας μαζί με τον διαβόητο πρώην ηγέτη των γκρίζων λύκων, Αμπτουλάχ Κατλί ενώ του θανάτου διέφυγε ο φιλοκυβερνητικός κούρδος βουλευτής Σεντάτ Βουκάκ.

Η περίπτωση του Αμπτουλάχ Κατλί είναι χαρακτηριστικότατη για το βάθος και την έκταση του παρακράτους: Εκτελεστής με διεθνή εντάλματα σύλληψης, πληρωνόταν από τη MIT σε είδος (ναρκωτικά) τα οποία στη συνέχεια προωθούσε για να αγοράσει εξοπλισμούς, ο Catli κατηγορήθηκε από δημοσίευμα πως σχεδίαζε ενδεχόμενη δολοφονία του τότε Πάπα να τη χρεώσει σε Βούλγαρους και Ρουμάνους.

Ο Κατλί είναι χαρακτηριστικό δείγμα όχι μόνο του τουρκικού παρακράτους αλλά και της τουρκικής παραοικονομίας.

Δεν πρέπει να μας ξενίζει λοιπόν το ότι μια δεκαετία μετά η τουρκική παραοικονομία θα καλοδεχτεί τα φθηνά πετρέλαια των τζιχαντιστών και θα ευνοήσει τις βιομηχανίες εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Για την περίοδο εκείνη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος περηφανεύεται πως: «ήταν πάγια πρακτική της Τουρκικής πολιτικής ζωής».

Η δήλωση αυτή είναι μερική καθώς οι πολιτικές δολοφονίες όπως έχουμε δει είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Τουρκίας.

Άλλος αξιωματούχος δήλωνε πως δεν υπήρχε Τούρκος πολιτικός που να μπορούσε να εκλεγεί χωρίς να έχει ξέπλυμα χρήματος από πίσω να τον στηρίζει, κάτι που συνδυαστικά φανερώνει πως παρακράτος και παραοικονομία εξέβαλαν από κοινού στην τουρκική εξουσία.

Εκείνο ακριβώς το διάστημα, οι σχέσεις Συρίας Τουρκίας θα ομαλοποιηθούν με την έκδοση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν, μια ομαλοποίηση που θα κρατήσει αρκετά χρόνια μέχρι την αποσταθεροποίηση της Συρίας τα τελευταία χρόνια.

Το 1996 το ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας του Νεκμετίν Ερμπακάν κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει συγκυβέρνηση με την Τανσού Τσιλέρ που θα κρατήσει ένα χρόνο. 

Η κυβέρνηση Ερμπακάν, ενός ανθρώπου που είχε διωχθεί από τους πραξικοπηματίες του 1980 και που η πολιτική του είχε απαγορευτεί τότε για μια πενταετία, θα πέσει μετά από στρατιωτικό τελεσίγραφο. Στον Ερμπακάν, δηλωμένο αντισιωνιστή που ήθελε την Τουρκία ισλαμική κι έξω από το ΝΑΤΟ, θα ξαναπαγορευτεί να πολιτευτεί και το κόμμα της Ευημερίας θα απαγορευτεί κι αυτό το 1998 με επιχείρημα την κατάλυση του συνταγματικού διαχωρισμού θρησκείας-κράτους.

Όπως περιγράφει ένας από τους πρωταγωνιστές του άτυπου πραξικοπήματος του 1997: «Στην Τουρκία, έχουμε ένα γάμο του Ισλάμ και της δημοκρατίας. Το παιδί αυτού του γάμου είναι η εκκοσμίκευση. Τώρα, αυτό το παιδί από καιρού σε καιρό αρρωσταίνει. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ο γιατρός που σώζει το παιδί. Αναλόγως με το πόσο άρρωστο είναι το παιδί, χορηγούμε το κατάλληλο φάρμακο για να επανέλθει το παιδί»

Με άλλα λόγια, η Τουρκία είναι μια «ισλαμική δημοκρατία» και το πόσο δημοκρατία και πόσο ισλαμισμός επιτρέπεται σε αυτήν το καθορίζει ο στρατός κατά την παλιά κεμαλική παράδοση.

Μετά την απαγόρευση του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, βουλευτές και μέλη του ανάμεσα στα οποία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδρύουν το κόμμα της Αρετής με πολύ λιγότερο ισλαμικό προφίλ.

Στον τότε δήμαρχο Κωνσταντινούπολης θα απαγορευτεί επίσης η συμμετοχή στην πολιτική για μια πενταετία μετά τη δημόσια απαγγελία ποιήματος που επαινούσε τον ισλαμισμό.

Το 2001 το κόμμα της Αρετής θα απαγορευτεί κι αυτό.

Η ισλαμική πολιτική όμως έχει αρχίσει ήδη να ανασυγκροτείται με μετριοπαθή πρόσωπο: ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, στενός σύμμαχος του Ερντογάν και με στενές σχέσεις με αμερικανικούς παράγοντες, δημιουργεί ένα δίκτυο μέσα στην παιδεία που στην ωρίμανση του θα έχει μεγάλη επιρροή και στο δικαστικό σώμα αλλά και στα μήντια.

Αμέσως μετά την απαγόρευση του κόμματος της Αρετής το 2001, ιδρύεται στη θέση του το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Προόδου το οποίο κερδίζει εύκολα τις εκλογές του 2002.

Πρωθυπουργός γίνεται ο Αμπτουλάχ Γκιούλ. Παρότι ισλαμικό κόμμα, ο προσανατολισμός του είναι αρχικά φιλοδυτικός και φιλοαμερικάνικος.

Για μια ακόμη φορά τα γεωπολιτικά θα επηρεάσουν την πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Η δεύτερη εισβολή στο Ιράκ θα αναστατώσει το ισλαμικό κόμμα καθώς μέλη του σε συνεργασία με το ρεπουμπλικανικό κόμμα θα αντιταχθούν στη χρήση νατοϊκών βάσεων στην Τουρκία για επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Το 2003, με την βοήθεια της επίδρασης του Ιμάμη Γκιουλέν στο δικαστικό σώμα που επέτρεψε την επανάληψη των εκλογών στη Σύρτη αλλά και με τη συναίνεση του ρεπουμπλικανικού κόμματος, η απαγόρευση στον Ερντογάν να λάβει αξιώματα αίρεται.

Το 2003 ο Ερντογάν ορκίζεται πρωθυπουργός και ξεκινάει η θητεία του μακροβιότερου και πιο επιτυχημένου πρωθυπουργού της σύγχρονης Τουρκίας (αξίζει να σημειωθεί ότι από το πραξικόπημα του 1960 μέχρι την εκλογή Ερντογάν, είχαμε 43 πρωθυπουργικές θητείες, σχεδόν μία για κάθε χρόνο).

Η αρχική εστίαση του Ερντογάν είναι στην οικονομία. Ο πληθωρισμός πέφτει, οι Τούρκοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να ανεβαίνουν, η λαοφιλία του Ερντογάν ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

Από το 2007 κι έπειτα, ο Ερντογάν επιχειρεί ανεπιτυχώς συνταγματικές αναθεωρήσεις για να αυξήσει τις πολιτικές δυνάμεις του Προέδρου και να παγιώσει την εκλογική ισχύ του κόμματος.

Στην αρχή της δεκαετίας του 2010, με τη βοήθεια του δικτύου Γκιουλέν, για πρώτη φορά στρατιωτικοί δικάζονται όχι μόνο για τα προηγούμενα πραξικοπήματα αλλά και για πιο σύγχρονα στρατιωτικά σχέδια όπως αυτό της Βαριοπούλας που φημολογούμενα προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά και ρίψη τουρκικού μαχητικού από την Ελλάδα στο Αιγαίο γα να αναβιώσει η στρατηγική της Έντασης.

Παρά τα θετικά του, το κόμμα του Ερντογάν έχει μια νεοθωμανική ατζέντα που επιδιώκει αυξημένη επιρροή της Τουρκίας στη Μ.Ανατολή και τα Βαλκάνια. 

Για να γίνει αυτό στο εσωτερικό πρέπει να ενδυναμωθεί το ισλαμικό στοιχείο ενώ στο εξωτερικό οδηγεί σε ρήξεις με τον δυτικό άξονα, όπως συνέβη στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2008-9 και την Τουρκοισραηλινή ρήξη του 2010 μετά την ισραηλινή επιχείρηση στον Στόλο της Ειρήνης με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Τα γεωπολιτικά θα ενδυναμώσουν την νεοθωμανική ατζέντα και τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να γίνει «Σουλτάνος». Η σύντομη άνοδος του Μοχάμετ Μόρσι της ισλαμικής αδελφότητας στην Αίγυπτο ως παρενέργεια ή συνέπεια της αραβικήςάνοιξης το 2012, θα επιτρέψει στον Ερντογάν να φανταστεί έναν μεγάλο ισλαμικό άξονα Αιγύπτου-Τουρκίας ως αφετηριακού σημείου της ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η ανατροπή του Μόρσι όμως από το στρατιωτικό κατεστημένου της Αιγύπτου θα βάλει τέλος σε αυτό το όραμα και θα ωθήσει τον Ερντογάν να επιδιώξει άλλες οδούς για έναν νεοοθωμανικό αιώνα και ίσως σε μια αντιαμερικανική πικρία.

Η αποσταθεροποίηση της Συρίας θα επιτρέψει στον Ερντογάν να φανταστεί αυξημένη τουρκική επιρροή σε περιοχές της Συρίας, να επιδιώξει μια Συρία υπό τουρκική επιρροή και θα τον στρέψει ενάντια στον παλιό του σύμμαχο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία θα βοηθήσει τους ομόθρησκους τζιχαντιστές τονώνοντας παράλληλα την οικονομία της που ξαναντιμετωπίζει προβλήματα, μέσω του λαθρεμπορίου και αργότερα μέσω της βιομηχανίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Σε εκείνο περίπου το σημείο, εμφανίζεται μια ακόμη αποστασία. Ο πρώην πιστός τους σύμμαχος, ο Ιμάμης Γκιουλέν, δε συμμερίζεται τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν που δυσαρεστούν τους φίλους Αμερικάνους, καθώς ο ίδιος θέλει την Τουρκία ισλαμική μεν, αλλά κατά τα άλλα κατ’ εικόνα και ομοίωση των ΗΠΑ.

Οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν μέχρι και το γιο του Ερντογάν δημοσιοποιούνται μέσα από τα δημοσιογραφικά δίκτυα του Γκιουλέν.

Η δημοφιλία του Ερντογάν όμως αναχαιτίζει την επίδραση των σκανδάλων στην κοινή γνώμη κι ο Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση: κλείνει ειδησεογραφικά δίκτυα, προσπαθεί να λογοκρίνει τα κοινωνικά δίκτυα.

Έχοντας χάσει έναν ισχυρότατο εσωτερικό σύμμαχο, ο Ερντογάν τείνει ένα απρόσμενο κλαδί ελιάς: Προς το φιλοκουρδικό κόμμα.

Στόχος είναι πλέον να αποκτήσει ως πρόεδρος σουλτανική ισχύ.

Και αυτός ο στόχος αποτυγχάνει: Γιατί στις εκλογές του 2015 μπορεί το κόμμα του να βγαίνει ενισχυμένο εκλογικά, δεν αποκτά όμως αυτοδυναμία.

Ο Ερντογάν έχει πλέον απομονωθεί κι από τους εθνικιστές.

Θα επιχειρήσει να αναστρέψει την κατάσταση: ξεκινά ένας ακόμη πόλεμος κατά των Κούρδων με επιχειρήσεις όχι μόνο κατά των Κούρδων στο εσωτερικό αλλά και με αντικουρδικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ που αποτελούν παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητες των υπό διάλυση χωρών. Είναι ο Ερντογάν πλέον που χρησιμοποιεί την στρατηγική της έντασης για να παγιώσει την ισχύ του.

Ο Ερντογάν παίρνει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές… Αλλά το μαχαίρι της πολιτικής του είναι δίκοπο καθώς αυτό που έχει κερδίσει στο εσωτερικό μέτωπο το χάνει στο εξωτερικό.

Κι αυτό γιατί οι Αμερικάνοι έχουν πλέον αρχίσει να ανησυχούν με την ανεξαρτητοποίηση της τουρκικής πολιτικής.

Και δεν είναι μόνο αυτοί: Οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο στη Συριακό παιχνίδι και τα τουρκικά σχέδια δεν συμφωνούν καθόλου μαζί τους.

Ως αποκορύφωμα των εντάσεων, τουρκικά μαχητικά ρίχνουν ρωσικό.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις που οικονομικά επί Ερντογάν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, διαλύονται σε μια μέρα με μεγάλες συνέπειες στην τουρκική οικονομία.

Απομονωμένος από παντού, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να βρει σανίδα σωτηρίας στα ναυάγια του προσφυγικού και θα επιχειρήσει να πάρει σημαντικά ανταλλάγματα από την Ευρώπη για να πάρει πίσω πρόσφυγες.

Η συμφωνία είναι όμως άκρως υποκριτική κι από τις δύο πλευρές.

Δυσαρεστημένος, ο Ερντογάν θα απομακρύνει το μετριοπαθές πρόσωπο του νεοοθωμανισμού στη Δύση, τον Νταβούτουγλου, στενό του συνεργάτη κι αρχιτέκτονα ενός «φυλοδυτικού» νεοοθωμανισμού.

Αφού χάνει έδαφος στις φιλοδοξίες του εκτός Τουρκίας που σε περίπτωση υλοποίησης τους θα του χαρίζαν μια μεσσιανικού τύπου αποδοχή κι όχι μόνο εντός Τουρκίας, ο Ερντογάν πρέπει να σφραγίσει τα πράγματα στο εσωτερικό με το δύσκολο τρόπο: Ο Ερντογάν σκοπεύει να αντικαταστήσει το τουρκικό κατεστημένο με έμπιστους ισλαμιστές.

Το κατεστημένο το γνωρίζει. 

Αυτή είναι η εικόνα πριν το πραξικόπημα: Αμερικανοί, το φιλοαμερικανικό δίκτυο Γκιουλέν και νατοϊκοί και φιλονατοϊκοί αξωματούχοι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

Ήδη όμως το στράτευμα και χάρη και στην παλαιότερη δράση του Γκιουλέν, δεν είναι το κλειστό σύστημα που ήταν κάποτε. Ο φόβος των διαρροών θα κάνει το πραξικόπημα να είναι μικρότερης κλίμακας και τελικά να αποτύχει.

Οι κινήσεις του Ερντογάν προς την Ανατολή με την προσέγγιση της Κίνας, την απόπειρα εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ και πάνω απ΄όλα με την συγγνώμη και την επαναπροσέγγιση με την Μόσχα, καθιστούν προφανές ότι ο Ερντογάν ψάχνει πλέον περιφερειακές συμμαχίες και έχει αποσχιστεί από τον άξονα της Δύσης. Το πραξικόπημα θα επισπευτεί και για αυτό θα αποτύχει. Να θυμηθούμε πως και το πραξικόπημα του 1960 έγινε μετά την επίσκεψη του Μεντέρεζ στη Μόσχα.

Από το στιγμή που ο Ερντογάν διέφυγε της σύλληψης, το πραξικόπημα επιχείρησε να επιβληθεί και ψυχολογικά με τη βοήθεια των δυτικών μήντια που θέλαν από τις πρώτες στιγμές τον Ερντογάν να ψάχνει για άσυλο σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες παράλληλα.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά του πραξικοπήματος άρχισαν να παίρνουν στάση δυτικές κυβερνήσεις πολλές ώρες μετά την εκδήλωσή του ενώ εξίσου δηλωτική ήταν και η εμπλοκή της ΝΑΤΟικής βάσης του Ιντζιρλίκ σε αυτό.

Ο φόβος της διαρροής και η περιορισμένη κίνηση των πληροφοριών είχαν σαν αποτέλεσμα όπως αποκαλύπτεται από διεθνή μήντια στρατιώτες να μην γνωρίζουν ότι μετέχουν στο πραξικόπημα και επομένως να είναι παντελώς απρόθυμοι κι αμήχανοι απέναντι στον κόσμο που έσπευσε να προστατεύσει τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το πραξικόπημα απέτυχε. Σειρά είχε το αντιπραξικόπημα: Μια εκκαθάριση που μοιάζει με πραξικοπηματικές εκκαθαρίσεις: Δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικών, δικαστικών, εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων.

Η σύλληψη επίσης των δύο αεροπόρων που υποτιθέμενα ρίξαν το ρωσικό αεροσκάφος είναι ένα σαφές μήνυμα: Ρωσία, δεν έριξα εγώ ο Ερντογάν το αεροσκάφος σου. Οι αμερικανοκίνητοι πραξικοπηματίες το ρίξαν.

Η αποτυχία του πραξικοπήματος που για μια ακόμη φορά είχε αν όχι την ενθάρρυνση, τουλάχιστον την σιωπηλή ή όχι συναίνεση αμερικανικών παραγόντων, αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο χαστούκι στην αμερικανική γεωπολιτική, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την αναπάντεχη ρωσική επέμβαση στη Συρία, με απρόβλεπτες συνέπειες που είναι ικανές να θρέψουν φιλοδοξίες απογαλακτισμού χωρών από τη δυτική σφαίρα επιρροής.

Όσο για το αν ο Ερντογάν γίνεται πλέον πανίσχυρος στο εσωτερικό θα πρέπει να τονιστεί πως το αντιπραξικόπημα είναι ένα δίκοπο μαχαίρι καθώς με τις τόσες εκκαθαρίσεις είναι αναμενόμενο όχι μόνο ο τουρκικός διοικητικός μηχανισμός να υποβαθμισθεί αλλά παράλληλα ο Ερντογάν να πολώσει αξιωματούχους που δεν έτρεφαν εντελώς αρνητικά συναισθήματα απέναντι του, κάνοντας ακόμη πιο πιθανό ένα μεταπραξικόπημα ή ακόμη ακόμη κι ένα εμφύλιο, όχι στο τόσο κοντινό μέλλον, ενώ οι εστίες πυρός που ο Ερντογάν άνοιξε στο Κουρδικό, είναι πιο ζωντανές από ποτέ.

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, ο Ερντογάν, σπουδαίος μα βραχυπρόθεσμος τακτικιστής, προβαίνει σε μια κίνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία: Συμμαχεί με τον πιο στυγνό εκ των Τούρκων παραδοσιακών πραξικοπηματιών, το μητρικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων, το MHP των ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου όπλων, των δολοφονιών και των σφαγών.

Θα το βρει μπροστά του. 

Κλείνοντας, για αυτούς που αρέσκονται να βλέπουν τη δημοκρατία παντού, ακόμη και σε λίμνη με αλιγάτορες, να μεταφέρουμε τη ρήση του Ερντογάν από προηγούμενες δεκαετίες: Η δημοκρατία είναι σαν ένα λεωφορείο: Όταν φτάσεις στη Στάση σου, κατεβαίνεις.

Δημοκρατία και Τουρκία υπήρξαν σταθερά ασύμβατες μέχρι σήμερα.

agriazwa
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΟΤΑΝ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΚΡΙΜ

Νικόλαος Μπαγιαρτάκης


Πολλοί εκφράζουν την λογική απορία, τι έπαθε ο Σόϊμπλε; Αυτή η ερώτηση δημιουργείται καθώς εκεί που πολλοί ανέμεναν το γνώριμο αποτέλεσμα της τιμωρίας με την περίπτωση τόσο της Ισπανίας, όσο και της Πορτογαλίας για τον εκτροχιασμό τους. Καθώς επί της κρίσεως η όποια χώρα της Ευρωζώνης, εάν εκδήλωνε την αδυναμία της στην συμφωνία ή την όποια αντίδραση της αρνούμενη να τηρήσει τα αυστηρά κριτήρια αυτής, άσχετα από τις οποιονδήποτε συνθήκες και αν είναι η οποιαδήποτε αυτή περίπτωση κάθε φορά, τότε έπεφτε ο αυστηρός πέλεκυς από την Γερμανία με τιμωρητική διάθεση (εάν όχι εκδικητική) προς παραδειγματισμό απέναντι σε κάθε σκέψη άλλης χώρας για τον κάθε αυθάδη που δεν υπέκυψε εξαρχής υπό την ισχύ του Βερολίνου, έντρομος και ιταμός.

Αλήθεια ο σκληρός του Βερολίνου (βλέπε Σόϊμπλε) που στα 7 χρόνια κρίσης διατηρούσε την πιο άτεγκτη στάση απέναντι στην κάθε χώρα της Ευρωζώνης και είχε καταφέρει να γίνει ο πιο μισητός πολιτικός προς τον κάθε λαό, για την στάση του αυτή. Αλήθεια, τι έπαθε και επέτρεψε να μην τιμωρηθούν αυτές οι δύο χώρες του Νότου (η Ισπανία και η Πορτογαλία) (ο ίδιος πριν ένα μήνα δήλωσε ότι εάν η Πορτογαλία δεν εφαρμόσει τα μέτρα της λιτότητας θα οδηγηθεί σε νέο Μνημόνιο);(1)

Αυτός που είχε υποσχεθεί στην συγκυβέρνηση του Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη (το καρότο) ότι αν πετύχουν πλεόνασμα, τότε θα ανοίξει ο διάλογος για το κούρεμα του χρέους (κάτι που το ελληνικό ζήτημα, εάν είχαν την πραγματική θέληση να επιλύσουν, έπρεπε να προϋπάρξει από την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, κατά ομολογία των επίσημων χειλιών του Δ.Ν.Τ. και όχι μόνο), κάτι που η προηγούμενη συγκυβέρνηση έκανε για να γευτεί το καρότο και ως Υπουργός Οικονομίας, ο Στουρνάρας το έθεσε αυτό το ζήτημα στον Γερμανό ομόλογο!!!; του και η απάντηση υπήρξε(2), "Γιάννη, ξέχασε το". Ο ίδιος ο Σόιμπλε σε μία επίδειξη επί της κυβερνήσεως της "Πρώτης φοράς, Αριστερά" (βλέπε ΣυΡιζΑ) και επί Υπουργίας Οικονομικών του Βαρουφάκη, είχε αποκαλέσει τον Έλληνα ομόλογο!!!; του ως "ανόητα αφελή"(3).

Τέλος να θυμίσω ένα ακόμη επεισόδιο που εκτυλίχθηκε με την σημερινή κυβέρνηση, όπου ο Τσίπρας σε ετήσια συνάντηση στο Νταβός, σε προσπάθεια του να "μαλακώσει" τους όρους από την συμφωνία που έφερε (αυτή την αναπτυξιακή, σε πρόσφατες του δηλώσεις) προς τον Γερμανό Υπουργό, εισέπραξε την απάντηση, "είναι η συμφωνία, ηλίθιε!" (παραφράζοντας την γνώριμη φράση του Καρβίλ, "είναι η οικονομία, ηλίθιε")(4).

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, έχει να κάνει με την πρόσφατη έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., εκεί οφείλουν οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί να μην εκπληρώσει τις απειλές του προς τις ίδιες χώρες και σε κανέναν συναισθηματισμό εκ του θαύματος, καθότι ο Γερμανός είναι ορθολογιστής προς τις συμφωνίες για τις άλλες χώρες, πλην της Γαλλίας μέχρι πρόσφατα και της ίδιας της Γερμανίας είτε είναι η ένταξη της ίδιας της Γερμανίας χωρίς να έχει τηρήσει τις προϋποθέσεις του Μάαστριχτ και αυτή πέραν των άλλων χωρών. Όπως και η στροφή της από το μεταναστευτικό ζήτημα για το εργατικό δυναμικό-κεφάλαιο στην βιομηχανική της ελίτ και μέχρι τότε τηρούσε την συνθήκη της Γενεύης μέχρι να νιώσει την οργή των ψηφοφόρων της για να αναστείλει την συνθήκη Σένγκεν (κάτι που δεν θα μπορούσε καμία άλλη χώρα να το κάνει στην Ε.Ε., εκτός της Γερμανίας, βεβαίως).

Ο Σόιμπλε φοβάται ότι η Μ. Β. (Μεγάλη Βρετανία) στο δόγμα πίστης του Τ.Ι.Ν.Α. που έχει επιβληθεί, ότι έδειξε στις άλλες χώρες εάν ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, τότε κόβεται. Η προοπτική της λύσης από την έξοδο της επόμενης χώρας που θα επακολουθήσει και ο τρόμος του να επέλθει η κατάρρευση του σημερινού οικοδομήματος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., αυτές είναι οι μύχιες σκέψεις που επικρατούν στο κεφάλι του Γερμανού. Έπειτα από το "pop-corn effect" των χωρών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., για να στιγματιστεί ανεξίτηλα εκ νέου ότι η Γερμανία είναι η χώρα μπουρλοτιέρης απέναντι στην σταθερότητα, στην ομαλότητα και για την ειρήνη  στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το "pop-corn effect" είναι το "φαινόμενο του ποπ κορν" που προκαλεί την μη αναμενόμενη εκδήλωση από το καλαμπόκι για την βίαιη και γοργή μη συντονισμένη έκρηξη του κατά την θέρμανση του, κανείς δεν ξέρει ποιος σπόρος θα "σκάσει" πρώτος, ποιος δεύτερος και ούτω καθεξής και πόσο θα κρατήσει η ολοκλήρωση του φαινομένου χρονικά. Αντίθετα με το domino effect που είναι το "φαινόμενο του Ντόμινο" και εκεί γνωρίζεις ποιο είναι το πρώτο πλακάκι, μετά ποιο είναι το δεύτερο και τα λοιπά, δηλαδή, είναι μία εκδήλωση συντονισμένη και αναμενόμενη όπου έχει μία συγκεκριμένη πορεία και ορισμένο χρονικό διάστημα), είναι κάτι που τον εξανάγκασε σε μία συμπεριφορά που δεν συνάδουν με του ίδιου τις πεποιθήσεις του και με το ιστορικό που είχε καταγραφεί, μέχρι χθες.

Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ είναι το δίδυμο που είχε ψυχολογήσει στον μέσο Γερμανό εκείνης της εποχής, τα αδέλφια Γκριμ (Γερμανοί και οι ίδιοι)(5). Όπου έγραψαν το παραμύθι που αναφερόταν σε δύο αδέλφια που βρήκαν ένα σπιτάκι (βλέπε Ε.Ε. και Ευρωζώνη) μίας μάγισσας από ζαχαρωτά και άλλου είδους γλυκίσματα και έπεσαν λαίμαργα να το κατασπαράξουν, χωρίς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και φειδώ προς τα ένστικτα τους. Αυτή η συμπεριφορά οδήγησε αυτά τα παιδιά στο παρολίγο θάνατο τους, όπου η μάγισσα ετοιμαζόταν να τα μαγειρέψει και να δειπνήσει με τα ίδια. Το παραμύθι, όπως και το πλήθος αυτών των αφηγημάτων καταλήγουν αίσια, όπου διασώθηκαν αυτοί οι δύο ήρωες του παραμυθιού.

Η ζωή βέβαια δεν συμβαδίζει με τα αφηγήματα, κατά κανόνα' και μπορεί να οδηγήσει σε ένα δυσάρεστο τέλος, μηδέ προ του τέλους μακάριζε. Ήδη οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν το δίδυμο του Βερολίνου και οι άλλοτε θελκτικές αυτές ενώσεις για την κάθε χώρα που έμοιαζε σαν στάδιο της εξέλιξης της κάθε κοινωνίας της ευρωπαϊκής ηπείρου, κάνοντας να επιζητούν διακαώς την ένταξη τους είτε αυτή η ένωση λέγεται Ε.Ε., είτε Ευρωζώνη. Πλέον αυτή η τάση έχει πάρει αντίστροφη πορεία και η Τσεχία και η Πολωνία δεν θέλει να εισέλθει στην Ευρωζώνη, η Μ. Βρετανία ήδη αποχώρησε, η Ελβετία ακύρωσε το αίτημα της για την ένταξη της και η Ισλανδία το ίδιο έκανε, πέρσι.

Όλα αυτά είναι καλά σημάδια και πρέπει να υπάρξουν κινήσεις από την πολιτική και την οικονομική ελίτ του τόπου. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται και η πορεία της Μνημονιακής περιόδου, δυστυχώς δεν μπορεί να μας αφήσει να αισιοδοξούμε ότι θα αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες αυτές και τις επόμενες. Για να γίνει κάτι τέτοιο στο παρόν αλλά και στο μέλλον, τότε πρέπει πρώτα να προηγηθεί κάτι άλλο. Αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από μία ομάδα που θα αναγεννηθεί από τα σπλάχνα αυτής της κοινωνίας και βιωματικά έχει γνωρίσει αυτή την εξέλιξη της οικονομικής καταστροφής, μέσα στο πετσί της, καλά.

Όπου νιώθει και αγωνία με τον διπλανό του σε αυτό που βιώνει, διότι και ο ίδιος αποτελεί μέρος αυτής της πραγματικότητας, αντίθετα με αυτούς που λυμαίνονταν τον τόπο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο μέχρι σήμερα, εκβιάζοντας την κάθε πραγματική κατάσταση του καθένα από εμάς ως όντας  ισχυροί αυτοί έναντι μας. Η ισχύς δεν μπορεί να συμβαδίσει με την δικαιοσύνη, παρά μόνο η πυγμή. Σήμερα, υπάρχει μία ιστορική ευκαιρία να αλλάξει εποχή η χώρα και να πορευτεί στο μέλλον ως μπροστάρης.

Αρκεί να καταλάβει αυτή η κοινωνική ομάδα την τάση της εξέλιξης προς την επόμενη εποχή και ότι έχει μπροστά το τέλος του νεωτερικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα ξεκίνησε το νεωτερικό κράτος-Λεβιάθαν με το νικηφόρο τέλος της επανάστασης απέναντι στους Οθωμανούς και την ποδηγέτηση των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, κάτι που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, άσχετα αν άλλαξαν αυτές οι χώρες και δεν παρέμειναν οι ίδιες από την αρχή τους και δυστυχέστατα με την εσωτερική πέμπτη φάλαγγα των Ελλήνων που συνεχίζει σαν να μην την έχει αγγίξει ποτέ ο χρόνος μέχρι και σήμερα, η ίδια) και πρέπει να μετεξελιχτεί το πολιτικό σύστημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μία κατεύθυνση που αποτυπώνουν σύγχρονοι επιστήμονες (βλέπε Αρτζέμογλου στο βιβλίο του "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη", τον Ρίφκιν στο βιβλίο του η "Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση", τον Κοντογιώργη (στο σύνολο των βιβλίων του), τον Άλβιν Τόφλερ στο "Τρίτο Κύμα" κ.α.. Εδώ θα πεθάνει το κακοφορμισμένο σώμα του Λεβιάθαν, γιατί θα γεννηθεί το καινούργιο από την ελληνική κοινωνία.

Σύνδεσμοι:


(1) Σόιμπλε: Αν χρειαστεί νέο μνημόνιο οι όροι θα είναι εξαιρετικά σκληροί

(2) «Γιάννη ξέχνα το»: Ο Στουρνάρας αρνήθηκε κούρεμα με εντολή Σόιμπλε

(3) Σόιμπλε: Είπα στον Βαρουφάκη ότι είναι «ανόητα αφελής»

(4) Κόντρα Τσίπρα - Σόιμπλε στο Νταβός: «Είναι η εφαρμογή (της συμφωνίας) ηλίθιε..» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

(5) Χάνσελ και Γκρέτελ

Εκ του Δεσμώτη-Μπαγιαρτάκη Νικόλαου του "Νεωτερικού Κράτους - Λεβιάθαν" 
Διαβάστε Περισσότερα »

Όχι άλλο κάρβουνο!

Νίκος Μπογιόπουλος


Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανακήρυξη εταιρείας που θα αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τηλεοπτικών αδειών ματαιώθηκε και κηρύχτηκε άγονος. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κυβέρνηση – που έχει σημαία της το τέλος της μιντιακής ασυδοσίας  – ισχυρίζεται ότι η εν λόγω εξέλιξη δεν προσθέτει όπλα στην παλιά διαπλοκή (την οποία φιλοδοξεί να συμπληρώσει με την νέα διαπλοκή στον χώρο των ΜΜΕ) και διαβεβαιώνει πως μέχρι το τέλος Αυγούστου όλα θα είναι κομπλέ…

Η δίκη για την Ζήμενς αναβλήθηκε επ’ αόριστον καθότι άργησε λίγο η μετάφραση του κατηγορητηρίου. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κυβέρνηση – που έχει σημαία της το τέλος της διαφθοράς – διαβεβαιώνει ότι αυτή τη φορά θα προκάνει με την μετάφραση, δεν θα υπάρξουν οι (προ των πυλών) παραγραφές, κι όλα θα είναι κομπλέ…

Η διάταξη για την δυνατότητα των πολιτικών προσώπων να διαθέτουν οφ σορ εταιρείες αφού ψηφίστηκε, δυο μέρες αργότερα  αντικαταστάθηκε με νέα διάταξη. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κυβέρνηση – που έχει σημαία της το τέλος της ρεμούλας – διαβεβαιώνει ότι τα νομικά αποτελέσματα, που όπως το γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής προκάλεσε η πρώτη της διάταξη, δεν δημιουργούν δεδικασμένο κι ότι όλα είναι κομπλέ…

Τώρα μάθαμε ότι αναβλήθηκε επ’ αόριστον και η δίκη του επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, για την υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες» των ετών 2010-2014 διότι στο εναντίον του κλητήριο θέσπισμα κάποιοι ξέχασαν να αναφέρουν αν οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται τελέστηκαν από αμέλεια ή από δόλο. Ωστόσο φανταζόμαστε ότι για την κυβέρνηση – που έχει σημαία της το τέλος της κοροϊδίας του λαού – δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι κάποια στιγμή Εισαγγελείς και λοιποί αρμόδιοι θα προσδιορίσουν με ακρίβεια την υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον κατηγορούμενο, κάποια επίσης στιγμή η υπόθεση θα ξαναπάει στο ακροατήριο και όλα (θα) είναι κομπλέ…

Είναι φανερό ότι ο πόλεμος κατά της σαπίλας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.    Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά – και κυρίως – δεδομένης της κατάληξης που είχαν οι προηγούμενοι κυβερνητικοί πόλεμοι (πχ αυτοί κατά των Μνημονίων, του ΕΝΦΙΑ, του ψέματος, της πολιτικής απάτης κοκ) εν αναμονή της λήξης του, ας θυμηθούμε εκείνη την σπαρακτική ικεσία: Όχι άλλο κάρβουνο!

ημεροδρόμος
Διαβάστε Περισσότερα »

Pokemon go, προς την ημέρα της φρίκης!!

Του Κώστα Γιαννιώτη


Θυμάμαι, παλιά, στα χωριά κάτι πλαστικές λωρίδες, αλειμμένες με κόλλα και κάποιο εντομοκτόνο, κρεμασμένες από τα ταβάνια των σπιτιών, που πάνω τους ήταν κολλημένες, και νεκρές, εκατοντάδες μύγες!

Ήταν ένας ‘’πρωτόγονος’’ τρόπος προστασίας από τις ενοχλητικές μύγες που πολιορκούσαν τα σπίτια!

Και ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2016, ξανάδα την εικόνα ολοζώντανη μπροστά μου, στην πλατεία Συντάγματος!!

Άνθρωποι-μύγες, αραδιασμένοι και αμίλητοι, ο ένας δίπλα στον άλλον, σκυμμένοι πάνω από ένα κινητό, να παραμιλούν!

Όχι να συνομιλούν! Να παραμιλούν!

Το μόνο που έλειπε από το σκηνικό ήταν οι κρεμασμένες πλαστικές λωρίδες!

Μετά από ώρες έφτασα στο σπίτι μου αλλά ο κόμπος που είχε σταθεί στο λαιμό μου δεν έλεγε να λυθεί! Δεν έλεγε να φύγει!

Νέα παιδιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αποξενωμένα από τον περίγυρο, αποξενωμένα από τον ίδιο τους τον εαυτό!

Κανένας προβληματισμός για το μέλλον τους, καμιά απορία, καμιά άλλη αγωνία, πάρεξ εκείνης της ανεύρεσης και της εξόντωσης του... Pokemon!! Βούιζε το κεφάλι μου, στην προσπάθεια να διακρίνω τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτού του, κατά συρροήν, εγκλήματος που διαπράττεται μπροστά στα αδιάφορα μάτια γονιών, δασκάλων και ειδημόνων!

Αλλά τρόμαξα όταν διαπίστωσα ότι αυτοί οι τελευταίοι ανήκουν σ` εκείνη την ομάδα των ηθικών αυτουργών!

Οι γονείς, που χρόνια τώρα εξαγόραζαν την απουσία τους, την αδιαφορία τους και το κυνήγι της λαμπρής γκλαμουριάς, με ακριβά δώρα –γκάτζετ– στα παιδιά τους, κρατώντας ήσυχη τη συνείδησή τους και καμαρώνοντας ότι έκαναν το γονικό τους καθήκον!!

Οι δάσκαλοι, -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- που αφού εκπαίδευαν (δεν λέω παίδευαν) τους μαθητές τους να ξεχωρίζουν το λ από το φ και το 3 από το 7, έφευγαν για το σπίτι τους βέβαιοι ότι έκαναν το καθήκον τους! Ότι πρόσφεραν υπηρεσίες προς την κοινωνία, παρέχοντάς της χρηστικούς, υπάκουους και πειθήνιους αυριανούς ‘’πολίτες’’, κατ` εικόνα και ομοίωση δική τους!

Αυτοί οι δυο παρέδωσαν αυτά τα παιδιά, αυτούς τους ανθρώπους, σε ένα κράτος που το πρώτο του μέλημα ήταν να δολοφονήσει όποιο όνειρο είχε απομείνει να αναδεύεται στο βάθος τής ύπαρξης αυτών των παιδιών! Σε ένα κράτος που έμαθε να απαιτεί, να κλέβει, να διασύρει και να διδάσκει ότι η υποταγή και η υποτέλεια είναι αναπόφευκτη και, γιατί όχι, αναγκαίο προσόν για την επιτυχία!

Δεν θα κατηγορήσω, λοιπόν, και ούτε πρόκειται να βρίσω αυτό τα παιδιά!

Απλά, θλίβομαι και τα λυπάμαι! Γιατί το κενό που άφησαν γονείς και δάσκαλοι έτρεξε να το καταλάβει το σύστημα του... Μεγάλου Αδερφού, με ‘’παιγνίδια’’ που μπορεί κάποιοι να τα θεωρούν αθώα ή ’’χαζά’’, αλλά που κρύβουν πίσω τους μύχιους στόχους του συστήματος της Νέας Τάξης Πραγμάτων, εφαρμόζοντας την Κοινωνική Μηχανική και αποσκοπώντας σε Επιβεβλημένες Συμπεριφορές σε Επίπεδο Πλειοψηφίας!!

Όλοι αυτοί κινδυνεύουν να δουν τα παιδιά τους εντολοδόχους και αθύρματα κέντρων, που αποσκοπούν στην υποδούλωση και τον εξανδραποδισμό ολόκληρων λαών!

Φοβούνται την αντίδραση της νεολαίας και πασχίζουν να την κάνουν υποχείριο ζόμπι τους!!

Επιστημονικά ελεγμένη και προσαρμοσμένη στις αποπροσανατολισμένες μάζες νέων, τα προγράμματά τους, οδηγούν κατ` αρχήν στην αποξένωση του ατόμου ακόμα κι από το διπλανό του, ακόμα κι από τον εαυτό του, από τις σκέψεις και τα ενδιαφέροντά του!

Οδηγούν το νέο στο δικό του ερημονήσι, σε αναμονή εντολών για την ‘’αποστολή του’’!!

Έβαλαν τους νέους ανθρώπους να κυνηγούν ηλεκτρονικές σκιές και φαντάσματα τρεχοβολώντας όπου του δείχνουν και όπου του τοποθετούν τα pokemons, για να πάψει να βλέπει τους πραγματικούς εχθρούς, που δεν είναι άλλοι από τους εντολείς του!

Για να αποφύγουν τον κίνδυνο να δουν αυτόν το νέο να τρεχοβολά να συναντήσει τους φίλους του για να συζητήσουν ‘’επικίνδυνες –για το σύστημα- παρεκκλίσεις’’!

Μην ξανοιχτούν σε θέματα για το μέλλον τους και τις τύχες τους!

Τους οδηγούν στην εδραίωση της άποψης -σαν δεδομένου- ότι το status quo είναι ανίκητο!!

Τους οδηγούν στην παραίτηση από τη σκληρή πραγματικότητα και τη βίωση μιας εικονικής πραγματικότητας, που μπορεί να τη βιώνει μέσα από το iphone του και το smartphone του! Μακριά από την πραγματική ζωή του και τα προβλήματά της!

Οδηγούν το νέο να ‘’απολαμβάνει’’ το ηλεκτρονικό ‘’κελάηδημα’’ του κότσυφα και του φλώρου!

Να ‘’απολαμβάνει’’ τον ηλεκτρονικό ‘’παφλασμό’’ των κυμάτων και τον ήρεμο φλοίσβο τους!!

Να ‘’απολαμβάνει’’ το ηλεκτρονικό ‘’γέλιο’’!!

Αφού τον φτάσουν στα κρίσιμα άκρα της υπακοής και της υποταγής, στα κελεύσματα του Μεγάλου Αδερφού, θα του δώσουν την κρίσιμη εντολή που θα μοιάζει με το... « Τα pokemons είναι στο σπίτι σου»!! «Ονομάζονται ‘’παππούς’’ και ‘’γιαγιά’’ και έχουν κρύψει τα κειμήλια του πατέρα τους και της μάνας τους φυλαγμένα κάπου! Βρές τα και ειδοποίησε τις αρχές! ».

Θα του μετατρέψουν τις επιθυμίες και τα όνειρα, τις ελπίδες και τις προσμονές σε ηλεκτονικά μηνύματα, μέχρι τη στιγμή που θα υποψιαστεί ότι πρόδωσε τη ζωή του! Τον παππού του, τη γιαγιά του, τον πατέρα του, τη μάνα του, τους φίλους και τους γείτονές του!!

Τότε θα είναι αργά!

Θα τον αφήσουν μόνο του! Με το κλάμα του! Το δικό του κλάμα! Όχι το ηλεκτρονικό!

Γιατί το κλάμα τού κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστό και ανεπανάληπτο! Μη αντιγράψιμο!

Εκεί θα τον αφήσουν να το διαχειριστεί μόνος και ανήμπορος, γιατί όλοι αυτοί που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν και να τον απεγκλωβίσουν από την κόλαση θα είναι ήδη κρατούμενοι!

Μόνο τότε θα καταλάβει ότι είναι, ήδη, διαγραμμένος από το ‘’παιγνίδι’’!

Ότι είναι πια άχρηστος!

Ότι είναι πια νεκρός!!

Στήνονται ημέρες φρίκης για τα παιδιά μας!

Κι εμείς χαζογελάμε ή βρίζουμε!!

Κώστας Γιαννιώτης
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι είδα στην Πάρο στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου από τον Α. Τσίπρα

Πιτσιρίκος


Σήμερα βρέθηκα στην αγαπημένη μου Πάρο για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου από τον Αλέξη Τσίπρα. Εγώ πάω στην Πάρο με το κότερο κάποιου φίλου εφοπλιστή ή με το ελικόπτερο κάποιου φίλου μεγιστάνα αλλά χρειαζόταν ένα πιο μεγάλο αεροδρόμιο για την πλέμπα, αφού ο διάδρομος του παλιού αεροδρομίου ήταν πιο μικρός και από τον διάδρομο του σπιτιού μου.


Όλα τα κορίτσια της Olympic Air είναι φίλες μου, οπότε παρακάλεσα την έξω αριστερά να κοιτάει την έξω δεξιά σαν να της έχει φάει τον άντρα, την έξω δεξιά να μιλάει στη σέντερ φορ σαν να μην τρέχει τίποτα, και την σέντερ φορ να κοιτάει εμένα με το λάγνο βλέμμα που κοιτούσε η Δήμητρα Λιάνη τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του σέρβιρε την ουισκάρα στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής. Είμαι φοβερός σκηνοθέτης, οπότε τα κορίτσια έκαναν αυτό που τους είπα και το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Αν έλειπαν από πίσω κι όλοι αυτοί οι πασόκοι που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να είναι η διαφήμιση της Olympic Air.


Εγκαίνια χωρίς παπάδες δεν γίνονται αλλά κανείς δεν σκέφτεται πως, αν υπήρχαν λιγότεροι παπάδες, θα κάναμε εγκαίνια πιο συχνά και η Πάρος θα είχε διεθνές αεροδρόμιο από την δεκαετία του ’50. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καταπληκτικός στο να κόβει κορδέλες. Όπως μου είπε ένας Παριανός φίλος, «Πιτσιρίκο, ξέρεις πως είμαι δεξιός αλλά, αν ήξερα πως η Αριστερά είναι έτσι, θα ψήφιζα Αριστερά εδώ και δεκαετίες. Τώρα παρακαλάω να μείνει ο Τσίπρας για πάντα.». Αυτός ο φίλος μου από την Πάρο είναι ζάπλουτος. Ευτυχώς που είναι ζάπλουτος, γιατί με φιλοξενεί και μου δίνει και χαρτζιλίκι, για να μπορώ εγώ να γράφω όλα αυτά τα επαναστατικά που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Επέλεξα αυτή τη φωτογραφία όχι για τους παπάδες αλλά επειδή, αν κοιτάξετε πίσω και γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, θα καταλάβετε πως το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι τα Μνημόνια αλλά η τριχόπτωση.


Εδώ ζήτησα από τις πανέμορφες αεροσυνοδούς της Olympic Air να αυτοσχεδιάσουν, ενώ τους έριξα από δίπλα μερικούς φωτογράφους, μπράβους και άλλους κομπάρσους. Καλορίζικο το αεροδρόμιο της Πάρου, και, τώρα που είναι έτοιμο, άντε να το πάρουν κι αυτό οι Γερμανοί. Άλλωστε, γι’ αυτό το φτιάξαμε.

pitsirikos
Διαβάστε Περισσότερα »

Μπάχαλο χωρίς φως

Τυφλοσούρτης, Γκαούρ


Το μπάχαλο είναι διεθνές. Είμαστε σε μια περίοδο εξαιρετικά ασταθή. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κόσμο που η βάση του μοιάζει με κινούμενη άμμο. Τα πάντα είναι ρευστά, μεταβαλλόμενα, σε ρουφάνε προς τα κάτω και όποιος θα ήθελε να αντιδράσει, να αντισταθεί σ’ αυτό, δυσκολεύεται να βρει ένα σταθερό σημείο, στέρεο, να πατήσει…

Η πολιτική σκέψη έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στον τόπο μας, έχουμε πρόβλημα με καλούς αναλυτές, κι αυτοί που είναι καλοί δεν κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο.

Μπορεί κανείς να ψάξει να βρει καλά άρθρα, καλές αναλύσεις, αλλά σημασία έχει ποιος είναι ο λόγος ο οποίος κυριαρχεί. Και ο λόγος που κυριαρχεί καθορίζει και τις πολιτικές επιλογές και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κανείς τις εξελίξεις, τις ερμηνείες που δίνει, τα συμπεράσματα που βγάζει και το πώς καθορίζει τη δική του στάση απέναντι σ’ αυτά που συμβαίνουν.

Κομφούζιο, μπάχαλο. Δεν προλαβαίνεις να συνέλθεις από το σοκ που προκλήθηκε από τα γεγονότα στη Νίκαια της Γαλλίας, έρχεται η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Και αυτά έχουν διαδεχθεί τους σκοτωμούς πριν μια-δυο μέρες στις ΗΠΑ και πάει λέγοντας. Κι αν συνυπολογίσει κανείς αυτά που γίνονται στο Σουδάν και σε άλλες χώρες οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε εδαφική έκταση και πληθυσμό από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι θάνατοι εκεί είναι πολύ περισσότεροι, αλλά επειδή ανήκουν στον Τρίτο Κόσμο ζυγίζονται με διαφορετικά σταθμά, έχουν μικρότερη αξία με τα κριτήρια του σύγχρονου ευρωπαϊκού ανθρωπισμού.

Αν όμως τα υπολογίζαμε όλα λαμβάνοντας υπόψη ότι παντού μιλάμε για ανθρώπους, αυτού του είδους τα γεγονότα που είναι συνεχή σε όλες τις ηπείρους, θα συμφωνούσαμε ότι η τροπή που έχει πάρει ο άνθρωπος τον οδηγεί συνεχώς σε λακκούβες, σε τρύπες, σε χαντάκια, χωρίς να φαίνεται απελευθερωτική λάμψη στον ορίζοντα.

Εξαίρεση αποτελούν μεμονωμένοι άνθρωποι και μερικές συλλογικότητες που προσπαθούν να κρατήσουν μια φλογίτσα ζωντανή.

Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά ακόμα υστερούν, δεν έχουν βγει απ’ αυτή την γκρίζα περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, μετά από μια περίοδο ευημερίας και αισιοδοξίας, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς αισιόδοξες προβλέψεις, τουλάχιστον για το πολύ κοντινό μέλλον, το αύριο…

Δρόμος της Αριστεράς
Διαβάστε Περισσότερα »