Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Κόντρα στο ρεύμα της ξενοφοβίας

Ντίνα Δασκαλοπούλου


Βρέθηκε στο Βελιγράδι για να υψώσει τη φωνή του κατά του ΝΑΤΟ και στη Γένοβα κατά των σχεδίων των ισχυρών του κόσμου· στη Συρία, διαδήλωσε κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Με ένα κείμενο που έγινε viral δήλωσε την αλληλεγγύη του στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Κι είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που στέκεται απέναντι σε διαδηλωτές.

Αλλά τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος του θεού όταν ακούει τους συντοπίτες του να δηλώνουν στις κάμερες πως «θα χυθεί αίμα» αν έρθουν οι πρόσφυγες στον τόπο τους; Ο παπα-Χρήστος Ζαρκαδούλας έκανε αυτό που κάνει πάντα: στέκεται στο πλευρό των αδυνάτων, ως άνθρωπος που υπηρετεί την Αριστερά και ως παπάς που τιμάει τα ράσα.

Η ιστορία του Καραβόμυλου σας είναι λίγο πολύ γνωστή και δεν διαφέρει από όσα έχουμε δει σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια: η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα φτιάξει εκεί ένα χοτσπότ για να στεγαστούν πρόσφυγες, και μέρος της τοπικής κοινωνίας αντιδρά.

Ο παπα- Χρήστος Ζαρκαδούλας

Ετσι (και) την περασμένη Παρασκευή συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Στυλίδας και έκλεισαν για μισή ώρα την παλιά εθνική οδό. Όπως διαβάζουμε στο stilidanews.gr, στη συγκέντρωση τον λόγο πήρε πρώτος ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Καναπίτσας. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε κατά των προσφύγων», ξεκίνησε ο κ. Καναπίτσας, για να τον διακόψει αμέσως η δήμαρχος, Βιργινία Στεργίου: «Εμείς δεν είμαστε κατά των προσφύγων».

Παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή (που εκλέχθηκε με τη στήριξη της Ν.Δ.) «καταδικάζει την αδιάλλακτη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ειλημμένη απόφαση της δημιουργίας προσωρινού κέντρου παραμονής προσφύγων στο Στρατόπεδο “Γεώργιος Παπαποστόλου”», όπως διαβάζουμε σε ψήφισμα που προσυπογράφουν και οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Οι παρατάξεις δηλώνουν πως ακόμα και μετά τη συνάντηση που είχε η δήμαρχος με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, διαφωνούν «με την προοπτική διαμόρφωσης ενός πρόχειρου hotspot, με δεδομένα τα προβλήματα υδροδότησης, αποχέτευσης, την προηγούμενη χρήση του στρατοπέδου ως αποθήκης καυσίμων, τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και τη θέση του στρατοπέδου ανάμεσα στον αστικό ιστό» και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Από το 2017

Η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στον Καραβόμυλο είχε συζητηθεί και το 2017. Οπως έχει γράψει η εφημερίδα μας (5/9/2019), «το έργο δεν προχώρησε για διάφορους λόγους, αν και τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με ξενοφοβικά χαρακτηριστικά, που είχαν οδηγήσει τον τότε δήμαρχο στην απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο επίσης δεν έγινε ποτέ».

Σε ένα τέτοιο κλίμα γράφει και αγωνίζεται ο παπα-Χρήστος, ο εφημέριος της εκκλησίας του Καραβόμυλου. «Αφήστε κατά μέρος τις κομμουνιστο-χριστιανικές αηδίες (ο φονταμενταλισμός σε όλο του το μεγαλείο), ανοίξτε τα μάτια σας ΟΛΟΙ και ειδικά όσοι είστε δημόσια πρόσωπα και ΔΕΙΤΕ τι έγινε στη Μόρια!», του γράφουν στην προσωπική του σελίδα εξαγριωμένοι... ευσεβείς. «Σε λιγο θα σου απογορεψουν να χτυπας την καμπανα παπά», ορύεται ένας άλλος.

Τι λέει αυτός ο παπάς και κάποιοι... πιστοί του δόγματος της αγάπης τον εχθρεύονται τόσο πολύ; Το αυτονόητο:

«άμεσα πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως αδελφούς μας. Ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, έθνος και θρησκεία, πρέπει να γίνουμε οι πλησίον τους. Να πιέσουμε δυναμικά να ανοίξουν τα σύνορα ώστε ο καθένας ελεύθερα να κινηθεί προς τη χώρα που επιθυμεί. Να αντισταθούμε στη δημιουργία γκέτο-φυλακής και να απαιτήσουμε την εγκατάστασή τους σε οικίες εντός των πόλεων και των χωριών και μάλιστα σε αριθμό ανάλογο του μόνιμου πληθυσμού».

Ο παπα-Χρήστος είναι ένας από εκείνους που, στον δρόμο των πρώτων χριστιανών και ακολουθώντας το παράδειγμα της Παγκληρικής Ενωσης που πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση, το 2004 δημιούργησαν την Παγκληρική Αγωνιστική Κίνηση Κληρικών και Λαϊκών και έδειξαν τι ακριβώς σημαίνει θεολογία της απελευθέρωσης, αλλά και το πώς συμπλέει ο μαρξισμός με τον χριστιανισμό.

Όταν γνωριστήκαμε το 2009, ο παπα-Χρήστος μού έδωσε να διαβάσω Καρντενάλ, Κάουτσκι και Κορδάτο και μου έλεγε τότε: «Ο Θεός μάς κάλεσε να άρουμε τα εμπόδια στα οποία προσκόπτει η ενότητα του κόσμου. Τέτοια εμπόδια είναι η ταξική κοινωνία, ο εθνικισμός, οι διακρίσεις ανάλογα με το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία. Η πάλη, λοιπόν, για την άρση αυτών των εμποδίων πρέπει να γίνει λόγος ύπαρξης για τον καθέναν που θέλει να λέγεται χριστιανός».

Τώρα, θυμίζοντας τόσο τον συγχωρεμένο παπα-Στρατή από τη Λέσβο, αυτόν τον ίδιο αγώνα κάνει για τους πρόσφυγες, που κάποιοι στέκουν εναντίον τους πριν καν τους δουν στον τόπο τους.

«Ο αγώνας πρέπει να είναι κατά των αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα», τονίζει ο παπα-Χρήστος. «Κοινός εχθρός και των προσφύγων-μεταναστών και δικός μας είναι οι ισχυροί του κόσμου, ο ιμπεριαλισμός και οι μηχανισμοί του. Αυτοί κατέστρεψαν τις πατρίδες των προσφύγων-μεταναστών. Αυτοί σε συνεργασία και με τις κυβερνήσεις της χώρας μας τούς ξεσπίτωσαν και τους ξεσπιτώνουν. Αυτοί έκαναν εκατομμύρια ανθρώπους πρόσφυγες-μετανάστες, πλάνητες στον κόσμο, χωρίς πατρίδα».

Πηγή: efsyn.gr



Ντίνα Δασκαλοπούλου: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου