Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Οι δίδυμες που επαναπροσδιόρισαν την έννοια της φυλής

Μάρθα Κίσκιλα


Η ιστορία έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι καθορίζουν τις φυλές βασιζόμενοι στο χρώμα του δέρματος. Αλλά η μελέτη της ανθρώπινης γενετικής τον 21ο αιώνα μας έδειξε ότι στην πραγματικότητα όλη η ιδέα της φυλής είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση. Δύο αδερφές από την Αγγλία έρχονται για να το επιβεβαιώσουν με τον δικό τους τρόπο.

Η Marcia και η Millie είναι δίδυμες και παρόλο που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος. Η πρόσφατη ιστορία του National Geographic κάνει ένα αφιέρωμα στο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις μέσα από την ιστορία των διδύμων και φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια της φυλής, που «δεν έχει γενετική ή επιστημονική βάση».

Όταν η Amanda Wanklin και ο Michael Biggs ερωτεύτηκαν, δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για τις προκλήσεις και τα ρατσιστικά σχόλια που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ως διαφυλετικό ζευγάρι. «Το πιο σημαντικό ήταν ότι θέλαμε να είμαστε μαζί», αναφέρουν στο National Geographic. Εγκαταστάθηκαν στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, με σκοπό να φτιάξουν τη δικό τους οικογένεια. Στις 3 Ιουλίου 2006, η Amanda έφερε στον κόσμο τις δύο κόρες τους -ετεροζυγωτικά δίδυμα- τις οποίες ονόμασαν Millie Marcia Madge Biggs και Marcia Millie Madge Biggs.

Από μικρή ηλικία τα δύο κορίτσια είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά εντελώς διαφορετικό χρώμα δέρματος. Η Marcia είχε καστανόξανθα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα, όπως η μητέρα της που γεννήθηκε στην Αγγλία, ενώ η Millie είχε μαύρα μαλλιά και σκούρο δέρμα όπως ο πατέρας της, ο οποίος είναι από τη Τζαμάικα.


«Δεν ανησυχήσαμε, ούτε προβληματιστήκαμε ποτέ γι΄αυτό. Απλά το αποδεχτήκαμε», αναφέρει ο Michael. «Όταν γεννήθηκαν, τις έβαζα στο καροτσάκι και ο κόσμος με κοιτούσε περίεργα. Μετά παρατηρούσαν τη μία κόρη μου και έπειτα την άλλη. Ύστερα με ρωτούσαν αν είναι δίδυμες. Πάντα απορούσαν με τη διαφορά χρώματος στο δέρμα, αλλά τους εξηγούσα ότι είναι γονιδιακό θέμα», θυμάται η Amanda.


Ο κόσμος που σχολίαζε τα κορίτσια δεν ήταν ποτέ ανοιχτά επικριτικός ή εχθρικός, ήταν απλά περίεργος. Και στη συνέχεια «όσο περνούσε ο καιρός, άρχισαν απλώς να βλέπουν την ομορφιά τους». Η Amanda χαρακτηρίζει τις κόρες της Millie και Marcia το προσωπικό της «ένα στο εκατομμύριο» θαύμα.

Πως εξηγείται επιστημονικά



Ωστόσο, το να γεννήσει ένα διαφυλετικό ζευγάρι διαζυγωτικά δίδυμα που μοιάζουν περισσότερο με τον έναν γονιό από τον άλλον, δεν είναι τόσο σπάνιο, σημειώνει η Alicia Martin, που ασχολείται με την γενετική.

Τα δίδυμα αδελφά αντιπροσωπεύουν περίπου μία στις 100 γεννήσεις. Όταν ένα ζευγάρι από διαφορετικές φυλές κάνει ετεροζυγωτικά δίδυμα, τα χαρακτηριστικά που εμφανίζονται σε κάθε παιδί εξαρτώνται από πολλές μεταβλητές, όπως την προέλευση των προγόνων, σύμφωνα με την Martin, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Broad Institute στο Cambridge.

«Με γενετικούς όρους, το χρώμα του δέρματος δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα με μόνο δύο δυνατότητες. Είναι ένα ποσοτικό χαρακτηριστικό και ο καθένας έχει κάποια κλίση σε αυτό το φάσμα», συμπληρώνει η Martin.

Ιστορικά, όταν οι άνθρωποι βάζουν όρια στην ταυτότητα συχνά βασίζονται στο χρώμα του δέρματος ως μεταβλητή της φυλής. Αλλά η μελέτη της ανθρώπινης γενετικής τον 21ο αιώνα μας έδειξε ότι στην πραγματικότητα όλη η ιδέα της φυλής είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση. «Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι ορατές διαφορές μεταξύ των λαών είναι ατυχήματα της ιστορίας – το αποτέλεσμα των μεταλλάξεων, των μεταναστεύσεων, της φυσικής επιλογής, της απομόνωσης ορισμένων πληθυσμών και της διασταύρωσης μεταξύ άλλων», σημειώνει η δημοσιογράφος Elizabeth Kolbert.


«Δεν είναι φυλετικές διαφορές, επειδή η ίδια η έννοια της φυλής δεν έχει γενετική ή επιστημονική βάση», συμπληρώνει. Ωστόσο 50 χρόνια μετά την δολοφονία του Martin Luther King, Jr. η φυλετική ταυτότητα συνεχίζει να αποτελεί θεμελιώδη διαχωριστική γραμμή σε όλο τον πλανήτη.

«Όλοι πιστεύουν ότι είμαστε απλά οι καλύτερες φίλες»


Τα δίδυμα, από την πλευρά τους, αντιλαμβάνονται πολύ καλά τι σημαίνει ρατσισμός. «Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος σε κρίνει από το χρώμα σου κι όχι από αυτό που πραγματικά είσαι και την προσωπικότητα σου», λέει ο Millie. Η Μαρσσία από τη μεριά της περιγράφει το ρατσισμό ως «αρνητικό πράγμα, διότι μπορεί να βλάψει τα συναισθήματα των ανθρώπων».

Ο Michael ο οποίος έχει ένα συνεργείο αυτοκινήτων, λέει ότι αντιμετωπίζει συχνά επιθετικές συμπεριφορές λόγω του χρώματος του δέρματός του. Θυμάται έντονα ένα περιστατικό από την εφηβική του ηλικία, στο οποίο ένα αυτοκίνητο γεμάτο άντρες είχε σταματήσει δίπλα του και του έκανε λεκτικό πόλεμο με ύβρεις και βρισιές, ενώ περπατούσε με τους αδερφούς του.


«Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά», σημειώνει ο Michael. Ούτε αυτός, ούτε η γυναίκα του έχουν δει ποτέ οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στις κόρες τους. Αλλά και τα δύο κορίτσια παραδέχονται ότι δεν έχουν αισθανθεί ποτέ ρατσισμό όταν οι άνθρωποι καταλαβαίνουν την αντίθεση στην εμφάνιση τους.

«Όταν μας βλέπει ο κόσμος, νομίζει ότι είμαστε απλά οι καλύτερες φίλες. Όταν μαθαίνουν ότι είμαστε δίδυμες σοκάρονται γιατί τους κάνει εντύπωση η διαφορά στο λευκό και μαύρο δέρμα μας», λέει η Marcia. Σχετικά με την προσωπικότητα τους αναφέρουν ότι είναι πολύ διαφορετικές. «Στη Millie αρέσουν κοριτσίστικα πράγματα. Το ροζ κι όλα αυτά», λέει η Marcia. «Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου το ροζ, είμαι αγοροκόριτσο. Ο κόσμος είναι φτιαγμένος όπως είναι».

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου