Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Μακεδονία κρατική ονοματολογία

Ισίδωρος Νερούτσος


Σύντροφε! Αν μου επιτρέπεις, η αριστερά δεν πρέπει να παρασυρθεί από της κραυγές των ακροδεξιών νεοναζί Εθνικιστών και να πάρει θέσεις στείρου και αναποτελεσματικού, αντιεθνικισμού χωρίς ουσία. Η στάση αυτή από μόνη της, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ιδιότυπο αντιεθνικισμό, παραλλαγή του γνήσιου Εθνικισμού. Εξ άλλου όσοι καταφέρονται κατά του ονόματος που επιθυμούν να δώσουν στην χώρα τους τα Σκόπια, δεν είναι κατ’ ανάγκη και Εθνικιστές ή ακροδεξιοί. Υπάρχουν πολλοί δημοκρατικοί πολίτες, που καλώς ή κακώς, καλώς κατ εμέ, δεν θέλουν αιτιολογημένα να πάρει η χώρα αυτή την Εθνική ονομασία Μακεδονία.

Η εμμονή μας σε αγοραίο αντιεθνικισμό, μπορεί σίγουρα να οδηγήσει πολλούς πολίτες μακριά από την αριστερά και αυτό θα αποτελούσε ένα ακόμα βαρύ εις βάρος μας πλήγμα, χωρίς το αντίθετο να σημαίνει προσφυγή της αριστεράς σε χυδαίο λαϊκισμό. Το νεοσύστατο κράτος των Σκοπίων, είναι δεδομένο, ότι κυριαρχείται από ακραίες λαθροεθνικιστικές απόψεις. Η αριστερά δεν μπορεί να γίνει σύμμαχος ή αρωγός τέτοιων ιδεών.

Έχει καταρχήν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτος του πλανήτη, να λάβει το όνομα της αρεσκείας του; Η μόνη απάντηση είναι Ναι! Με μία όμως προϋπόθεση. Η ονομασία του κράτους να μην αποτελεί τον επιθετικό πολιορκητικό κριό εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας γειτονικού κράτους και να μην κυριαρχείται από ιστορικά και πολιτιστικά χειραγωγημένα ντοκουμέντα.

Έχουν τα εθνικιστικά αυτά χαρακτηριστικά τα Σκόπια; Ακριβώς και εις ακέραιο. Ποια μπορεί να είναι η απάντηση της αριστεράς;

Ένα απλό ΟΧΙ μόνο ενάντια στον ντόπιο Εθνικισμό, θα αδικούσε την παράταξη του ελεύθερου ανθρώπου και της κοινωνίας, εάν δεν συνοδευόταν και με ένα ηχηρό ΟΧΙ, απέναντι στους επιθετικούς ακροδεξιούς των Σκοπίων.

Εμείς γνωρίζουμε άριστα ότι Έθνος Μακεδονικό, ουδέποτε υπήρξε. Υπήρξε μόνο κρατική οντότητα πολυεθνική, με ηγεσία ελληνικής καταγωγής, από τον οίκο των Τημενιδών ή Αργεάδων ή Ηρακλειδών. Το ότι η κρατική οντότητα της Μακεδονίας, δεν εντασσόταν στο σύνολο των λοιπών Ελληνικών κρατών, δεν σημαίνει ότι επρόκειτο περί ξεχωριστής Εθνότητας. Άλλωστε τα Ελληνικά πόλεις κράτη, αποτελούσαν πάντοτε ξεχωριστές κρατικές οντότητες, πολλές φορές, τις περισσότερες και εχθρικές μεταξύ τους.

Η γλώσσα, η γραφή, τα ονόματα και τα νομίσματα επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό. Εξ άλλου υπάρχουν και τα γραπτά της εποχής, από τον ιστορικό Θουκυδίδη. Εμείς οι αριστεροί δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε στείρο εθνικισμό και να ακολουθήσουμε την τακτική των ακροδεξιών των Σκοπίων και της Ελλάδας, γιατί έχουμε ατράνταχτα επιχειρήματα, πολιτικά, ιστορικά και πολιτιστικά και αυτά πρέπει να αντιτάσσουμε σε κάθε πλευρά, για απολαβή ουσιαστικών ωφελειών και στους δύο λαούς.

Την σωστή ονοματολογική λύση την δίνει η διεθνής πρακτική


Αν κάποιο κράτος θέλει να ονομαστεί με το κοινό όνομα με άλλη όμορη περιοχή, χρησιμοποιεί κάποιον προσδιορισμό. Όταν πρόκειται για το ίδιο έθνος, που διαμελίστηκε, για διάφορους λόγους, Χρησιμοποιείται γεωγραφικός προσδιορισμός. Ο προσδιορισμός αυτός υποδεικνύει δύο κράτη ένα όμως Έθνος.

Παράδειγμα διαιρεμένων εθνών. Βόρεια Κορέα- Νότια Κορέα. Ανατολική Γερμανία - Δυτική Γερμανία. Βόρεια Ιρλανδία – Νότια Ιρλανδία. Εάν στην ίδια ονομαστικά περιοχή, υπάρχουν δύο κράτη, που κατοικούνται από διαφορετικές Εθνότητες, χρησιμοποιείται

Μόνο εθνικός προσδιορισμός ο οποίος σαφέστατα υποδεικνύει ότι στην ίδια ονομαστικά περιοχή, κατοικούν πολίτες διαφορετικών Εθνικοτήτων. όπως π,χ, Τουρκοκύπριοι – Ελληνοκύπριοι. Η προσωρινή ονομασία των Σκοπίων, ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ικανοποιεί τον όρο του Εθνικού προσδιορισμού, γιατί η ονομασία δεν αναφέρεται σε κράτος, αλλά σε περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία, με εθνότητα όμως Γιουγκοσλαβική.

Όμως επειδή στην κυβέρνηση της κολωτούμπας, ασκούνται έξωθεν πιέσεις, με σκοπό την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτή η κυβέρνηση του δώστα όλα, σχεδιάζει τεχνάσματα για παράδοση ξανά άνευ όρων. Η επίσκεψη Τσιπρ(όλ)α, στον αρχιεπίσκοπο, φανερώνει και τις προθέσεις.

Η Αριστερά με την κατά κανόνα σωστή προσήλωσή της σε αγώνα εναντίον στον ρατσισμό, τον Εθνικισμό και την ξενοφοβία, δεν πρέπει παρασυρόμενη από υπαρκτά εμπλεκόμενα στην υπόθεση, Εθνικιστικά στοιχεία, να στηρίξει, χωρίς στην πραγματικότητα να το επιθυμεί, τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ.




Ισίδωρος Νερούτσος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου