Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ευρωπαϊκή ανεπάρκεια στην προστασία της φύσης

Τάσος Σαραντής


Ενώ τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενσωματώσει πλήρως τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα άγρια πτηνά και τους οικοτόπους στο εθνικό τους δίκαιο, κανένα από αυτά δεν έχει καταφέρει να τις εφαρμόσει πλήρως.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προστατευόμενα είδη και οι οικότοποι της Ευρώπης να μην απολαμβάνουν την προστασία που η νομοθεσία ορίζει και για την οποία τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την αναλυτική έκθεση με τίτλο «Η κατάσταση εφαρμογής των οδηγιών για τα άγρια πτηνά και τους οικότοπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που έδωσαν στη δημοσιότητα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Bird Life Europe, WWF, European Environmental Bureau και Friends of the Earth Europe.

Η έκθεση έχει ως στόχο την αποτύπωση των τάσεων που αφορούν την κατάσταση της εφαρμογής των οδηγιών στη βάση 11 κριτηρίων.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας


Τα στοιχεία για την κατάσταση εφαρμογής της νομοθεσίας για τη φύση στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά και αρκετά απογοητευτικά. Ακόμα και αν το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν σημαντικά βήματα προόδου, στα οποία περιλαμβάνεται η έγκριση των τριών πρώτων σχεδίων δράσης για την προστασία ειδών της χώρας, η επέκταση του δικτύου Natura 2000 στον θαλάσσιο χώρο ειδικά και η ψήφιση του νέου νόμου για τους φορείς διαχείρισης, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά σε πολύ σημαντικές υποχρεώσεις.

Για πολλά κομβικά θέματα, όπως ο πλήρης χαρακτηρισμός των περιοχών Natura 2000, η δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων σχεδίων, έργων και δραστηριοτήτων στις εν λόγω περιοχές, η παρακολούθηση της κατάστασης των προστατευόμενων στοιχείων της φύσης και η εξασφάλιση επαρκούς και σταθερής χρηματοδότησης και πόρων, η κατάσταση εφαρμογής είναι μερική και ελλιπής.

Σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζουν επίσης οι διαδικασίες που αφορούν τη διαβούλευση, τη συμμετοχή και την εμπλοκή των ενδιαφερόμενων φορέων, οι οποίες, παρ' όλο που δεν είναι νομικά επιβεβλημένες, θεωρούνται κρίσιμες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της προστασίας της φύσης.

Οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις παραθέτουν προτάσεις για την επίσπευση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών και στη χώρα μας, και καλούν, μεταξύ άλλων, την πολιτεία:

• να ολοκληρώσει τον καθορισμό των στόχων διατήρησης για όλες τις περιοχές Natura 2000,

• να διασφαλίσει την αποφυγή υποβάθμισης των περιοχών και της όχλησης ειδών και να εξασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή της δέουσας εκτίμησης για σχέδια ή έργα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις περιοχές Natura 2000,

• να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του πρόσφατα θεσπισμένου εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών,

• να επισπεύσει την εκπόνηση και εφαρμογή τόσο των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura 2000, όσο και των σχεδίων δράσης ειδών.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου