Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές 2019

Παναγιώτα Μπλέτα


Μια ακόμη αναμέτρηση για τις Ευρωεκλογές και δεν υπάρχει σαφής προσανατολισμός των κομμάτων, που παίρνουν μέρος στην κούρσα, αλλά ούτε και των ψηφοφόρων, σχετικά με το ποια Ευρώπη θέλουμε, αν τη θέλουμε…

Ο προεκλογικός αγώνας έχει αποκτήσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών και δεν ανταποκρίνεται στα κακώς κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οπαδισμός τείνει να γίνει πάλι το κίνητρο κατάθεσης ψήφου, ενώ τα προβλήματα διογκώνονται.

Κανείς δεν μιλάει με σαφήνεια για τι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις πολιτικέςτης Ευρωπαικής Ένωσης και πως πρέπει να τις διεκδικήσουμε.

Κανείς δεν μιλάει για την Ευρώπη των κοινωνιών/εθνών αντί της Ευρώπης των αριθμών.

Κανείς δεν βλέπει το γκρεμό…

Το μόνο που ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές συμμαχίες που εξασφαλίζουν την εξουσία των με ή των δε, προσώπων και σχηματισμών.

Η φτώχεια, η εργασιακή φτώχεια που απλώνεται σαν χολέρα, καθώς νομοθετείται και επιβάλλεται, η μη ομαλή μεταναστευτική ενσωμάτωση, ο κατακερματισμός των τοπικών οικονομιών, η εξαθλίωση της τοπικής παραγωγής/μεταποίησης και αντικατάστασης τους από πολυεθνικά προιόντα, μόνο σε μια Ευρώπη των λαών δεν δείχνουν.

Όλα αυτά τα θέματα αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας και για να αντιμετωπισθούν και διορθωθούν απαιτείται σαφής ιδεολογικός προσανατολισμός.

Σαφής ιδεολογικός προσανατολισμός που να ξεκινά και να διακατέχει πρώτα την εκλογική βάση, τους ψηφοφόρους, όλους εμάς δηλαδή.

Και εννοώ ιδεολογία όχι γενική και αόριστη, όπως αυτή που υιοθετείται, ούτε οπαδισμός, αλλά συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα:

1) Ποιους εξυπηρετούν οι υφιστάμενες πολιτικές της Ευρώπης; (Μπορείτε να δώσετε περισσότερες από μια απαντήσεις.)

  • α. Τα έθνη/τους λαούς; (Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους πέντε στην ΕΕ ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT 2017.)
  • β. Το περιβάλλον; (Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα ΓΔ CLIMΑ/ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.)
  • γ. Τους πρόσφυγες/μετανάστες; (56.800 άνθρωποι έχουν «χαθεί», από το 2014 έως σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Associated Press.)
  • δ. τη Δημοκρατία; (Κατάργηση κάθε ρύθμισης στις αγορές και κάθε κρατικής παρέμβασης στην οικονομία συνεπάγεται εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες. Οι ανισότητες περιορίζουν τη Δημοκρατία.)
  • ε. Την Ανάπτυξη; (Σε έκθεση πέντε στελεχών του ΔΝΤ με θέμα «Αιτίες και συνέπειες της ανισότητας», επισημαίνεται πως η αύξηση στο εισόδημα των πλουσιότερων επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ αντιθέτως επιταχύνεται η ανάπτυξη όταν αυξάνονται τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων.)
  • στ. Την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομική ελίτ; (Περισσότερα κέρδη για τις πολυεθνικές, λιγότερα κέρδη για τους εργαζόμενους, λιγότερες επενδύσεις, μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές. Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο η Ε.Ε. χάνει συνολικά περί τα 70 δισ. ευρώ από την εταιρική φοροαποφυγή.)
  • ζ. Το ευρωπαϊκό και διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο; (Τα πακέτα διάσωσης που επέβαλλε η κομισιόν σε διάφορες χώρες τα επωμίστηκαν οι κατά τόπους φορολογούμενοι πολίτες.)
  • η. Τα διεφθαρμένα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικά lobby; (Η  διαφθορά «καταβροχθίζει» κάθε χρόνο το 2% του παγκόσμιου πλούτου σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ. Τα σκάνδαλα διαφθοράς κρατικών λειτουργών σε χώρες της Ευρώπης κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα της κάθε χώρας.)
  • θ. Την ακροδεξιά και τους νεοναζί; (Μεγάλη η άνοδος των ακροδεξιών και ναζιστικών κομμάτων και κινημάτων στην Ευρώπη, προσπαθεί να καλύψει τα κενά του σοσιαλισμού που δεν είναι σοσιαλισμός και της αριστεράς που δεν είναι αριστερά).

2) Μετά από την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θεωρείτε ότι ο Ευρωσκεπτικισμός αποτελεί:

  • α. Αναγκαία απάντηση στην κρίση
  • β. Εμπόδιο για να ξεπεραστεί η κρίση

3) Ποιες συγκεκριμένες/μετρήσιμες πολιτικές θα ζητούσατε από το κόμμα που θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές, να διεκδικήσει να εφαρμόσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιστραφεί η πορεία αυτή;

Αν μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα στοιχειώδη ερωτήματα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατάματα και όχι σαν την στρουθοκάμηλο που προσποιείται την πεθαμένη, προκειμένου να ξεγελάσει τα αρπακτικά, τότε ίσως και να αποκτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας, αλλιώς θα είμαστε άξιοι αυτής της μοίρας των άθλιων που οι άλλοι φτιάχνουν για μας…



Παναγιώτα Μπλέτα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου