Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Κάλεσμα για μποϊκοτάζ στην Pizza Hut που χλευάζει απεργούς πείνας

Αλεξάνδρα Ζουμπαταίου


Η Pizza Hut βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανό μποϊκοτάζ μετά τον δημόσιο χλευασμό του Μάρουαν Μπαργκούτι, Παλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου και ηγέτη της μαζικής απεργίας πείνας στις ισραηλινές φυλακές.

Από τις 17 Απριλίου ο Μπαργκούτι, ηγείται περίπου 1.500 Παλαιστίνιων κρατούμενων σε ανοιχτή απεργία πείνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην αυθαίρετη κράτησή τους, την κακομεταχείριση, την ιατρική αμέλεια και τις περιορισμένες επισκέψεις που δικαιούνται από τις οικογένειες τους.

Η Pizza Hut χρησιμοποίησε screenshot από πλάνα που κυκλοφόρησαν από την φυλακή την Κυριακή, τα οποία υποτίθεται πως δείχνουν τον Μπαργκούτι να τρώει κρυφά στην τουαλέτα του κελιού του.

Δημοσιευμένη την Δευτέρα, στον εβραϊκό λογαριασμό facebook της αλυσίδας, η εικόνα από το κελί του στην οποία έχουν «προσθέσει» και ένα κουτί από πίτσα στο πάτωμα, συνοδεύεται από την λεζάντα: «Μπαργκούτι, αν σπάσεις την απεργία πείνας, γιατί όχι με πίτσα;».


Ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή για την δημοσίευση, η εταιρεία ζήτησε δημόσια συγγνώμη. «Ήταν εντελώς ακατάλληλο και δεν αντανακλά τις αξίες μας ως εταιρεία» δήλωσε εκπρόσωπος της Pizza Hut στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η εταιρεία απολογήθηκε και στην επίσημη σελίδα της στο facebook, αναφέροντας πως η συνεργασία τους με το πρακτορείο που διαχειρίζονταν τον λογαριασμό έχει διακοπεί.

Η δημοσίευση παρόλα αυτά, ξεκίνησε ένα κύμα εκτεταμένης κριτικής, με πολλούς να ζητούν το μποϊκοτάρισμα της αλυσίδας. Χρησιμοποιώντας το hashtag #Boycott_PizzaHut, πολλοί χρήστες του Twitter διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός και κάποιοι μάλιστα έφτιαξαν και τα δικά τους λογότυπα για την Pizza Hut.


Την Δευτέρα οι εκπρόσωποι των Παλαιστίνιων απεργών πείνας χαρακτήρισαν τα πλάνα στα οποία ο Μπαργκούτι φέρεται να τρώει, ως «ψευδείς φήμες» και μια «Ισραηλινή προσπάθεια για ψυχολογικό πόλεμο». Δήλωσαν επίσης πως το υλικό είναι από το 2004 και η κυκλοφορία του ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια για δημιουργία σύγχυσης στην εκστρατεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η απεργία μπαίνει στο στόχαστρο των Ισραηλινών. Μια εβδομάδα από την αρχή της, ομάδα Ισραηλινών έστησε σχάρες με κρέατα ακριβώς έξω από την φυλακή. «Αυτή την στιγμή (οι απεργοί πείνας) θα μυρίζουν το φαγητό και μπορεί αργότερα να το δουν και στην τηλεόραση» δήλωσαν σε δημοσιογράφους οι Ισραηλινοί.


Πηγή: info-war.gr




Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου